Hur kan jag hjälpa dig?

Veronica-Grönte_1188k - version 3

Du är

Du är en person som älskar att formulera dig och drömmer om att skriva en bok. Kanske har du redan ett manus i skrivbordslådan. Du vill gå en skrivarkurs för att utveckla ditt skrivande och för att möta andra som också bär på berättelser.

Du vill

Du vill få ordning på dina olika idéer och du vill att dina karaktärer ska kännas äkta. Du vill bygga din berättelse kring en röd tråd. Du vill lära dig mera om hur du kan väcka läsarens intresse.

Du funderar

Du tycker ibland att dina karaktärer är för platta och stereotypa och du förvånar dig över att de tenderar att likna dig själv, hur du än bär dig åt. Du är osäker på om din berättelse verkligen kommer att fängsla läsaren. Du börjar tvivla på din egen förmåga.

Jag kan hjälpa dig med strukturen

Hemligheten bakom berättelsens uppbyggnad förklarar jag på ett sätt som gör att du kan göra kunskapen till din egen. De praktiska övningar som jag utformat utifrån dramaturgin, hjälper dig att på ett djupare plan förstå hur du kan strukturera din berättelse. Du blir medveten om hur din egen naturliga berättartalang ser ut och får möjlighet att utveckla den. Mina kursdeltagarna säger ofta: ”Det här skulle jag ha vetat för länge sedan.”

Jag kan hjälpa dig med karaktärerna

För att du ska kunna skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer som inte liknar dig själv, introducerar jag Enneagrammet – ett dynamiskt persongalleri. Enneagrammet är i första hand till för att lära känna sig själv och förstå andra, men det fungerar även som verktyg när vi vill skapa fiktiva karaktärer som berör på djupet. Enneagrammet är oöverträffat i sitt slag, när det handlar om att utveckla karaktärer . Jag har studerat Enneagrammet sedan 2000 och är diplomerad enneagram practitioner.

Så här får du syn på din talang

Under skrivarkursen får du respons på dina texter av andra kursdeltagare. Jag har anpassat frågor som är anpassade till de olika texterna som du skriver. Även om du aldrig tidigare gett respons på en text, kan göra det med hjälp av frågeställningarna. Under responsen uppmärksammas det som fungerar. Responsgivarens upplevelser av texten omvandlas till ord med hjälp av frågorna. Responsen blir konkret och lyfter både text och författare. Genom textresponsen får du syn på din talang, hur din personliga röst fungerar.

Detta gör att jag trivs med mitt arbete

Jag vill arbeta med dig som liksom jag själv fascineras över berättelsens och livets mysterium. Jag vill arbeta med dig som använder skrivandet som ett medel för avkoppling och ökad självkännedom. Jag vill hjälpa dig som vill skriva en berättelse att det verkligen ska bli av.

Min metodik

Jag är pedagog och författare till skrivhandledningen Pennvässaren som kom ut 2002 / Studentlitteratur. Metodiken som jag arbetat fram utifrån dramaturgin har fått namnet MaketeMetoden. Principerna för struktur och gestaltning tydliggörs, steg för steg, med hjälper av illustrationer, grafer, scheman och kortfilmsanalyser. Vi arbetar lekfullt och kravlöst. Stämningen blir alltid tillåtande och du kan känna dig trygg.

Skrivarkurser på olika platser

  • Varje höst och vår inbjuder jag till skrivarhelger i Stockholm, Göteborg och Malmö. I anslutning till helgerna leder jag ibland en kurskväll kring gestaltning med Enneagrammet – ibland en kurs i retorik för kvinnor.
  • Jag inbjuder till skrivar-retreater och fortsättningskurser i mitt hem i Nässjö.
  • Skrivarkurser på webben är under utveckling.
  • Kostnadsfria författartimmar äger rum med jämna mellanrum på olika platser i landet – i verkliga livet och på webben.
  • På sommaren håller jag skrivarkurser vid kajkanten i Göteborg och i mitt sommarparadis i södra Småland, både grundkurser och fortsättningskurser.
  • Jag inbjuder även till kreativa kvinnodagar där vi förenar praktiskt arbete med egen skrivtid och flödesskrivande i grupp.

Vy från mitt sommarparadis i södra Småland.

Skrivarkurs, skrivkurs, Veronica Grönte
Textsamtal i den renoverade ladan.

skrivarkurs, skrivkurs, författarskola, Veronica Grönte
Jag inbjuder till skrivarkurser och skrivardagar i mitt hem i Nässjö.

Detta är jag

Jag är föddes 1953 i Asarum, bor i Nässjö på vintern och i södra Småland på sommaren. Sedan 1997 har jag lett skrivarkurser för både allmänhet och pedagoger. Jag lever min dröm och önskar att även du ska få göra det. När jag får tid över spelar jag piano, bjuder hem vänner till film- och högläsningskvällar, snickrar eller syr, njuter i hängmattan, tar ett dopp i sjön eller funderar på nästa spännande projekt… men något av det bästa jag vet, det är att i grupp samtala och fundera kring dramaturgin – berättelsens grammatik – denna klargörande vetenskap, som hjälper oss förstå både berättelsens mönster och våra egna livsprocesser. Har du frågor kring skrivandet eller mina kurser? Kontakta mig gärna!

Signatur logga Namnteckning - version 2

E-post: veronica@forfattarskola.se Telefon: 073-90 12 12 5