24 augusti 2020
Skrivglädje online
Välkommen till Skrivglädje online! Vi möts i direktsändning – ja, nästan som om vi träffades i verkligheten! Lekfulla övningar får prestationskraven att försvinna. De interaktiva bildkorten som vi inspireras av, fungerar som en språngbräda för din fantasi. Bilderna och berättelserna blir till glädje för dig själv, dina vänner och dina elever om du undervisar.
Hur fungerar dessa skrivarträffar?
Vi skriver korta texter med inspiration från interaktiva bildkort. För att delta behöver du tala och skriva flytande svenska.
Skrivarkurs online? Inte alls krångligt!
Det är enkelt att komma fram till det digitala skrivrummet. Jag skickar en länk och det enda du behöver göra är att klicka på den, följa instruktionerna och du är framme!
Respons 2 & 2 i eget digitalt rum
Jag delar in gruppen 2 & 2 och varje par får ett eget digitalt rum där ni, helt ostört, ger varandra respons på de korta texterna. Detta blir både enkelt och givande, eftersom jag har formulerat färdiga frågeställningar att utgå ifrån. Med intresse och värme tolkar ni varandras texter. Ingen negativ kritik uttalas! Texterna är snabbskrivna kladdar och därför är det endast intressant att lyfta fram det som fungerar!
Bild: Persona & Personita © Ely Raman & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.
Vem är jag som leder skrivarkursen?
Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarutbildning. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen och fortsättningskursen – intervjuer från bokmässan.
Röster från tidigare deltagare
– Att det var så lätt att komma igång att skriva med hjälp av bildkort överraskade. Det finns hopp även för mig! Det kändes som att vi satt nära varandra trots att kursen var online.
Marie-Louise Saltin, utbildare, handledare och bemanningskurator i egen regi, Alnö
Klicka här för att läsa röster från fler deltagare.
Upplägg och innehåll
- Du är på plats allra senast kl 18.50! Då ser vi till att alla syns i bild och att tekniken funkar.
- Dörren till skrivarrummet stängs kl 19.00.
- Du presenterar dig endast med ditt förnamn.
- Du har papper, penna och mobilkamera till hands.
- Du skriver korta texter med inspiration från bildkort
- 2 & 2 läser ni texterna för varandra och ger en enkel respons utifrån färdiga frågeställningar.
- Du skriver en ny minitext med inspiration från bilder och ord.
- 2 & 2 eller 3 & 3 läser ni texterna för varandra.
- Vi avslutar med att tacka varandra.
- Den som önskar stannar kvar och får veta mer om mina övriga skrivarkurser.
- Du mailar mig en utvärdering i efterhand.
Begränsat antal platser
Kursstart: måndag 24 augusti kl. 19:00
Kursslut: måndag 24 augusti kl. 21:00
Boka-tidigt-pris : 75 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 22 augusti - spara 175 kr!
Ordinarie pris: 250 kr (inkl. moms) Ordinarie pris från 20 augusti.
Plats: Vid närmaste dator. Det fungerar mycket bättre att använda datorn än telefonen.
Kursledare: Veronica Grönte, skrivarkursledare under drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarutbildning. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.
Bild: Habitat-kort © Christian Gronau & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.
Kursen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan
Kursledare
Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund