Boka din plats!

6-9 juli 2023

✏️ Otrolig sista-minuten-rabatt! Skrivarkurs på Smögen • alt 1

5000 kr rabatt på skrivarkursen!

Eftersom några av de rum jag bokade på vandrarhemmet inte har utnyttjats, erbjuder jag dig som övernattar på Makrillvikens vandrarhem när du går kursen, 6-9 juli, att delta i min skrivarkurs för endast 990 kr. Du får 5000 kr rabatt. 

Vilken blir den totala kostnaden?

Kursavgift = 990 kr
4 nätter på vandrarhemmet = 3600kr.
Kursavgift + boende = 4590 kr.
Enkelt för- och eftermiddagskaffe ingår i kursavgiften. Frukost, lunch och kvällsmat bekostar du själv.

Gör så här

1. Undersök om skrivarkursen passar dina behov.
2. Kontakta vandrarhemmet och boka ditt rum. Telefon: +4652331565 Rummet kostar 900 kr/natt. Du bor i eget rum och du kan ta med dig en vän som semestrar på ön medan du går skrivarkursen. 2 personer i rummet kostar inget extra.
3. Anmäl dig till skrivarkursen 6-9 juli. Du övernattar på vandrarhemmet från onsdag 5 juli.

Makrillvikens vandrarhem
Adress: Parkgatan 35, Smögen
Tel./mobil: +4652331565
E-post: info@makrillviken.se
Hemsida: www.makrillviken.se

 Få en röd tråd i din berättelse
Lär dig att fängsla dina läsare
 Skapa en planering för din bok

Välkommen till skrivarkursen på Smögen!

Unna dig en kreativ sommarvecka på Smögen! Kanske funderar du på att börja skriva eller är du redan igång och behöver hjälp att strukturera ditt material? Pennvässarmetoden ger dig en praktisk och vass utgångspunkt oavsett var i ditt skrivande du befinner dig.

Makrillvikens vandrarhem

Vandrarhemmet är fräscht, standarden är enkel och läget ljuvligt. Vår kurslokal ligger ca 400 m från vandrarhemmet och ca 500 m från Smögenbryggan.

Samma skrivarkurs ges 13-16 juli

Välj de skrivarkursdatum som passar dig bäst. Här finns samma kurs några dagar senare: 13-16 juli.

Metod & recept för att lyckas

Pennvässarmetoden – hur du hittar den röda tråden och fängslar läsaren genom hela din bok

Vill du lära dig hur du skapar en röd tråd i din bok? Vill du fängsla dina läsare så att de engageras till sista sidan? Vill du bli av med skrivkramp om den dyker upp? Med min kunskap och visuella metodik med ”recept” från Pennvässarmetoden ger jag dig bästa starten på ditt skrivprojekt. Välkommen till min väl beprövade grundkurs, där du lär dig att hitta din plan för din bok och ta den från A till Ö.

Vem är jag som leder leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Vill du veta mera om denna skrivarkurs eller någon av mina övriga kurser? Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal. Under vårt samtal bildar du dig en uppfattning om vilken av mina skrivarkurser som bäst passar dina behov. Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, maila mig: veronica@forfattarskola.se, så hör jag av mig.

Vad blir resultatet av denna skrivarkurs?

Vi arbetar utifrån Pennvässarmetoden som jag har utvecklat under drygt 25 år. Denna visuella skrivmetod finns dokumenterad i min skrivhandledning Pennvässaren, utgiven av Studentlitteratur. Klicka och läs om vad de olika momenten under grundkursen innebär. Här får du sammanfattning av innehållet:

✏️ Med dig hem från skrivarkursen har du en grovskiss över hela din berättelse.

✏️ Du vägleds av min berättarmall som gör att du trollbinder dina läsare.

✏️ Du har en genomtänkt röd tråd från början till slut.

✏️ Du har en grundläggande kunskap i dramaturgi.

✏️ Du har fått en inblick i enneagrammets personlighetsgalleri. FÖRBEREDELSE: Du förbereder dig genom att läsa ett par texter och se några filmer om enneagrammet. Jag skickar materialet till dig i god tid före kursen.

✏️ Du har lärt dig att levandegöra personer och miljöer på ett sätt som berör och håller kvar läsaren.

✏️ Du tränar dig att fängsla dina läsare med mina enkla skrivmallar

✏️ Du får vägledande respons utifrån anpassade frågeställningar.

✏️ Du har fått bästa starten på ditt skrivprojekt, med de mest effektiva verktygen.

✏️ Du har fått nya skrivarvänner.

Pennvässarmetoden – innehåll och upplägg

Klicka och läs om vad min grundkurs i kreativt skrivande innehåller och hur den är upplagd.

