Boka din plats!

19-22 oktober 2021

Skriv självbiografiskt eller fiktivt • Ekolsunds slott

 Kom igång med din självbiografi eller din fiktiva berättelse
Skapa en grundläggande planering av din bok
Lär dig att fängsla dig läsare
√ Njut i magisk slottsmiljö med god mat!

✏️ Röster från maximalt nöjda deltagare 

– J hagar lärt mig och tagit till mig flera konkreta råd om dramaturgin, synopsuppbyggnad och textens budskap. Arbetet med dramaturgin och berättelseskelettet gav väldigt mycket. Konkret återkoppling. Man fick verkligen öva på att skriva avgränsat och ”lite”. Begränsad och god arbetsmetod. Det känns som om jag åker hem klokare än jag kom!
Anne Reitz, distriktsläkare, Göteborg

– Jag har fått många nya verktyg i mitt skrivande och skön vila tack vare miljön. Kursen har gett mig en spark i baken – att faktiskt göra det jag längtat efter. Enneagrammet, ett nytt intressant synsätt gav mer djup åt karaktären. Kunskapen tillförde hur mycket som helst. Enneagrammet är väldigt användbart, inte endast i skrivandet. Kursen har hängt ihop och jag ger den högsta betyg. Veronicas ledning är prestigeslös och omfamnande. Att kursen skulle vara på ett slott var det som gjorde att jag bestämde mig direkt. Hela upplevelsen av naturen, slottssalarna, mitt rum var fantastisk. Möjligheten att få vara för sig själv som omväxling till kursens sociala gemenskap har gjort vistelsen till dynamiska dagar. Guidningen på slottet med slottsägarinnan Raija var otroligt intressant och givande på många plan. Personalen mycket trevlig och maten god!
Ann Wennerholm-Alinder, sångpedagog, frilansande skådespelare mm, Göteborg

Klicka här för att läsa fler referenser från deltagare som gett kursen högsta betyg.

Vill du få mer information om kursen?

Jag ringer gärna upp dig för ett introduktionssamtal, så att du får veta om kursens innehåll och upplägg, om den passar dig och dina behov.

Skrivarkursen hålls på vackra Ekolsunds slott nära Mälaren

Du bor på slottet

För att stämningen ska bli den rätta, tar vi endast emot kursdeltagare som övernattar på slottet.

Här bokar du logi och extra måltider

När du anmält dig och betalat bokar du logi och eventuellt extra måltider. Klicka på denna länk och boka logi.

Målgrupp

Denna grundkurs i dramaturgi & gestaltning med enneagrammet lämpar sig både för dig som vill skriva självbiografiskt och fiktivt. Kursen är till för dig som vill börja skriva men också för dig som redan skriver. Under kursen startar vi från noll. Vi betraktar alla texter som fiktiva. Om du skriver om ditt eget liv eller om en släktings, berättar du inte att texten utgår från verkliga händelser. Så här gör vi för att fokus ska ligga på texterna och inte författarna.

Vem leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Mina egna dramaturgiska förpackningar

För att jag själv skulle kunna förstå dramaturgins dolda kod, skapade jag mina egna förpackningar som är unika för Pennvässaren och har upphovsrättsskydd. Modellerna kallas Hinderbanan och Den befolkade dramaturgiska utvecklingskurvan. Mina förklaringar, verktyg och övriga strategier som kombineras med dessa dramaturgiska kurvor bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen om berättelsens uppbyggnad till din egen. Ofta hör jag kursdeltagare säga: “Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” 

Hinderbana

Befolkad dramaturgisk utvecklingskurva

Frågor och svar

– Ska jag ta med egna texter?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Alla börjar från noll. Du skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du självklart skriva texter som handlar om karaktärerna i den.

– Ska jag ta med min dator?

Eftersom vi skriver mycket korta texter och en hel del skrivs i “mallar” i kompendiet, använder ingen på kursen dator. När vi alla skriver för hand blir närvaron och gemenskapen dessutom starkare.

