Hur kan jag hjälpa dig?

Veronica-Grönte_1188k - version 3

Du är

Du är en person som älskar att formulera dig och drömmer om att skriva en bok eller vill undersöka om skrivandet är något för dig. Kanske har du redan ett manus i skrivbordslådan. Du vill gå en skrivarkurs för att utveckla ditt skrivande och för att möta andra som delar ditt intresse.

Du vill

Du vill få inspiration och få användbara verktyg som gör att du kan få en röd tråd i din berättelse och du vill lära dig mera om hur du kan väcka läsarens intresse.

Du funderar

Du funderar på att dina karaktärer ibland blir för platta och stereotypa och du förvånar dig över att de tenderar att likna dig själv för mycket. Du är osäker på om din berättelse verkligen kan intressera någon annan. Du börjar tvivla på din egen förmåga.

Jag ger dig bästa starten på ditt skrivprojekt

Hemligheten bakom berättelsens uppbyggnad förklarar jag på ett sätt som gör att du kan göra kunskapen till din egen. De praktiska övningar som jag utformat utifrån dramaturgin, hjälper dig att på ett djupare plan förstå hur du kan strukturera din berättelse. Du blir medveten om hur din egen naturliga berättartalang ser ut och får möjlighet att utveckla den. Jag ger dig bästa starten på ditt skrivprojekt. Mina kursdeltagarna säger ofta: ”Det här skulle jag ha vetat för länge sedan.”

Jag kan hjälpa dig med karaktärerna

För att du ska kunna skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer som inte hela tiden liknar dig själv, introducerar jag Enneagrammet – ett dynamiskt persongalleri. Enneagrammet är i första hand till för att lära känna sig själv och förstå andra, men det fungerar även som verktyg när vi vill skapa fiktiva karaktärer som berör på djupet. Enneagrammet är oöverträffat i sitt slag, när det handlar om att utveckla karaktärer. Jag har bekantade mig med Enneagrammet sedan 2000 och är diplomerad Enneagram practitioner.

Du får syn på din talang

Under skrivarkursen får du respons på dina texter av andra kursdeltagare. Jag har designat övningar och responsfrågor som passar ihop. Även om du aldrig tidigare gett respons på en text, kan göra det med hjälp av frågeställningarna. Under responsen uppmärksammas det som fungerar. Responsgivarens upplevelser av texten omvandlas till ord med hjälp av frågorna. Responsen blir konkret och lyfter både text och författare. Genom textresponsen får du syn på din talang, hur din personliga röst fungerar.

Detta vill jag 

Jag vill arbeta tillsammans med dig, som liksom jag själv fascineras över berättelsens mysterium. Jag vill arbeta med dig som vill skriva en bok, så att ditt projekt verkligen ska förverkligas. Jag vill också arbeta med dig som använder skrivandet som ett medel för avkoppling och ökad självkännedom.

Min metodik

Jag är pedagog och författare till skrivhandledningen Pennvässaren som kom ut 2002 / Studentlitteratur. Metodiken som jag arbetat fram utifrån dramaturgins vetenskap har fått namnet MaketeMetoden. Principerna för struktur och gestaltning tydliggör jag, steg för steg, med hjälp mina designade grafer, illustrationer och scheman. I min metodik ingår även kortfilmsanalyser för att vi ska förstå berättelsens uppbyggnad på ett tydligare sätt. Vi arbetar lekfullt och kravlöst. Stämningen blir alltid tillåtande och du kan känna dig trygg eftersom vi möts i en slags anonymitet.

Skrivarkurser på olika platser

  • Varje höst och vår inbjuder jag till skrivarhelger, oftast i Stockholm, Göteborg, Malmö och Nässjö. I anslutning till helgerna leder jag ibland en Prova-på-skrivarkurs.
  • Jag inbjuder till skrivar-retreater och fortsättningskurser i mitt hem i Nässjö och i mitt sommarparadis i södra Småland.
  • Skrivarkurser på webben är under utveckling.
  • Kostnadsfria författartimmar äger rum med jämna mellanrum på olika platser i landet – på café och på webben.
  • På sommaren håller jag skrivarkurser på Smögen och i mitt sommarparadis i södra Småland, både grundkurser och fortsättningskurser.
  • Jag inbjuder även till kreativa kvinnodagar i mitt sommarparadis, där vi förenar praktiskt arbete med egen skrivtid och flödesskrivande i grupp.


Vy från mitt sommarparadis i södra Småland.


Skrivarkurs i den renoverade ladan i sommarparadiset.


Skrivarkurs på Smögen. Många av kursdeltagarna bor här på vandrarhemmet Makrillviken.

skrivarkurs, skrivkurs, författarskola, Veronica Grönte
Jag inbjuder till skrivarkurser och skrivardagar i mitt hem i Nässjö.

Detta är jag

Jag är föddes 1953 i Asarum, bor i Nässjö på vintern och i södra Småland på sommaren. Sedan 1997 har jag lett skrivarkurser för både allmänhet och pedagoger. Jag lever min dröm och önskar att även du ska få göra det. När jag får tid över spelar jag piano, bjuder hem vänner till film- och högläsningskvällar, snickrar eller syr, njuter i hängmattan, tar ett dopp i sjön, paddlar en sväng eller funderar på nästa spännande projekt… men något av det bästa jag vet, det är att i grupp samtala och fundera kring dramaturgin – berättelsens grammatik – denna klargörande vetenskap, som hjälper oss förstå både berättelsens mönster och våra egna livsprocesser. Har du frågor kring skrivandet eller mina kurser? Kontakta mig gärna!

Signatur logga Namnteckning - version 2

E-post: veronica@forfattarskola.se Telefon: 073-90 12 12 5