Boka din plats!

8-12 februari 2023

Grundkurs i självbiografiskt skrivande för kvinnor • Nässjö

Har du någonsin känt att dina erfarenheter och tankar inte får den uppmärksamhet de förtjänar, att det finns en historia inom dig som bara väntar på att bli berättad? Men, kanske vet du inte exakt hur du ska gå tillväga? Då är den här kursen för dig. Max 8 deltagare.

Mer än 75% rabatt

En plats har blivit ledig!
Du får sista-minuten-pris till 75% rabatt på kursavgiften
Dessutom får du gratis övernattning i huset – värde 1200 kr.
Du betalar endast 1475 kr i stället för 5900 kr.
Kostnad för maten under de 5 dagarna är 1750 kr.
Den totala kostnaden för 5-dagars-skrivarkursen blir endast 3225 kr i stället för 7850 kr.
Rabatten innebär att du får kursen till 4625 kr lägre kostnad.

Varför så stor rabatt?

Jag hoppas på att vi ska bli jämna responspar under kursen, därför ger jag denna stora rabatt.

OBS! Starta med intresseanmälan!

Vi talas vid innan du anmäler dig!

Innan du anmäler dig och betalar, fyller du i en intresseanmälan: » Se om kursen passar för dig » . Var snäll och läs igenom informationen här på sidan innan du skickar in din intresseanmälan! Jag kontaktar dig och vi talas vi vid på telefon före din definitiva anmälan.

En varm och respektfull gemenskap

Välkommen till en skrivarkurs där du möts med värme och respekt. I denna trygga miljö kan ditt skrivande utvecklas på allra bästa sätt. Läs om hur tidigare kursdeltagare upplevde denna skrivarkurs i mitt hem i Nässjö.

Grundkurs i självbiografiskt skrivande – ge världen hopp

Skrivarursen är till för dig som skriver om ditt eget liv. Om du vill författa en biografi om en annan person, rekommenderar jag min ”vanliga” grundkurs som innehåller i stort sett samma verktyg och skrivmallar som denna.

 

Metod & ”recept” för att lyckas med din berättelse

Pennvässarmetoden – hur du hittar den röda tråden och fängslar läsaren genom hela din bok

Vill du lära dig hur du skapar en röd tråd i din självbiografiska bok? Vill du fängsla dina läsare så att de engageras till sista sidan? Vill du bli av med skrivkramp om den dyker upp? Med min kunskap och visuella metodik med ”recept” från Pennvässarmetoden ger jag dig bästa starten på ditt skrivprojekt. Välkommen till min väl beprövade grundkurs, där du lär dig att hitta din plan för din bok och ta den från A till Ö.

Resultat av kursen i självbiografiskt skrivande?

Vi arbetar utifrån Pennvässarmetoden som jag har utvecklat under drygt 25 år. Denna visuella skrivmetod finns dokumenterad i min skrivhandledning Pennvässaren som ges ut av Studentlitteratur. Klicka här för att läsa mer om vad de olika momenten under den självbiografiska grundkursen innebär och vad som blir resultatet. Här är en smygtitt på innehållet: 

✏️ Du skapar en grovskiss av hela din berättelse.

✏️ Du bygger en genomtänkt röd tråd från början till slut.

✏️ Din kompletterande kunskap i dramaturgi utvecklar din berättelse.

✏️ En inblick i enneagrammets personlighetsgalleri låter dig känna dig själv bättre och ökar förståelsen för övriga karaktärer i din berättelse. Du förbereder dig inför kursen genom att läsa ett par texter och se några filmer om enneagrammet. Jag skickar materialet till dig när du anmält dig.

✏️ Du lär dig ”gestalta”- levandegöra rollfigurer och miljöer på ett sätt som berör och trollbinder din läsare.

✏️ Du vägleds av mina skrivmallar för att känna att du lyckas och utvecklas i ditt skrivande. 

✏️ Med dig hem från kursen har du formulerat en inledning till din bok.

✏️ Under kursen får du uppleva en varm och respektfull gemenskap och du får nya vänner.

Vem är jag som leder leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser presenterar Pennvässarmetoden som jag utvecklat under drygt 25 år. Boken kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Se filmen där jag berättar om PennvässarMetodens grundkurs som påminner om den självbiografiska grundkursen.

Pennvässarmetoden – innehåll och upplägg

Klicka här för att läsa mera om vad som blir resultatet av den självbiografiska skrivarkursen.

Vi möts i en slags anonymitet

För att prestationskraven ska minska och försvinna, har jag valt att låta deltagare under mina olika skrivarkurser vara anonyma och presentera sig endast med sitt förnamn. Under våra pauser frågar du inte vidare om innehållet i en text du lyssnat till och gett respons på. Du berättar inte heller om dig själv, din partner, dina barn och barnbarn, dina sjukdomar eller lyxiga semesterresor. Detta kan låta märkligt, men fungerar mycket bra.

