I detta vackra kök äter vi våra måltider under skrivarkursen

✏️

Jag är uppfylld av allt vi gjort. Kursen har varit bra disponerad med stor tydlighet. Dramaturgin gav mig både kunskap, tankar och idéer. Att använda dramaturgin och ”rutschemat” för att även koppla det till någon forma av läkande skrivande, vore också värdefullt tror jag. Fascinerande att kunna skriva en så innehållsrik text utifrån skrivmallarnas få frågor. Textresponsen gav mig väldigt mycket. Tack vare frågeställningarna fungerade det bra att ge respons. Annars hade det varit mycket svårt. Kursen gav värme, inspiration, gemenskap och lite verklighetsflykt som krydda på det. Jättegod mat och en ljuvlig miljö.
Gabriella Karp, projektledare, Linköping

✏️

Wow! Nu ska jag skriva, för jag tror att jag kan komma igång på allvar! Denna skrivarkurs har gett mig värdefulla verktyg och är den bästa av de fyra jag deltagit i. Dramaturgin är en mycket god hjälp i skrivandet! Veronica fick oss alla att känna oss betydelsefulla och lyckades verkligen (i alla fall var det så för mig) att lägga den inre kritikern åt sidan. När vi gav respons på varandras texter vad det bra att ha frågor att hålla sig till, annars är det lätt att flyta iväg. Kursen var verkligen bra! Känns som ett lyft! Miljön var underbar och maten mycket god och väldigt nyttig.
Marjan Huiskes, aktiv pensionär, Ängelholm

✏️

Varmt tack för all tydlig och strukturerad vägledning genom dina fina skrivmallar, strukturer och frågeformulär som hjälper till att hålla fokus. Jag har fått ett underlag som jag kan arbeta vidare med. Något vilset i mig har, tack vare den tydliga vägledningen, fått något tryggt och pålitligt att hålla sig i. = ) Så roligt att använda Enneagrammet i karaktärsskapandet! Det ska jag fortsätta med. Kursen har varit innehållsrik, pedagogiskt upplagd och ”lätt” att ta till dig. Alltsammans i en fin hemmiljö. God mat, välkomnande matsal och värdinna – Sofia.
Åse Geschwind, har ett sabbatsår, Stockholm

✏️

Toppenbra kurs med tydlig undervisning av skådespelartalangen Veronica! Trevliga och glada deltagare. Tacksam för berättarmallen/strukturschemat som kan vara till hjälp vid alla sorters berättelser. Värdefullt med responsen som gör att man får se sin berättelse med någon annans ögon och som skapar fyllighet och utvecklar texten. Den vegetarisk maten var verkligen god och miljön underbar.
Britt Kvist, pensionerad förskollärare, Höganäs

✏️

En tillåtande och omfamnande kurs! Veronica har lärt mig massor och det har varit många skratt och ingen prestationsångest. Nu kör vi! Allt vad jag längtade efter har uppfyllts. Kunskapen i dramaturgi kommer att hjälpa mig i mitt fortsatta skrivande. Skrivmallarna där vi tränade att skriva gestaltande texter hjälpte till att få ett flöde och ta berättelsen framåt. Responsfrågorna betydde oerhört mycket. Annars är det lätt att något glöms bort i samtalet. Jag är så glad och jag har under denna helg även fått nya vänner! Vår värdinna Sofia har verkligen fått oss att må bra! Så god och vällagad mat! Lasagnen… mmm!
Charlotte Lindgren, SFI-lärare, Trelleborg

✏️

Skrivarkursen har överträffat mina förväntningar. Detta är min första och den gav min inte endast ny kunskap utan en samhörighet med andra som också vill lära sig att skriva bättre. Den dramaturgiska strukturen och skrivmallarna känns ovärderliga för att bygga upp en berättelse. Ny kunskap för mig. Enneagrammet var värdefullt eftersom man kan ”hänga upp” sin karaktär på konkreta personlighetsdrag och gradvis skapa bygga upp den. En härlig stämning under kursen. Det kändes som om alla var bekväma och prestigen lyste med sin frånvaro. En rogivande och vacker miljö som gav förutsättningar att lära sig massor om skrivande. Tusen tack!
Linda Hiljemark, jurist, Täby

✏️

Mycket bra kurs i inspirerande miljö! Otroligt roligt att få insikt i dramaturgin. Enneagrammet kan verkligen bidra till att skapa trovärdiga karaktärer. Gestaltningarna vi skrev blev sammanhållande texter tack vare skrivmallarnas konkreta frågeställningarna. Frågorna vi använde under responsen var mycket värdefulla, annars hade responsen varit svår att genomföra. Veronica är otroligt pedagogisk och entusiasmerande! Vår värdinna Sofia lagade mycket god mat. Bra med flera fikapauser med gott tilltugg, särskilt nattmackan med te! Mysigt! Miljön så vacker, kurslokalen fantastiskt fin, bra storlek, bra med toalett nära och att vi satt så att alla såg varandra. Jag sov i en sovalkov i huset. Det var mysigt.
Johanna

