1-5 juli 2019
Eget skrivande med coaching i skrivarstugan • Fortsättningskurs
Exklusiv femdagars skrivarvecka för dig som tidigare gått grundkursen i dramaturgi och gestaltning. Vi möts i trivsam, strandnära torpmiljö. Välkommen till mitt sommarparadis! Max 8 deltagare.
Vad är unikt med denna skrivarkurs?
Platsen är unik och samvaron blir mycket speciell eftersom vi bara är 8 deltagare. Du har under kursen möjlighet att varje morgon få inspiration när vi skriver korta spontana texter och läser dem för varandra. Du ägnar dig sedan åt ditt eget skrivprojekt större delen av tiden. Om du vill, låter du hela gruppen ta del av ditt berättelseskelett som du skapat i den dramaturgiska berättarmall vi använde under grundkursen. Det blir 45 minuter med totalt fokus på din synopsis när vi alla fungerar bollplank till dig och din berättelse. Vi lär oss alla så mycket av dessa kreativa samtal! Dagarna avslutas med en tvåtimmars samling, då vi lyssnar på varandras korta texter och samtalar om dem på samma reflekterande sätt som vi gjorde under grundkursen i dramaturgi och gestaltning.
Flexibilitet
Om du inte har en synopsis att presentera är du ändå välkommen till fortsättningskursen. Om du inte har ett skrivprojekt på gång är du också välkommen. Det enda som krävs för att vara med under fortsättningskursen är att du har gått min grundkurs i dramaturgi och gestaltning och att du deltar i de gemensamma samtalen om de övriga deltagarnas berättelseskelett.
Du är fri att använda dina egna 45 minuter till vad du vill. Kanske önskar du få feedback på en text? Kanske vill du tillsammans med gruppen få hjälp att förstå vilken din huvudkaraktärs Enneagramtyp är? Kanske vill du diskutera bokutgivning på eget förlag? Ja, du bestämmer själv innehållet.
Röster från tidigare deltagare
– Efter fortsättningskursen känner jag mig stärkt och påfylld. Har äntligen börjat få kläm på gestaltningens svåra konst! Under veckan har jag fått både inspiration och en ”självförtroendeboost” av textsamtalen i grupp och inser att jag på ett trovärdigt sätt faktiskt kan berätta utifrån ett barns perspektiv. Något jag starkt har betvivlat. Veronicas öppenhet, ärlighet och generositet är bara helt fantastisk, hennes ledarskap är tydligt, empatiskt och rättvist. Tumme upp för det!
Christina ”Kina” Edin, studievägledare, Luleå
– Fina dagar har vi haft och det känns sorgligt att åka hem. Givande att läsa och få respons på texter som vi skrivit hemma sedan sist. Texter som formulerat under starkt tidspress har blivit mycket intressanta. Fint att få vara på kurs hemma hos kursledaren. Veronicas ledarskap fungerar mycket bra och allt är så välplanerat.
Hillevi Rundström, arbete inom vård- och jordbruk, Ljusterö
Dramaturgin – bästa sorteringsverktyget
Det verkar inte vara så många som känner till vilken nytta man kan ha av undersöka sambanden mellan huvudkaraktärens drivkraft, dramaturgins hållpunkter och berättelsens budskap/premiss. Under mina 20 år som skrivarkursledare har jag ännu inte mött någon som använt sig av denna kunskap. Vårt gemensamma utforskande, som hjälper dig att sortera i ditt material och finna en riktning och en framåtrörelse, kan därför betraktas som unikt.
Den naturbegåvade författaren kan självklart skapa fängslande historier utan att ha tillägnat sig en medveten kunskap om dramaturgins regelverk, men för varje författare innebär förståelsen av berättelsens grammatik en glasklar väg mot utveckling.
Klicka här för att lyssna till en av mina tidigare kursdeltagare, Annika Klemming, som berättar om betydelsen av kunskap i dramaturgi.
Vem är jag som leder skrivarkursen?
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen och fortsättningskursen – intervjuer från bokmässan.
Glädje, sinnesfrid och anonymitet
Samvaron under kursen skapar en atmosfär av glädje och sinnesfrid där vi respekterar varandras integritet. När du presenterar dig inför gruppen berättar du därför inte om ditt yrke och din familj osv. Vi använder oss i stället av en alternativ presentation som skapar en lättsam öppning, på liknande sätt som vi gjorde under grundkursen. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.
En deltagare bor på loftet i denna renoverade lada. På kvällarna möts vi till textsamtal här.
I björksalen kan du, när du vill, ägna dig åt ditt eget skrivande.
Vi utnyttjar sommarens värme och sol. Det finns hängmattor till alla.
Kanske vill du ta en tur med kanoten?
Du cyklar till stranden på några minuter. Sjön Mien är en av Sveriges renaste sjöar.
