Låt bildkort locka fram din fantasi!
Överraskas av din förmåga!
Unna dig en rolig eftermiddag!

Välkommen 22 april!

Välkommen, du som är medlem i PRO och vill prova på att skriva på ett lekfullt sätt en stund! Eftermiddagen passar både dig som känner dig som nybörjare och dig som har lång erfarenhet av skrivande. Under workshopen använder vi oss av lättsamma skrivövningar som får prestationskraven att försvinna. Interaktiva bildkort fungerar som en språngbräda för vår fantasi.

Bildkort: Habitat © Christian Gronau & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Kostnad?

Denna workshop är kostnadsfri. Vi avrundar eftermiddagen tillsammans med en kopp te, knäckebröd,  ost, marmelad och frukt. Om du vill, betalar du 25 kr för fikat.

✏️ Röster från en liknande träff

– Min starkaste upplevelse av kvällen var delaktighet och inspiration till fortsatt skrivarglädje. Det var överraskande att en kurs på några timmar gav mig så många nya infallsvinklar och lust till fortsatt skrivande. Att ge och få respons utan att betygsätta varandras skrivande öppnar upp skrivarglädjen. Tack Veronica för en trevlig kurs.
Lottie Ålhed, pensionär f.d. förskollärare, Huddinge 

– Det är intressant att möta en annan människa med sin text. Det var givande att se hur mycket man hinner göra tillsammans i en grupp som aldrig tidigare sett varandra och som bara har två timmar till sitt förfogande. En bra form som pröva. Dessutom spännande att testa korten som jag varit lite nyfiken på ganska länge.
Åsa Akre, lärare i svenska och ”kreativt skrivande för självkännedom och självutveckling” på folkhögskola, Hemse

Klicka här för att läsa fler referenser från en liknande skrivarträff som gavs online via Zoom.

Upplägg och innehåll

  1. Vi blir max 8 deltagare i gruppen.
  2. Vi skriver korta texter med inspiration från bildkort.
  3. Du som vill delar med dig av dina texter till hela gruppen.
  4. Vi utvärderar träffen gemensamt.
  5. Jag berättar om mina olika skrivarkurser.
  6. Vi avslutar kvällens övningar med en kopp te, knäckebröd och ost som du betalar 25 kr för, om du vill. Du stannar på fikat, så att vi kan avrunda eftermiddagen tillsammans. 

Datum, tid och plats

Skrivarträffen hålls i mitt hem i Nässjö, måndag 22 april kl 15-17.30.

Anmälan

Du anmäler dig till Veronica Grönte via e-post eller sms och får då veta adressen.
E-post: veronica@forfattarskola.se
Sms: 073-90 12 12 5

Bildkort: OH & Personita © Ely Raman & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Vem är jag som inbjuder?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Är du nyfiken på mina skrivarkurser?

Vill du veta mera om denna workshop eller någon av mina övriga kurser? Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt samtal. Maila mig: veronica@forfattarskola.se, så hör jag av mig.

  • Veronica är en livlig samtalspartner. Hon skapar en trygg stämning som gör att man törs lägga fram sina idéer. På ett uppmuntrande och inkännande sätt lirkar hon fram de problem i skrivandet som man står inför och hon har ett starkt teoretiskt ramverk som ibland får en att häpna - jaha! Är det mittpunkten jag kämpar med?! Nu inser jag att min 'hjälpare’ inte är tillräckligt tredimensionell än! 

    Veronica har förflyttat perspektivet på mitt skrivande och fått mig att inse att det finns en hel del hjälp och skrivteori tillgänglig - om man bara vågar! 

    Joanna Ahlkvist, chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare, Nyköping

  • Veronica är den person i Skrivarsverige som gett mig de mest konstruktiva och initierade responserna. Veronica har en förmåga att på ett mjukt sätt poängtera det grundläggande i en historia, att konstruktivt förmedla vad som kan göras bättre i en text, utan att nedvärdera eller ifrågasätta. Hon bidrar med idéer som utvecklar dramaturgin, som gör att jag kan jobba vidare med mitt skrivande, få tillbaka hoppet om att jag kan och att det är idé med att fortsätta. 

    Anders Strigén, revisor, Hyssna



  • Jag gick en skrivarkurs med Veronica för fyra år sedan och min bok började ta form. Under skrivprocessen har jag sedan fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Hur jag än ansträngde mig för att leta, hittade jag inte något konkret. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. 

    Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

     

     

  • Dramaturgi – vad är det?

    Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

  • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

    Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund