Fördjupande skrivardagar med textrespons & coaching

Välkommen till mitt hem i Nässjö, till min barndoms sommarparadis vid sjön Ören utanför Gränna och till nordvästra Skåne i Sofia Sundquists hem.

Mitt hem i Nässjö – vid den berömda järnvägsknuten

Ta ett dopp eller gå en promenad runt sjön som ligger nära huset, på andra sidan stambanan.

Sommarparadis vid sjön Ören

Njut av stillheten och skönheten vid sjön Ören utanför Gränna

Nordvästra Skåne – hemma hos Sofia Sundquist

Välkommen till ljuvlig miljö i nordvästra Skåne hemma hos Sofia Sundquist.

Röster från tidigare deltagare – Nässjö

Rösterna nedan kommer från tidigare deltagare som gett skrivardagarna högsta betyg.

✏️

De fördjupande skrivardagarna i Veronicas hem i Nässjö fungerade som en slags retreat – vi blev omhändertagna. Jag ville få tid att skriva och det fick jag. Jag ville diskutera skrivandet och träffa andra som skriver och det har jag fått. Textsamtalen på kvällarna fungerade som fin inspiration till det egna skrivandet, ett bra sätt att få syn på sin egen text genom uppläsning. Inspirerande med de korta stunderna på spontant skrivande utifrån bildkort. Veronica är en känslig, pedagogisk och inspirerande ledare som jag lär mig av i mitt eget arbete. Jag är nöjd med allt! Boendet, maten och de härliga kursdeltagarna. Skönt med anonymiteten som gjorde att vi alla kunde känna oss fria. Jag deltog i grundkursen på Smögen och detta blev en värdefull fortsättning. Jag kommer tillbaka!
Cecilia Ulfsdotter, enhetschef, Universitets- och högskolerådet, Stockholm

✏️

Efter de fördjupande skrivardagar känner jag mig trött och väldigt nöjd. Som om jag varit på en resa till en nästan öde ö med trevligt bemötande, god mat, trevliga kursdeltagare, lugn och ro, bra lärande och jag har tagit ett steg i rätt riktning. Känt mig fri och samtidigt ompysslad. Det enskilda samtalet med Veronica gjorde att jag äntligen förstod visten med Enneagrammet i skrivandet och kände att jag tagit det där steget framåt som jag längtat efter. Enneagrammet har löst ett problem som bestod i att jag inte visste hur jag skulle strukturera gestalterna i min nästa bok. Jag tycker att du Veronica slipat din kurs till något alldeles underbart. Jag deltog i grundkursen på Veronica sommarställe för fem år sedan och var även med på fördjupande skrivardagar med samma deltagare efter ett halvår. Nu åter i Nässjö.
Ingrid Wenström Lund, sjuksköterska på timmar, Mälaröarna utanför Stockholm

✏️

Skrivardagarna har motsvarat mina högt ställda förväntningar! Med råge! Jag har varit med på flera av Veronicas skrivarkurser och på en hel del andra skrivarträffar som Veronica lett. Som vanligt har vi väldigt snabbt lärt känna varandra så mycket att vi vågar dela med oss av tankar. Stämningen i gruppen har varit avslappnad, vänlig med mycket skratt och även allvar. Anonymiteten har varit viktig. Arbete, familj och annat privat står inte i vägen för människan och hennes text.

Nu när kursdagarna är slut känner jag mig mycket nöjd och samtidigt lite sorgsen. Textsamtalen har varit mycket värdefulla. Att få läsa upp sina texter gör att man lyssnar på de egna orden på ett nytt sätt och jag har fått ordning på en del texter. Att höra andras texter och ge respons öppnar även det egna sinnet. Veronica är alltid klok och generös och med fast hand leder hon oss rätt. Huset i Nässjö är praktiskt och boendet har fungerat mycket bra. Maten har varit riklig och mycket god. Hemtrevligt inomhus och promenadvänligt utomhus.
Maj Mod, pensionär och tidigare ekonom, Göteborg

✏️

Det sociala utbytet betyder mycket för mitt skrivande. Som inspiration och retreat. Det var en bra balans mellan eget skrivande och textsamtal i grupp. De flesta kursdeltagarna hade kommit långt i sitt skrivande och texterna var givande att lyssna på. Olikheter är intressant.

