Röster om skrivarkursen och miljön på Ekolsunds slott

Självbiografiskt och fiktivt skrivande

🌷

Jag har fått många nya verktyg i mitt skrivande och skön vila tack vare miljön. Kursen har gett mig en spark i baken – att faktiskt göra det jag längtat efter. Enneagrammet, ett nytt intressant synsätt gav mer djup åt karaktären. Kunskapen tillförde hur mycket som helst. Enneagrammet är väldigt användbart, inte endast i skrivandet. Kursen har hängt ihop och jag ger den högsta betyg. Veronicas ledning är prestigeslös och omfamnande. Att kursen skulle vara på ett slott var det som gjorde att jag bestämde mig direkt. Hela upplevelsen av naturen, slottssalarna, mitt rum var fantastisk. Möjligheten att få vara för sig själv som omväxling till kursens sociala gemenskap har gjort vistelsen till dynamiska dagar. Guidningen på slottet med slottsägarinnan Raija var otroligt intressant och givande på många plan. Personalen mycket trevlig och maten god!
Ann Wennerholm-Alinder, sångpedagog, frilansande skådespelare mm, Göteborg

🌷

Tack kära Veronica, det har varit härligt att vara på din kurs. Du är seriös, men har också så mycket humor. Du har skapat en varm och hjärtlig stämning. ”Trusted environment”. Alla var inkluderade. Allas positiva egenskaper förstärkes under kursen. Du har gett kursen ramar, med stor sympati och trivsel. Analysen av kortfilmens dramaturgi med samtal om en boks grundläggande handling och struktur gav  så mycket. Börjar skönja formen i mitt eget skrivande. Jag ger kursen högsta betyg. Gustavs vackra slott bidrar till att tankar och kreativitet flödar. Det sitter i väggarna. Långa promenader i underbar natur har bidragit till välmående. Raijas guidning på slottet gav en extra dimension som jag inte förväntat mig. Jättegod mat och mycket trevlig servering och personal.
Charlotta Sandmark Hero, IT Digital Communication Lead Europe, Kvicksund

🌷

Jag är mycket glad för att jag kom hit. Va? Är det redan slut? Kursen har gett mig mer än jag förväntat mig. Den dramaturgiska berättarmodellen är mycket användbar för att skapa struktur i berättelsen. Enneagrammet och ditt intressanta ”snabb-intro” var betydelsefullt. Enneagrammet gjorde processen att skapa en karaktär enklare (på gott och ont). Framtiden får utvisa om det fungerar i längden. Skrivmallarna för gestaltning gav texten än mer djup och blev en ögonöppnare tack vare responsen. Jag ger kursen högsta betyg. Utmärkt mat och förtjusande personal. Underbara promenader i ljuvlig miljö.
Boel Ericsson, Hässelby

Vill du få mer information om hur mina skrivarkurser fungerar?

Jag ringer gärna upp dig för ett introduktionssamtal, så får du veta mera om mina kursers innehåll och upplägg och kan bättre förstå vilken som passar dig och dina behov bäst.

🌷

Tack för ditt genuina engagemang, Veronica! Du är tydlig och engagerad med fokus på vår utveckling. Det är så gott! Jag är glad att jag unnade mig denna kurs. Jag har fått många insikter som jag behöver smälta. Skrivövningarna i de strukturerade mallarna, utbildningen i dramaturgi, bekantskapen med enneagrammet och responssamtalen med kursdeltagarna har betytt väldigt mycket. Jag ger kursen högsta betyg. Materialet vi fick i efterhand var så otroligt värdefullt. Nu har vi fått verktyg att ta vårt skrivande till en annan nivå. Att leva slottsliv under några dagar har varit helt fantastiskt! Otroligt fin och personlig guidning på slottet av Raija. Bra med några timmar med egen tid på eftermiddagen för att kunna gå promenader i den vackra omgivningen. Personalens bemötande är toppen och maten jättegod!
Kristina Sohlberg, diakon i Svenska kyrkan, Härnösand

🌷

Strukturerat upplägg. En process växte fram. Ordning och reda. Vi tog oss igenom hinderbanan under kursen, den röda tråden som tar oss fram genom skrivprocessen från start till mål. En fantastiskt lärorik kurs som gav många insikter. Poletten trillade ner när jag använde Veronicas dramaturgiska berättarmall. Då förstod jag hur jag skulle få ihop min historia. Mycket bra även med de frivilliga författartimmarna där vi kunde dryfta olika skrivarfrågor. Jag ger kursen högsta betyg. Mycket värdefullt med flera och vackra rum när vi hade våra responssamtal. Fantastisk miljö både utomhus och inomhus. God mat och fantastisk personal. Kommer att rekommendera Ekolsunds slott till träning, jobb, vinprovning och fester. Beundrar slottsfrun Raija. Vilket energiknippe och så inbjudande och generös. Njöt av underbara promenader till Parnassen och Gustav lll:s badplats.
Yvonne Sundell, projektledare inom IT, Sollentuna

🌷

Jätteduktig lärare som tillfört den kunskap jag behövt. Mycket pedagogiskt. Känner mig säkrare i mitt sätt att uttrycka mig. Har lärt mig hur man bygger karaktärer och skapar berättelser. Skrivövningarna har väckt en hel del funderingar som jag inte tänkt på tidigare. Positivt! Att kursen var förlagd på Ekolsunds slott bidrog till avslappnande miljö, god mat, trivsam anda och atmosfär. Mycket vänlig och trevlig personal.
Nils Lundgren, byggnadsverksamhet, Tungelsta

