Boka din plats!

13-17 juli 2021

Skrivarvecka på Smögen 2021

Välkommen, du som redan gått min grundkurs!

Corona-anpassad Skrivarvecka

Vi möts på den lugna och vackra sidan av Smögen

Du som någon gång tidigare deltagit i min grundkurs i dramaturgi och gestaltning eller min grundkurs i självbiografiskt skrivande, inbjuds till en utvecklande skrivarvecka på Smögen.

Har du inte gått grundkursen och vill vara med?

Om du inte gått grundkursen och vill vara med under skrivarveckan, gör du så här: Anmäl dig till en av mina grundkurser i dramaturgi och gestaltning eller en av mina grundkurser i självbiografiskt skrivande på plats eller online före sommaren 2021. Då kvalificerar du dig för att delta! Varmt välkommen!

Vem är jag som leder skrivarveckan?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Varför skrivarvecka?

Jag inbjuder till denna skrivarvecka, för jag vill att en grupp med samma kunskaps- och erfarenhetsbakgrund när det gäller dramaturgi, gestaltning och enneagram, ska få mötas och utvecklas vidare, tillsammans. Ditt eget skrivande står i fokus och du har många egna skrivtimmar till ditt förfogande, förutom inspirerande morgonsamlingar varje dag och minst 6 utvecklande timmar av gruppcoaching och skrivsamtal tillsammans med mig i olika gruppkonstellationer. Om du inte har ett skrivprojekt på gång, kan du delta ändå. Du kommer att få inspiration att sätta igång under veckan!

Glädje, sinnesfrid och anonymitet

Samvaron skapar en atmosfär av glädje och sinnesfrid där vi respekterar varandras integritet. När du presenterar dig för gruppen berättar du därför inte vad du arbetar med, inte heller om din familj eller ditt privatliv. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en lättsam öppning, på liknande sätt som vi gjorde under grundkursen. i stort sett alla deltagare uppskattar denna ”anonymitet” under mina skrivarkurser, som gör att prestationskraven försvinner. Du samtalar självklart med andra deltagare om ditt skrivprojekt om du vill. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

Så här skrev en tidigare kursdeltagare om anonymiteten

– En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller CV. Att delta bara var mitt förnamn och mina karaktärer, det borde alla få vara med om!
Susanne Granat Ahlstrand, skolutvecklare, Nynäshamn

Du ger dig själv styrfart inför dagen

Varje morgon möts hela gruppen en halvtimme till inspirerande kortskrivande. Därefter berättar var och en som vill om sin plan för dagen och ger på så sätt sig själv kraft och styrfart. Du kan sitta och skriva i vår rymliga kurslokal, i vårt eget utrymme med havsutsikt på Makrillvikens vandrarhem om du bor där, eller på någon annan plast.

Coaching i grupp

Du får möjlighet att använda mig och 3 deltagare som bollplank under 45 minuter, då du själv bestämmer ämnet för samtalet. Du som väljer att använda dig av denna förmån, deltar som bollplank till 3 andra deltagare. Du ägnar alltså ca 4 timmar totalt åt dessa bollplanksträffar under veckan. Om du önskar vara med och fungera bollplank vid fler tillfällen är du välkommen. Dessa samtal är oerhört utvecklande.

Hur ser bollplanksupplägget ut?

Du presenterar ditt tema, ställer frågor och låter oss som fungerar bollplank formulera våra tankar och idéer. Under samtalet tar vi hjälp av dramaturgins verktyg som vi alla känner till från grundkursen och vi kan, om du till exempel vill fundera kring huvudkaraktärens enneagramtyp, diskutera denna ihop med berättelsens framåtrörelse och budskap, för att öka kraftfullheten i din berättelse och få en säkrare röd tråd.

Om du vill bolla tankar kring ditt berättelseskelett under samtalet är det en fördel om du kan skicka det till mig i förväg, senast 1 maj.