Trygghet och en slags anonymitet

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under kursen berättar du därför inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång. Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är dessutom spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen. När vi avslutar kursen får var en tillfälle att berätta något om sig själv

Kursdeltagares tankar om anonymiteten

– En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller CV. Att få delta bara med sitt förnamn och sina karaktärer, det borde alla få vara med om!
Susanne Granat Ahlstrand, skolutvecklare, Nynäshamn

Få en röd tråd i berättelsen och berör läsaren

Se filmen där jag berättar om vad grundkursen innehåller.

✏️ Röster från maximalt nöjda deltagare på Smögen

– Har haft fantastiska skrivardagar på Smögen! Fått med mig så många redskap som öppnat upp för fantasin! Så skönt att utgångspunkten har varit att alla deltagare är ”nya” och att det ska vara lättsamt. Tänk att det kan bli en berättelse av några få meningar, som dessutom får ett sammanhang! Genialt! Värdefullt med genomtänkta frågor vid responsamtalen som vi hade två och två. Veronica är klar och tydlig och har struktur i sitt ledarskap. Gillart! Jag ger kursen högsta betyg.
Katarina Hallstener, BVC- och skolsköterska, Linköping 

– En strukturerad, välplanerad och genomtänkt skrivarkurs i varm och omtänksam atmosfär. Nyckeln till förståelsen av dramaturgin var analysen av kortfilmen och berättarmodellen som vi skrev vår sammanfattning i. Jag ger kursen högsta betyg.
Elisabeth Ciardi, arkitekt, Ängelholm

– Det som skrivarkursen gett mig, är över ALL förväntan. Jag har fått ovärderliga verktyg att arbeta med. Jag har fått med mig mycket mycket mer än vad jag hade kunnat tänka mig. Är fullproppad med ny kunskap och skrivlust. För mig vad dramaturgi-”mallen” helt ny. Enneagrammets karaktärsanalyser bidrar till en helt annan trovärdighet hos rollfigurerna än om man inte använder det. Veronica bjuder på sig själv, är en prestigelös kursledare med närhet till båda skratt och gråt – samtidigt som hon är drivande och bestämd. Jag ger kursen högsta betyg.
Vicke Harris, projektledare, Stockholm

Klicka här för att läsa fler referenser.

Vad gäller vid eventuella pandemirestriktioner?

Du behöver inte oroa dig! Ifall kursen behöver ställas in på grund av restriktioner gällande pandemin, får du hela din kursavgift återbetalad. Om du bokat rum via mig på Makrillvikens vandrarhem, betalar du endast vandrarhemmets avbokningsavgift på 300 kr om avbokningen sker minst 14 dagar i förväg. Ifall du själv blir sjuk och kan visa läkarintyg betalar du endast 300 kr till vandrarhemmet, även när du avbokar senare. Om övriga avbokningsregler för skrivarkursen, läs mer här.

Hur jag knäckte dramaturgins dolda kod

För att jag själv skulle kunna knäcka dramaturgins dolda kod, skapade jag mina egna förpackningar som är unika för Pennvässaren och har upphovsrättsskydd. Dessa modeller i Pennvässarmetoden kallas Hinderbanan och Den befolkade dramaturgiska utvecklingskurvan. Mina visuella förklaringar, verktyg och övriga strategier som kombineras med dessa kurvor, bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen om berättelsens uppbyggnad och fängslande kraft till din egen. Ofta hör jag deltagare som menar sig vara skrivarkursnördar säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” 

Hinderbanan som förklaringsmodell

Befolkad dramaturgisk utvecklingskurva

Målgrupp

Jag har designat övningar och responsfrågor för att skrivarkursen ska ge dig maximal utdelning. Du tar inte med dig egna texter. Vi startar från noll. Min metodik med tydliga ramar inför varje övning, bidrar till att du som är nybörjare får bästa starten på ditt skrivprojekt och du som har skrivit länge tar ditt författande till nästa nivå.

Flytande svenska och god hörsel

För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska och du behöver ha god hörsel. Har du frågor om detta, kontakta mig.

Datum och hålltider

Torsdag 6 juli
09.00 – 18.00 Skrivarkurs med lunchpaus 13.00 -15.00
Du som önskar äter tillsammans med övriga kursdeltagare på restaurang i närheten. Du som bor på vandrarhemmet, kan fixa egen mat där.
På kvällen kan vi träffas på bryggan utanför Makrillvikens vandrarhem som ligger på den lugna och lantliga sidan av Smögen.

Fredag 7 juli
09.00 – 18.00 Skrivarkurs med lunch- och badpaus 13.00 -15.00
På kvällen träffas vi som vill på bryggan utanför Makrillvikens vandrarhem.

Lördag 8 juli
09.00 – 12.30 Skrivarkurs
12.30 –  Fritid resten av dagen. Njut av sommaren och Smögen! Om du vill ta en båttur, ta själv reda på vilka möjligheter som finns.
18.00 – 19.30 Fristående skrivarsamling för dig som önskar.

Söndag 9 juli
09.00 – 11.30 Skrivarkurs
11.30 – 12.30 Avslutning med utvärdering
12.30 – 13.30 Lunch och farväl
Stanna gärna kvar och ät lunch tillsammans med gruppen, så vi hinner ta farväl i lugn och ro. Ingen lämnar kursen före kl 12.30.

Kursavgift

4-dagars kurs (Logi betalas separat) • Boka-tidigt-pris : 4 990 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 6 juni - spara 1000 kr!
Standardbiljett: 5 990 kr (inkl. moms) Logi betalas separat
✏️ 5000 kr rabatt • Sista minuten! ✏️: 990 kr (inkl. moms) Rabatten gäller endast dig som bokar ditt rum på Makrillvikens vandrarhem ELLER ordnar ditt eget boende. Du anmäler dig först när du har bokat ditt boende, 4 nätter 5-9 juli. Du anländer till Smögen onsdag kväll 5 juli eftersom kursen startar kl 9, torsdag morgon.

Kurslokal • Smögen

Vi håller till på den lugna delen av Smögen. Från kurslokalen har vi ett några hundra meter till badklippor, brygga, utsikt mot horisonten och ungefär 5 minuters promenad till Smögenbryggan.

Detta ingår i kursavgiften

Enkelt fika samt dokumentation ingår i kursavgiften. Logi, lunch och annan förtäring betalar du själv.

Referenser från Smögen

Klicka här för att läsa referenser från Smögenkursen.

Vi bor på Makrillvikens vandrarhem

Ta kontakt med Makrillvikens vandrarhem och boka ditt rum. Viktigt att du vet att du har ett boende innan du anmäler dig och betalar din kursavgift. Precis vid vattnet och med utsikt över horisonten, ligger vandrarhemmet. Du bokar ett rum till dig själv. Du ha ta med dig en kompis som semestrar samtidigt som du går skrivarkursen. 2 personer i rummet kostar inget extra. Se fler bilder.

Det finns 2-5 sängar i rummen, så om du har en vän som vill tillbringa några semesterdagar på Smögen, utan att gå kurs, kan ni bo 2 personer i ditt rum utan extra kostnad. I de större rummen kan ni bo 3 eller fler för en rimlig extrakostnad. Vandrarhemmet är fräscht, standarden är enkel och läget ljuvligt.

Rummen kostar från 900 beroende på antalet sängplatser. Rummen är bokade natten före kursstarten eftersom vi startar redan kl 9 första kursdagen. Du bor 4 nätter på Makrillviken. Vår kurslokal ligger ca 400 m från vandrarhemmet och ca 500 m från Smögenbryggan. Klicka här och se bilder från Makrillvikens vandrarhem.

Vill du veta hur denna eller övriga skrivarkurser fungerar?

Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal. Du får veta vad mina skrivarkurser innehåller och hur de är upplagda. Under vårt samtal bildar du dig en uppfattning om vilken av mina skrivarkurser som bäst passar dina behov. 

Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, sms:a mig på telefon 073-90 12 12 5, så hör jag av mig.

Röster från tidigare kursdeltagare

Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?

 • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story med flera hemska händelser. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

  Resultatet blev en rysare “Inga kelgrisar, inga styvbarn” som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Boken har fått recensionerna “det bästa och det värsta jag någonsin har läst”. Jag står nu på väntelista för Veronicas fortsättningskurs.

  Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
  Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

 • En aha-upplevelse var när Veronica visade den dramaturgiska kurvan i några kortfilmer och hur de exakt på sekunden är trogen dess uppbyggnad. Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra.

  Grundkursen är alls ingen grundkurs. Var du än befinner dig i ditt skrivande kommer du att lära dig nya saker och få perspektiv på alla delar och moment i en berättelse

  Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

 • I mitt eget skrivprojekt har jag nu insett att det saknades en röd tråd, att jag inte hade klargjort ett tydligt mål. Det spretade alldeles för mycket och kanske för att det jag skriver är självbiografiskt låg en stor del av problemet i att jag ville berätta om ALLT. Kursen fick mig att förstå att jag kan dela upp berättelsen i flera olika projekt, för att på så sätt lättare behålla riktningen mot målet. Nu vet jag vad jag ska fokusera på och de episoder som ska tas med måste ha en koppling till det budskap jag vill förmedla.

  Det var inte förrän jag kom hem efter kursen som jag insåg att jag faktiskt inte visste vad jag ville ha sagt med min berättelse. Inte förrän jag tog mig tid att verkligen skapa ett bokskelett. Nu har dimman skingrats och projektet känns nytt och spännande igen. En synnerligen inspirerande kurs som innehöll allt jag behövde veta för att komma vidare.

  Tina Sundholm, sjuksköterska, Vällingby


 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

 

Anmälan stängd. ✏️ Otrolig sista-minuten-rabatt! Skrivarkurs på Smögen • alt 1, 6-9 juli 2023

Kursen har redan ägt rum.