Boka din plats!

3-4 juni 2023

Prova på att skriva! Helgkurs i Blekinge

Prova på att skriva under en helg i vackra Blekinge! I lugn lantlig miljö med skön fågelsång finner du naturkraften till ditt skrivande och upplever glädje på djupet! Max 10 deltagare.

En varm och respektfull gemenskap

Välkommen till en skrivarkurs där du möts med värme och respekt. Du får all vägledning du behöver inför varje ny skrivövning. Den lilla gruppen skapar en trygg och harmonisk atmosfär. I den ljuvliga Blekingenaturen där det enda ljud du hör är fågelsång, finner du kraften till ditt skivande.

Boende

En av kursdeltagarna erbjuder sig att, helt gratis, låna ut en liten stuga med enkel standard till en eller två personer som känner varandra. Stugan har ett rum, litet pentry, toalett och ligger drygt en mil från kursplatsen.

Önskar du B&B eller hotell i närheten?

Här finns länkar till boenden i Svängsta (6 km), Mörrum (7,5 km), Asarum (13 km) eller i Karlshamn (16 km).
Klicka här för övernattning på charmiga Solsta Towers i Asarum.
Klicka här för övernattning i Asarum.
Klicka här för att övernattning i Mörrum och Karlshamn.

För vem passar helgkursen?

Denna 2-dagars helgkurs passar dig som uppfattar dig själv som nybörjare och vill testa om skrivandet är något för dig. Kursen är även till för dig som har fastnat i ditt skrivande eller känner dig lite ringrostig då du kanske inte haft tid eller lust att skriva på ett tag.

Foto: Vår skrivarstuga med utsikt över nejden.

Skrivglädje! Prova på att skriva! Helgkurs i Blekinge

Denna skrivarkurs omfattar cirka 10 lektionstimmar.

Återuppliva din kreativitet och skrivglädje

Vi skriver korta spontana texter utifrån interaktiva bildkort som blir en språngbräda för vår fantasi och kreativitet.

Skapa en tredimensionell huvudkaraktär – skrivmall

Du får pröva några av verktygen från min grundkurs där du bland annat skapar en fiktiv karaktär i mitt karaktärsschema, en effektiv och uppskattat skrivmall. Kanske väljer du att inspireras av bildkort när karaktären blir till. Denna rollfigur har du med dig i några av skrivövningarna under kursen.

Lär dig att fängsla din läsare – skrivmall

Med hjälp av ytterligare en skrivmall, som också kommer från min grundkurs, blir du medveten om hur du fängslar din läsare genom att skapa liv i både karaktär och miljö. Du undersöker helt enkelt kraften i det som kan kallas gestaltningens konst. Skrivmallen underlättar skrivprocessen och låter dig bli nöjd med resultatet.

Få feedback på dina texter

Du får respons på dina korta texter av en annan kursdeltagare utifrån speciella frågeställningar som jag anpassat till varje text. Dessa frågor gör att responsen blir meningsfull. Även om du inte tidigare har gett feedback på texter kommer det att kännas enkelt tack vare frågorna som du besvarar. Vid några tillfällen får alla som vill möjlighet att läsa upp sin text och några i gruppen kan ger feedback.

Ingen negativ kritik!

Eftersom det är snabbskrivna texter vi samtalar om, tolkar vi endast varandras texter utifrån de anpassade frågeställningarna. Vi lyfter fram det som fungerar, alltså det vi fastnar för och det som berör oss. Ingen negativ kritik formuleras och inte heller presenteras några förslag på förbättringar av texten, om du inte själv ber om det, förstås. Så här gör vi för att du ska få möjlighet att upptäcka vad det är i dina texter som fängslar och detta blir ett sätt för dig att utvecklas och lyfta dig själv.

Vi skriver för hand

Eftersom kurskompendiet innehåller flera skrivmallar, använder vi pennor och inte datorer när vi skriver. Detta skapar närvaro, ökar trivseln och hjälper oss med koncentrationen. Som vi alla vet gynnas även kreativiteten av samverkan mellan hjärnans och handens arbete.

Vem är jag som leder leder Prova-på-skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Interaktiva bildkort gynnar kreativiteten

Vi använder ofta olika sorters interaktiva bildkort för att locka fram lekfullheten i skrivandet under denna Prova-på-skrivarkurs.


Bildkort från OH-serien: Habitat, Personita och Persona.

Vi möts i en slags anonymitet

Tillsammans skapar vi en avspänd och kravlös atmosfär, eftersom vi möts i en slags anonymitet. Du berättar inte för de övriga i gruppen varför du valde att anmäla dig till denna skrivarkurs. Du berättar inte heller om ditt yrke eller din familj. Våra textsamtal och småprat under lunchen och andra pauser blir personliga men inte privata. Så här gör vi för att du och de andra i gruppen ska kunna slappna och att prestigelösheten ska råda. Det kan kännas lite konstigt precis i början, men du kommer att uppskatta detta förhållningssätt, det är jag säker på. Under lunchen sista dagen kan den som vill berätta litegrann om sig själv.

Vilka är fördelarna med anonymiteten?