Dina 45 minuter kan du bland annat använda till samtal om:

 • ditt berättelseskelett/din synopsis. Du har i förväg, på ett stort papper skrivit ner skelettet i rutsystemet och du har frågeställningar till gruppen.
 • berättelseskelettet med fokus på en speciell vändpunkt
 • berättelses premissen och hur huvudkaraktären hänger ihop med budskapet efter att du presenterat ditt berättelseskelett.
 • huvudkaraktärens utveckling och hur den kan den förfinas? Vi diskutera efter att du presenterat ditt berättelseskelett.
 • en kortare text som du läser högt för oss för att få respons. Du kan, om du vill, ha med dig papperskopior av texten till var och en i gruppen.
 • hur huvudkaraktärens enneagramtyp kan hjälpa dig att få karaktären att utvecklas på ett trovärdigt sätt? Ja, detta kan vi bolla!
 • att be gruppen om råd inför utgivningen av din bok.
 • osv…

Fika och lunch

Fika serverar jag i vår kurslokal bestämda tider på för- och eftermiddagen och du som önskar kan äta lunch tillsammans med gruppen på Smögens Havsbad. Du väljer själv om du vill delta i fika och lunch. Kostnaden för lunchen tillkommer. Du kan ha med dig egen mat att laga på vandrarhemmet. Det finns en hylla i kylskåp till varje rum.

Boende

Du har möjlighet att bo i eget rum på det vackert belägna Makrillvikens vandrarhem, där jag reserverat rum för alla 12 deltagarna. Du kan självklart välja att ordna ditt eget boende. Du som bor på Makrillviken får tillgång till ett gemensamt skrivutrymme med bästa havsutsikten, där inte de andra vandrarhemsgästerna är. Där du kan sitta och skriva i tystnad, även om några ljud kan höras från undervåningen där andra gäster finns. Du kan även välja att sitta och skriva i vår stora kurslokal, som ligger ca 5 minuters promenad från vandrarhemmet. Se filmen som visar skrivarrummet på Makrillviken.

Dagsprogram

Tisdag 13 juli – fredag 16 juli

Du som använder möjligheten att få bolla tankar och idéer med mig och 3 kursdeltagare, är också bollplank åt 3 andra deltagare. Du deltar alltså i 4 träffar, cirka 4 timmar totalt under veckan. Du kan vara med som bollplank vid flera tillfällen om du vill, men du får endast ett tillfälle där du själv står i fokus. Du har även möjlighet att vara med i 2 författartimmar. Tiderna till bollplanksträffarna och författartimmarna fördelas slumpmässigt mellan er deltagare och ett schema presenteras vid kursstarten.

09.00 – 09.30 • Träff i kurslokalen. Kortskrivningsövning för att komma igång.
09.30 – 10.00 • Vad planerar jag göra idag? Alla som vill berättar.
10.15 – 11.00 • Jag och tre deltagare fungerar bollplank åt en deltagare.
10.00 – 11.00 • Enskilt skrivpass för den som inte är med i bollplanksgruppen.
11.00 – 11.20 • Gemensamt fika i  kurslokalen för den som vill
11.30 – 12.30 • Frivillig författartimme för max 3 personer • samtal om det som deltagarna önskar.
11.20 – 13.00 • Enskilt skrivarpass i kurslokalen, i gemensamt utrymme på Makrillviken eller på annan plats.
13.00 – 14.00 • Gemensam lunch på Smögens Havsbad för den som önskar
14.00 – 16.45 • Enskilt skrivarpass i kurslokalen, i gemensamt utrymme på Makrillviken eller på annan plats.
15.45 – 16.45 • Frivillig författartimme för max tre personer • samtal om det som deltagarna önskar.
17.00 – 17.45 • Jag och tre deltagare fungerar bollplank åt en deltagare.
18.00 – 18.45 • Jag och tre deltagare fungerar bollplank åt en deltagare.
19.00 – 20.00 • Vad har jag gjort idag? Alla som vill delar med dig + lite eftersnack.

Lördag 17 juli

09.00 – 09.30 Träff i kurslokalen. Kortskrivningsövning.
09.30 – 11.00 Hur går vi vidare? Önskar gruppen eller delar av gruppen återkommande träffar online tex varannan månad för att peppa varandra, läsa korta texter i gruppen och samtala med en hemlig Facebookgrupp?
11.00 – 11.20 Fika
11.20 – 12.00 Utvärdering
12.00 – 13.30 Avslutande presentation och beslut om… och  hur vi går vidare som grupp.
13.30 – 14.30 Lunch och farväl
Roligt om alla stannar kvar över lunchen, så vi hinner ta farväl i lugn och ro. Ingen åker hem före kl 13.30.