I en filmintervju berättar jag om fortsättningskursen. Under årets fortsättningskurs koncentrerar vi oss på gruppcoachningen där var och en disponerar 45 för att få hjälp med sin synopsis eller väljer annat fokus för samtalet. Det blir alltså ingen enskild coachning på fortsättningskursen i år.
Enkelt och trivsamt boende
Enkelrum eller egen sovstuga för alla. Standarden är enkel och trivsam. Vattentoalett och torrtoa. Inomhusdusch och utedusch. Toalett och dusch inomhus finns tillgänglig för alla. WiFi i alla gemensamma utrymmen. Du som anmäler dig först får välja rum först. Därefter i turordning efter anmälan.
Övervägande vegetarisk mat
Vegetarisk mat med inslag av fisk och kyckling. Catering bland annat från Gourmet Grön i Karlshamn. Vi turas om med det praktiska i köket.
Vi talas vid innan du anmäler dig
Innan du anmäler dig vill jag berätta mera om upplägget. Var vänlig skicka mig ett mail, veronica@forfattarskola.se, så bestämmer vi tid för ett telefonsamtal. Din anmälan är giltig först efter detta samtal. Har du betalat kursen före vårt samtal och det visar sig att du inte kommer att delta återbetalas avgiften, men en expeditionsavgift på 500 kr dras från summan.
Kursstart: Måndag 1 juli kl 17.00 med gemensam middag.
Kursslut: Fredag den 5 juli kl 14.00 med gemensam avslutning. Alla stannar kvar till kl 14.00
Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.
Boka-tidigt-pris • Max 8 deltagare • (Kostnad för mat & logi tillkommer med 3550 kr)
: 3 900 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 1 juni - spara 1000 kr!
Pris inklusive kost och logi: 4 300 kr (inkl. moms) Ordinarie pris efter 15 maj.
Plats: Kursen hålls i Tingsryds kommun, nära sjön Mien i Södra Småland.
Kursavgift: 3 900 kr (4 900 kr efter 1 juni)
Mat & logi: 3 550 kr
Skrivarkursens totala kostnad är endast 7 450 kr. (8 450 om du anmäler dig efter 1 juni) Tre veckor före kursstart sänder du Swishbetalningen för mat och boende i enkelrum 4 nätter; 3 550 kr. Lakan och handduk ingår.
Så här tar du dig till skrivarkursen
Skrivarkursen hålls på landet i Södra Småland nära sjön Mien, en av Sveriges renaste sjöar. Tingsryds kommun.
Bil: Kör via Karlshamn, Ryd eller Urshult. Du får en utförlig vägbeskrivning.
Samåkning i bil: Meddela om du kan tänka dig att plocka upp en eller ett par deltagare på vägen, så förmedlar jag kontakten. Meddela om du önskar samåka med någon.
Tåg: I Karlshamn, som ligger 3 mil från kursplatsen, kan jag hämta 2 deltagare vid järnvägsstationen kl 14, ankomstdagen. Välj en tidigare förbindelse för att gardera dig mot förseningar, eller anländ redan dagen före och njut av Karlshamn. Bo bekvämt på Vägga B & B.
Tåg och buss: Om du väljer att komma med tåg och buss dagen före kursstarten, kan jag hämta dig vid busstationen i Ryd kl 21.40. Ryd ligger 1 mil från kursplatsen. Du betalar 550 kr för hämtning och extra natt med enkel frukost som du serverar dig själv.
Referenser:
Under min skrivprocess har jag fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. Tillsammans kom vi fram till vilken premiss berättelsen har. När vi kopplade ihop huvudkaraktären och berättelsens händelseförlopp med premissen, blev det tydligt för mig hur jag ska kunna bearbeta boken, för att få den som jag vill ha den.
Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd
Trots att jag kom till kursen med bara en skrividé, fick jag stor hjälp att komma vidare med den. Hur många går inte omkring med ett fragment till en roman, en huvudperson eller ett skeende som man skulle vilja bygga upp en hel roman kring. Nu fick jag de konkreta verktygen. Först fick jag bekräftat att idén kan fungera. Sedan insåg jag att jag måste börja med en premiss och därefter lära känna huvudkaraktären med hjälp av enneagrammet. Självklart måste sedan händelseutvecklingen följa dramaturgin och jag inser nu att jag kan skriva på det sättet utan att det verkar hämmande.
Ja, jag insåg hur grundläggande det är att ha en premiss för sin berättelse, för utan en premiss är det svårt att följa berättelsens röda tråd. Jag förstod också att man nog behöver hjälp med att formulera den, för det är lätt hänt att man inte ser skogen för alla träd. Premissen ter sig så enkel när den väl är formulerad, men att skriva en roman utan den är som att segla i skärgården utan sjökort, GPS och kompass.
Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra. Nu känns det faktiskt som att jag äntligen har knäckt koden eller löst gåtan med dramaturgin.
Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg
Kursledare
Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund