Boka din plats!

13-15 september 2019

Skrivarkurs i Nässjö • Fortsättningskurs för speciellt inbjudna

Fördjupande skrivarhelg för dig som deltog i skrivarkursen i Nässjö 10-11 november 2018. Du ägnar tid åt ditt eget skrivprojekt. Vi möts i mitt hem i Nässjö. Max 14 deltagare = hela gruppen!

Textsamtal – korta texter

Ta med ditt skrivprojekt, ditt karaktärsschema, din synopsis och de korta texter som du vill dela med mig och gruppen för att få respons. Har du inte hunnit skriva så mycket sedan grundkursen, låter du oss ta del av de texter du skriver under helgen. 

Hur lång är en kort text?

Eftersom vi endast har två kvällar till vårt förfogande, behöver vi vara både strukturerade och effektiva. Var och en får 1 x 15 minuter till sitt förfogande. Din text får ta max 3 minuter att läsa högt. Du läser den två gånger. Feedback på texten från mig och gruppen tar max 9 minuter. Förbered dig genom att läsa din text högt med tidtagning.

15 minuters enskild samtal

För dig som önskar erbjuder jag enskilt samtal på 15 minuter. Om vi blir färre en 14 deltagare, ökas denna tid. Du bestämmer själv vad du vill använda samtalstiden till.

IMG_2867

IMG_2874

IMG_2882

Morgon och kväll

För dig som önskar erbjuds 30 min morgonskrivande och drygt två timmars samling på fredags- och lördagskvällen, där vi lyssnar på varandras korta texter och reflekterar kring dem. Varje deltagare får disponera 15 minuter. Se ovan.

Här berättar jag om fortsättningskursen. Under vår fortsättningskurs i Nässjö erbjuds ett enskild samtal på 15 minuter, dessutom möjlighet för några av er att inför hela gruppen presentera ett berättarskelett/synops som skapats i berättarmallen från grundkursen. När vi tillsammans reflekterar kring berättelseskelettet, får vi möjlighet att förankra kunskapen om hur huvudkaraktärens drivkraft är kopplad till dramaturgins hållpunkter och berättelsens budskap/premiss. Denna kunskap är ett ovärderligt sorteringsverktyg och hjälper varje författare att så fram med sitt budskap på ett effektivt sätt.

skrivarkurs, skrivkurs, Veronica Grönte, skriv ditt liv

Datum

Kursstart: Fredag 13 september kl 17.00 med gemensam måltid.
Kursslut: Söndag 15 september kl 14.45 – alla stannar till kl 14.45 för gemensam avslutning.
Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002

Program

Fredag 13 september 
16.00 – 16.30 Ankomst
17.00 – 17.45 Middag
18.30 – 21.00 Textsamtal i helgrupp
21.00 Kvällsmacka för den som önskar

Lördag 14 september
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 09.45 Morgonskrivande – inspiration från bildkort
10.00 – 10.45 Kunskapsfördjupning utifrån synopsis (1)
10.45 – 11.05 Kaffepaus
11.15 – 12.00 Kunskapsfördjupning utifrån synopsis (2)
12.15 – 13.00 Kunskapsfördjupning utifrån synopsis (3)
13.15 – 14.00 Lunch
14.15 – 17.00 Eget skrivande, informella samtal, vila eller promenad • kaffe vid behov
15.00 – 16.30 15 minuters enskilt samtal med Veronica för den som önskar. Blir vi färre deltagare än 14 ökar tiden.
17.00 – 18.00 Kvällsmat
18.30 – 21.00 Textsamtal i helgrupp
21.00 Kvällsmacka för den som önskar

Söndag 15 september
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 09.45 Morgonskrivande
10.00 – 12.30 Eget skrivande, informella samtal, vila eller promenad • kaffe vid behov
10.00 – 12.00 15 minuters enskilt samtal med Veronica för den som önskar. Blir vi färre deltagare än 14 ökar tiden.
12.30 – 13.15 Lunch
13.30 – 14.45 • Avslutning med utvärdering.
Alla stannar till kl 14.45. 

