Boka din plats!

25-29 juni 2019

Skrivarkurs med coaching • Grundkurs i dramaturgi och gestaltning

Längtar du efter att tillbringa en lärorik skrivarvecka i harmonisk miljö? Med min metodik och kunskap ger jag dig bästa starten på ditt skrivprojekt. Välkommen till en exklusiv skrivarkurs i mitt sommarparadis! Max 8 deltagare. 
Kursen är fullbokad. Väntelista finns. Skriv upp dig på den!

Röst från tidigare skrivarkursdeltagare

– Att använda den dramaturgiska berättarmodellen och upptäcka att den verkligen hjälper, stöttar och utvecklar berättelsen är spännande. Det enskilda coachingsamtalet med Veronica var värdefull. Denna skrivarkurs och upplevelse kommer att leva kvar länge. 
Jocke Treugut – Databas-expert, Gräddö

Vem är jag som leder skrivarkursen?

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. 
Se film om grundkursen och fortsättningskursen – intervjuer från bokmässan.

Skrivarkurs i rofyllt atmosfär

25-29 juni blir en skrivarvecka där du får uppleva en atmosfär av glädje och sinnesfrid. Skrivkursen passar både nybörjare och erfarna skribenter. Boende i enkelrum eller egen sovstuga.

Hafsteinn Jonsson berättar om skrivarkursen:

Isabella Rimton berättar om sina upplevelser:

Fokus på att beröra läsaren

Under skrivarkursen får du insikter om hur en röd tråd skapas i ditt skrivande och hur du kan formulera dig för att beröra din läsare. Utgångspunkten blir dramaturgin, alltså berättandets ”grammatik”.

Antal deltagare: Max 8 deltagare
Kursledare: Veronica Grönte. Jag har drygt 20 års erfarenhet av att leda skrivarkurser, är utbildad pedagog och författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. 

Enskild författarcoaching

Varje deltagare som önskar får ett enskilt coachingsamtal under 30 min.

IMG_0010

Solen är varm och vi ägnar tid utomhus.

IMG_0256

IMG_8404

Skrivarkurs, författarskola, Veronica Grönte

Vad innehåller skrivarkursen?

Grundkurs – en skrivarkurs med dramaturgi och gestaltning i fokus.

Se en filmad intervju:

skarmavbild-2016-10-29-kl-00-33-31

Här följer några av de frågor som jag ofta får:

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Men… om du har en bok på gång, kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.

– Vad innehåller skrivarkursen?

Vi arbetar utifrån min skrivmetodik ”MaketeMetoden” som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Detta ingår i kursen:

Karaktärsbygge
: Du skapar en karaktär, kanske med inspiration från bildkorten och/eller Enneagrammet. Se filmen nedan.

Presentation av Enneagrammet: Med hjälp av Enneagrammet får du ett suveränt verktyg för att skapa trovärdiga fiktiva karaktärer. Under denna 5-dagars skrivarkurs nosar vi på Enneagrammets karaktärer, och du har möjlighet att utgå från en av Enneagrammets personligheter när du skapar din egen huvudkaraktär.

Text om karaktären
: Utifrån tydlig vägledning skriver du ett par korta gestaltande texter som levandegör karaktären och berör läsaren.

Berättarstruktur och ”knep”:
 Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av ett par minifilmer får du en förståelse för hur den röda tråden skapas och hur berättelsens hållpunkter hjälper dig bygga spänning och rytm. Du får skriva en synopsis i min Berättarmodell som innehåller de dramaturgiska hållpunkterna.

Respons 2 & 2: Till de olika texterna finns anpassade frågeställningar. Respons på texter ges 2 och 2 genom att svara på frågorna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Deltagarna ger inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar i varandras texter. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.

Lekfullt flödesskrivande
: Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram medan vi flödesskriver. Dina texter överraskar dig.

Kanske väljer du att även inspireras av bildkorten, när du skapar en fiktiv karaktär?

– Vilka brukar delta under skrivarkursen?