Intresseanmälan: Se om kursen passar för dig »

Deltagare som gett kursen högsta betyg

– Det har funnits så mycket kärlek i vår grupp och tiden har gått fort.
Jag har fått många verktyg, har lärt mig mycket och nyfikenheten har blivit ännu större. Jag blev intresserad av enneagram- met och kommer att läsa på mer. Bildkorten gav mig ny mark att utforska. De kan ha öppnat en dörr som inte inte kände till.

Stunderna med högläsning har varit en stor, stor gåva. Är nu ännu mer tacksam för mitt liv än jag någonsin har varit. Jag behöver varken hitta på hinder eller klimax. Allt är serverat. Det är bara att plocka.
Stämningen i gruppen har varit mycket fin. Hänsyn. Acceptans. Empati. Kärlek. Tycker mycket om upplägget med anonymiteten.

Veronicas ledarskap har varit tydligt, tillåtande och omfamnande.

Jag är glad att jag fått inspirera och bli en liten glitterblänk direkt från själen. Det finns mersmak i hjärtat. Jag känner mig duktig och snäll och en stor tacksamhet fyller mitt hjärta.

Gillar att schemat och tiderna följts. Tempot har passat mig. Bra boende och måltiderna har fungerat smidigt. Tack!
Ildikó Kasza, Motala

– Wow! Jag har känt så mycket harmoni och gemenskap.
Föreläsningarna om dramaturgin gjorde allt tydligare och gav mig ett nytt perspektiv, jag fick ett annat sätt att se på mitt skrivande. Responsen på mitt berättelseskelett hade stor betydelse, den fick mig verkligen att känna att detta är något som jag ska fullfölja. Gestaltningsövningen blev en överraskande ögonöppnare.

Genom enneagrammet har jag lärt känna mig själv på djupet. Börjar förstå varför jag har handlat på olika sätt genom livet, och börjar se min egen röda tråd.

Stunderna med högläsning i gruppen har förmedlat kärlek, värme, bekräftelse och hopp. Jag vet att kursen blev rätt plats och rätt tidpunkt för mig. Fantastiskt att få möta så starka och underbara kvinnor, att se kärleken bland oss alla.

Veronica är en ledare, en lärare och den med mest kunskap om dramaturgin, men hon har upplevts som en vän som vill väl. Jag har känt mig sedd och fått en starkare tro på mig själv. Tack för att du gett mig denna chans, Veronica.
Susanna Delborn, timvikarie och en skrivande person, Uppsala

Klicka här för att läsa fler referenser av deltagare som också gett den självbiografiska kursen högsta betyg.

Hur jag knäckte dramaturgins dolda kod

För att jag själv skulle kunna förstå dramaturgins dolda kod, skapade jag mina egna förpackningar som är unika för Pennvässaren och har upphovsrättsskydd. Genom Pennvässarmetoden presenterar jag modellerna Hinderbanan och Den befolkade dramaturgiska utvecklingskurvan. Mina förklaringar, verktyg, strategier och skrivmallar som kombineras med dessa dramaturgiska kurvor bidrar till att du förstår de berättartekniska sammanhangen och kan göra kunskapen om berättelsens uppbyggnad till din egen. Ofta hör jag deltagare som tidigare gått många andra skrivarkurser säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” 

Hinderbanan som förklaringsmodell

Befolkad dramaturgisk utvecklingskurva

Fortsättningskurs?

Om de flesta av deltagarna önskar fortsätta träffas online via Zoom för att läsa texter, få respons och samtala om skrivprocessen, möts vi ungefär var 6:e vecka, 2-2,5 timme per gång. Kostnaden är beroende av hur stor gruppen blir.

  Max 8 deltagare

  Kursen ges i mitt hem i Nässjö där även övernattning erbjuds. Den lilla gruppen ger oss möjlighet att dela våra texter med varandra och samtala om dem. Vi betraktar alla texter som fiktiva, vilket innebär att all respons som ges på texten handlar om texten och inte om författaren. Du kan känna dig trygg.

  Deltagarna på dessa foton deltog i den allmänna grundkursen i mitt hem i Nässjö.

  Flytande svenska

  För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska. Har du frågor om detta, kontakta mig.

  Tid och plats

  För att kunna delta i kursen behöver du vara närvarande hela tiden.