Helgen har tillbringats inkognito i en grupp av 13 andra inkognito på skrivarkurs med Veronica Grönte och hennes underbart pedagogiskt förmedlade kunskaper. En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller cv. Två dagar där jag bara var mitt förnamn och mina fiktiva litterära karaktärer. Det här borde alla få vara med om!
Susanne Granat Ahlstrand, skolledare, Oxelösund  

Röster från tidigare kursdeltagare

Följande deltagare har deltagit i en Prova på-skrivarkurs på annan plats med endast 5 lektionstimmar.

– Vilken inspiration jag fick av denna kurs. Bildkorten fick mig att få fart på pennan. Min skrivkramp försvann och jag kunde bygga upp karaktärer och story fritt. Jag har fått en otrolig energikick av det här. Hela jag bubblar av glädje och energi att få skapa. Tack!
Maria Torpman, Inköpare, Åkersberga

– Jag är jättenöjd! Ett perfekt upplägg! Kursen stämde helt överens med kursbeskrivningen. Jag är jättenöjd! Givande övningar och MYCKET BRA att vi inte presenterade oss med yrke, ålder etc, utan att vi endast hade fokus på skrivandet. Responssamtalen parvis, var intressanta och gav insikter. Perfekt upplägg för en Prova-på-kurs!
Helena Nettelbladt, SFI-lärare, Malmö

Klicka här för att läsa fler referenser.

Bonus – presentkort från Solentro

När kursen är avslutad får du ett presentkort från Solentro (värde 300 kr) som grundplåt för att trycka din egen bok! Presentkortets giltighetstid är ca 2 månader och du kan använda erbjudandet till vilken typ av bok du önskar.

Här äter och sover vi

Foto: Barbro Olofsson inbjuder oss till sitt hem och sin skrivarstuga. Hon sköter om oss med mat och dryck. Till vardags hjälper Barbro människor till ett friskare och mer harmoniskt liv. Läs om Barbro här. I det främre huset äter vi, om vi inte sitter utomhus och i det lilla röda huset längre bort finns vackra rum att hyra. Se bilder på rummen nedan.

Kurskostnad

Du sparar 600 kr när du bokar din plats senast 15 maj. Då är kursavgiften 1095 kr. Ordinarie pris efter 15 maj är 1695 kr.

Boka-tidigt-pris: 1 095 kr (inkl. moms) Boka senast 15 maj och spara 600 kr. Kostnad för mat och ev boende tillkommer.
Ordinarie pris - när Boka-tidigt-priset passerat: 1 695 kr (inkl. moms) Ordinarie pris efter 15 maj. Kostnad för mat och ev boende tillkommer.

Kostnad för måltider

Alla måltider äter vi nära kurslokalen. Vi sitter utomhus när vädret tillåter. Kostnaden för måltider och fika bli ca 600 kr och betalas separat.

Boende

En av kursdeltagarna erbjuder sig att, helt gratis, låna ut en liten stuga med enkel standard till en eller två personer som känner varandra. Stugan har ett rum, litet pentry, toalett och ligger drygt en mil från kursplatsen.

Önskar du B&B eller hotell i närheten?

Här finns länkar till boenden i Svängsta (6 km), Mörrum (7,5 km), Asarum (13 km) eller i Karlshamn (16 km).
Klicka här för övernattning på charmiga Solsta Towers i Asarum.
Klicka här för övernattning i Asarum.
Klicka här för att övernattning i Mörrum och Karlshamn.

 

Bo i husbil eller husvagn
Du kan även övernatta i din egen husbil eller husvagn. Kostnaden är 250 kr/natt + el. Tillgång till toalett.
Sov i tält
Vill du ta med eget tält att sova i, kostar det inget extra. Du har tillgång till toalett.

Så här tar du dig till kursplatsen

Ta tåget till Mörrum. Du blir hämtad med bil vid stationen utan kostnad. Anländer du med bil får du en tydlig färdbeskrivning.

Ta tåget!

Det finns goda tågförbindelser till Mörrum. Direkttåg från Malmö. Alla tåg från norr, söder och väster stannar i Hässleholm och du fortsätter enkelt mot Mörrum och beställer biljetten till slutstationen. Du blir hämtad vid järnvägsstationen i Mörrum, 10 minuters resa från kursplatsen. Om du behöver anlända redan på fredagskvällen fungerar det bra och du kan övernatta i rummet du hyr redan från fredagen.

Lördag 3 juni

11.00 – 12.00 Kurstart med presentation utifrån bildkort + förmiddagskaffe och te

12.00 – 13.00 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

13.00 – 13.45 Lunch

13.45 – 14.15 Paus med vila eller promenad

14.20 – 15.15 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

15.15 – 15.30 Rörelsepaus  kaffe eller te
15.45 – 16.00 Frågor om skrivande – samtal i hela gruppen

16.15 – 18.00 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

18.00 – 18.20 Möjlighet till yoga och meditation med Barbro eller promenad

18.30 – 19.00 Kvällsmat

19.00 – 21.30 Läsning av korta texter i helgrupp med textsamtal

Söndag 4 juni

08.00 – 08.30 Möjlighet till morgonyoga med Barbro eller promenad                       

08.30 – 10.30 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

10.30 – 10.50 Rörelsepaus med kaffe eller te

11.00 – 13.00 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

13.00 – 13.45 Lunch

13.45 – 15.00 Avslutning med utvärdering.                          

Alla stannar till kl 15.

.

Anmälan stängd. Prova på att skriva! Helgkurs i Blekinge, 3-4 juni 2023

Kursen har redan ägt rum.