– Vad blir resultatet av skrivarkursen?

Vi arbetar utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Detta får du under kursen:

✏️ Karaktärsbygge

Du lär dig hur du skapar en trovärdiga karaktärer, antingen med inspiration från bildkort eller från enneagrammet.

✏️ Enneagram

Du får med dig en glimt av enneagrammet, det suveräna verktyget för att skapa trovärdiga karaktärer. Flertalet av kursdeltagarna brukar välja att bygga en karaktär med hjälp av enneagrammet, för att passa på att pröva dess funktion. Du som skriver självbiografiskt har möjlighet att genom enneagrammet fördjupa din självkännedom och lära dig förstå dem runt omkring dig ännu bättre.

✏️ Skrivmallar för att gestalta

Du får under kursen en tydlig vägledning i hur du skriver korta gestaltande texter som levandegör karaktärerna och berör läsaren. De skrivmallar som jag designat, får du även med dig hem och kan fortsätta utvecklas i att skapa bilder med ord för att beröra läsaren.

✏️ Berättarstruktur & berättelseskelett

Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av en kortfilm får du en god förståelse för hur den röda tråden skapas och hur berättelsens hållpunkter kan hjälpa dig bygga spänning, framåtrörelse och rytm. Då får skriva ett berättelseskelett i min berättarmall. Mallen får du även med dig hem, för att fortsätta öva och utvecklas.

✏️ Respons

Du tar emot respons från andra kursdeltagare och du får ge respons på texter. Till de olika texterna finns anpassade frågeställningar. Respons på texter ges 2 och 2 genom att svara på frågorna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar ges eftersom vi arbetar med snabbskrivna kladdar. Jag delar hela tiden in gruppen i nya responspar. Med dig hem har du insikten om hur betydelsefullt det är att samtala om en text tillsammans med andra.

✏️ Lekfullt kortskrivande

Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram medan vi flödesskriver. Dina texter överraskar dig. Kanske väljer du att även inspireras av bildkorten, när du skapar en fiktiv karaktär? Med dig hem har du inspiration till att fortsätta skriva kort och lekfullt. Det blir oljan i ditt skrivmaskineri.

Vill du få mer information om kursen?

Jag ringer gärna upp dig för ett introduktionssamtal, så att du får veta om kursen passar dig och dina behov.

Trygghet och en slags anonymitet

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna och skrivlusten rinna till. Vi möts i en slags anonymitet. Under kursen berättar du därför inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn och barnbarn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång. Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är dessutom spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen. När vi avslutar kursen får var en en tillfälle att berätta något om sig själv

Röst om anonymiteten

– En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller CV. Att delta bara med mitt förnamn och mina karaktärer, det borde alla få vara med om!
Susanne Granat Ahlstrand, skolutvecklare, Nynäshamn

Flytande svenska och god hörsel

För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska och du behöver ha god hörsel. Har du frågor om detta, kontakta mig.

Vid behov är skrivarkursen självklart Corona-anpassad

Boka rum på Ekolsunds slott här!

OBS! När du anmält dig till kursen, bokar du rum via formulär. Klicka här och fyll i uppgifterna.

Datum och hålltider

Måndag 18 oktober • Du som önskar kan anlända redan söndag eftermiddag/kväll
Det finns möjlighet att övernatta inför måndagen. Tillkommer: 500 kr/pp ink frukost.
Klicka här för att boka ditt rum.

Söndag kväll kl 18.00 serveras en enrätts-middag. Tillkommer: 175 kr/pp.