Bra att de privata samtalsämnena begränsas, att vi skippar förväntningar och fördomar om varandra med hjälp av anonymiteten.  Avbrotten med snabbskrivande utifrån bildkort har känts som gympa. Kort, snabbt och roligt! Veronica är en bra ledare som alltid griper tillfället och hon kommer med positiv respons. Jag åker hem från Nässjö med stärkt självförtroende. Tack för att du ordnar detta! Vi ses igen!
Catharina Nord, forskare, professor, Ljungby

✏️

Jag tycker att jag hittat min väg i skrivandet. Nu känns det tråkigt att åka hem. Härligt att höra vad gruppen tycker om ens texter, men lite läskigt att läsa upp. Veronica lägger stämningen på ett fint sätt. Det är alltid trevliga deltagare på hennes kurser, det blir alltid bra. Jag har tidigare varit med på grundkursen och även på fördjupande skrivardagar här i Nässjö för några år sedan. Veronica har hittat ett helt rätt upplägg på dessa skrivardagar. Jag älskar att vara anonym! Maten var supergod och allt i huset fungerade bra.
Hillevi Rundström, jag tror att jag är pensionär, Ljusterö

Röster från tidigare deltagare – Nordvästra Skåne

Rösterna nedan kommer från tidigare deltagare som gett skrivardagarna högsta betyg.

✏️

Veronica ledde oss på ett tryggt, engagerat och roligt sätt. Fascinerande vilken fantastisk gemenskap som skapades trots att vi var så olika varandra. Det blev en varm och inkluderande känsla. Tiderna för eget skrivandet var fördelade över hela dagen, så det blev lugnt och behagligt. Halvtimmen med enskild coaching var otroligt värdefull. Deltagarna var mycket engagerande under gruppresponsen på kvällarna och det var skönt med enbart tolkande respons som blev peppande med det fanns även möjlighet att be om råd för att utveckla eller ”förbättra” sin text. Den lantliga miljön med kor i hagarna, bokskogen runt hörnet, det mysiga huset betydde mycket. Sofias matlagning och hur hon bjöd in oss till sitt hem gjorde skrivardagarna till en ljuvlig och oförglömlig upplevelse.
Johanna Tegnesjö-Creighton, ekonom, Malmö

✏️

Den vackra platsen gav inspiration och lugn. Sofias korta (frivilliga) yogapass blev pricken över i:et i vårt stillasittande. Sofias vegetariska mat är fantastisk och promenaderna i bokskogen blev sköna avbrott. Veronicas ledarskap är super! Hon är välkomnande, varm och flexibel och ger meningsfull feedback. Den enskilda coachingen var viktig för mig och jag fick värdefull konstruktiv respons på den text jag läste. Gruppresponsen på kvällarna gav mig mycket. I de texter jag läste fick jag veta vilka känslor och tankar som uppstår inom lyssnarna.
Susanne
 Niska, administratör/support IT, Vallberga

✏️

Jag är mycket nöjd med skrivardagarna. Responsen i gruppen om kvällarna har varit nyttig och gett mig AHA-upplevelser, eftersom jag fått veta hur delar av mitt manus uppfattats av olika läsare. Nu har jag bestämt mig för ett nytt upplägg. Även inspirerande och lärorikt att lyssna på de andras berättelser. Det har varit en bra balans mellan eget skrivande, mat, fika och rörelse. Promenaderna i bokskogen och de frivilliga, avkopplande yogapassen har också ökat skrivlusten. Veronica har en trivsam framtoning, entusiasmerar och är noga med att vi håller tiderna, så att varje deltagare får sin utlovade stund under responsen i gruppen.
Bengt Birath, Västervik

✏️

Härligt med all denna skrivtid! Äntligen har jag fått till en struktur i mitt skrivande och framför allt kommit igång. Responsen i gruppen var inspirerande. Givande att få veta vad andra ser och hör i mina texter. Jag har varit med på flera tidigare skrivarkurser med Veronica. Hon är alltid så inspirerande, ser saker som jag behöver få hjälp med och är alltid villig att diskutera, även små detaljer. Det känns som om Veronica är en i gänget men samtidigt håller hon koll på tider och allt annat. Den lantliga och vackra miljön inbjuder till lugn och eftertanke. Härligt boende i det vackra huset. Sofias mat var helt outstanding. Promenaderna i bokskogen under tystnad var en oförglömlig upplevelse.
Riitta Johansson, pensionerad trädgårdsnörd, Tyresö

✏️

Denna underbara plats ger mig lugn och startar den kreativa processen. Sofias bidrag med sin person, maten och yogan har skämt bort min kropp och mitt sinne. Jag älskar att få respons så att jag kan förstå hur det jag skrivit tolkas och uppfattas av andra. Det ger så stor insikt om vad som behövs för att texten ska nå fram. Veronica har ett underbart sätt att förmedla sina budskap och man känner att hon har en stor erfarenhet. Hon har en bestämd med varm och humoristisk ledarstil som jag uppskattar. Gruppen har fungerar så bra. Att få möta så olika personligheter och bli inbjuden i vars och ens tankar kommer jag att bära med mig länge. Sofias bidrag med sin person, maten och yogan har skämt bort min kropp och mitt sinne. Underbart att mitt i vardagen få ett lugn för att skapa något. Jag är så nöjd med allt.
Marianne Emgård, Management, Klippan

Röster från tidigare deltagare – södra Småland

Referenser från fördjupande skrivardagar i mitt tidigare sommarparadis i södra Småland (bild 1).
Dessa kurser ges numera vid´ sjön Ören utanför Gränna (bild 2).

Bild 1

Bild 2

✏️

Energifylld, intrycksmaximerad, skön samvaro. Nödvändig och näringsrik påfyllning, som ett djupt välgörande andetag. Magisk miljö och utomordentligt välplanerade dagar som bär mig hela vägen. Skönt att vila i anonymiteten men den skapar också en nyfikenhets- och detektivtrigger inför de övriga deltagarna ❤️ Veronica har ett föredömligt, unikt, mjukt ledarskap. Mjukt och bestämt på samma gång. Så oerhört befriande att luta sig mot. Fint att få pröva mina texter på människor som inte känner mig. Fint att få respons som berör. Det allra mest betydelsefulla har varit att jag känt mig trygg i att fullkomligt kunna få vara mig själv och ingen annan. Jag deltog i grundkursen här på Veronicas sommarställe och har återkommit hit till fördjupande skrivardagar flera gånger. Jag ger kursen högsta betyg.
Nina Wikström, operationssköterska, Värmdö

✏️

Det har varit fantastiskt! Nu känner jag att jag kan gå vidare med skrivandet, hade knappt vågat hoppas på det. Kursen har varit tillåtande, rolig med bjussiga, generösa deltagare och Veronica som en synnerligen fantastisk kursdeltagare, mjukt styrande och kunnig som plockar tillbaka oss på spåret, när vi ballar ur och ger mängder av konkreta råd. Under skrivardagarna hann jag både fokusera på mitt skrivande och gå långa rundor i den sydsmåländska landsbygden. Jag ger kursen högsta betyg.
Stella L Käll, jobbfri men överbokad, Älmhult

✏️

Jag ska använda energin jag fått under kursen till att inte släppa taget om mitt projekt. De korta skrivövningarna var bra för att få fart på tankarna och tiden för eget skrivande förde mitt projekt framåt. Det ger mycket att umgås med skrivande människor som visar intresse för det jag gör och som delar med sig av sina tolkningar och funderingar. Tiden för eget skrivande var lagom och det var bra att det även fanns utrymme för rekreation. Vi har kunnat sitta utomhus väldigt mycket. Jag ger kursen i Veronicas sommarparadis högsta betyg.
Blanka Kusova Westman, översättare, Oskarshamn

✏️

Fantastiskt! Underbara dagar på Veronicas sommarställe! Hade gärna stannat kvar lite till! Välorganiserat, roligt, skratt och tårar, GOD MAT och världens finaste sovstuga. Känt mig fri, lugn, sedd och hörd. Jag har nått mitt skrivarmål över förväntan. Trodde aldrig att jag skulle kunna prestera så mycket. Har fått bättre självförtroende gällande skrivandet. Dagarna har varit några av de bästa i mitt liv – så lycklig att jag uppfyller mina drömmar. Jag ger kursen högsta betyg.
Marianne Hurmerinta, egenföretagare & pedagog på förskola, Höör

 

Vill du veta mer om hur mina skrivarkurser fungerar?

Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal, så får du veta mera om mina kursers innehåll och upplägg och kan bildar du dig en uppfattning om vilken kurs som passar dig och dina behov bäst.

Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, maila mig: veronica@forfattarskola.se, så hör jag av mig.

 

Följande utlåtande gavs av skrivpedagog Charlotte Pauli på Jakobsbergs folkhögskola, då min metodik fortfarande rymdes i studiehäftet SKRIVA – filmens dramatiska struktur som hjälpmedel när barn berättar, som getts ut på mitt eget förlag.

– Under mina femton år som skrivarkurslärare på en folkhögskola har jag oavlåtligen letat efter användbart och inspirerande undervisningsmaterial i dramaturgi och i konsten att berätta och strukturera en historia. Det har knappast funnits något sådant! […]

Jag har under höstterminen -98 använt mig av SKRIVA – filmens dramatiska struktur som hjälpmedel när barn berättar i min skrivarverkstad och funnit det oerhört stimulerande och genomtänkt. Trots att det egentligen vänder sig till lärare i grundskolan, har jag inte haft några som helst svårigheter att tillämpa stora delar av det i min kurs i skönlitteratur för vuxna deltagare. Mina 15 kursdeltagare har uppskattat uppslagen och tankarna kring hinderschema, karaktärsbeskrivningar och dramatiska modeller.

I Veronica Gröntes undervisningsmaterial presenteras de nödvändiga verktygen för att konstruera episka och dramatiska texter. Det är oerhört stimulerande och genomtänkt och har väckt idéer och lust hos mig att utveckla nya metoder för undervisning i dramatik och epik.

Materialet rymmer en bärkraftig vision och konstruktiva modeller; uppslag och verktyg som kan sättas i händerna på framtidens lärare och elever.
Charlotte Pauli, skrivpedagog och folkhögsskollärare, Jakobsbergs Folkhögskola, 25 januari 1999

Vill du veta mer?

Boka ett gratis introduktionssamtal med mig