Boka din plats!

19-21 augusti 2022

Sommarskrivarkurs i nordvästra Skåne

 Få en röd tråd i din berättelse
Lär dig att fängsla dina läsare
 Skapa en planering för din bok

Nytt skrivarkoncept som ger dig ett minne för livet

Unna dig en alldeles underbar upplevelse! Sofia Sundqvist och jag bjuder in till skrivarkurs vid bokskogen på Hallandsåsens sydsluttning. Jag ger dig mina allra bästa skrivarverktyg från Pennvässarmetoden och Sofia välkomnar dig till sitt vackra Boklunda, som är en kombination av sagolikt hem och kursgård i miniformat. Sofia bjuder oss på god vegetarisk mat och till frukosten överraskar hon med sitt nybakade frukostbröd.

Skrivövningarna, maten, boendet och promenaderna i bokskogen, blir till en omfamnande enhet där trygghet, värme och inkluderande råder.

Så här började det

Nu vill jag berätta om Sofia som deltog i min självbiografiska skrivarkurs för drygt två år sedan. När hon förra hösten flyttade till Boklunda i nordvästra Skåne var hennes önskan att kunna använda sitt nya, rejält tilltagna hem för att inbjuda till träffar och kurser där deltagarna kan mötas i en tillitsfull och äkta gemenskap. Hon tänkte att någon annan skulle leda kursen och hon själv ansvara för måltiderna. Till min stora glädje var det mig och min skrivarkurs som Sofia tänkte på allra först.

Minnesvärd upplevelse

I februari for jag med tåg och buss från Nässjö till Hjärnarp för att vi skulle kunna prata ihop oss på plats. Jag blev blixtförälskad i både huset och miljön och när du ser bilderna, tror jag att du kan ana platsens atmosfär. Jag är så lycklig över Sofias idé om samarbete. Vi är glada att få skapa en vacker och minnesvärd upplevelse för dig som vill vara med på skrivarkursen – grundkursen i Pennvässarmetoden i augusti. Jag lovar dig att du får ett minne för livet tillsammans med oss andra i gruppen.

Vem är jag som leder leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Vill du veta mera om denna skrivarkurs eller någon av mina övriga kurser? Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal. Under vårt samtal bildar du dig en uppfattning om vilken av mina skrivarkurser som bäst passar dina behov. Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, maila mig: veronica@forfattarskola.se, så hör jag av mig.

Vad blir resultatet av denna skrivarkurs?

Vi arbetar utifrån Pennvässarmetoden som jag har utvecklat under drygt 25 år. Denna visuella skrivmetod finns dokumenterad i min skrivhandledning Pennvässaren, utgiven av Studentlitteratur. Här får du smygtitta på innehållet:

✏️ Du har en grovskiss över hela din berättelse med dig hem från kursen.

✏️ Vägledning av min berättarmall som gör att du trollbinder dina läsare.

✏️ En genomtänkt röd tråd från början till slut.

✏️ Grundläggande kunskap i dramaturgi.

✏️ En inblick i enneagrammets personlighetsgalleri.

✏️ Metod för att levandegöra personer och miljöer på ett sätt som berör och håller kvar läsaren.

✏️ Metod för att fängsla dina läsare med hjälp av mina enkla skrivmallar.

✏️ Ökad medvetenhet genom vägledande respons utifrån anpassade frågeställningar.

✏️ Du har fått bästa starten på ditt skrivprojekt, med de mest effektiva verktygen.

✏️ Det är troligt att du funnit din bokidé om du önskar en sådan.

✏️ Du har fått nya skrivarvänner.

Pennvässarmetodens grundkurs – innehåll och upplägg

Klicka här för att läsa ytterligare om vad min grundkurs i kreativt skrivande innehåller och hur den är upplagd.

Metod & recept för att lyckas

Pennvässarmetoden – hur du hittar den röda tråden och fängslar läsaren genom hela din bok

Vill du lära dig hur du skapar en röd tråd i din bok? Vill du fängsla dina läsare så att de engageras till sista sidan? Vill du bli av med skrivkramp om den dyker upp? Med min kunskap och visuella metodik med ”recept” från Pennvässarmetoden ger jag dig bästa starten på ditt skrivprojekt. Välkommen till min väl beprövade grundkurs, där du lär dig att hitta din plan för din bok och ta den från A till Ö.

Målgrupp

Jag har designat övningar och responsfrågor för att skrivarkursen ska ge dig maximal utdelning. Du tar inte med dig egna texter. Vi startar från noll. Min metodik med tydliga ramar inför varje övning, bidrar till att du som är nybörjare får bästa starten på ditt skrivprojekt och du som har skrivit länge tar ditt författande till nästa nivå.

Vi möts i en slags anonymitet

För att prestationskraven ska minska, eller helt försvinna, låter jag alltid deltagare vara anonyma inför varandra. Du presenterar dig endast med ditt förnamn. Vi pratar inte med varandra om vad vi jobbar med, var och hur vi bor, om våra barn och barnbarn osv. Det känns en gnutta ovanligt den första stunden, men sen är det bara skönt och vilsamt och jag delar ut ett litet papper med några lättsamma samtalsämnen ifall det skulle behövas! Så här skrev en tidigare kursdeltagare om anonymiteten:

– En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller CV. Två dagar där jag bara var mitt förnamn och mina karaktärer. Det här borde alla få vara med om!
Susanne Granat Ahlstrand, skolutvecklare, Nynäshamn

Telefonfrihet

För att koncentration och inspiration ska gynnas stänger vi av telefonerna. Naturligtvis kan du ta de kontakter med nära och kära som du behöver, men ingen ska se eller höra att du pratar i telefon. Detta brukar lösa sig väldigt bra under mina skrivarkurser.

✏️ Röster från deltagare som gett kursen högsta betyg

– Har haft fantastiska skrivardagar! Fått med mig så många redskap som öppnat upp för fantasin! Så skönt att utgångspunkten har varit att alla deltagare är ”nya” och att det ska vara lättsamt. Tänk att det kan bli en berättelse av några få meningar, som dessutom får ett sammanhang! Genialt! Värdefullt med genomtänkta frågor vid responsamtalen som vi hade två och två. Veronica är klar och tydlig och har struktur i sitt ledarskap. Gillart! Jag ger kursen högsta betyg.
Katarina Hallstener, BVC- och skolsköterska, Linköping 

– En strukturerad, välplanerad och genomtänkt skrivarkurs i varm och omtänksam atmosfär. Nyckeln till förståelsen av dramaturgin var analysen av kortfilmen och berättarmodellen som vi skrev vår sammanfattning i. Jag ger kursen högsta betyg.
Elisabeth Ciardi, arkitekt, Ängelholm

– Det som skrivarkursen gett mig, är över ALL förväntan. Jag har fått ovärderliga verktyg att arbeta med. Jag har fått med mig mycket mycket mer än vad jag hade kunnat tänka mig. Är fullproppad med ny kunskap och skrivlust. För mig vad dramaturgi-”mallen” helt ny. Enneagrammets karaktärsanalyser bidrar till en helt annan trovärdighet hos rollfigurerna än om man inte använder det. Veronica bjuder på sig själv, är en prestigelös kursledare med närhet till båda skratt och gråt – samtidigt som hon är drivande och bestämd. Jag ger kursen högsta betyg.
Vicke Harris, projektledare, Stockholm

Klicka här för att läsa fler referenser.

Få en röd tråd i berättelsen och berör läsaren

Se filmen där jag berättar om vad grundkursen innehåller.

Hur jag knäckte dramaturgins dolda kod

För att jag själv skulle kunna knäcka dramaturgins dolda kod, skapade jag mina egna förpackningar som är unika för Pennvässaren och har upphovsrättsskydd. Dessa modeller i Pennvässarmetoden kallas Hinderbanan och Den befolkade dramaturgiska utvecklingskurvan. Mina visuella förklaringar, verktyg och övriga strategier som kombineras med dessa kurvor, bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen om berättelsens uppbyggnad och fängslande kraft till din egen. Ofta hör jag deltagare som menar sig vara skrivarkursnördar säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” 

Hinderbanan som förklaringsmodell

Befolkad dramaturgisk utvecklingskurva

Vi talas vid innan du anmäler dig

Innan du anmäler dig talas vi vid, så att jag kan berätta mera om kursen, platsen och boendet. Skicka ett mail så bestämmer vi ett tid för ett kort samtal på telefon. veronica@forfattarskola.se
OBS! Anmälan är giltig först efter detta samtal. Har du betalat kursen före vårt samtal och det visar sig att du avstår från att delta eller att jag avråder dig från att anmäla dig återbetalas avgiften, men en expeditionsavgift på 700 kr dras från summan.

Övernattning

För att du ska få uppleva en riktigt lugn och harmonisk helg och för att skrivarbubblan ska gynna din inspiration och koncentration, rekommenderar vi att du övernattar på kursplatsen. Boendet är vackert och enkelt. Det finns tre rum med dörr att stänga, där en person eller två vänner kan bo. För övriga erbjuds en ombonad och trygg sovplats i eget avskilt utrymme i ett större rum tillsammans med en annan deltagare. Du sover på skön madrass med tillgång till egen lampa och kontaktuttag.

