Boka din plats!

8 februari 2021

Skrivkul för barn 9-12 år

Tycker du om att skriva och berätta? Är du mellan 9 och 12 år eller går i årskurs 3-6? Då är Skrivkul något för dig! Vi träffas online i direktsändning. Du skriver korta texter på ett enkelt sätt och får inspiration av bildkort för att komma igång. Du träffar nya kompisar som har samma intresse som du. Klicka här för att läsa om hur tidigare deltagare har upplevt Skrivkul.

För dig som är 9-12 år • årskurs 3-6

Efter flera föräldrars önskemål, fortsätter jag att inbjuda till Skrivkul. Under jullovet var Skrivkul i Jul kostnadsfritt. Nu tar jag en avgift och har förlängt träffarna till 2 timmar. Skrivkul är fristående träffar med nya bildkortskombinationer och nya övningar varje gång. Du kan vara med vid ett eller flera tillfällen. Klicka här för att läsa om hur tidigare deltagare har upplevt Skrivkul.

Datum och tid

Kursstart: måndag 8 februari kl. 16:00
Kursslut: måndag 8 februari kl. 18:00

Frågor och svar

Hur ofta ses vi och hur länge håller vi på?

Om intresse finns och träffarna blir fullsatta kommer jag att inbjuda till Skrivkul ungefär en gång i månaden. Du kan delta vid ett eller flera tillfällen. Träffarna är fristående. En träff varar i 2 timmar. Vi tar en paus under 10 minuter i mitten av träffen.

Vad kostar det?

Skrivkul kostar 275 kr. Du betalar avgiften med bankkort samtidigt som du anmäler dig.

Vad skriver vi om?

Olika bildkort sätter fart på din fantasi. Texterna kan handla om allt möjligt och jag börjar med att ge en tydlig instruktion inför varje uppgift, så att du vet vad du ska göra. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Vem läser mina texter?

I små digitala grupprum för två personer, ger ni respons på varandras texter utifrån färdiga frågor som passar ihop med de olika texterna. Ingen kommer att säga något negativt om det du skrivit eller föreslå något som du skulle kunna ändra för att förbättra texten. Det enda vi gör är att lyfta fram det som redan fungerar. Inför varje responstillfälle påminner jag om att vi är vänliga och kärleksfulla när vi ger varandra respons. När vi gör så här, vet vi att alla kommer att trivas och känner sig bekväma.

Hur många kan vara med samtidigt?

Vi blir max 12 deltagare på Skrivkul.

Kan jag anmäla mig tillsammans med en kompis?

Det är roligt om ni är två kompisar som vill vara med. Men… ni behöver anmäla er var för sig och måste vara uppkopplade på varsin dator och dessutom sitta i varsitt rum, så att det inte blir rundgång. Jag delar in er i par under träffen och indelningen fungerar bara om alla har varsin dator.

Kan jag ha en vuxen med mig?

Javisst, du kan ha en vuxen som sitter bredvid dig under träffen. Du skriver texterna själv, men självklart kan du ta hjälp av den vuxne om du behöver. När du kommer till grupprummet för att läsa din text och få respons, kan du också ha den vuxne i närheten. Om du vill ta hjälp av den vuxne för att ge respons på texten du lyssnar till inne i grupprummet är det helt ok.

Ska jag logga in med dator eller telefon?

För att allt ska fungera så bra som möjligt, använd din dator. Ifall du inte har en dator kan du använda surfplatta eller telefon.

Vilket program använder vi?

Vi använder Zoom och det är bra om du laddar ner programmet redan nu. Klicka här för att ladda ner Zoom.

Hur fungerar Zoom?

I Zoom ser vi varandra på skärmen och ibland pratar deltagarna med mig eller med varandra medan alla ser och lyssnar. I Zoom delar jag in gruppen i små rum och där möts ni två och två för att läsa era texter för varandra och ge respons. Jag ”går runt” och besöker de olika rummen för att se att allt fungerar som det ska. Ifall det är något som krånglar, kan ni ”ropa på hjälp” och då kommer jag.

Samarbete med Vuxenskolan – personnummer

Eftersom Skrivkul sker i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan, behöver varje deltagare uppge sitt 10-siffriga personnummer. Jag kommer via mail be om detta när jag fått anmälan. När jag förmedlat personnumret till SV, raderar jag det.

