Boka din plats!

7-8 mars 2020

Skrivarkurs i Stockholm • Grundkurs i dramaturgi och gestaltning

Starta ditt skrivprojekt med bästa verktygen! Behöver du hjälp att strukturera ditt material och få liv i dina karaktärer? Min skrivmetodik ger dig en praktisk och vass utgångspunkt.

Vem är jag som leder skrivarkursen?

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen och fortsättningskursen – intervjuer från bokmässan.

Röst från tidigare kursdeltagare

“En dörr som jag inte visste fanns har öppnats in till skrivarverkstan. Nöjd över förväntan. Jag är fascinerad över mängden av strukturer och verktyg jag fått med mig. Enneagrammet som vi bekantat oss med litegrann är ett kraftfullt verktyg! Mycket roligt med Veronicas dramatiska och teatrala uttryck. Bildkorten var mycket användbara. En bild tillsammans med några ord att börja med sätter igång så mycket i mitt huvud. Karaktärer och scenarier skapas på nolltid. Inspirerande!” 
Peter Diephuis
Konsult inom IT. Management, projekt och förändringsledning, Stockholm

Vad innehåller en grundkurs?

Här mera information om vad min grundkurs innehåller.

Röster från grundkursen i dramaturgi och gestaltning 

Vill du lyssna till deltagare som gått längre kurser, klicka här!

Grundkurs i självbiografiskt skrivande ges i Nässjö i mitt hem 30 okt-3 nov. Klicka här och läs mer om den kursen!

Frågor som jag ibland får

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.

– Hur arbetar vi under skrivarkursen?

Under kursen arbetar vi utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Mina designade övningar och responsfrågor ökar din medvetenhet och tar ditt skrivande till nästa nivå. Detta ingår bland annat i kursen: 

Karaktärsbygge

Du skapar en karaktär med inspiration från bildkorten. Se filmen nedan. 

Text om karaktären

Utifrån tydlig vägledning skriver du en kort gestaltande text som levandegör karaktären. Denna modelltext tillsammans med responsen du får, ger dig olika sorters aha-upplevelser.

Berättarstruktur och “knep”

Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av en kortfilm får du en ökad förståelse för hur den röda tråden skapas och hålls vid liv. Dramaturgins hållpunkter hjälper dig bygga en berättelse med spänning och rytm. 

Respons 2 & 2

Till de olika texterna finns anpassade responsfrågor. Respons på texter ges 2 och 2 genom att utgå från frågeställningarna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar ges. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par. 

Lekfullt flödesskrivande

Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram när vi flödesskriver. Dina texter överraskar dig. Kanske väljer du att skapa en fiktiv karaktär utifrån några slumpmässigt dragna bild- och ordkort. Se filmen som visar hur det kan gå till.

 

Skärmavbild 2016-03-21 kl. 17.49.09

Röst från tidigare kursdeltagare

“Jag önskade få en grundkunskap i hur jag bygger en historia från början till slut, hur jag ska behålla den röda tråden och hur jag skapar karaktärer och beskriver dem. Kursen har gett mig mer än vad jag förväntat, det har varit en lagom blandning av föreläsning, skrivande och respons. Stämningen i gruppen var hjärtlig och vi har fått vara aktiva på ett annat sätt än vanligt, då vi varit ”begränsade” i samtalsämnen ända till avslutningen – och inte berättat för varandra om våra yrken, familjer eller våra skrivarambitioner. Nu känner jag mig inspirerad och redo att påbörja mitt skrivprojekt.” 
Stina Pettersson
terapeut, Ystad

“Helgen har tillbringats inkognito i en grupp av 14 andra inkognito på skrivarkurs med Veronica Grönte och hennes underbart pedagogiskt förmedlade dramaturgiska kunskaper. En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller cv. Två dagar där jag bara var mitt förnamn och mina fiktiva litterära karaktärer. Det här borde alla göra!”
Susanne Granat Ahlstrand 
skolutvecklare, Nynäshamn

– Vilka brukar delta under skrivarkursen?

