Boka din plats!

29-31 oktober 2020

Skrivarkurs på Ekolsunds slott

I trivsam och sagolikt vacker slottsmiljö, processar du de allra bästa grunderna för att skriva berättelser som berör. ”Den här kunskapen och dessa verktyg hade jag behövt för längesedan”, har många deltagare sagt genom åren. På Ekolsunds slott Corona-anpassar vi kursen.

Designade övningar för maximal utveckling

Jag har designat övningar och responsfrågor för att skrivarkursen ska ge dig maximal utveckling. Du tar inte med dig dina egna texter utan du skriver nya under kursen, modelltexter. Min metodik med tydliga ramar inför varje övning, bidrar till att du tar ditt skrivande till nästa nivå.

Se film om grundkursen – intervju med Veronica Grönte.

Vem är jag som leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Röster från tidigare deltagare

– Känner mig lycklig. Min blyghet har släppt. Att vi skrev korta texter hela tiden var bra eftersom det ger så mycket utrymme för fantasin.
Rosie Henning, Skådespelare, Immeln
Klicka här för att läsa fler referenser.

Fotot är från kursen på Smögen och visar hur våra visir ser ut på kursen i Nässjö.

Här några frågor som jag ibland får:

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.

– Hur arbetar vi under skrivarkursen?

Under kursen arbetar vi utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Mina designade övningar och responsfrågor ökar din medvetenhet och tar ditt skrivande till nästa nivå. Detta ingår bland annat i kursen:

Karaktärsbygge

Du kan skapa en karaktär med inspiration från Enneagrammet eller från bildkorten.

Text om karaktären

Utifrån tydlig vägledning skriver du en kort gestaltande text som levandegör karaktären. Denna modelltext tillsammans med responsen du får, ger dig olika sorters AHA-upplevelser.

Berättarstruktur och ”knep”

Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av en kortfilm får du en ökad förståelse för hur den röda tråden skapas och hålls vid liv. Dramaturgins hållpunkter hjälper dig bygga en berättelse med spänning och rytm.

Mina egna dramaturgiska förpackningar

För att själv skulle försöka förstå dramaturgins hemliga kod, skapade jag mina egna modeller som är unika och skyddade av upphovsrättslagen. Den ena förpackningen heter Hinderbanan och kurvan som finns här nedan är även den en hinderbana med start och mål, men jag har gett den namnet Den befolkade utvecklingskurvan. Mina förklaringar och övriga verktyg som kombineras med mina dramaturgiska kurvor gör att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen till din egen. Ofta hör jag kursdeltagare säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” 

Respons 2 & 2

Till de olika texterna finns anpassade responsfrågor. Respons på texter ges 2 och 2 genom att utgå från frågeställningarna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar ges. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.

Lekfullt kortskrivande

Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram när vi skriver. Dina texter överraskar dig. Kanske väljer du att skapa en fiktiv karaktär utifrån några slumpmässigt dragna bild- och ordkort.

– Vilka brukar delta under skrivarkursen?

Människor i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Några deltagare kan ha en bok på gång medan andra upplever sig som nybörjare. De allra flesta som under årens lopp deltagit i mina grundkurser har varit extremt nöjda och flera deltagare med stor erfarenhet av både skrivande och skrivarkurser har sagt: ”Den här kunskapen borde jag ha fått långt tidigare.”

– Vågar jag verkligen anmäla mig till skrivarkursen?

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång. Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

Så här skrev en tidigare kursdeltagare om anonymiteten

En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller CV. Två dagar där jag bara var mitt förnamn och mina karaktärer. Det här borde alla få vara med om!
Susanne Granat Ahlstrand, skolutvecklare, Nynäshamn

Vem äger Ekolsunds slott?

Raija Ohlin köpte Ekolsunds slott för 20 år sedan. Klicka här för att lyssna till Raijas berättelse i Söndagarna med Stina Wollter.

Kursfakta

Kursnamn: Skrivarkurs – grundkurs i dramaturgi och gestaltning
Datum: 10-13 maj 2021
Tid: Måndag 9:00 – Torsdag 11:30
Kursledare: Veronica Grönte
Kostnad: 5495 kr inkl. moms i dubbelrum, tillägg för enkelrum 450 kr/natt
Tillägg ankomst dagen innan: 500 kr/ppMat och boende på Ekolsunds slott, kostavvikelser anges vid anmälan.

Anmälan sker på Ekolsunds slotts hemsida: 0 kr (inkl. moms) https://www.ekolsundsslott.se/aktiviteter/skrivomdittliv/

 

 

Anmälan stängd. Skrivarkurs på Ekolsunds slott, 29-31 oktober 2020

Kursen har redan ägt rum.