🌷

Toppen! Har fått inspiration till att skriva mer genom gemenskap med andra och så har jag fått en massa verktyg att använda fortsättningsvis. Enneagrammets analyser av personligheter var värdefullt och ger ett bra stöd i att bygga genomtänkta och tydliga karaktärer. Kortfilmsanalysen blev ett lysande och underhållande exempel på hur en berättelse byggs upp. Berättarmodellen där den dramaturgiska strukturen finns kommer jag att använda mig av. Allt blir så konkret tack vara den och det blir så tydligt när berättelsen delas upp så att man kan jobba med en bit i taget. Blir lättare så. Jag ger kursen högsta betyg. Slottsägarinnan Raija har gjort det så fint här och jag imponeras av hennes energi och engagemang. Hennes guidning på slottet var mycket berikande. Trevlig personal. Fantastisk miljö utomhus och helt drömsk inomhus. Gått promenader – så vackert! Bra med lite ledigt mitt på dagen. Jag kommer att leva länge på detta!
Carina Gärdebring, sjuksköterska, Karlshamn

🌷

Jag är genomsyrad av alla härliga upplevelser, intryck och ny kunskap. Skrivarkursen har givit mig ett uppvaknande, en förståelse för och uppskattning av skrivprocessen. Har fått en större längtan att lära ännu mer och skriva själv. Att lära mig skapa en trovärdig huvudkaraktär, strukturera en hel berättelse, ge och få respons har varit mycket betydelsefullt. Vacker och fridfull miljö stärker reflektion och lugn. Trevliga värdar bidrar till gemenskap och trygghet. Promenader i denna vackra omgivning väcker många olika känslor och tankar. Tack Veronica! En underbar tid som vi alltid kommer att minnas. Jag ger kursen högsta betyg.
Fern Lundgren Girdlestone, pensionerad danslärare, Tungelsta

🌷

Alltid lika inspirerande att vara med på Veronicas skrivarkurser. Hon är kunnig och har god struktur och disciplin. Jag lär mig nytt! Påfyllnad till kropp och själ. Berättarmallen för att planera och sammanfatta en hel berättelse är mycket värdefull eftersom det väsentliga kommer med. Paradisisk miljö på Ekolsunds slott, vackra rum, mycket vänlig personal och god mat. Kurslokalen i fågelsalen med målade dekorationer och vacker, högtidlig inredning stärker oss deltagare som personligheter. De frivilliga författartimmarna var också värdefulla där vi kunde dryfta våra frågor och problem i skrivandet. Jag ger kursen högsta betyg.
Gunnel Oldenmark, konstnär, Härnösand

Fler reflektioner om miljön på Ekolsunds slott

🌷

Tänk att få uppleva denna miljö och få sova på ett slott. Att vi fick hålla till med vårt skrivande i vackra salar, betydde mycket.
Michaela Garellick, administrativt ansvarig, Uppsala

🌷

En sagolik miljö som ger inspiration. Att värdinnan Raija är så inbjudande och generös, gör att jag känner mig lite speciell och utvald.
Malin Hollmark, projektledare och sakkunnig, Stockholm

🌷

Miljön är inspirerande och skänker ro för själen. Naturen, de vackra omgivningarna och det fantastiska värdskapet som Raija bjuder på är så välkomnande!
Anne Reitz, distriktsläkare, Göteborg

🌷

Att kursen var förlagd på Ekolsunds slott gav mig otroligt mycket. Har alltid drömt om detta slott och har njutit varje minut.
Gun-Britt Näslund, nybliven pensionerad från bilbranschen, Bålsta

Följande utlåtande gavs av skrivpedagog Charlotte Pauli på Jakobsbergs folkhögskola, då min metodik fortfarande rymdes i studiehäftet SKRIVA – filmens dramatiska struktur som hjälpmedel när barn berättar, som getts ut på mitt eget förlag.

– Under mina femton år som skrivarkurslärare på en folkhögskola har jag oavlåtligen letat efter användbart och inspirerande undervisningsmaterial i dramaturgi och i konsten att berätta och strukturera en historia. Det har knappast funnits något sådant! […]

Jag har under höstterminen -98 använt mig av SKRIVA – filmens dramatiska struktur som hjälpmedel när barn berättar i min skrivarverkstad och funnit det oerhört stimulerande och genomtänkt. Trots att det egentligen vänder sig till lärare i grundskolan, har jag inte haft några som helst svårigheter att tillämpa stora delar av det i min kurs i skönlitteratur för vuxna deltagare. Mina 15 kursdeltagare har uppskattat uppslagen och tankarna kring hinderschema, karaktärsbeskrivningar och dramatiska modeller.

I Veronica Gröntes undervisningsmaterial presenteras de nödvändiga verktygen för att konstruera episka och dramatiska texter. Det är oerhört stimulerande och genomtänkt och har väckt idéer och lust hos mig att utveckla nya metoder för undervisning i dramatik och epik.

Materialet rymmer en bärkraftig vision och konstruktiva modeller; uppslag och verktyg som kan sättas i händerna på framtidens lärare och elever.
Charlotte Pauli, skrivpedagog och folkhögsskollärare, Jakobsbergs Folkhögskola, 25 januari 1999

Vill du veta mer?

Boka ett gratis introduktionssamtal med mig