Boka din plats!

23 november 2022

90 minuter med Pennvässaren för lärare i grundskolan • online och kostnadsfritt

Välkommen till en 90-minuters kostnadsfri workshop • Onsdag 23 november kl 15-16.30 • Målgrupp: lärare i grundskolan och i första hand lärare på låg- och mellanstadiet.

Pennvässaren fyller 20 år!

Online i direktsändning

Vi firar att Pennvässaren fyller 20 år i år och möts via Zoom-programmet till en workshop. Jag skickar en länk till träffen och det enda du behöver göra är att klicka på den, följa instruktionerna och du är framme! Testa i förväg att kameran på din dator fungerar. Alla som deltar syns i bild.

Målgrupp

Målgrupp för workshopen är lärare i grundskolan och i första hand lärare på låg- och mellanstadiet.

Du får materialet sänt till dig

När du svarat på min utvärdering mailar jag dig de kopieringsunderlag från Pennvässaren som vi använt under träffen + bonusmaterial.

Röster från tidigare deltagare – PennvässarMetoden

Klicka här för att läsa referenser från tidigare deltagare.

Du får Zoomlänken till träffen via inspirationsbrev

Zoomlänken till träffen sänds till dig via mitt inspirationsbrev någon dag före träffen och troligen även samma dag. Bonusmaterial sänds också till dig via mitt inspirationsbrev.

Övning 1 • Hinderbanan och den röda tråden

Vi arbetar hinderdikten på sid 59. Huvudkaraktären vill något särskilt, har ett mål och tar sig från en plats till en annan. Flera hinder utan lösning, därefter den slutgiltiga lösningen och målet är nått.

Övning 2 • Inspiration från bildkort och ord

Vi skriver en kort text med inspiration från bildkort där början är given tillsammans med några ord att använda i texten. Bildkorten finns i Pennvässaren på sidorna 15, 24, 37, 48, 61, 64, 100, 127, 141, 156, 162, 164, 165, 176 och 177.

Bilder: Resilio- och Personita-kort © OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Vad hinner vi på 90 minuter?

 1. Workshop 15.00 och 16.30.
 2. Du är på plats allra senast kl 14.55. Då ser vi till att alla syns i bild och att tekniken funkar.
 3. Var och en kopplar upp sig på sin egen dator, för att gruppindelningen ska fungera.
 4. Du har kameran på datorn påsatt och syns i bild, annars kan du inte delta.
 5. Du har papper, penna och telefon/kamera till hands.
 6. Du skriver en hinderdikt enligt instruktion.
 7. 2 & 2 läser ni texten för varandra och ger en enkel respons utifrån färdiga frågeställningar.
 8. Vi skriver en kort text med inspiration från bildkort.
 9. 2 & 2 läser ni texten för varandra och ger en enkel respons utifrån färdiga frågeställningar.
 10. Jag berättar kortfattat om det förhållningssätt som genomsyrar Pennvässaren.
 11. Eventuellt gör vi även en gruppindelning 4 & 4 för att diskutera metodik och förhållningssätt med kollegor från olika delar i landet.
 12. Jag berättar om min skrivarverkstad som Skapande skola-projekt och om mina skrivarkurser.
 13. Vi avslutar kl 16.30.
 14. Möjlighet till frågor och eftersnack för dig som önskar fram till kl 16.45. Du kan ställa frågor om övningarna vi gjorde under träffen eller få veta mera om mina skrivarkurser.
 15. När du mailat mig din utvärdering, får du koperingsunderlag och bonusmaterial via mail, för att använda tillsammans med dina elever.

Respons 2 & 2 i eget digitalt rum

Du får pröva en skrivövning från Pennvässaren. Jag delar in gruppen i digitala smårum där ni 2 & 2 ger varandra respons på de korta texter. Responssamtalet blir både enkelt och givande, eftersom jag har formulerat färdiga frågeställningar som ni utgår ifrån. Med intresse och värme tolkar ni varandras formuleringar. Ingen negativ kritik uttalas! Texterna är snabbskrivna kladdar och därför är det endast intressant att lyfta fram det som fungerar!

WinWin-koncept

Det skulle vara roligt om vi kan göra denna träff till ett WinWin-koncept! Jag bjuder på mitt material och om du tycker att du tar med dig något av värde från träffen kanske du vill berätta för kollegor och på sociala medier att Pennvässaren och mitt Skapande skola-projekt finns! Jag tackar på förhand!

Skrivarverkstad som Skapande skola-projekt

Jag arbetar med min skrivarverkstad som projekt inom Skapande skola tillsammans med elever i hela barn- och ungdomsskolan, från förskoleklass upp till åk 9. Lärarna bjuds under mitt besök på en kostnadsfri workshop. Genom åren har jag bland annat besökt Växjö, Karlshamn, Huskvarna, Luleå, Sundbyberg, Motala, Ulricehamn, Göteborg, Varberg, Helsingborg, Lund, Gislaved, Mariestad, Lidköping, Kil, Norsjö, Eskilstuna, Torshälla, Stockholm, Sundbyberg, Trelleborg, Eslöv, Lilla Edet, Ljungby, Ysby, Skara, Bollebygd, Borås, Kvillsfors, Holsbybrunn, Mölnlycke, Oskarshamn, Kungsbacka, Härlanda, Strömstad, Huddinge, Jönköping, Halmstad, Teckomatorp, Alvesta, Lammhult, Österbymo, Hedemora, Vimmerby, Kinna, Linköping, Tofteryd, Falköping, Klippan, Kisa, Lindesberg, Värnamo, Tjörn, Kinna, Lammhult, Karlskoga, Torshälla, Torsby, Nöbbele, Mantorp, Mönsterås, Malå, Vara, Kävlinge. I höst och vår besöker jag Täby, Ljungby, Sävsjö, Norrköping, Linköping, Sundsvall, Skara och Västervik.

Skrivarkurs som gynnar din undervisning

Eftersom jag leder skrivarkurser som ger dig både effektiva skrivverktyg för din egen del och en ökad medvetenhet i din lärarprofession, puffar jag även för dessa under workshopen och visar några bilder från de vackra miljöerna där kurserna hålls. Klicka här för att läsa hur deltagare upplevde sommargrundkursen på Smögen.

Vem är jag som leder träffen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Begränsat antal platser

Kursstart: onsdag 23 november kl. 15:00
Kursslut: onsdag 23 november kl. 16:30

Endast 1 deltagare per anmälan : 0 kr (inkl. moms) Anmälan är bindande men kan överlåtas till kollega. • Max 4 deltagare från varje skola och endast en deltagare per anmälan. • No-show-avgift praktiseras.

Plats: Vid närmaste dator. Var och kopplar upp sig på sin egen dator. Endast den som syns i bild kan delta.
Kursledare: Veronica Grönte

Aktuell skrivartävling för dina elever – deadline 4 december!

Klicka här för att läsa om skrivartävlingen för elever åk 2-7.

Skrivartävling med magi

Klicka här för att läsa vinnartexterna från förra skrivartävlingen.

Anmälan stängd. 90 minuter med Pennvässaren för lärare i grundskolan • online och kostnadsfritt, 23 november 2022

Kursen har redan ägt rum.