Boka din plats!

3 oktober 2022

Skrivarkvinnor i Nässjö – kostnadsfritt

Låt interaktiva bildkort locka din fantasi!
Överraskas av din kreativa förmåga!
 Prata skrivande och utbyt författaridéer!

Skrivarkvinnor i Nässjö

Välkommen, du som bor i Nässjö kommun! Vi möts nu och då till lättsamma skrivövningar som får prestationskraven att försvinna. Interaktiva bildkort fungerar som en språngbräda för vår fantasi.

Hur ofta träffas vi?

Nya datum för skrivarträffarna planeras efter hand.

✏️ Röster från en liknande träff

– Min starkaste upplevelse av kvällen var delaktighet och inspiration till fortsatt skrivarglädje. Det var överraskande att en kurs på några timmar gav mig så många nya infallsvinklar och lust till fortsatt skrivande. Att två och två få ge respons utan att betygsätta varandras skrivande öppnar upp skrivarglädjen. Tack Veronica för en trevlig kurs.
Lottie Ålhed, pensionär f.d. förskollärare, Huddinge 

– Det är intressant att möta en annan människa med sin text, liksom är det spännande att höra vad det man själv skrivit väcker hos en annan. Det var givande att se hur mycket man hinner göra tillsammans i en grupp som aldrig tidigare sett varandra och som bara har två timmar till sitt förfogande. En bra form som pröva till en låg kostnad som inte skrämmer bort någon. Dessutom spännande att testa korten som jag varit lite nyfiken på ganska länge.
Åsa Akre, lärare i svenska och ”kreativt skrivande för självkännedom och självutveckling” på folkhögskola, Hemse

Klicka här för att läsa fler referenser från samma skrivarträff som getts online via Zoom.

Upplägg och innehåll

 1. Vi blir max 8 deltagare i gruppen.
 2. Vi skriver korta texter med inspiration från bildkort.
 3. Läsning och respons 2 och 2.
 4. Den som vill delar med sig av sin text.
 5. Jag bjuder jag en kopp te, knäckebröd med ost.
 6. Vi utvärderar träffen tillsammans och jag berättar om mina olika skrivarkurser.
 7. För att delta behöver du tala och skriva flytande svenska och bo i Nässjö kommun.

Bildkort: OH & Personita © Ely Raman & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Vem är jag som inbjuder?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Vill du veta mera om denna skrivarkurs eller någon av mina övriga kurser? Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal. Under vårt samtal bildar du dig en uppfattning om vilken av mina skrivarkurser som bäst passar dina behov. Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, maila mig: veronica@forfattarskola.se, så hör jag av mig.

Max 8 deltagare

Kursstart: måndag 3 oktober kl. 18:30
Kursslut: måndag 3 oktober kl. 21:00

Kostnadsfritt: 0 kr (inkl. moms)

Bildkort: Habitat © Christian Gronau & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Är du intresserad av att delta i min grundkurs?

Läs röster från deltagare som gett kursen högsta betyg.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt grundkursen online i direktsändning.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt den självbiografiska skrivarkursen i Nässjö.

Klicka här för att läsa om hur tidigare kursdeltagare upplevt grundkursen på Smögen i mitten av juli.

Klicka här för att läsa om de kreativa kvinnodagarna hemma hos mig på landet med skrivande och praktiskt arbete utomhus.

Bildkort: Resilio, Habitat och Personita © Ely Raman & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

 • Veronica är en livlig samtalspartner. Hon skapar en trygg stämning som gör att man törs lägga fram sina idéer. På ett uppmuntrande och inkännande sätt lirkar hon fram de problem i skrivandet som man står inför och hon har ett starkt teoretiskt ramverk som ibland får en att häpna - jaha! Är det mittpunkten jag kämpar med?! Nu inser jag att min 'hjälpare’ inte är tillräckligt tredimensionell än! 

  Veronica har förflyttat perspektivet på mitt skrivande och fått mig att inse att det finns en hel del hjälp och skrivteori tillgänglig - om man bara vågar! 

  Joanna Ahlkvist, chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare, Nyköping

 • Veronica är den person i Skrivarsverige som gett mig de mest konstruktiva och initierade responserna. Veronica har en förmåga att på ett mjukt sätt poängtera det grundläggande i en historia, att konstruktivt förmedla vad som kan göras bättre i en text, utan att nedvärdera eller ifrågasätta. Hon bidrar med idéer som utvecklar dramaturgin, som gör att jag kan jobba vidare med mitt skrivande, få tillbaka hoppet om att jag kan och att det är idé med att fortsätta. 

  Anders Strigén, revisor, Hyssna • Jag gick en skrivarkurs med Veronica för fyra år sedan och min bok började ta form. Under skrivprocessen har jag sedan fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Hur jag än ansträngde mig för att leta, hittade jag inte något konkret. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. 

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

   

   

 • Dramaturgi – vad är det?

  Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

 • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

  Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivarkvinnor i Nässjö – kostnadsfritt, 3 oktober 2022

Kursen har redan ägt rum.