Människor i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Några deltagare kan ha en bok på gång medan andra upplever sig som nybörjare. De allra flesta som under årens lopp deltagit i mina grundkurser har varit extremt nöjda och flera deltagare med stor erfarenhet av både skrivande och skrivarkurser har sagt: “Den här kunskapen borde jag ha fått långt tidigare.”

– Vågar jag verkligen anmäla mig till skrivarkursen?

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.

Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

Röst från tidigare kursdeltagare

Veronica Grönte är otroligt tydlig och pedagogisk med en stor dos av inspiration! Hon levandegör alla exempel. Nu efter kursen är huvudet fullt av idéer och jag längtar efter att börja använda materialet. Jag har fått nya verktyg både till mitt eget skrivande och till min undervisning i skrivande, vilken var min förhoppning. Så här vill jag sammanfatta kursen: Med fast vägledning och tydlig struktur får man redskap för att utveckla sin fantasi och sitt skrivande. 
Bildkorten fungerade mycket bra som inspiration och som ett verktyg för att ”smalna av” tankarna in på ett spår, så att jag inte fastnade i ett tomrum av tankar och prestationskrav. 
Lena Diephuis
lärare på mellanstadiet, Stockholm


Tid och plats

Lördag 7 mars kl 10.00 – 17.30
Söndag8 mars kl 9.30 – 16.00
Plats: Kursen hålls centralt i Stockholm, i vackra Vasastan.
Kursledare: Veronica Grönte, skrivarkursledare under drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarutbildning. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. 
Ingår i kursavgiften: Kaffe samt dokumentation.

Flytande svenska

För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska. Har du frågor om detta, kontakta mig.

Boka-tidigt-pris : 2 990 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 7 februari - spara 500 kr!
Pris : 3 490 kr (inkl. moms)

Röster från tidigare kursdeltagare

Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?

  • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story med flera hemska händelser. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

    Resultatet blev en rysare “Inga kelgrisar, inga styvbarn” som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Boken har fått recensionerna “det bästa och det värsta jag någonsin har läst”. Jag står nu på väntelista för Veronicas fortsättningskurs.

    Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
    Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

  • En aha-upplevelse var när Veronica visade den dramaturgiska kurvan i några kortfilmer och hur de exakt på sekunden är trogen dess uppbyggnad. Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra.

    Grundkursen är alls ingen grundkurs. Var du än befinner dig i ditt skrivande kommer du att lära dig nya saker och få perspektiv på alla delar och moment i en berättelse

    Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

  • I mitt eget skrivprojekt har jag nu insett att det saknades en röd tråd, att jag inte hade klargjort ett tydligt mål. Det spretade alldeles för mycket och kanske för att det jag skriver är självbiografiskt låg en stor del av problemet i att jag ville berätta om ALLT. Kursen fick mig att förstå att jag kan dela upp berättelsen i flera olika projekt, för att på så sätt lättare behålla riktningen mot målet. Nu vet jag vad jag ska fokusera på och de episoder som ska tas med måste ha en koppling till det budskap jag vill förmedla.

    Det var inte förrän jag kom hem efter kursen som jag insåg att jag faktiskt inte visste vad jag ville ha sagt med min berättelse. Inte förrän jag tog mig tid att verkligen skapa ett bokskelett. Nu har dimman skingrats och projektet känns nytt och spännande igen. En synnerligen inspirerande kurs som innehöll allt jag behövde veta för att komma vidare.

    Tina Sundholm, sjuksköterska, Vällingby


  • Hur är grundkursen upplagd?

    Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

    • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
    • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
    • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
    • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
    • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
    • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
    • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
    • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
    • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
  • Dramaturgi – vad är det?

    Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

    Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

    Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

  • Fortsättningskurs

    För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

    Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

    Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

    Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivarkurs i Stockholm • Grundkurs i dramaturgi och gestaltning, 7-8 mars 2020

Kursen har redan ägt rum.