11-12 november 2017
Skrivarkurs i Malmö • Grundkurs
Starta ditt skrivprojekt med de bästa verktygen! Behöver du hjälp att strukturera ditt material och få liv i dina karaktärer? Min skrivmetodik ger dig en praktisk och vass utgångspunkt.
En skrivarkursdeltagare sa nyligen att hon tack vare mina förklaringsmodeller och övningar nu äntligen börjar förstå sammanhangen kring struktur och karaktärsgestaltning. Saker och ting faller på plats och hon tar tag i sitt skrivprojekt med förnyad glädje och tro på sig själv.
Om grundkursen – en intervju från bokmässan.
Röst från tidigare kursdeltagare:
– Jag är mycket nöjd med skrivarkursen! Har fått inspiration och lust att våga skriva utanför ”trygghetszonen”. Har genom effektiva övningar fått med mig nya verktyg som jag kommer att använda i min utveckling till en skrivande person. Dramaturgins grunder har blivit begripliga. Kortfilmen var betydelsefull. Mycket hjälpsamt att bryta ner berättelsen till ett ”skelett”, eftersom det ledde till ett tydligt fokus.
Helena Jersak, psykolog, Ystad
Här några frågor som jag ibland får:
– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?
Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.
– Hur arbetar vi under skrivarkursen?
Under kursen arbetar vi utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Mina designade övningar och responsfrågor ökar din medvetenhet och tar ditt skrivande till nästa nivå. Detta ingår bland annat i kursen:
Karaktärsbygge
Du skapar en karaktär med inspiration från bildkorten. Se filmen nedan.
Text om karaktären
Utifrån tydlig vägledning skriver du en kort gestaltande text som levandegör karaktären. Denna modelltext tillsammans med responsen du får, ger dig olika sorters aha-upplevelser.
Berättarstruktur och “knep”
Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av en kortfilm får du en ökad förståelse för hur den röda tråden skapas och hålls vid liv. Dramaturgins hållpunkter hjälper dig bygga en berättelse med spänning och rytm.
Respons 2 & 2
Till de olika texterna finns anpassade responsfrågor. Respons på texter ges 2 och 2 genom att utgå från frågeställningarna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar ges. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.
Lekfullt flödesskrivande
Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram när vi flödesskriver. Dina texter överraskar dig. Kanske väljer du att skapa en fiktiv karaktär utifrån några slumpmässigt dragna bild- och ordkort. Se filmen som visar hur det kan gå till.
Röst från tidigare kursdeltagare:
Kursen gav en större portion lärande än förväntat. Givande struktur och process under de två dagarna. Vi har fått insikter om dramaturgins beståndsdelar och praktiserat hantverkets struktur, vad som är grundbult i en givande story. Väl förrättat värv av båda kursdeltagare och kursledare. Du får en guldstjärna, Veronica!
Inga-Maj Adolfsson, pensionerad lärare och senior advisor, Göteborg
– Vilka brukar delta under skrivarkursen?
Människor i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Några deltagare kan ha en bok på gång medan andra upplever sig som nybörjare. De allra flesta som under årens lopp deltagit i mina grundkurser har varit extremt nöjda och flera deltagare med stor erfarenhet av både skrivande och skrivarkurser har sagt: “Den här kunskapen borde jag ha fått långt tidigare.”
– Vågar jag verkligen anmäla mig till skrivarkursen?
Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.
Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.
Röst från tidigare kursdeltagare:
Jag önskade få en grundkunskap i hur jag bygger en historia från början till slut, hur jag ska behålla den röda tråden och hur jag skapar karaktärer och beskriver dem. Kursen har gett mig mer än vad jag förväntat, det har varit en lagom blandning av föreläsning, skrivande och respons. Stämningen i gruppen var hjärtlig och vi har fått vara aktiva på ett annat sätt än vanligt, då vi varit ”begränsade” i samtalsämnen ända till avslutningen – och inte berättat för varandra om våra yrken, familjer eller våra skrivarambitioner. Nu känner jag mig inspirerad och redo att påbörja mitt skrivprojekt.
Stina Pettersson, terapeut, Ystad
Skrivarkursen sker i samarbete med Sensus
Tid och plats
Lördag 11 nov kl 10.00 – 17.30
Söndag 12 nov kl 9.30 – 16.00
Kursen hålls centralt i Malmö, knappt 15 minuters promenad från Centralstationen.
Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Kaffe samt dokumentation ingår.
Boka-tidigt-pris: 2 990 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 11 oktober - spara 600 kr!
Pris : 3 590 kr (inkl. moms)
Röster från tidigare kursdeltagare
Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?
Kursledare
Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund