» Samtal om olika dramaturgiska hållpunkter har hjälpt mig föra en berättelse framåt och hitta en röd tråd. «
Artikel 23 • Vem bryr sig om min självbiografi?
Ja, vem bryr sig om min självbiografi?
Många människor – särskilt kvinnor – har under stora delar av livet tränats i att finnas till för andra. Därför kan det kännas ovant, ibland till och med förbjudet, att tänka att det egna livet är värt att berätta om.
Men din berättelse har ett värde. Den kan beröra någon annan, väcka igenkänning, tröst eller mod. Skrivövningarna nedan kan hjälpa dig att börja tro på värdet av din story.
Tänk igenom några händelser
Utgå från ett fåtal situationer som du skulle vilja berätta om i din framtida självbiografi.
Skriv ett brev från en fiktiv läsare
Gå in i rollen som en fiktiv läsare till din självbiografi. Läsaren har blivit berörd av dina händelser, känt igen sig, och vill tacka dig. Här nedan finns 5 punkter som du kan utgå ifrån när du skriver brevet. Fyll i varje del med dina egna ord. Du kan skriva fritt eller använda de föreslagna inledningarna som stöd.
Hör gärna av dig och berätta om dessa skrivuppgifter har hjälpt dig att få en större tro på att din självbiografi kan komma att betyda något för någon. Maila mig och låt mig få veta hur övningarna fungerade!
1. Inledning – kontakt
”Kära du,
Jag vet inte vem du är, men jag har just läst din berättelse. Och jag vill bara säga att något i mig öppnade sig. Något jag inte visste att jag bar på, rörde sig när jag läste dina ord.”
• Vad vill den här läsaren säga dig? Hur reagerade hon? Vad var det i din berättelse som grep tag i henne eller honom?
Skriv här:
2. Återspegling – igenkänning och beröring
”När jag läste om hur du beskrev den där tiden i livet då allt gick i ett – när du glömde bort dig själv mitt i allas behov, kände jag mig mindre ensam. Det fick mig att tänka på hur ofta jag själv ställt mig sist i ledet.”
• Vad påminner detta om i hennes/hans eget liv?
Skriv här:
3. Lärdom eller intryck
”Det du skrev fick mig att förstå att det inte handlar om att vara färdig innan man berättar. Det räcker att vara sann.”
• Vad lärde sig denna person av din berättelse? Vad blev tydligare?
Skriv här:
4. Tacksamhet och bekräftelse
”Jag vill tacka dig för att du vågade skriva om sådant som ofta förblir tyst – om ensamheten, skavet i relationerna, om vardagens små avgörande ögonblick.”
• Vad tackar läsaren dig för?
Skriv här:
5. Avslutning – uppmuntran
”Din berättelse spelar roll. Den viskar något om mänsklighet, värdighet och hopp.”
Vad vill läsaren säga för att uppmuntra dig att fortsätta skriva?
Skriv här:
Röster från tidigare deltagare
– Denna kurs är saklig, innehåller mycket humor och konstnärlighet. Dramaturgin gav mig kunskap och förståelse för hela berättelsen och även för filmskapande. Samtalet kring berättelseskelettet ingav förtroende, mod och återspegling. Enneagrammet var något helt nytt att ta med som kan bli mycket spännande. Stämningen i gruppen har varit välvillig, stödjande och omfamnande. Sammanhanget har givit STORA möjligheter till att ta fram svåra händelser. Bättre kan det inte bli. Tack, kära Veronica!
Pia Armander, pensionär och kursledare, Järna
– Kursen har gett mig så mycket av det jag inte förstått att jag behövde. Nu känns skrivandet överkomligt, som om jag har fått en riktigt bra plan. Kortfilmsanalyserna var klockrena. Utvecklingstrappan tillförde värdefulla insikter och det det gav mycket att få skriva början på berättelsen. Hela kursen hade en skön stämning och samtidigt en allvarlig ton. Är så glad att jag anmälde mig.
Annika Johnsson, fotograf, Markaryd
Läs fler referenser från den allmänna grundkursen.
Läs fler referenser från den självbiografiska grundkursen.
Vill du gå min kurs i PennvässarMetoden?
För att jag själv skulle kunna knäcka dramaturgins dolda kod, skapade jag mina egna förpackningar som är unika för Pennvässaren och har upphovsrättsskydd. Dessa modeller i PennvässarMetoden kallas Hinderbanan och Den befolkade dramaturgiska utvecklingskurvan. Mina visuella förklaringar, verktyg och övriga strategier som kombineras med dessa kurvor, bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen om berättelsens uppbyggnad och fängslande kraft till din egen. Många gångar har jag hört deltagare som menar sig vara skrivarkursnördar säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.”
Självbiografisk eller allmän grundkurs?
Den självbiografiska och den allmänna grundkursen innehåller i stort sett samma verktyg, men vi hinner med några fler övningar under den självbiografiska kursen och du får mer tid till egen reflektion.
Klicka här för att läsa om de aktuella skrivarkurserna.
Har du frågor? Maila mig gärna?
Läs mer om Pennvässaren.