Boka din plats!

21 mars 2022

Träna dig i att använda OH-korten

√ Utveckla dina samtal med symbolkort.
√ Pröva metodiken 2 & 2 i digitalt grupprum
Lär dig att använda OH-korten som ett komplement

Kostnadsfri träff med OH-korten

Om du inte redan har OH-korten beställer du dem i god tid före kursen. Klicka här för att läsa mer om OH-korten. För att du ska vara säker på att ha fått OH-korten innan kursen startar behöver du beställa bildkorten senast 10 januari.

Målgrupp

Kursen är till för dig som arbetar med personliga samtal i ditt yrke och önskar förnya dina verktyg. Är du dessutom intresserad av skrivande, får du idéer som kan utveckla dina karaktärer och berättelser. Om du inte redan har OH-korten, beställer du dem i god tid före kursen.

Online i direktsändning

Vi möts online i direktsändning med hjälp av det förträffliga programmet Zoom. I de digitala grupprummen möts ni 2 och 2 för att pröva olika samtalsövningar med OH-korten.

Röster från tidigare deltagare

– En bild säger mer än tusen ord, och OH-korten kan användas på mer än tusen sätt …
Själv har jag använt mig av korten i över 20 år. Tillsammans med lärarstudenter som med hjälp av korten fick berätta hur det kändes att påbörja sin bana som lärare. ”Wow, på ett så här personligt sätt har vi aldrig fått lära känna varandra tidigare!” Jag har låtit mina lärarkollegor med utgångspunkt från korten ta sig an en genomgripande betygsreform. ”Bilderna uttrycker vad jag känner, man kommer verkligen åt hela problematiken från ett oväntat perspektiv!”

Jag har använt korten i berättarkurser, enskilda samtal med klienter, för egen del för att sätta fart på kreativiteten, och tillsammans med en kär vän för att lära känna varandra bättre.

Korten öppnar upp för kommunikation på ett kreativt, varsamt och oväntat sätt. Kommunikation både inåt och utåt, med sig själv och andra.
Iréne Ödmark Hall, gymnasielärare, symbolpedagog och EFT-terapeut, Stockholm

Klicka här för att läsa fler referenser om de olika bildkorten.

Olika användningsområden

Genom kombinationen av ord och bild riktar sig OH-korten till hela människan. OH-korten förenar bekanta bilder och ord på ständigt nya sätt och stimulerar därmed vår kreativitet. OH-korten kan användas som ett spelliknande verktyg i en rad situationer: på egen hand, i familjen, i coachning, i sällskapslivet eller på arbetsplatsen. Korten har många användningsområden: som underlag för berättande och fabulerande, som stimuli för kreativitet och fantasi. De kan förstärka kommunikation, uppmuntra till uttrycksfullhet, befrämja varseblivning och fördjupa självinsikten.

Röster om OH-korten

Tidigare kursdeltagare berättar om bildkorten i OH-genren.

Vi möts i respekt för varandra

När vi använder OH-korten respekterar vi varandras personligheter och varandras integritet. Du använder OH-korten på ett så personligt sätt du önskar, när du delar dina tankar med en lyssnare i ett digitalt grupprum. Du kan även välja att tolka korten genom en karaktär som du skapar i början av kursen.

Lär mera om OH-korten

Klicka här för att komma till OH-kortens hemsida.
Klicka här för att läsa om OH-kortens olika användningsområden.

Beställ korten inför kursen senast 10 januari

Om du inte redan har OH-korten beställer du dem. De kostar 440 kr. Klicka här för att läsa mer om OH-korten och beställa dem. För att du ska vara säker på att ha fått OH-korten innan kursen startar behöver du beställa bildkorten senast 10 januari.