Tisdag 19 oktober
För dig som är morgontidig rekommenderas en promenad i arboretumet eller i omgivningarna.
08.00-09.00 Frukost i Wärdshuset för dem som anlänt måndag kväll.
09.00-09.30 Kaffe och information för dem som anländer tisdag morgon.
09.45-11.45 Skrivarkurs
12.00-13.00 Lunch i Wärdshuset
13.00-15.00 Egen tid för promenad, gym, vila eller bastubad.
15.00-15.30 Skrivarkurs
15.30-16.00 Kaffe
16.00-17.45 Skrivarkurs
18.00-19.30 Slottsägarinnan Raija Ohlin visar runt i slottet och berättar dess historia och nytid.
19.45-21.00 Middag i Wärdshuset med efterföljande samvaro på slottet

Onsdag 20 oktober
För dig som är morgontidig rekommenderas en promenad i arboretumet eller i omgivningarna.
08.00-08.45  Frukost i Wärdshuset
09.00-11.45 Skrivarkurs på slottet
12.00-13.00 Lunch på Wärdshuset
13.00-15.00 Egen tid för promenad, gym, vila eller bastubad.
13.45-14.45 Egen tid för promenad, gym, vila eller bastubad eller frivillig författartimme för alla som önskar. Samtal utifrån deltagarnas frågor om skrivandet. Veronica leder.
15.00-15.30 Skrivarkurs
15.30-16.00 Kaffe
16.00-18.30 Skrivarkurs
19.00 -20.00 Middag i Wärdshuset
20.00 -22.00 Samvaro på slottet

Torsdag 21 oktober
I stort sett samma program som på onsdagen.

Fredag 22 oktober
08.00-08.45 Frukost
09.00-10.30 Skrivarkurs
10.30-11.45 Avrundning med utvärdering och farväl.
12.00-13.00 Lunch för den som önskar. Tillägg: 125 kr/pp. Klicka här för att boka denna lunch.

Kursavgift – kost och logi tillkommer

Alla kursdeltagare övernattar på slottet.

SPECIALRABATT till 1 oktober - spara 2000 kr: 2 990 kr (inkl. moms) Du betalar kursavgiften här. Avgiften för boende med helpension erläggs på Ekolsunds slott. Du bokar logi via en länk här på hemsidan.
Standardbiljett : 4 990 kr (inkl. moms) Du betalar kursavgiften här. Avgiften för boende med helpension erläggs på Ekolsunds slott. Du bokar logi via en länk här på hemsidan.

Avgift för kost och logi

Helpension 3 nätter på Ekolsunds slott: 5495 kr inkl. moms i dubbelrum

Dubbelrum är endast till för dem som känner varandra eftersom rummen har dubbelsängar.

Tillägg för enkelrum 500 kr/natt 
Ankomst dagen före kursstart: Tillägg 500 kr/pp inkl frukost.
Middag måndag kväll kan beställas. Tillkommer 175kr/pp för en rätt.
Kost och logi betalas när du anländer till Ekolsunds slott.

Boka rum på Ekolsunds slott här!

OBS! När du anmält dig till kursen, bokar du rum via formulär. Klicka här och fyll i uppgifterna.

Vill du få mer information om kursen?

Jag ringer gärna upp dig för ett introduktionssamtal, så att du får veta om kursen passar dig och dina behov.

Vem äger Ekolsunds slott?

Raija Ohlin köpte Ekolsunds slott för 20 år sedan. Klicka här för att lyssna till Raijas berättelse i Söndagarna med Stina Wollter.

Så här tar du dig till Ekolsunds slott

Från Stockholm

Ta pendeltåget från Stockholm till Bålsta.
Från Bålsta väljer du buss 803 och stiger av vid Ekolsunds gård.
Promenera 200 m till Värdshuset där du checkar in.

Från Uppsala

Ta buss 804 från Uppsala central, läge C4
Bussen är skyltad Örsundsbro/Enköping
Stig av busseni Skolsta (Enköping) Läge B
Vänta ca 10 minuter
Välj buss 802 vid läge A (hållplatsen ligger på andra sidan vägen) och stig av vid Ekolsunds gård.
Promenera 200 m till Värdshuset där du checkar in.

 

Anmälan stängd. Skriv självbiografiskt eller fiktivt • Ekolsunds slott, 19-22 oktober 2021

Kursen har redan ägt rum.