Boka din plats!

28 september 2021

Utvecklande textsamtal i gemenskap

Få värdefull respons på två korta texter!
Kom vidare i ditt skrivandet!
Möt nya skrivarvänner

Är du amatörskribent och vill få respons på två korta texter och samtala om dem? Här finns möjligheten! Inbjudan till denna onlineträff i direktsändning är riktad både för dig som tidigare deltagit i någon av mina skrivarkurser och till dig som ännu inte gjort det.

Vad är en No-show-avgift?

Om du anmäler dig utan kostnad och uteblir från träffen, får du en faktura på 275 kr. Vid sjukdom med läkarintyg uteblir avgiften.

Röster från tidigare deltagare

– Mina texter fick ett nytt värde för mig. Den bekräftande responsen inspirerade mig att skriva mer. Jag fick klart för mig vilken form jag ska använda för att eventuellt göra en bok. Responsfrågorna var till stor hjälp att få struktur på samtalet samt hjälpte till att inte glömma något.
Mette Thilen, Pensionerad språklärare och specialpedagog med specialutbildning kommunikation, Lund

– Samtalet med de personer som gav respons på mina texter och även responsen som jag själv fick ge till den kändes mycket värdefullt. Jag lärde mig mycket nytt och fick fördjupad kunskap om hur jag kan beskriva en scen. Väldigt spännande. Veronica ger rätt förutsättningar för att våga visa sitt skrivande och även visa sig själv.
Kristina Sohlberg, diakon i Svenska kyrkan, Härnösand 

Klicka här för att läsa fler referenser.

Vem är jag som leder träffen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Samtal online? Inte alls krångligt!

Det är mycket enkelt att delta i ett Zoom-möte. Du klickar bara på den länk som du får av mig några dagar före kursdagen. Du kan i lugn och ro testa funktionen. Så smidigt är det!

Utvecklande textsamtal i gemenskap • så här går det till

 • Vi träffas mellan kl 19 och 21.15.
 • Du loggar in senast 18.50, då vi får en stund att undersöka så att tekniken fungerar.
 • Du syns i bild tillsammans med ditt förnamn.
 • 2 korta prosatexter har du med dig till träffen.
 • Dina texter kan vara början på en berättelse, en scen mitt i eller ett kort händelseförlopp.
 • Varje text innehåller minst 300 och max 400 ord och tar ca 3 minuter att läsa högt.
 • I Word kan du under ”Verktyg” i menyraden finna funktionen ”antal ord”.
 • Deltagarna delas in i slumpmässiga par/digitala grupprum för läsning och respons.
 • Du som vill kan dela din skärm för att visa din text för den som lyssnar, medan du läser den högt.
 • Det finns färdiga frågeställningar att utgå ifrån under responsen.
 • Vid responstillfälle nummer 2 får du en ny samtalspartner om Zoom fungerar som det ska.
 • Förhoppningsvis blir det mot slutet en liten stund till samtal om skrivandet där några av deltagarna kan ställa varsin fråga.
 • Innan vi avslutar berättar jag om de olika skrivarkurser som jag inbjuder till online och på plats.

Tips att tänka på när du skriver dina båda texter

 • När du skriver, försök att inte förklara eller skicka med dina egna värderingar.
 • I stället för att förklara, måla upp ganska neutrala bilder, som gör att läsaren tvingas läsa mellan raderna, blir nyfiken och vill tolka texten.
 • För att förstärka känslan inom din huvudkaraktär, lägg gärna till ett ljud, en lukt eller en doft i texten.
 • Låt gärna karaktärens kläder eller några detaljer i miljön avslöja något speciellt om karaktären.
 • Räkna orden. Funktionen finns i Word under ”verktyg”. Texten ska vara minst 300 och max 400 ord.
 • Läs din text högt för dig själv. När du hör den, kan du få syn på sådant som behöver redigeras.

Vill du gå en utvecklande skrivarkurs?

Är du intresserad av att delta under en av mina grundkurser, där jag förklarar grunderna i skrivandets på tydligast möjligast sätt och du får tillfälle att processa varje del: att skapa trovärdiga karaktärer, att skapa bilder med ord för att fängsla och beröra läsaren och att strukturera din historia och få en röd tråd, Det är mina egna designade verktyg, modeller och skrivmallar jag använder. Här mera information om vad min grundkurs innehåller.

Grundkurs med mina egna dramaturgiska förpackningar

För att jag själv skulle kunna förstå dramaturgins dolda kod, skapade jag mina egna förpackningar som är unika för Pennvässaren och har upphovsrättsskydd. Modellerna kallas Hinderbanan och Den befolkade dramaturgiska utvecklingskurvan. Mina förklaringar, verktyg och övriga strategier som kombineras med dessa dramaturgiska kurvor bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen om berättelsens uppbyggnad till din egen. Ofta hör jag deltagare säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” 

Hinderbana

Befolkad dramaturgisk utvecklingskurva

Röster från mycket nöjda deltagare

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt grundkursen online i direktsändning.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt att få grundkursen på Ekolsunds vackra slott och omgivningar.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt den självbiografiska skrivarkursen online i direktsändning.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt kursen Skriv en barnbok om djur.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt grundkursen på Smögen i mitten av juli.

Klicka här för att läsa om de kreativa kvinnodagarna hemma hos mig på landet med skrivande och praktiskt arbete utomhus.

Kursavgift

Gratis - när du anmäler dig senast 20 september: 0 kr (inkl. moms) Spara 275 kr när du bokar senast 20 september.
Pris från 20 augusti: 275 kr (inkl. moms)

Om du anmäler dig utan kostnad och uteblir från träffen, får du en faktura på 275 kr. Vid sjukdom med läkarintyg uteblir avgiften.

Begränsat antal deltagare

Kursstart: tisdag 28 september kl. 19:00
Kursslut: tisdag 28 september kl. 21:15

Plats: Vid närmaste dator.

 • Veronica är en livlig samtalspartner. Hon skapar en trygg stämning som gör att man törs lägga fram sina idéer. På ett uppmuntrande och inkännande sätt lirkar hon fram de problem i skrivandet som man står inför och hon har ett starkt teoretiskt ramverk som ibland får en att häpna - jaha! Är det mittpunkten jag kämpar med?! Nu inser jag att min 'hjälpare’ inte är tillräckligt tredimensionell än! 

  Veronica har förflyttat perspektivet på mitt skrivande och fått mig att inse att det finns en hel del hjälp och skrivteori tillgänglig - om man bara vågar! 

  Joanna Ahlkvist, chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare, Nyköping

 • Veronica är den person i Skrivarsverige som gett mig de mest konstruktiva och initierade responserna. Veronica har en förmåga att på ett mjukt sätt poängtera det grundläggande i en historia, att konstruktivt förmedla vad som kan göras bättre i en text, utan att nedvärdera eller ifrågasätta. Hon bidrar med idéer som utvecklar dramaturgin, som gör att jag kan jobba vidare med mitt skrivande, få tillbaka hoppet om att jag kan och att det är idé med att fortsätta. 

  Anders Strigén, revisor, Hyssna • Jag gick en skrivarkurs med Veronica för fyra år sedan och min bok började ta form. Under skrivprocessen har jag sedan fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Hur jag än ansträngde mig för att leta, hittade jag inte något konkret. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. 

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

   

   

 • Dramaturgi – vad är det?

  Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

 • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

  Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Utvecklande textsamtal i gemenskap, 28 september 2021

Kursen har redan ägt rum.