Boka din plats!

2-4 februari 2024

Skrivarkurs i mitt hem i Nässjö

 Få en röd tråd i din berättelse
Lär dig att fängsla dina läsare
 Skapa en planering för din bok

Skrivarkurs • metod & recept för att lyckas

Pennvässarmetoden – hur du hittar den röda tråden och fängslar läsaren genom hela din bok

Vill du lära dig hur du skapar en röd tråd i din bok? Vill du fängsla dina läsare så att de engageras till sista sidan? Vill du bli av med skrivkramp om den dyker upp? Med min kunskap och visuella metodik med ”recept” från Pennvässarmetoden ger jag dig bästa starten på ditt skrivprojekt. Välkommen till min väl beprövade grundkurs, där du lär dig att hitta din plan för din bok och ta den från A till Ö.

1. Kurslokal 2. Hur där vi håller kursen, äter och övernattar. 3. Badplats på andra sidan stambanan 4. promenadstig runt Handskerydssjön, se kartan.

Vy utanför mitt hus på Granviksgatan.

Vem är jag som leder leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Vad blir resultatet av denna skrivarkurs?

Vi arbetar utifrån Pennvässarmetoden som jag har utvecklat under drygt 25 år. Denna visuella skrivmetod finns dokumenterad i min skrivhandledning Pennvässaren, utgiven av Studentlitteratur. Klicka och läs om vad de olika momenten under grundkursen innebär. Här får du sammanfattning av innehållet:

✏️ Med dig hem från skrivarkursen har du en grovskiss över hela din berättelse.

✏️ Du vägleds av min berättarmall för att kunna trollbinda dina läsare.

✏️ Du skapar en genomtänkt röd tråd från början till slut.

✏️ Du får en grundläggande kunskap i dramaturgi.

✏️ Du får en inblick i enneagrammets personlighetsgalleri. FÖRBEREDELSE: Du förbereder dig genom att läsa ett par texter och se några filmer om enneagrammet. Jag skickar materialet till dig i god tid före kursen.

✏️ Du lär dig att levandegöra personer och miljöer på ett sätt som berör och håller kvar läsaren.

✏️ Du tränar dig att fängsla dina läsare genom att skriva korta texter i mina effektiva skrivmallar.

✏️ Du får tolkande respons av en kursdeltagare utifrån anpassade frågeställningar – ny responspartner vid varje text.

✏️ Du får bästa starten på ditt skrivprojekt, med de mest effektiva verktygen.

✏️ Du får säkerligen nya skrivarvänner. Kanske vänner för livet?

Jag föreläser lite mer än andra skrivarkursledare gör, tror jag. Önskar att du ska kunna göra kunskapen om dramaturgi till din egen.

Pennvässarmetodens grundkurs – innehåll och upplägg

Klicka här för att läsa ytterligare om vad min grundkurs i kreativt skrivande innehåller och hur den är upplagd.

Målgrupp

Jag har designat övningar och responsfrågor för att skrivarkursen ska ge dig maximal utdelning. Du tar inte med dig egna texter. Vi startar från noll. Min metodik med tydliga ramar inför varje övning, bidrar till att du som är nybörjare får bästa starten på ditt skrivprojekt och du som har skrivit länge tar ditt författande till nästa nivå.

Vi möts i en slags anonymitet

För att prestationskraven ska minska, eller helt försvinna, låter jag alltid deltagare vara anonyma inför varandra. Du presenterar dig endast med ditt förnamn. Vi pratar inte med varandra om vad vi jobbar med, var och hur vi bor, om våra barn och barnbarn osv. Det känns en gnutta ovanligt den första stunden, men sen är det bara skönt och vilsamt och jag delar ut ett litet papper med några lättsamma samtalsämnen ifall det skulle behövas! Så här skrev en tidigare kursdeltagare om anonymiteten:

– En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller CV. Två dagar där jag bara var mitt förnamn och mina karaktärer. Det här borde alla få vara med om!
Susanne Granat Ahlstrand, skolutvecklare, Nynäshamn

Telefonfrihet

För att koncentration och inspiration ska gynnas stänger vi av telefonerna. Naturligtvis kan du ta de kontakter med nära och kära som du behöver, men ingen ska se eller höra att du pratar i telefon. Detta brukar lösa sig väldigt bra.