Människor i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Några deltagare kan ha en bok på gång medan andra upplever sig som nybörjare och har kanske inte alls som mål att skriva en bok. De allra flesta deltagare har under årens lopp varit extremt nöjda med skrivarkursen och flera med stor erfarenhet av både skrivande och skrivarkurser har sagt: ”Den här kunskapen borde jag ha fått för länge sedan.” 

– Vågar jag verkligen anmäla mig till kursen?

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd start.

Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

Boende under skrivarkursen

Du bor i enkelrum eller egen sovstuga. Standarden är enkel och trivsam. Toalett och dusch inomhus till några av rummen. Utedusch och torrtoalett till de övriga. Alla som önskar kan använda toalett och dusch inomhus. Du som anmäler dig först får välja rum först. Därefter i turordning efter anmälan.

Film med fler röster från skrivarkursen

Fritid

Cyklar och kanoter finns att låna. Ca 1 km till sjön Mien, en av Sveriges renaste sjöar.

DSCN1208

IMG_1830

skrivarkurs, skrivkurs, sommarskrivarkurs, dramaturgi, skriv ditt liv, Veronica Grönte  

Datum för skrivarkursen

Kursstart: tisdag 25 juni kl. 17:00
Kursslut: lördag 29 juni kl. 14:00

 
Det är väsentligt att du kommer i tid till kursstarten och att du stannar till kl 14 sista dagen. 

Så här ser en dag ut

Skrivarkurs ca kl 9 – kl 15 varje dag.
Tid för eget skrivande eller vila samt enskilt coachingsamtal under 30 min.
Kvällssamling för den som önskar. Då lyssnar vi på varandras texter och samtalar om dem. 

Flytande svenska

För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska. Har du frågor om detta, kontakta mig.

Vi talas vid innan du anmäler dig

Innan du anmäler dig vill jag berätta lite mer om upplägget för att du ska veta så mycket som möjligt. Skicka ett mail så bestämmer vi ett tid för ett kort samtal. E-post: veronica@forfattarskola.se Anmälan är giltig först efter detta samtal. Har du betalat kursen före vårt samtal och det visar sig att du inte kommer att delta i kursen eller att vi inte får kontakt med varandra på telefon, återbetalas avgiften, men en expeditionsavgift på 500 kr dras från summan.

Övervägande vegetarisk mat 

Det finns enkelrum till varje deltagare, i huvudbyggnaden och i andra sovstugor på tomten. Delad toalett och dusch. Även utedusch och torrtoalett. Tillgång till WiFi. God och vacker vegetarisk mat med inslag av fisk och kött. Catering huvudsakligen från Gourmet Grön i Karlshamn. Vi turas om med det praktiska i köket. 

IMG_0931

IMG_7838

Så här tar du dig till skrivarkursen

Skrivarkursen hålls på landet i Södra Småland nära sjön Mien, en av Sveriges renaste sjöar. Tingsryds kommun.

Skärmavbild 2016-07-12 kl. 08.56.06

Bil: Kör via Karlshamn, Ryd eller Urshult. Du får en utförlig vägbeskrivning. 

Samåkning i bil: Meddela om du kan tänka dig att plocka upp en eller ett par deltagare på vägen, så förmedlar jag kontakten. Meddela om du önskar samåka med någon.

Tåg: I Karlshamn kan jag hämta 2 deltagare vid stationen kl 14, ankomstdagen. Välj en tidigare förbindelse för att gardera dig mot förseningar, eller anländ redan dagen före och njut av Karlshamn. Bo bekvämt på Vägga B & B.  

Buss: Om du väljer att komma med buss dagen före kursstarten, kan jag hämta dig i Ryd kl 21.40. Du betalar 450 kr för hämtning och extra övernattning med enkel frukost som du serverar dig själv.

Max 8 deltagare • Boka-tidigt-pris : 4 900 kr (inkl. moms) vid bokning senast 1 juni - spara 1000 kr (Kostnad för mat & logi tillkommer med 3550 kr)
Max 8 deltagare • Standardbiljett: 5 900 kr (inkl. moms) (Kostnad för mat & logi tillkommer med 3550 kr)

Kursavgift 4 900 kr (5 900 kr efter 1 juni)

Kursavgiften är 4900 kr. Den betalar du när du anmäler dig.

