Boka din plats!
Skriv ditt liv, Skrivkurs med Veronica Grönte, Författarskola.se, skrivarkurs

1 mars 2015

Del 1+2+3: Hel grundkurs • Skrivarkurs

Skrivarfest! • Passa på att gå hela grundkursen, som ger dig möjlighet att delta i en fortsättningskurs. Betala endast för söndagen och få lördagen på köpet.

När du anmäler dig till den kompletta grundkursen, innebär det att du deltar i alla tre delarna, från lördag kl 12.30 till söndag kl 16.00:
Del 1: Lördag kl 12.30-16.00 • Gratis
Del 2: Lördag kl 17.00-21.00 • Gratis när du anmäler dig till komplett grundkurs (värde 495 kr)
Del 3: Söndag kl 10.00-16.00 • 2475 kr inkl lunch och kaffe. (Spara 2000 kr! Ord. pris 4090 kr utan lunch)

En grundkurs i skrivandets hantverk. Kursen är till för dig som skriver privat eller i arbetet och fungerar även som fortbildning för dig som undervisar. Skrivarkursen uppskattas av både nybörjare och erfarna skribenter.

Klassisk berättarteknik med nyslipade verktyg lockar fram, medvetandegör och utvecklar vars och ens inneboende talang. Korta föreläsningspass varvas med lättillgängliga skrivövningar. Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten.

Under söndagen arbetar vi med struktur och gestaltning. Du får en tydlig introduktion till varje övning och kommer att veta precis vad du ska göra. Du bygger även ett berättelseskelett, en synopsis och även under söndagen arbetar vi 2 och 2 för att ge varandra textrespons utifrån givna frågeställningar. Känslan av kravlöshet och glädje infinner sig.

Del 3: Komplett grundkurs
Lördag 12.30-16.00 & 17.00-21.00
Söndag 10.00-16.00
Betala endast för söndagen och få lördagskvällen på köpet.
Kostnad: 2 475 kr inkl lunch och kaffe. (Ca 2000 kr i rabatt för grundkursen)

Ta med din partner eller hela familjen!

Låt din partner eller hela familjen följa med till Hotell Höglands exklusiva spa. I Nässjö finns Sveriges modernaste bowlinghall och strax utanför stan en nyöppnad älgpark med safariÖvernatta på Hotell Högland till vårt subventionerade pris. Dubbelrum 1050 kr. Frukost ingår. Rabattkod: Skrivarfest (OBS: Stort ”S” på Skrivarfest.)

Läs om alla upplevelser i Nässjö.

Om grundkursen – en intervju från bokmässan.

Skärmavbild 2014-11-02 kl. 21.36.40

Om fortsättningskursen – en intervju från bokmässan.

Skärmavbild 2014-11-02 kl. 22.26.52

Grundkurs även under sommaren
Margareta Ingelstam och Joyce Nyström

Skärmavbild 2014-11-02 kl. 21.15.10

Skärmavbild 2014-11-02 kl. 21.14.57

Irene Keita och Sara Badh berättar.

Skärmavbild 2014-11-02 kl. 21.32.24

Pris: 2 475 kr (inkl. moms)

Röster från tidigare kursdeltagare

Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?

 • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story med flera hemska händelser. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

  Resultatet blev en rysare “Inga kelgrisar, inga styvbarn” som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Boken har fått recensionerna “det bästa och det värsta jag någonsin har läst”. Jag står nu på väntelista för Veronicas fortsättningskurs.

  Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
  Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

 • En aha-upplevelse var när Veronica visade den dramaturgiska kurvan i några kortfilmer och hur de exakt på sekunden är trogen dess uppbyggnad. Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra.

  Grundkursen är alls ingen grundkurs. Var du än befinner dig i ditt skrivande kommer du att lära dig nya saker och få perspektiv på alla delar och moment i en berättelse

  Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

 • I mitt eget skrivprojekt har jag nu insett att det saknades en röd tråd, att jag inte hade klargjort ett tydligt mål. Det spretade alldeles för mycket och kanske för att det jag skriver är självbiografiskt låg en stor del av problemet i att jag ville berätta om ALLT. Kursen fick mig att förstå att jag kan dela upp berättelsen i flera olika projekt, för att på så sätt lättare behålla riktningen mot målet. Nu vet jag vad jag ska fokusera på och de episoder som ska tas med måste ha en koppling till det budskap jag vill förmedla.

  Det var inte förrän jag kom hem efter kursen som jag insåg att jag faktiskt inte visste vad jag ville ha sagt med min berättelse. Inte förrän jag tog mig tid att verkligen skapa ett bokskelett. Nu har dimman skingrats och projektet känns nytt och spännande igen. En synnerligen inspirerande kurs som innehöll allt jag behövde veta för att komma vidare.

  Tina Sundholm, sjuksköterska, Vällingby


 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Del 1+2+3: Hel grundkurs • Skrivarkurs, 1 mars 2015

Kursen har redan ägt rum.