Papper och penna

Eftersom vi skriver korta texter använder du inte dator utan papper och penna. De flesta texterna skriver du i en skrivmall som du får av mig. Det blir trivsamt när alla skriver för hand och gemenskapen stärks. Därför gör vi så. Ta med dig ditt favoritblock och din älsklingspenna!

✏️ Röster från deltagare som gett kursen högsta betyg

– Mycket påfylld och har vågat mer än på första skrivarkursen jag deltog i. Dramaturgin har gett mig fördjupad kunskap om hur jag ska hålla ihop berättelsen. Den gestaltande skrivövningen där vi skrev 11 meningar gav mig massor. Viktigt att våga testa och att få prata om sitt eget projekt. • Veronicas ledarskap är tryggt, positivt och stabilt. Boendet i huset har varit toppen! Mysigt och bekvämt.
Mia Helge, terapeut, handledare och chef, Fellingsbro

– Skrivarkursen överträffade mina förväntningar i inspiration, information och teknik. Så himla bra! Undervisningen om dramaturgin gjorde att delar som jag tidigare hört talas om föll på plats och jag förstår nu sammanhangen, till exempel vändpunkternas innebörd. • Veronica delar med sig genom varierade presentationer, inlevelse och engagemang. Att vara hemma i Veronicas hem gjorde att det blev familjärt och intimt, man kände sig avslappnad. Det var under denna kurs som jag bestämde mig för att skriva klart det jag påbörjat och boken blev publicerad: ”I vikens mörker” som kom ut 2022.
Cecilia Andersson, projektledare och ekonom, Eksjö

– Syftet med kursen har uppnåtts med råge, då jag känner att jag har fått verktyg för att jobba med skrivandet.. Övningen där vi skulle svara på elva frågor skapade ett djup i förhållningssättet gentemot min berättelse. Beskrivningen av Enneagrammet tillförde att jag kunde ge huvudkaraktären mycket kött på benen. Veronica är en väldigt bra kursledare. Hon är tydlig, kunnig och inspirerande som ledare och som människa. Det fungerade så bra att båda ha kurs och att bo i huset. Bra rum att sova i, god frukost och gott om plats att jobba på. 
Anna Brimse, Hisings Backa

Klicka här för att läsa fler referenser från grundkursen i nordvästra Skåne.

Få en röd tråd i berättelsen och berör läsaren

Se filmen där jag berättar om vad grundkursen innehåller.

Hur jag knäckte dramaturgins dolda kod

För att jag själv skulle kunna knäcka dramaturgins dolda kod, skapade jag mina egna förpackningar som är unika för Pennvässaren och har upphovsrättsskydd. Dessa modeller i Pennvässarmetoden kallas Hinderbanan och Den befolkade dramaturgiska utvecklingskurvan. Mina visuella förklaringar, verktyg och övriga strategier som kombineras med dessa kurvor, bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen om berättelsens uppbyggnad och fängslande kraft till din egen. Ofta hör jag deltagare som menar sig vara skrivarkursnördar säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” 

Hinderbanan som förklaringsmodell

Befolkad dramaturgisk utvecklingskurva

Vi talas vid innan du anmäler dig

Innan du anmäler dig talas vi vid, så att jag kan berätta mera om kursen, platsen och boendet. Skicka ett mail så bestämmer vi ett tid för ett kort samtal på telefon. veronica@forfattarskola.se
OBS! Anmälan är giltig först efter detta samtal. Har du betalat kursen före vårt samtal och det visar sig att du avstår från att delta eller att jag avråder dig från att anmäla dig återbetalas avgiften, men en expeditionsavgift på 700 kr dras från summan.

Datum och hålltider

Fredag 2 februari
13.15 – 13.45 Deltagarna droppar in
14.00 – 14.45 Kaffe, bröd och ost + en alternativ presentation
15.00-16.30 Skrivarkurs
17.00 – 17.45 Kvällsmat
18.15 ca 21.00 Skrivarkurs

Lördag 3 februari
08.00 – 08.45 Frukost för dem som övernattar i huset
09.00 – 18.00 Skrivarkurs med avbrott för fikapaus, lunch och promenad
18.00-18.45 Kvällsmat
19.00 – 20.30 Skrivarkurs
21.00 – Kvällsmacka för den som önskar

Söndag 4 februari
08.00 – 08.45 Frukost för dem som övernattar i huset
09.00 – 14.45 Skrivarkurs med avbrott för fikapaus och lunch
Alla stannar till kl 14.00.