Mat & logi 3 550 kr

Skrivarkursens totala kostnad är endast 8 450 kr. (9 450 om du anmäler dig efter 1 juni) För mat, boende i enkelrum betalar du endast 3 550 kr. Swisha denna kostnad tre veckor före kursstart. Lakan och handduk ingår. 

Stanna kvar en vecka i skrivarstugan!

Du är välkommen att stanna kvar en vecka för att ägna dig åt ditt eget skrivande, få gruppcoaching på din berättelsestruktur och koppla av i skön miljö. Klicka här för att läsa mer om fortsättningskursen den 1-5 juli. För att du ska kunna delta i min fortsättningskurs behöver du först ha gått denna grundkurs i dramaturgi och gestaltning

Vad har du fått ut av skrivarkursen som helhet?

 • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

  Resultatet blev en rysare  som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Av 34.000 rysare och skräckisar på Bokus låg “Inga kelgrisar, inga styvbarn” på 5:e plats bland de mest populära under flera veckor våren 2015!

  Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
  Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

 • Jag har fått ut mer än jag trodde. Jag äger mina karaktärer. Vill gå in i dem och vara dem, jag vill skriva om dem så att de blir levande också för andra. Genom de andra kursdeltagarna har jag lärt och inspirerats till ett ännu enklare språk

  Åsa Fabricius, office manager, Köpenhamn

 • En fantastisk vecka som givit mycket. En positiv bekräftande utgångspunkt i allt, av oss alla. En sån god gemenskap. Vi har delat, gett respons, kunnat ge spontana kopplingar. Ingen prestige, vi har fått vara där vi är.

  Elisabet, lärare, Uddevalla

 • Det har förutom dramaturgi och gestaltning blivit en fördjupningskurs i det reella arbetet, i själva skrivandet, utgivningsråd. Tips på hur jag gör sen och vart mitt projekt ska ta vägen. Mycket tid till samtal, skrivövningar och projektskrivande. Det kändes lyxigt att vi var en så liten grupp. Få deltagare skapar en trygghet i gruppen som gör att man vågar dela med sig och alla får ta plats. Att det finns tillfälle för egentid är också bra. Då kan man rensa tanken under en långpromenad, vila på kammaren, läsa en bok eller skriva. Spännande och intressant var övningen där vi fick gå in i varandras projekt och skriva. Gav en del att tänka på!

  Jag längtar redan nu till nästa tillfälle, vill så gärna komma tillbaka.

  Maj Mod, ekonom, Göteborg

Vad har den enskilda coachingen betytt?

 • Väldigt mycket. Jag har gått in i karaktärerna till 100%. Din tvingande vänlighet har fått mig att besluta hur jag vill skriva och om vad. Coachingsamtalen har varit långa nog för att jag skulle kunna slappna av och vara med och skapa mina karaktärer.

  Åsa Fabricius, office manager, Köpenhamn

 • Att jag plötsligt fått redskap att se på mina föräldrar med distans, hjälper mig att förstå, vilket gör det lättare att börja skriva om dem. Jag begriper att det inte finns några slutgiltiga tolkningar. Du har varit mycket flexibel under samtalen. Jag var lite ofokuserad och hade inte någon lång text med mig, men vi hittade med hjälp av enneagrammet verkligt värdefulla frågor runt karaktärerna som gav mig hjälp att se sammanhangen och få inspiration att skriva. Tänk, att du kunde hjälpa mig hitta detta!

  Elisabet, lärare, Uddevalla

 • Coachingsamtalen har betytt väldigt mycket. Det är i samtalen som jag hittat vägen till slutförandet. Tillsammans med Veronica, som tagit mig i handen och försiktigt fört mig framåt, har jag kommit till beslut! Tiden för coachningsamtalen har varit generöst tilltagen och mycket bra med 3 tillfällen. Då hinner man tänka och utvecklas i väntan på nästa.

  Maj Mod, ekonom, Göteborg


Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivarkurs med coaching • Grundkurs i dramaturgi och gestaltning, 25-29 juni 2019

Kursen har redan ägt rum.