Boka-tidigt-pris : 2 990 kr (inkl. moms) • Vid bokning senast den 13 maj - spara 500 kr!
Pris efter den 13 maj: 3 490 kr (inkl. moms) Kostnad för mat tillkommer.

Plats: Kursen hålls i mitt hem i Nässjö

Enkelt boende i hemmiljö

Vi turas om med det praktiska i köket vid frukost, lunch och kvällsmat. 

Kostnad för luncher och kvällsmat

Kostnad för middag fredag, lunch lördag och söndag (catering) samt kvällsmat på lördagen, 540 kr. Betalas i förväg med swish.

Övernattning kan erbjudas 

Övernattning för några kursdeltagare kan erbjudas till vandrarhemspris. Du som anmäler dig först bokar rum först. Därefter i ordning efter anmälan.
450 kr/natt inkl lakan och enkel frukost.
Övernattningen betalas i förväg med swish.
Hotell Högland och Bed and Breakfast finns som alternativt boende i Nässjö.

Hur tar du dig med tåg till och från Nässjö?

Ankomst fredag – gardera dig för tågförsening
Stockholm 11:25 med ankomst i Nässjö 13:54
Stockholm 12:25 med ankomst i Nässjö 14:54
 
Göteborg 11:59 med ankomst i Nässjö 14:39
Göteborg 10:55 med ankomst i Nässjö13:43 (Direkttåg utan byte i Falköping)
 
Malmö 12:10 med ankomst i Nässjö 14:04
Malmö 13:10 med ankomst i Nässjö 15:04 

Återresa söndag
Nässjö 15:55 med ankomst i Göteborg 18:42
Nässjö 16:20 med ankomst i Göteborg 19:00 (Direkttåg utan byte i Falköping)
 
Nässjö 15:28 med ankomst i Stockholm 19:36
Nässjö 17:04 med ankomst i Stockholm 19:44
 
Nässjö 15:22 med ankomst i Malmö 18:59
Nässjö 17:49 med ankomst i Malmö 19:43

Referenser:

– Självklarhet att delta igen, efter sommarens goda upplevelse. Mitt mål var att komma igång, återigen! Att förhoppningsvis skaffa ny skrivrutiner. Att läsa mina texter för andra och lyssna på deras. Fortsättningskursen gav en bra blandning, eget skrivande, textsamtal med hela gruppen och enskild coachning. Stimulerande att ”höra, se och uppleva” andras arbeten. Egenskrivandet har kunnat utföras när vi suttit tillsammans hela gruppen, för vi har haft 2 alternativa utrymmen, ett rum för tystnad och ett för samtal. Veronica fördelar tiden mellan oss deltagare på ett bra sätt, styr med varsam hand, men lyssnar så klart även på våra åsikter. Fantastiskt att få vara i Veronicas hem. Perfekt för detta antal personer. Stämningen i gruppen har varit så fin.

Maj Mod, ekonom, Göteborg

Efter fortsättningskursen känner jag mig stärkt och påfylld. Har äntligen börjat få kläm på gestaltningens svåra konst! Under veckan har jag fått både inspiration och en ”självförtroendeboost” av textsamtalen i grupp och inser att jag på ett trovärdigt sätt faktiskt kan berätta utifrån ett barns perspektiv. Något jag starkt har betvivlat. Veronicas öppenhet, ärlighet och generositet är bara helt fantastisk, hennes ledarskap är tydligt, empatiskt och rättvist. Tumme upp för det! Jag sov gott i en skön säng och åt god mat. Mysigt alltihop. Älskade hängmattan och kaminen i ”skrivarstugan”.

Christina ”Kina” Edin, studievägledare och samordnare, Luleå

 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt – efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan Skrivarkurs i Nässjö • Fortsättningskurs för speciellt inbjudna, 13-15 september 2019

Pris:

Biljettyp Pris Platser
Boka-tidigt-pris
• Vid bokning senast den 13 maj - spara 500 kr!
2 990 kr

Deltagaruppgifter

Övriga uppgifter


MaketeMetodens Inspirationsbrev:

Veronica skickar ut ett inspirationsbrev med tips, idéer och info om nya kurser då och då. Vill du också få det?