Kursavgift & kostnad för mat och logi

Alla kan övernatta i huset. Se information längre upp på sidan.

Boka-tidigt-pris till 15 januari 3500 kr • Spara 1000 kr.: 3 500 kr (inkl. moms) ‼️Vi talas vid innan du anmäler dig. Kostnad för mat & logi tillkommer.
Ordinarie pris från 16 januari - 4500 kr: 4 500 kr (inkl. moms) ‼️Vi talas vid innan du anmäler dig. Kostnad för mat & logi tillkommer.

Kostnad för mat och logi

Kostnad för alla måltider

Kostnad för alla måltider, mestadels catering blir cirka 1000 kr och betalas i förväg med swish.

Kostnad för övernattning

Övernattning i huset erbjuds alla 7 deltagarna. Eget rum med dörr eller rum med draperi. Vid varje säng finns nattlampa och eluttag. Du som anmäler dig först bokar rum först, därefter i ordning efter anmälan. Kostnad för övernattningen är 200 – 600 kr/natt inkl lakan och handdukar. Sängen är bäddat när du kommer. Frukost ingår. I huset finns 2 toaletter och 2 separata duschar. Övernattningen betalas i förväg med swish.

Ta tåget till Nässjö!

Nässjö är Sveriges största järnvägsknut med spår från 6 olika håll!

Preliminära tågtider onsdag – gardera dig för tågförsening!

Stockholm – Nässjö
09:22 – 11:53
Göteborg – Nässjö
09:00 – 11:37 – Direkttåg utan byte i Falköping
Malmö – Nässjö 
10:04 – 12:00

Från resecentrum till kurslokalen

Promenad från stationen i Nässjö till kurslokalen är 1,5 km och tar ca 20 minuter. Taxi beställs i förväg. Buss från resecentrum kl 12.15 och 12.45. Resan med buss till kurslokalen tar ca 5 minuter och kan betalas med bankkort.

Preliminära tågtider – återresa söndag

Nässjö – Stockholm
16:01 – 18:40
Nässjö -Göteborg
15:19 – 19:00
16:19 – 19:00 – Direkttåg utan byte i Falköping
Nässjö – Malmö
15:54 – 17:48

Presentkort från Solentro – en bonus

När kursen är avslutad får du ett presentkort från Solentro (värde 300 kr) som grundplåt för att trycka din egen bok! Att trycka hela din egen bok eller delar av den är en bra idé innan du skickar in manuset till ett förlag. På så vis får du en uppfattning om hur boken kommer att se ut i verkligheten. Presentkortets giltighetstid är ca 2 månader och du kan använda erbjudandet till vilken typ av bok du önskar.

Röster från tidigare kursdeltagare

Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?

 • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story med flera hemska händelser. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

  Resultatet blev en rysare “Inga kelgrisar, inga styvbarn” som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Boken har fått recensionerna “det bästa och det värsta jag någonsin har läst”. Jag står nu på väntelista för Veronicas fortsättningskurs.

  Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
  Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

 • En aha-upplevelse var när Veronica visade den dramaturgiska kurvan i några kortfilmer och hur de exakt på sekunden är trogen dess uppbyggnad. Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra.

  Grundkursen är alls ingen grundkurs. Var du än befinner dig i ditt skrivande kommer du att lära dig nya saker och få perspektiv på alla delar och moment i en berättelse

  Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

 • I mitt eget skrivprojekt har jag nu insett att det saknades en röd tråd, att jag inte hade klargjort ett tydligt mål. Det spretade alldeles för mycket och kanske för att det jag skriver är självbiografiskt låg en stor del av problemet i att jag ville berätta om ALLT. Kursen fick mig att förstå att jag kan dela upp berättelsen i flera olika projekt, för att på så sätt lättare behålla riktningen mot målet. Nu vet jag vad jag ska fokusera på och de episoder som ska tas med måste ha en koppling till det budskap jag vill förmedla.

  Det var inte förrän jag kom hem efter kursen som jag insåg att jag faktiskt inte visste vad jag ville ha sagt med min berättelse. Inte förrän jag tog mig tid att verkligen skapa ett bokskelett. Nu har dimman skingrats och projektet känns nytt och spännande igen. En synnerligen inspirerande kurs som innehöll allt jag behövde veta för att komma vidare.

  Tina Sundholm, sjuksköterska, Vällingby


 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivarkurs i mitt hem i Nässjö, 2-4 februari 2024

Kursen har redan ägt rum.