Boka din plats!

14 oktober 2021

Skrivglädje online i direktsändning

Låt interaktiva bildkort locka din fantasi!
Överraskas av din kreativa förmåga!
Låt prestationskraven försvinna

Välkommen till Skrivglädje online! Vi möts i direktsändning – ja, nästan som om vi träffades i verkligheten! Lekfulla övningar får prestationskraven att försvinna. De interaktiva bildkorten som vi inspireras av, fungerar som en språngbräda för din fantasi. Bilderna och berättelserna blir till glädje för dig själv, dina vänner, dina barn och dina elever om du undervisar.

✏️ Röster från maximalt nöjda deltagare

– Min starkaste upplevelse av kvällen var delaktighet och inspiration till fortsatt skrivarglädje. Det var överraskande att en kurs på några timmar gav mig så många nya infallsvinklar och lust till fortsatt skrivande. Att två och två få och ge respons utan att betygsätta varandras skrivande öppnar upp skrivarglädje. • Kursen fungerade mycket bra rent tekniskt, trots min skepsis i början, då jag inte tidigare medverkat vid digitala möten på det här sättet. Tack Veronika för en trevlig kurs.
Lottie Ålhed, pensionär f.d. förskollärare, Huddinge 

– Det är intressant att möta en annan människa och dennas text, liksom det är spännande att höra vad det man själv skrivit väcker hos en annan. Det var givande att se hur mycket man hinner göra tillsammans i en grupp som aldrig tidigare sett varandra och som bara har två timmar till sitt förfogande. En bra form som pröva till en kostnad som inte skrämmer bort någon. Dessutom spännande att testa korten som jag varit lite nyfiken på ganska länge. Jag ger kursen högsta betyg.
Åsa Akre, lärare i svenska och ”kreativt skrivande för självkännedom och självutveckling” på folkhögskola, Hemse

Klicka här för att läsa fler referenser.

Vill du få mer information om kursen?

Jag ringer gärna upp dig för ett introduktionssamtal, så att du får veta om kursens innehåll och upplägg, om den passar dig och dina behov.

Skrivarkurs online? Inte alls krångligt!

Det är enkelt att komma fram till det digitala skrivrummet. Jag skickar en länk och det enda du behöver göra är att klicka på den, följa instruktionerna och du är framme! Alla har sin kamera på och syns i bild. Du kan delta med endast ditt förnamn.

Hur fungerar dessa skrivarträffar?

Skrivgläjde online återkommer ungefär en gång i månaden med olika typer av inspirerande skrivövningar. Du kan delta vid ett tillfälle eller hur många du vill. Vi skriver korta texter med inspiration från interaktiva bildkort. För att delta behöver du tala och skriva flytande svenska.

Bild: OH & Personita © Ely Raman & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Vem är jag som leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Respons 2 & 2 i eget digitalt rum

Jag delar in gruppen 2 & 2 och varje par får ett eget digitalt rum där ni, helt ostört, ger varandra respons på de korta texterna. Detta blir både enkelt och givande, eftersom jag har formulerat färdiga frågeställningar som ni utgå ifrån. Med intresse och värme tolkar ni varandras texter. Ingen negativ kritik uttalas! Texterna är snabbskrivna kladdar och därför är det endast intressant att lyfta fram det som fungerar!

Upplägg och innehåll

 1. Du är på plats allra senast kl 18.50! Då ser vi till att alla syns i bild och att tekniken funkar.
 2. Dörren till skrivarrummet stängs kl 19.00.
 3. Du presenterar dig endast med ditt förnamn.
 4. Du har papper, penna och mobilkamera till hands.
 5. Jag presenterar bildkorten och ger dig samtidigt en glimt av vad min skrivmetodik innebär.
 6. Du skriver korta texter med inspiration från bildkort.
 7. 2 & 2 läser ni texterna för varandra och ger en enkel respons utifrån färdiga frågeställningar.
 8. 5 minuters paus.
 9. Du skriver en ny minitext med inspiration från bilder och ord.
 10. 2 & 2 eller 3 & 3 läser ni texterna för varandra.
 11. Den som önskar stannar kvar en stund och får veta mer om mina övriga skrivarkurser.
 12. Du mailar mig en utvärdering i efterhand.

Begränsat antal platser

Kursstart: torsdag 14 oktober kl. 19:00
Kursslut: torsdag 14 oktober kl. 21:00

Kostnadsfri anmälan fram till 14 september: 0 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 14 september - spara 275 kr!
Ordinarie pris: 275 kr (inkl. moms)

Plats: Vid närmaste dator. Det fungerar mycket bättre att använda datorn än telefonen.
Kursledare: Veronica Grönte

Om du anmäler dig utan kostnad och uteblir från träffen, får du en faktura på 275 kr. Vid sjukdom med läkarintyg uteblir avgiften.

Bild: Habitat-kort © Christian Gronau & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Är du intresserad av att delta i min grundkurs?

Läs röster från mycket nöjda deltagare

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt grundkursen online i direktsändning.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt att få grundkursen på Ekolsunds vackra slott och omgivningar.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt den självbiografiska skrivarkursen online i direktsändning.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt grundkursen på Smögen i mitten av juli.

Klicka här för att läsa om de kreativa kvinnodagarna hemma hos mig på landet med skrivande och praktiskt arbete utomhus.

 • Veronica är en livlig samtalspartner. Hon skapar en trygg stämning som gör att man törs lägga fram sina idéer. På ett uppmuntrande och inkännande sätt lirkar hon fram de problem i skrivandet som man står inför och hon har ett starkt teoretiskt ramverk som ibland får en att häpna - jaha! Är det mittpunkten jag kämpar med?! Nu inser jag att min 'hjälpare’ inte är tillräckligt tredimensionell än! 

  Veronica har förflyttat perspektivet på mitt skrivande och fått mig att inse att det finns en hel del hjälp och skrivteori tillgänglig - om man bara vågar! 

  Joanna Ahlkvist, chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare, Nyköping

 • Veronica är den person i Skrivarsverige som gett mig de mest konstruktiva och initierade responserna. Veronica har en förmåga att på ett mjukt sätt poängtera det grundläggande i en historia, att konstruktivt förmedla vad som kan göras bättre i en text, utan att nedvärdera eller ifrågasätta. Hon bidrar med idéer som utvecklar dramaturgin, som gör att jag kan jobba vidare med mitt skrivande, få tillbaka hoppet om att jag kan och att det är idé med att fortsätta. 

  Anders Strigén, revisor, Hyssna • Jag gick en skrivarkurs med Veronica för fyra år sedan och min bok började ta form. Under skrivprocessen har jag sedan fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Hur jag än ansträngde mig för att leta, hittade jag inte något konkret. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. 

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

   

   

 • Dramaturgi – vad är det?

  Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

 • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

  Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivglädje online i direktsändning, 14 oktober 2021

Kursen har redan ägt rum.