Planering för kursen

Måndag 17 januari 2022
09.00 – 12.30 Kurs med 20 minuters paus i mitten
Hålltider
09-00 – 09.30 Introduktion
09.30 – 10.15 Vi använder OH-korten
10.30 – 10.50 Paus
10.50 – 12.10 Vi använder OH-korten
12.10 – 12.15 Presentation av mina skrivarkurser
12.15 – 12.30 Avrundning och delning av dagens erfarenheter
Utvärdering efter kursen är obligatorisk eftersom kursen är kostnadsfri.

Kursavgift

Kostnadsfri kurs! Anmälan är bindande men kan överlåtas till kollega: 0 kr (inkl. moms) OBS! Anmälan senast 14 mars för att OH-korten ska hinna levereras. Du som redan har OH-korten kan anmäla dig fram till 20 mars.

OBS! • No-show-avgift! Eftersom kursen är kostnadsfri betalar du en no-show-avgift på 500 kr (exkl moms) om du inte dyker upp och inte överlåtit platsen till en kollega. Ifall du överlämnar platsen, kontakta mig, så att jag vet vem som kommer. Om du blir sjuk och kan visa läkarintyg, betalar du inget.

Vem är jag som leder leder bildkortskurserna?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002.
Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren.
Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Vill du veta hur mina kurser fungerar?

Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal. Du får veta vad mina skrivar- och bildkortskurser innehåller och hur de är upplagda. Under vårt samtal bildar du dig en uppfattning om vilken av mina kurser som bäst passar dina behov. 

Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, sms:a mig på telefon 073-90 12 12 5. Meddela ditt namn, din mailadress och ditt ärende, så hör jag av mig inom 24 timmar.

Flera kortlekar i OH-serien

Bildkorten används över hela världen

Oh-korten är översatta till över 20 språk och används över hela världen.

Begränsat antal deltagare

Kursstart: måndag 21 mars kl. 09:00
Kursslut: måndag 21 mars kl. 12:30

Plats: Vid närmaste dator.
Kostnad: Kursen är kostnadsfri. Du beställer OH-korten (440 kr inkl moms) om du inte redan har dem. Anmälan är bindande men platsen kan överlåtas till en kollega.
OBS! • No-show-avgift! Eftersom kursen är kostnadsfri betalar du en no-show-avgift på 500 kr (exkl moms) om du inte dyker upp och inte överlåtit platsen till en kollega, Ifall du överlämnar platsen, kontakta mig, så att jag vet vem som kommer. Om du blir sjuk och kan visa läkarintyg, betalar du inget.

 • Veronica är en livlig samtalspartner. Hon skapar en trygg stämning som gör att man törs lägga fram sina idéer. På ett uppmuntrande och inkännande sätt lirkar hon fram de problem i skrivandet som man står inför och hon har ett starkt teoretiskt ramverk som ibland får en att häpna - jaha! Är det mittpunkten jag kämpar med?! Nu inser jag att min 'hjälpare’ inte är tillräckligt tredimensionell än! 

  Veronica har förflyttat perspektivet på mitt skrivande och fått mig att inse att det finns en hel del hjälp och skrivteori tillgänglig - om man bara vågar! 

  Joanna Ahlkvist, chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare, Nyköping

 • Veronica är den person i Skrivarsverige som gett mig de mest konstruktiva och initierade responserna. Veronica har en förmåga att på ett mjukt sätt poängtera det grundläggande i en historia, att konstruktivt förmedla vad som kan göras bättre i en text, utan att nedvärdera eller ifrågasätta. Hon bidrar med idéer som utvecklar dramaturgin, som gör att jag kan jobba vidare med mitt skrivande, få tillbaka hoppet om att jag kan och att det är idé med att fortsätta. 

  Anders Strigén, revisor, Hyssna • Jag gick en skrivarkurs med Veronica för fyra år sedan och min bok började ta form. Under skrivprocessen har jag sedan fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Hur jag än ansträngde mig för att leta, hittade jag inte något konkret. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. 

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

   

   

 • Dramaturgi – vad är det?

  Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

 • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

  Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Träna dig i att använda OH-korten, 21 mars 2022

Kursen har redan ägt rum.