Boka din plats!

28 januari 2021

60 minuter med Pennvässaren för lärare i grundskolan • online och kostnadsfritt

Anmäl dig längst ner på denna sida!

Välkommen till en 60-minuters kostnadsfri workshop med övningar från skrivhandledningen Pennvässaren! Denna timme är endast till för dig som är lärare i grundskolan, i första hand för dig som undervisar i åk 3-6. Vi möts online i direktsändning och prövar en strukturerad skrivövning tillsammans med de interaktiva bildkorten. När du skickat in utvärderingen får du materialet som vi arbetar med sänt till dig via mail, att använda i din klass redan nästa dag.

Online i direktsändning – ladda ner Zoom i din dator

Vi möts i Zoom. Ladda ner Zoom för att träffen ska fungera bättre för dig. Det är enkelt att komma in till det digitala skrivrummet. Jag skickar en länk och det enda du behöver göra är att klicka på den, följa instruktionerna och du är framme! Klicka här för att ladda ner Zoom.

Vad händer under denna kostnadsfria Pennvässarworkshop?

Jag introducerar dig i en övning från metodiken i Pennvässaren, min skrivhandledning som finns att beställa på Studentlitteratur. Ha gärna Pennvässaren tillgänglig under träffen, men du kan delta även om du inte har ett eget exemplar av boken.

Respons 2 & 2 i eget digitalt rum

Du får pröva en skrivövning från Pennvässaren. Jag delar in gruppen i digitala smårum där ni 2 & 2 ger varandra respons på de korta texter. Responssamtalet blir både enkelt och givande, eftersom jag har formulerat färdiga frågeställningar som ni utgår ifrån. Med intresse och värme tolkar ni varandras formuleringar. Ingen negativ kritik uttalas! Texterna är snabbskrivna kladdar och därför är det endast intressant att lyfta fram det som fungerar!

Skrivarverkstad som Skapande skola-projekt

Jag berättar kortfattat om min skrivarverkstad som Skapande skola-projekt och hur pengar kan sökas från Kulturrådet. Eftersom jag leder skrivarkurser som ger dig både effektiva skrivverktyg för din egen del och en ökad medvetenhet i din lärarprofession, puffar jag för dessa och visar några snabba bilder från de vackra miljöerna där kurserna hålls. Klicka här för att läsa hur deltagare upplevt grundkursen i dramaturgi och gestaltning med enneagrammet.

Röster från tidigare deltagare

Klicka här för att läsa referenser som deltagit i Skrivglädje online, som innehåller liknande övningar som 60 minuter med Pennvässaren.

Inspiration från bildkort

Till skrivövningen kopplas bildkort för att inspirera och underlätta att komma igång.

Bild: Habitat © Ely Raman & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Vad hinner vi på 60 minuter?

 1. Du är på plats allra senast kl 14.55. Då ser vi till att alla syns i bild och att tekniken funkar.
 2. Dörren till skrivarrummet stängs kl 15.00.
 3. Du kopplar upp dig på din egen dator, för att gruppindelningen ska fungera och bli meningsfull.
 4. Du har papper, penna och telefon till hands.
 5. Jag presenterar en övning tillsammans med bildkort som ger dig en aning om metodiken i Pennvässaren.
 6. Du skriver en kort text utifrån en tydlig instruktion.
 7. 2 & 2 läser ni texten för varandra och ger en enkel respons utifrån färdiga frågeställningar.
 8. Jag berättar kort om mitt Skapande skola-projekt.
 9. Vi avslutar kl 16.00.
 10. Frågor och eftersnack för dig som önskar fram till kl 16.15.
 11. När du mailat mig din utvärdering, får du övningen/materialet via mail, för att använda tillsammans med dina elever.

Anmäl dig längst ner på denna sida!

Vem är jag som leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Begränsat antal platser

Kursstart: torsdag 28 januari kl. 15:00
Kursslut: torsdag 28 januari kl. 16:00

Plats: Vid närmaste dator. Var och kopplar upp sig vid en egen dator.
Kursledare: Veronica Grönte
Klicka här för att läsa referenser från tidigare kursdeltagare.

Bild: Habitat-kort © Christian Gronau & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

ANMÄLAN

Anmälan 60 minuter med Pennvässaren 28 januari • kostnadsfritt

 • Arbetar du med Pennvässaren nu eller har du gjort det tidigare? Berätta gärna något om det.
 • Även om du inte har tillgång till Pennvässaren på din skola, är du välkommen till träffen.
 • Jag kommer eventuellt att ta ett foto (stillbild) av skärmen när vi alla finns i bild, för att kunna lägga ut det på Facebook, Instagram eller på min hemsida. Genom att delta i kursen accepterar du detta.
 • För att det ska fungera så bra som möjligt under träffen behöver du ladda ner Zoom i din dator. LÄNK: https://zoom.us/download
 • För att gruppindelningen under Zoomträffen ska fungera, måste du koppla upp dig på din egen dator, även om ni är flera från din skola som deltar. Det är också viktigt att du syns i bild.
 • Som du läste i min inbjudan, önskar jag att vi gör denna timme till ett WinWin-koncept. Tanken är att vi båda ska bli vinnare. Jag bjuder dig på mitt material och du berättar du om träffen på sociala medier, till exempel genom att kommentera inlägg och nya inbjudningar som jag skriver. Vad tror du om det?
 • Som du säkert känner till erbjuder jag min skrivarverkstad som Skapande skola-projek för åk F-9. Skolan eller kommunen söker bidrag från Kulturrådet. Är du och din skola intresserad av detta Skapande skola-projekt under läsåret 2021-2022, tror du? Ansökan sker fram till 7 februari. När jag besöker en skola erbjuder jag alltid en ca 2 timmar lång workshop, utan extra kostnad, för alla pedagoger på skolan.
 • Om du tror att din skola kanske skulle vilja ansöka om bidrag till min skrivarverkstad som ett Skapande skola-projekt, var vänlig uppge kontaktuppgifter till rektor eller kulturombudet på din skolan. Namn, e-post och telefonnummer.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

MaketeMetodens Inspirationsbrev:

Veronica skickar ut ett inspirationsbrev med tips, idéer och info om nya kurser då och då. Vill du också få det?