✏️

Jag har hittat tillbaka till min kreativitet igen! Jag har lärt mig mycket nytt och allt har varit väldigt prestationslöst. Bra att först få lite information, sen skriva själv och till sist få respons på texten. Kul att höra andras berättelser också och lärorikt att få ge respons. Dramaturgin är viktig att känna till eftersom den kan hjälpa till att steg för steg skapa en berättelse. Enneagrammet betyder mycket för skrivandet, för när man använder det blir texten inte så ”självbiografisk” utan man tvingas gå utanför sig själv och fantisera mer. Skrivmallarna tillförde mycket. Lättare att komma igång att skriva när det finns en mall att utgå ifrån. Responsfrågorna var också väldigt bra att använda, annars är det lätt att det blir för mycket ”tyckande”. Veronica har klart och tydligt visat vad som ska göras. Dessutom, jättegod mat, bra boende och trevlig värdinna.
Pernilla Carlsson, ekonom, Kalmar

✏️

En väldigt bra kurs, fantastisk kursgård och underbar mat! Att lära känna dramaturgin och skapa en sammanfattning i berättarmallen, gör att jag får sätta bilder på mina egna tankar/ord och kan sedan mata på med ytterligare text. Det blir en levande berättelse som bara växer. Både dramaturgin och de gestaltande övningarna fungerar som en slags ”växtnäring”. En fantastiskt omfamnande grupp; glädje, framtidshopp, värme och inspiration. Veronica ledde kursen med pedagogiska föreläsningar och övningar. Hon var dessutom tillgänglig för frågor. Kurslokalen var rogivande, ljus, öppen. Maten fantastiskt vällagad och god, Bra tider med regelbundenhet. Tack Veronica och Sofia!
Susanne Hermansson Cederin, distriktssköterska, Axvall

✏️

Kursen har överträffat mina förväntningar. Jag känner en tacksamhet över förståelsen jag fått. De gestaltande övningarna ger insikt om att det med små medel (få ord) går att skapa bilder och förståelse i undertexten. Enneagrammet är en stor hjälp i skrivandet. En underbar grupp och Veronica är verkligen en engagerad kursledare! Stort tack och förlora aldrig din energi, Veronica! Maten får högsta betyg i vilken guide som helst!
Marianne

✏️

Jag har haft så roligt tillsammans med gruppen i denna helt ljuvliga miljö! Har fått en enormt stor hjälp hur jag kan tänka för att hitta den röda tråden och jag förstår nu hur jag kan ge läsaren utrymme för att kunna läsa mellan raderna. Veronica ger av sig själv, skapar känslor i sina genomgångar och är noga med att hålla de tider och ramar som vi bestämt. Jag kommer att ta med mig min nyvunna kunskap om Enneagrammet till min utbildning i Meta-kommunikation. Till de fördjupande skrivardagarna på samma underbara plats kommer jag att anmäla mig!
Susanne Niska, administratör, Vallberga

Vill du veta mer om hur mina skrivarkurser fungerar?

Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal, så får du veta mera om mina kursers innehåll och upplägg och kan bildar du dig en uppfattning om vilken kurs som passar dig och dina behov bäst.

Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, maila mig: veronica@forfattarskola.se, så hör jag av mig.

 

Följande utlåtande gavs av skrivpedagog Charlotte Pauli på Jakobsbergs folkhögskola, då min metodik fortfarande rymdes i studiehäftet SKRIVA – filmens dramatiska struktur som hjälpmedel när barn berättar, som getts ut på mitt eget förlag.

– Under mina femton år som skrivarkurslärare på en folkhögskola har jag oavlåtligen letat efter användbart och inspirerande undervisningsmaterial i dramaturgi och i konsten att berätta och strukturera en historia. Det har knappast funnits något sådant! […]

Jag har under höstterminen -98 använt mig av SKRIVA – filmens dramatiska struktur som hjälpmedel när barn berättar i min skrivarverkstad och funnit det oerhört stimulerande och genomtänkt. Trots att det egentligen vänder sig till lärare i grundskolan, har jag inte haft några som helst svårigheter att tillämpa stora delar av det i min kurs i skönlitteratur för vuxna deltagare. Mina 15 kursdeltagare har uppskattat uppslagen och tankarna kring hinderschema, karaktärsbeskrivningar och dramatiska modeller.

I Veronica Gröntes undervisningsmaterial presenteras de nödvändiga verktygen för att konstruera episka och dramatiska texter. Det är oerhört stimulerande och genomtänkt och har väckt idéer och lust hos mig att utveckla nya metoder för undervisning i dramatik och epik.

Materialet rymmer en bärkraftig vision och konstruktiva modeller; uppslag och verktyg som kan sättas i händerna på framtidens lärare och elever.
Charlotte Pauli, skrivpedagog och folkhögsskollärare, Jakobsbergs Folkhögskola, 25 januari 1999

Vill du veta mer?

Boka ett gratis introduktionssamtal med mig