Boka din plats!

7-11 augusti 2024

Skrivarkurs med coaching vid sjön Ören

Skrivarkurs – fördjupande skrivardagar för dig som deltagit i min grundkurs men även för dig som inte har gjort det. Du får både textrespons och enskild coaching. Vi möts i mitt barndoms sommarparadis, Framnäs, drygt en mil från Gränna. Max 6 deltagare.

Skrivarkurs med gott om tid för ditt eget skrivande – juni eller augusti

Du får gott om tid till eget skrivande under denna skrivarkurs, dessutom textrespons från hela gruppen varje kväll och ett 30-minuters enskilt coachingsamtal med mig om du vill. Jag inbjuder till dessa skrivardagar även i juni. Klicka här för att läsa om junikursen.

Sjöstugan med kurslokal och 5 sovrum

Vid Sjöstugans strand finns brygga, kanoter och roddbåtar

Vi talas vid på telefon innan du anmäler dig!

Vi talas vid på telefon innan du anmäler dig. Maila mig: veronica@forfattarskola.se innan du anmäler dig, så hittar vi en tid när du kan ringa upp mig. Ifall du anmält dig före vårt samtal och det visar sig att du inte vill delta eller att jag avråder dig från att delta, får du kursavgiften tillbaka utom en expeditionsavgift på 500 kr.

Röster från tidigare skrivarkursdeltagare

De fördjupande skrivardagarna fungerade som en slags retreat – vi blev omhändertagna. Jag ville få tid att skriva och det fick jag. Jag ville diskutera skrivandet och träffa andra som skriver och det har jag fått. Textsamtalen på kvällarna fungerade som fin inspiration till det egna skrivandet, ett bra sätt att få syn på sin egen text genom uppläsning. Inspirerande med de korta stunderna på spontant skrivande utifrån bildkort. Veronica är en känslig, pedagogisk och inspirerande ledare som jag lär mig av i mitt eget arbete. Jag är nöjd med allt! Boendet, maten och de härliga kursdeltagarna. Skönt med anonymiteten som gjorde att vi alla kunde känna oss fria. Jag deltog i grundkursen på Smögen och detta blev en värdefull fortsättning. Jag kommer tillbaka!
Cecilia Ulfsdotter, enhetschef, Universitets- och högskolerådet, Stockholm

Klicka här för att läsa fler referenser.

Vem är jag som leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Så här ser det ut på Framnäs vid sjön Ören

1.Huvudbyggnaden 2. Grevinnans badvik 3. Utsikt från sjöstugan. Varje rum i huset har sjöutsikt.4. Sjöstugan där kursen hålls har 5 sovrum.

5. Engstugan där 2 deltagare bor, ligger ca 200 meter från Sjöstugan.

Bryggor och badplatser

1. Bryggan vid sjöstugan. 2-4. Badplats med brygga och badhytt.

Vill du övernatta i vindskydd?

Vid utsiktspunkten finns ett nybyggt vindskydd. Se kartan. Om du vill övernatta där någon av nätterna, ta med dig utrustning för det.

Datum

Kursstart: Onsdag 7 augusti kl 14.00 med kaffe, te, bröd och ost
Kursslut: Söndag 11 augusti kl 14.00 – alla stannar till kl 14.00 för gemensam avslutning.
Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002

Hjälp efter måltiderna

Deltagarna hjälper parvis till med disken efter måltiderna. Denna praktiska aktivitet brukar uppskattas.

Program

Onsdag 7 augusti

12.00 – Jag hämtar gärna vid bussen i Gränna
13.15 – 13.45 Deltagarna anländer till Sjöstugan
14.00 – 14.45 Alternativ presentation • Kaffe, te, bröd och ost
14.45 – 17.00 Vi bekantar oss med omgivningarna och badplatserna
17.00 – 17.45 Kvällsmat
18.30 – 21.00 Textrespons i helgrupp. Varje deltagare disponerar 20 minuter.
21.00 Kvällsmacka för den som önskar

Torsdag, fredag och lördag 
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 09.45 Morgonskrivande – inspiration från bildkort (frivilligt)
09.45 – 13.00 Eget skrivande, kaffe, promenad, bad, vila i hängmattan, kanot- eller roddtur.
13.00 – 13.45 Lunch
13.45 – 17.00 Eget skrivande, kaffe, promenad, bad, vila i hängmattan, kanot- eller roddtur.
17.00 – 17.45 Kvällsmat
18.30 – 21.00 Textrespons i helgrupp. Varje deltagare disponerar 20 minuter.
21.00 Kvällsmacka för den som önskar

Söndag 11 augusti
08.00 – 13.30 Frukost, eget skrivande. lunch mm
13.30 – 14.00 • Avslutning med utvärdering.
Alla stannar till kl 14.00.