  Onsdag-söndag 8-12 februari

  Onsdag 8 februari
  14.00 – 14.45 Deltagarna droppar in. Ankomst tidigast kl 14.00
  15.00 – 15.30 Introduktion med kaffe, bröd och ost
  15.45 – 17.30 Skrivarkurs
  17.30 – 18.00 Paus
  18.00 – 18.45 Kvällsmat
  19.00 – 20.00 Skrivarkurs
  20.15 – 21.30 Inspirerande skrivande utifrån bildkort samt textsamtal i helgrupp
  21.30 – Kvällsmacka för den som önskar

  Torsdag, fredag och lördag
  08.00 – 08.45 Frukost
  09.00 – 18.00 Skrivarkurs med tid för reflektion. Avbrott för fikapaus, lunch och kort promenad.
  18.00 – 18.45 Kvällsmat
  19.15 – 21.30 Skrivarkurs med tid för reflektion
  21.30 – Kvällsmacka för den som önskar

  Söndag 12 februari
  08.00 – 08.45 Frukost
  09.00 – 12.30 Skrivarkurs med avbrott för fikapaus och lunch
  13.30 – 14.30 Utvärdering och avslutning – Alla stannar till kl 14.30

  Kursavgift

  Boka-tidigt-pris • Kostnad för mat och logi tillkommer: 4 900 kr (inkl. moms) Fyll i formuläret "Se om kursen passar mig" före anmälan! Vid bokning senast den 8 januari - spara 1000 kr!
  Sista-minuten-pris! • 75% av ordinarie kursavgift + gratis boende. Kostnad för mat tillkommer.: 1 475 kr (inkl. moms) Fyll i formuläret "Se om kursen passar mig" innan du anmäler dig!

  Kostnad för mat och logi

  Kostnad för alla måltider

  Kostnad för alla måltider, oftast catering, är 1750 kr och betalas i förväg med swish.

  Kostnad för övernattning

  Övernattning i huset erbjuds alla 8 deltagarna. Eget rum med dörr eller rum med draperi. Vid varje säng finns nattlampa och eluttag. Du som anmäler dig först bokar rum först. Därefter i ordning efter anmälan. Kostnad för övernattningen är 50 – 600 kr/natt inkl lakan och enkel frukost. Sängen är bäddat när du kommer. Övernattningen betalas i förväg med swish.

  Ta dig med tåg till och från Nässjö!

  Ankomst onsdag – gardera dig för tågförsening!

  Anländ gärna ett par timmar i förväg. Espresso house finns på stationen eller besök gärna Thimons, ett annat härligt fik på andra sidan gatan.

  Stockholm – Nässjö
  08:21 – 10:53
  09:22 – 12:53
  Göteborg – Nässjö
  09:00 – 11:37 – Direkttåg utan byte i Falköping
  Malmö – Nässjö 
  10:04 – 12:00
  11.04 – 13.00

  Från resecentrum till kurslokalen

  Promenad från stationen i Nässjö till kurslokalen är 1,5 km och tar knappt 20 minuter. Taxi beställs i förväg, 0380-134 00. Buss från resecentrum går kvart i och kvart över varje hel timme. Resan med buss till kurslokalen tar ca 5 minuter och du kan betala med ditt betalkort på bussen. Resan kostar 35 kr. Har du länstrafikens kort är priset 28 kr.

  Återresa söndag

  Nässjö – Stockholm
  16:01 – 18:40
  Nässjö -Göteborg
  15:19 – 19:00
  16:19 – 19:00 – Direkttåg utan byte i Falköping
  Nässjö – Malmö
  15:54 – 17:48

  OBS! Vi talas vid innan du anmäler dig!

  Innan du anmäler dig och betalar för kursen, fyller du i ett kort formulär för att se om kursen passar dig. Därefter talas vi vid på telefon. Om du anmäler dig innan vi pratat med varandra och det visar sig att du inte vill gå kursen eller att jag avråder dig från att delta, får du tillbaka kursavgiften förutom 500 kr i expeditionsavgift.

  Se om kursen passar för dig »

  Presentkort från Solentro – en bonus

  När kursen är avslutad får du ett presentkort från Solentro (värde 300 kr) som grundplåt för att trycka din egen bok! Att trycka hela din egen bok eller delar av den är en bra idé innan du skickar in manuset till ett förlag. På så vis får du en uppfattning om hur boken kommer att se ut i verkligheten. Presentkortets giltighetstid är ca 2 månader och du kan använda erbjudandet till vilken typ av bok du önskar.

  Vill du veta hur mina övriga skrivarkurser fungerar?

  Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal. Du får veta vad mina skrivarkurser innehåller och hur de är upplagda. Under vårt samtal bildar du dig en uppfattning om vilken av mina skrivarkurser som bäst passar dina behov. 

  Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, sms:a mig på telefon 073-90 12 12 5. Meddela ditt namn och din mailadress, så hör jag av mig.

   

  Anmälan stängd. Grundkurs i självbiografiskt skrivande för kvinnor • Nässjö, 8-12 februari 2023

  Kursen har redan ägt rum.