Boka din plats!

16 februari 2021

Utvecklande textsamtal i gemenskap

Vill du få respons på två korta texter och samtala om dem? Nu finns möjligheten! Inbjudan till denna onlineträff i direktsändning är riktad både för dig som tidigare deltagit i någon av mina skrivarkurser och till dig som ännu inte gjort det.

Kostnadsfria introduktionsträffar

De två första träffarna är kostnadsfria. Passa på att anmäla dig till en av dem för att undersöka om du trivs med upplägget och vill återkomma! Begränsat antal platser.

Utvärdering

Eftersom detta är en kostnadsfri introduktionsträff, svarar du på ett antal utvärderingsfrågor.

Vem är jag som leder träffen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Samtal online? Inte alls krångligt!

Det är mycket enkelt att delta i ett Zoom-möte. Du klickar bara på den länk som du får av mig några dagar före kursdagen. Du kan i lugn och ro testa funktionen. Så smidigt är det!

Utvecklande textsamtal i gemenskap • upplägg

 • Varje deltagare syns i bild tillsammans med sitt namn.
 • När vi startar presenterar sig var och en mycket kortfattat.
 • Alla har förberett två korta texter som kan vara början på en berättelse, en scen mitt i eller ett kort händelseförlopp. Varje text är 200-400 ord och tar ca 3 minuter att läsa.
 • Jag delar in gruppen slumpmässigt 2 & 2 inför textsamtalen.
 • Det finns färdiga frågeställningar som hjälp under responsen.
 • Varje deltagare får 2 x 20 minuter att disponera. Tiden ska räcka till uppläsning av texten 2 gånger, respons från lyssnaren och ett kort avslutande samtal. Jag tittar in de digitala grupprummen och lyssnar korta stunder, för att se att ni har det bra.
 • Vid det andra responstillfället blir det en ny samtalspartner.
 • Vi avslutar med ett gemensamt samtal där den som vill kan ställa en fråga om skrivande till hela gruppen och mig.
 • Som avslutning presenterar jag mina olika skrivarkurser online och på plats. Du som nyligen har hört min presentation kan avvika här om du vill.
 • Det är så härligt att du kan få nya skrivarvänner! Jag skickar ut ett gruppmail med e-postadresser till dem som vill vara med på listan för att kunna ta kontakt med varandra.
 • Du svarar på ett antal utvärderingsfrågor efter träffen.

Utvecklande textsamtal i gemenskap • så här går det till

 • Du läser en av dina texter två gånger för din responspartner. Texten innehåller 200-400 ord.
 • Med värme och koncentration tolkar responsgivaren din text med hjälp av färdiga frågeställningar.
 • Du är helt tyst när du får responsen. Du förklarar inget och försvarar dig inte.
 • När responsen är avslutad samtalar ni om texten tillsammans.
 • Om du vill kan du be responsgivaren ge dig synpunkter på ett speciellt avsnitt, ett ord eller en mening i texten för att få hjälp att komma vidare i bearbetningen. Ifall du inte har någon sådan önskan, får du en konkret bekräftande respons utifrån lyssnarens tolkning, alltså på det som fungerar i din text. Då utgår responsgivaren från mitt frågebatteri. Denna typ av bekräftande respons använder jag mig alltid av under mina skrivarkurser och den funkar mycket bra och ger författaren värdefulla insikter.

Vad innehåller min grundkurs i dramaturgi och gestaltning?

Är du intresserad av att delta under en av mina grundkurser, där jag förklarar grunderna i skrivandets på tydligast möjligast sätt och du får tillfälle att processa varje del: att skapa trovärdiga karaktärer, att skapa bilder med ord för att fängsla och beröra läsaren och att strukturera din historia och få en röd tråd, Det är mina egna designade verktyg, modeller och skrivmallar jag använder. Här mera information om vad min grundkurs innehåller.

Grundkurs med mina egna dramaturgiska förpackningar

För att jag själv skulle kunna förstå dramaturgins dolda kod, skapade jag mina egna förpackningar som är unika för Pennvässaren och har upphovsrättsskydd. Modellerna kallas Hinderbanan och Den befolkade dramaturgiska utvecklingskurvan. Mina förklaringar, verktyg och övriga strategier som kombineras med dessa dramaturgiska kurvor bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen om berättelsens uppbyggnad till din egen. Ofta hör jag kursdeltagare säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” 

Hinderbana

Befolkad dramaturgisk utvecklingskurva

Röster från mycket nöjda deltagare

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt grundkursen online i direktsändning.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt att få grundkursen på Ekolsunds vackra slott och omgivningar.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt den självbiografiska skrivarkursen online i direktsändning.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt grundkursen på Smögen i mitten av juli.

Klicka här för att läsa om skrivardagarna på Smögen för dig som redan gått grundkursen i dramaturgi och gestaltning med enneagrammet.

Klicka här för att läsa om skrivarretreaten i mitt sommarparadis.

Klicka här för att läsa om de kreativa kvinnodagarna hemma hos mig på landet med skrivande och praktiskt arbete utomhus.

Utvecklande textsamtal i varm gemenskap sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Begränsat antal deltagare

Kursstart: tisdag 16 februari kl. 10:00
Kursslut: tisdag 16 februari kl. 12:00

Plats: Vid närmaste dator.
Kostnad: Kostnadsfritt. Anmälan är bindande men kan överlåtas till annan skrivintresserad person.

 • Veronica är en livlig samtalspartner. Hon skapar en trygg stämning som gör att man törs lägga fram sina idéer. På ett uppmuntrande och inkännande sätt lirkar hon fram de problem i skrivandet som man står inför och hon har ett starkt teoretiskt ramverk som ibland får en att häpna - jaha! Är det mittpunkten jag kämpar med?! Nu inser jag att min 'hjälpare’ inte är tillräckligt tredimensionell än! 

  Veronica har förflyttat perspektivet på mitt skrivande och fått mig att inse att det finns en hel del hjälp och skrivteori tillgänglig - om man bara vågar! 

  Joanna Ahlkvist, chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare, Nyköping

 • Veronica är den person i Skrivarsverige som gett mig de mest konstruktiva och initierade responserna. Veronica har en förmåga att på ett mjukt sätt poängtera det grundläggande i en historia, att konstruktivt förmedla vad som kan göras bättre i en text, utan att nedvärdera eller ifrågasätta. Hon bidrar med idéer som utvecklar dramaturgin, som gör att jag kan jobba vidare med mitt skrivande, få tillbaka hoppet om att jag kan och att det är idé med att fortsätta. 

  Anders Strigén, revisor, Hyssna • Jag gick en skrivarkurs med Veronica för fyra år sedan och min bok började ta form. Under skrivprocessen har jag sedan fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Hur jag än ansträngde mig för att leta, hittade jag inte något konkret. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. 

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

   

   

 • Dramaturgi – vad är det?

  Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

 • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

  Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Utvecklande textsamtal i gemenskap, 16 februari 2021

Kursen har redan ägt rum.