Boka-tidigt-pris till 15 juli • 2990 kr: 2 990 kr (inkl. moms) ‼️Vid bokning senast den 15 juli spara 1000 kr! Kostnad för mat och logi tillkommer. Vi talas vid på telefon före din anmälan. Maila mig: veronica@forfattarskola.se, så hittar vi en tid när du kan ringa mig.
Ordinarie pris från 16 juli • 3990 kr: 3 990 kr (inkl. moms) ‼️Kostnad för mat och logi tillkommer. Vi talas vid på telefon före din anmälan. Maila mig: veronica@forfattarskola.se, så hittar vi en tid när du kan ringa mig.

Vi möts i en slags anonymitet

För att prestationskraven ska minska, eller helt försvinna, låter jag alltid deltagare vara anonyma inför varandra. Du presenterar dig endast med ditt förnamn. Vi pratar inte med varandra om vad vi jobbar med, var och hur vi bor, om våra barn och barnbarn osv. Det känns en gnutta ovanligt den första stunden, men sen är det bara skönt och vilsamt och jag delar ut ett litet papper med några lättsamma samtalsämnen ifall det skulle behövas! Så här skrev en tidigare kursdeltagare om anonymiteten:

– En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller CV. Kursdagar där jag bara var mitt förnamn och mina karaktärer. Det här borde alla få vara med om!
Susanne Granat Ahlstrand, skolutvecklare, Nynäshamn

Telefonfrihet

För att koncentration och inspiration ska gynnas stänger vi av telefonerna. Naturligtvis kan du ta de kontakter med nära och kära som du behöver, men ingen ska se eller höra att du pratar i telefon. Detta brukar lösa sig väldigt bra.

Djur- och matallergi

För dig som har allvarlig pälsdjursallergi, vill jag informera om att tidigare hyresgäster i husen kan ha haft med sig husdjur, men under skrivardagarna tar ingen deltagare med sig djur. Om du har matallergi meddelar du detta i din anmälan. Tyvärr kan vi inte hantera tillfälliga dieter eller komplicerade matallergier.

Kostnad för mat och logi

Kostnad för alla måltider

Kostnad för alla måltider, mestadels catering är ca 2500 kr och betalas i förväg med swish.

Kostnad för övernattning

Alla deltagarna bor på Framnäs. Alla får enkelrum. 4 övernattar i Sjöstugan och 2 i Engstugan. Husen har en enkel standard. Du som anmäler dig först bokar hus först, därefter i ordning efter anmälan. Kostnad för 4 övernattningar i enkelrum inklusive frukost är 2200 kr. Lakan och handdukar ingår. Du bäddar din säng själv. Boendet betalas i förväg med swish.

Om Sjöstugan och Engstugan

I Sjöstugan finns 5 sovrum, 2 toaletter och en separat dusch. Engstugan har 2 sovrum samt en toalett med dusch. Standarden är enkel i båda husen.

Karta

Ta bussen till Gränna!

Du som tar bussen till Gränna kan bli hämtad där kl 12. Meddela redan i anmälan om du vill bli hämtad eller om du kommer med bil. Meddela gärna om du kan erbjuda samåkning i din bil. Du som kommer med egen bild, får en tydlig vägbeskrivning när det närmar sig.

Referens:

– Självklarhet att delta igen, efter sommarens goda upplevelse. Mitt mål var att komma igång, återigen! Att förhoppningsvis skaffa ny skrivrutiner. Att läsa mina texter för andra och lyssna på deras. Fortsättningskursen gav en bra blandning, eget skrivande, textsamtal med hela gruppen och enskild coachning. Stimulerande att ”höra, se och uppleva” andras arbeten. Egenskrivandet har kunnat utföras när vi suttit tillsammans hela gruppen, för vi har haft 2 alternativa utrymmen, ett rum för tystnad och ett för samtal. Veronica fördelar tiden mellan oss deltagare på ett bra sätt, styr med varsam hand, men lyssnar så klart även på våra åsikter. Fantastiskt att få vara i Veronicas hem. Perfekt för detta antal personer. Stämningen i gruppen har varit så fin.

Maj Mod, ekonom, Göteborg

 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan Skrivarkurs med coaching vid sjön Ören, 7-11 augusti 2024

Pris:

Biljettyp Pris Platser
Boka-tidigt-pris till 15 juli • 2990 kr
‼️Vid bokning senast den 15 juli spara 1000 kr! Kostnad för mat och logi tillkommer. Vi talas vid på telefon före din anmälan. Maila mig: veronica@forfattarskola.se, så hittar vi en tid när du kan ringa mig.
2 990 kr
Ordinarie pris från 16 juli • 3990 kr
‼️Kostnad för mat och logi tillkommer. Vi talas vid på telefon före din anmälan. Maila mig: veronica@forfattarskola.se, så hittar vi en tid när du kan ringa mig.
3 990 kr

Deltagaruppgifter

Övriga uppgifter