Tänk om Coronakrisen håller i sig! Hur gör vi då?

Om det skulle behövas, är vi noga med mellanrummen. Det finns visir till var och en, samt handsprit och ytdesinfektion. Kursen 2020 med 24 deltagare fungerade bra med denna anpassning.

Vi känner ju redan varandra,

men här kommer en presentation av mig som leder skrivarkursen

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.
Se film om grundkursen med intervjue från bokmässan.

Gör vi något tillsammans på kvällarna?

Om du har tid och lust och ork, ses vi på Makrillvikens brygga om kvällarna. Några kanske vill gå ner på ”Bryggan” och äta på kvällen?

Kursavgift

Skrivardagar på Smögen • Boka-tidigt-pris: 5 990 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 13 juni - spara 1000 kr!
Standardbiljett: 6 990 kr (inkl. moms)

Kursledare

Veronica Grönte, pedagog, gått utbildning i tv- och videoproduktion och är författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Jag har lett skrivarkurser i över 20 år och jag älskar det!

Plats

Smögen. Från kurslokalen har vi ett par hundra meter till badklippor, brygga och utsikt mot horisonten. Ca 5 minuters promenad till Smögenbryggan. Jag har reserverat rum till varje kursdeltagare på Makrillvilkens vandrarhem med vackraste läget. Se bilder. Du hyr ett rum där du sover själv, men det finns flera sängar på rummet, som det brukar vara på vandrarhem. Kontakta mig om du är intresserad av detta boende. Kostnad för boendet tillkommer. Du kan självklart ordna övernattning på egen hand.

Detta ingår i kursavgiften

Enkelt fika samt minst 4 gruppcoachingtimmar och 2 författartimmar ingår i kursavgiften. Kostnad för boendet tillkommer.

Vår kurslokal ligger ca 500 m från vandrarhemmet och ca 400 m från Smögenbryggan. Klicka här och se bilder från Makrillvikens vandrarhem.

Röster från tidigare kursdeltagare

Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?

 • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story med flera hemska händelser. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

  Resultatet blev en rysare “Inga kelgrisar, inga styvbarn” som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Boken har fått recensionerna “det bästa och det värsta jag någonsin har läst”. Jag står nu på väntelista för Veronicas fortsättningskurs.

  Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
  Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

 • En aha-upplevelse var när Veronica visade den dramaturgiska kurvan i några kortfilmer och hur de exakt på sekunden är trogen dess uppbyggnad. Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra.

  Grundkursen är alls ingen grundkurs. Var du än befinner dig i ditt skrivande kommer du att lära dig nya saker och få perspektiv på alla delar och moment i en berättelse

  Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

 • I mitt eget skrivprojekt har jag nu insett att det saknades en röd tråd, att jag inte hade klargjort ett tydligt mål. Det spretade alldeles för mycket och kanske för att det jag skriver är självbiografiskt låg en stor del av problemet i att jag ville berätta om ALLT. Kursen fick mig att förstå att jag kan dela upp berättelsen i flera olika projekt, för att på så sätt lättare behålla riktningen mot målet. Nu vet jag vad jag ska fokusera på och de episoder som ska tas med måste ha en koppling till det budskap jag vill förmedla.

  Det var inte förrän jag kom hem efter kursen som jag insåg att jag faktiskt inte visste vad jag ville ha sagt med min berättelse. Inte förrän jag tog mig tid att verkligen skapa ett bokskelett. Nu har dimman skingrats och projektet känns nytt och spännande igen. En synnerligen inspirerande kurs som innehöll allt jag behövde veta för att komma vidare.

  Tina Sundholm, sjuksköterska, Vällingby

 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan Skrivarvecka på Smögen 2021, 13-17 juli 2021

Pris:

Biljettyp Pris Platser
Skrivardagar på Smögen • Boka-tidigt-pris
vid bokning senast den 13 juni - spara 1000 kr!
5 990 kr

Deltagaruppgifter

Övriga uppgifter


MaketeMetodens Inspirationsbrev:

Veronica skickar ut ett inspirationsbrev med tips, idéer och info om nya kurser då och då. Vill du också få det?