Bildkort: Resilio © Emilie Marti och Moritz Egetmeyer OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Vem är jag som leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Röster från tidigare deltagare

Vad tyckte du var det bästa med Skrivkull?

– Det bästa var att man fick lära sej mycket saker och att jag fick lära mej att om man har en bild att titta på så bara kommer orden.
– 
Jag tyckte det var bra med rätt så kort tid, för då kom man igång, även om man inte alltid blev färdig med skrivningen.
– Det var väldigt tydligt och ordnat. Det blev inga missförstånd och det funkade bra med de små grupprummen på Zoom. Det var bra att man fick välja om man ville läsa upp för alla eller inte.
Klicka här för att läsa många fler referenser.

Hur upplevde du Veronica som ledare?

– Jag tycker att hon är den bästa läraren jag haft hittills.
– Hon är bra på att få alla att känna sig välkomna.
– Jag tycker att hon är tydlig och kommer alltid ihåg att fråga efter frågor så att inte någon lämnas som ett frågetecken.
– Hon var bra, jag tyckte hon var tydlig och det blev en trevlig stämning.
Klicka här för att läsa många fler referenser.

Upplägg och innehåll

  1. Du är på plats allra senast 5 minuter före start! Då ser vi till att alla syns i bild och att ljud och teknik funkar.
  2. Du kan presentera dig endast med ditt förnamn om du vill. Skriv i så fall bara ett x i rutan för efternamn när du anmäler dig.
  3. Du har papper, penna och mobilkamera till hands.
  4. Du skriver korta texter med inspiration från bildkort.
  5. 2 & 2 läser ni texterna för varandra i digitala små rum och ger en enkel respons utifrån färdiga frågeställningar.
  6. 10 minuters paus.
  7. Du skriver en ny minitext med inspiration från bilder och ord.
  8. 2 & 2 läser ni texterna för varandra.
  9. Vi avslutar med att tacka varandra.
  10. Du mailar mig en utvärdering i efterhand.

Datum och tid

Kursstart: måndag 8 februari kl. 16:00
Kursslut: måndag 8 februari kl. 18:00

Skrivkul för barn 9-12 år: 275 kr (inkl. moms) Boka-tidigt-pris till 5 februari. Spara 100 kr.
Standardbiljett: 375 kr (inkl. moms)

Plats: Vid närmaste dator. Det fungerar mycket bättre att använda datorn än telefonen.
Kursledare: Veronica Grönte
Klicka här för att läsa referenser från tidigare kursdeltagare.

Bild: Habitat-kort © Christian Gronau & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Kursen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

  • Veronica är en livlig samtalspartner. Hon skapar en trygg stämning som gör att man törs lägga fram sina idéer. På ett uppmuntrande och inkännande sätt lirkar hon fram de problem i skrivandet som man står inför och hon har ett starkt teoretiskt ramverk som ibland får en att häpna - jaha! Är det mittpunkten jag kämpar med?! Nu inser jag att min 'hjälpare’ inte är tillräckligt tredimensionell än! 

    Veronica har förflyttat perspektivet på mitt skrivande och fått mig att inse att det finns en hel del hjälp och skrivteori tillgänglig - om man bara vågar! 

    Joanna Ahlkvist, chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare, Nyköping

  • Veronica är den person i Skrivarsverige som gett mig de mest konstruktiva och initierade responserna. Veronica har en förmåga att på ett mjukt sätt poängtera det grundläggande i en historia, att konstruktivt förmedla vad som kan göras bättre i en text, utan att nedvärdera eller ifrågasätta. Hon bidrar med idéer som utvecklar dramaturgin, som gör att jag kan jobba vidare med mitt skrivande, få tillbaka hoppet om att jag kan och att det är idé med att fortsätta. 

    Anders Strigén, revisor, Hyssna



  • Jag gick en skrivarkurs med Veronica för fyra år sedan och min bok började ta form. Under skrivprocessen har jag sedan fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Hur jag än ansträngde mig för att leta, hittade jag inte något konkret. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. 

    Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

     

     

  • Dramaturgi – vad är det?

    Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

  • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

    Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivkul för barn 9-12 år, 8 februari 2021

Kursen har redan ägt rum.