Berättelsen, strukturen och budskapet

Berättelsen, strukturen och budskapet

Att berätta är ett medfött sätt att kommunicera i vårt dagliga liv. När vi berättar en historia presenterar vi sammanhang som gör att andra kan tolka våra upplevelser. Detta gör att de kan relatera till våra unika upplevelser och empati kan skapas. Jag vill gärna ge dig några tips som kan hjälpa dig att stärka din berättelse och engagera din läsare.

Berättelsen, strukturen och budskapet

Välj ett tydligt centralt budskap. En stark historia utvecklas vanligtvis mot ett centralt budskap. När du skapar din berättelse bör du ha en tydlig uppfattning om vad du vill förmedla.

Om din berättelse har en stark moralisk komponent, vill du självklart vägleda lyssnare eller läsare till det budskapet. Om du berättar en engagerande historia, försök att öka den dramatiska spänningen ända fram till höjdpunkten och slutet av din berättelse.

Oavsett vilken typ av historia du berättar, är det viktigt att vara mycket tydlig med det centrala temat eller  konflikten som du bygger din historia kring. Som berättare kan du inte fly undan konflikter. Stora berättare skapar historier som alla har hinder och svårigheter utspridda på huvudpersoners väg mot sitt mål. Läsaren fängslas när berättelsen, strukturen och budskapet bildar en enhet.

Huvudkaraktärens kamp

För att läsaren ska känna sig nöjd med ett lyckligt slut måste publiken se huvudpersonerna kämpa för att komma framåt och utvecklas på vägen. Det är okej att låta huvudkaraktären lida. Ja, det är faktiskt nödvändigt att du bygger upp en stark konflikt och allvarliga problem för din huvudkaraktär.

Om du använder dig av en tydlig struktur underlättar det ditt berättande. Det finns många olika sätt att strukturera en berättelse, men de tre nödvändiga ingredienserna en berättelse måste ha är en början, en mitt och ett slut. Många framgångsrika berättelser börjar med en chockartad eller engagerande händelse, men den kan också börja stilla för att snart låta huvudkaraktären stöta på ett mycket stort problem som sätter igång framåtrörelsen.

Läs mer här!

Vem är jag som skriver bloggen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002.
Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren.
Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Vill du veta hur mina skrivarkurser fungerar?

Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal. Du får veta vad mina skrivarkurser innehåller och hur de är upplagda. Under vårt samtal bildar du dig en uppfattning om vilken av mina skrivarkurser som bäst passar dina behov. 

Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, sms:a mig på telefon 073-90 12 12 5. Meddela ditt namn, din mailadress och ditt ärende, så hör jag av mig inom 24 timmar.