Ta tåg eller buss, vi hämtar dig!

Vi hämtar dig på Ängelholms station eller vid torget i Hjärnarp.

Datum och hålltider

Fredag 19 augusti
15.30-16.30 Deltagarna droppar in.
17.00 Kursen inleds med en alternativ presentation och vi äter kvällsmat tillsammans. Därefter börjar skrivarkursen.
20.00 – ca 21.00 Vi avslutar kvällen med en lyssna till en saga kring öppen eld.

Lördag 20 augusti
Före frukost – tyst promenad tillsammans i bokskogen för den som önskar.
09.00 – 20.00 Skrivarkurs med pauser för mat vacker avslutning på dagen.
20.00 – ca 21.00 Vi avslutar kvällen med en lyssna till en saga kring öppen eld.

Söndag 21 augusti
Före frukost – tyst promenad tillsammans i bokskogen för den som önskar.
09.00 – 15.00 Skrivarkurs med pauser för mat. Alla stannar kvar till kl 15.

Kursavgift & kostnad för mat och logi

Alla övernattar på kursplatsen. Se information längre upp på sidan.

Boka-tidigt-pris pga av att en plats blivit ledig. Spara 1000 kr.: 3 500 kr (inkl. moms) Vi talas vid innan du anmäler dig. Kostnad för mat & logi tillkommer.

Plats • På landet i Ängelholms kommun

Kursplatsen som även är Sofias hem, ligger avskild och omfamnad av bokskog och ängsmark. En ypperlig plats för den skrivarbubbla vi skapar tillsammans.

Kostnad för övernattningar inklusive frukost

300 kr/natt – ombonad, avskild och trygg plats i gemensamt stort rum
550 kr/natt – eget sovrum för 1 person – 700 kr/natt för 2 personer
120 kr/natt – tältplats
150 kr för lakan. Handduk tar du med själv. Sängen är bäddad när du kommer.

Kostnad för mat

600 kr för lunch, middag, fika och frukt.

Det finns en fin katt i huset

Om du har allergi mot katter, behöver du veta att det finns en katt i huset. Hästar och kor finns i de närmaste omgivningarna.

Vi hälsar dig varmt välkommen!

Vad gäller vid eventuella pandemirestriktioner?

Du behöver inte oroa dig! Ifall kursen skulle behöva ställas in på grund av restriktioner gällande pandemin, får du hela din kursavgift återbetald.

Presentkort från Solentro – en bonus

När kursen är avslutad får du ett presentkort från Solentro (värde 300 kr) som grundplåt för att trycka din egen bok! Att trycka hela din egen bok eller delar av den är en bra idé innan du skickar in manuset till ett förlag. På så vis får du en uppfattning om hur boken kommer att se ut i verkligheten. Presentkortets giltighetstid är ca 2 månader och du kan använda erbjudandet till vilken typ av bok du önskar.

Röster från tidigare kursdeltagare

Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?

 • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story med flera hemska händelser. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

  Resultatet blev en rysare “Inga kelgrisar, inga styvbarn” som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Boken har fått recensionerna “det bästa och det värsta jag någonsin har läst”. Jag står nu på väntelista för Veronicas fortsättningskurs.

  Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
  Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

 • En aha-upplevelse var när Veronica visade den dramaturgiska kurvan i några kortfilmer och hur de exakt på sekunden är trogen dess uppbyggnad. Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra.

  Grundkursen är alls ingen grundkurs. Var du än befinner dig i ditt skrivande kommer du att lära dig nya saker och få perspektiv på alla delar och moment i en berättelse

  Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

 • I mitt eget skrivprojekt har jag nu insett att det saknades en röd tråd, att jag inte hade klargjort ett tydligt mål. Det spretade alldeles för mycket och kanske för att det jag skriver är självbiografiskt låg en stor del av problemet i att jag ville berätta om ALLT. Kursen fick mig att förstå att jag kan dela upp berättelsen i flera olika projekt, för att på så sätt lättare behålla riktningen mot målet. Nu vet jag vad jag ska fokusera på och de episoder som ska tas med måste ha en koppling till det budskap jag vill förmedla.

  Det var inte förrän jag kom hem efter kursen som jag insåg att jag faktiskt inte visste vad jag ville ha sagt med min berättelse. Inte förrän jag tog mig tid att verkligen skapa ett bokskelett. Nu har dimman skingrats och projektet känns nytt och spännande igen. En synnerligen inspirerande kurs som innehöll allt jag behövde veta för att komma vidare.

  Tina Sundholm, sjuksköterska, Vällingby


 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Sommarskrivarkurs i nordvästra Skåne, 19-21 augusti 2022

Kursen har redan ägt rum.