29-31 oktober 2020

Skrivarkurs på Ekolsunds slott

Anmälan till denna skrivarkurs görs på Ekolsunds slotts hemsida. Klicka här och anmäl dig!
I trivsam och vacker slottsmiljö, får du pröva några av skrivandets viktigaste verktyg och låta dig inspireras och ledas av mig, Veronica Grönte. Jag har lång erfarenhet av struktur- och skrivmetodik och hoppas kunna väcka din skrivarlust till liv. Denna skrivarkurs innehåller olika avsnitt från min grundkurs i dramaturgi och gestaltning. Det självbiografiska skrivandet står i fokus. Kursen är Corona-anpassad.

Skrivande som instrument

Skrivandet är ett kraftfullt instrument som hjälper dig att skapa både en insiktsfull relation med det förflutna och med stunden just nu. När du formulerar dina minnen i ord, klarnar och fördjupas bilden av de händelser som kommit att forma dig till den du är idag.

Vägledning i skrivandet

Många lever med en inre dröm om att skriva sin berättelse både för eftervärlden och för egen glädje. Under professionell ledning utvecklas både strukturella och praktiska färdigheter. Den avkopplande och trivsamma miljön bidrar till goda förutsättningar för att du ska bli stärkt i tron på din förmåga att skriva – en avgörande grund för att ditt verk så småningom ska bli komplett.

Varm gemenskap

Det kommer stunder då du vill stanna upp och se tillbaka på ditt liv. Dessa tillfällen inträffar vid olika tidpunkter men målet är alltid detsamma: att se vägen du vandrat för att försöka förstå betydelsen av de val du gjort. Väl omhändertagna kan dessa stunder av tillbakablickar ge dig inspiration och styrka att fatta avgörande beslut för framtiden. Vår gemenskap under dagarna blir varm, trygg och tillåtande.

Målgrupp

Kursen vänder sig så väl till dig som aldrig har skrivit liksom till dig som skriver men vill ha inspiration för att komma vidare. Du kanske vill berätta om ditt liv för dina barn och barnbarn, skriva för din egen glädje eller önskar du publicera en bok om ditt liv.

Kursen vänder sig särskilt till dig som länge gått i tankar att skriva om ditt liv men inte har kommit igång.

Vem leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Här följer några frågor som jag ofta får

Vågar jag verkligen anmäla mig?

Under min ledning kan du som deltagare känna dig trygg, eftersom hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Du berättar därför inte om ditt yrke, hur många barn och barnbarn du har, inte heller om dina semesterresor eller var du bor. Jag använder mig av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.

Atmosfären i gruppen blir kravlös, tillåtande och fri tack vare anonymiteten. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

Ska jag ta med egna texter?

Vi börjar från början och skriver korta texter efter givna förutsättningar. Därför tar du inte med dig något eget material.

Behöver jag min dator?

Eftersom texterna blir mycket korta, skriver alla med papper och penna. Det blir enklast och gynnar gemenskapen, därför gör vi så.

Hur går responsen till?

Till de olika texterna finns anpassade frågeställningar. Respons på texter ges 2 och 2 genom att utgå från att lyssnaren svarar på frågor som är anpassade till respektive text. Vi intresserar oss för varandras texter och tolkar dem med hjälp av frågorna. Även om du är ovan vid att ge respons kommer du att lyckas bra. Inga förslag på förändringar i texterna ges, eftersom vi arbetar med kladdar. Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.

Under textsamtalen betraktar responsgivaren berättelsen som fiktiv och har inga synpunkter på författarens liv eller beteende. Varje författares integritet är under dagarna mycket viktig och vi påminner varandra om detta.

Upplägg och innehåll

Veronicas föreläsnings- och skrivarpass kommer att handla om

• struktur i livet och i berättandet
  • visuell gestaltning
  • korta skrivövningar med respons

Detta ingår i skrivarkursen

• kursledare som vägleder och inspirerar
  • måltider inklusive dryck
  • boende i dubbelrum alternativt enkelrum mot tillägg
  • miniSpa med bubbelpool, bastu och gym med möjlighet till frivilligt träningspass

Vem äger Ekolsunds slott?

Raija Ohlin köpte Ekolsunds slott för 20 år sedan. Klicka här för att lyssna till Raijas berättelse i Söndagarna med Stina Wollter.

Kursfakta

Kursnamn: Skrivarkurs
Datum: 29 oktober – 31 oktober
Tid: Torsdag 9:00 – Lördag 10:00
Kursledare: Veronica Grönte
Kostnad: 5495 kr inkl. moms i dubbelrum, tillägg för enkelrum 450 kr/natt
Tillägg ankomst dagen innan: 500 kr/ppMat och boende på Ekolsunds slott, kostavvikelser anges vid anmälan.

Klicka här för att anmäla dig till skrivarkursen på Ekolsunds slott.

Anmälan sker på Ekolsunds slotts hemsida: 0 kr (inkl. moms) https://www.ekolsundsslott.se/aktiviteter/skrivomdittliv/

Anmälan stängd. Skrivarkurs på Ekolsunds slott, 29-31 oktober 2020

Kursen har redan ägt rum.