Boka din plats!

20 juni 2014

Skrivarkurs 1

Skrivarkursen uppskattas av både nybörjare och erfarna skribenter. Klassisk berättarteknik med nyslipade verktyg lockar fram, medvetandegör och utvecklar vars och ens inneboende talang. Korta föreläsningspass varvas med lättillgängliga skrivövningar. Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten. Parallellt med övningar kring struktur, karaktärer och gestaltning, flödesskriver vi till inspiration av bild- och symbolkort. Vi bekantar oss en aning med enneagrammet som ger en vink om hur en väl sammansatt och trovärdig huvudkaraktär kan skapas. Gemensamma textsamtal i denna lilla grupp lyfter både text och författare på ett oöverträffat sätt. Max 5 deltagare.

Enskild författarcoaching
Enskild författarcoaching 2 x 45 minuter ingår i kursen.

Kursstart: fredag 20 juni kl. 08:00
Kursslut: fredag 20 juni kl. 16:00


Skrivarkurs ca kl 9-15 varje dag.
Tid för eget skrivande samt enskild författarcoaching 2 x 45 min. Kvällssamling för den som vill.

Vi talas vid innan du anmäler dig
Innan du anmäler dig vill jag berätta lite mer om upplägget för att du ska veta så mycket som möjligt. Var vänlig skicka mig ett mail, veronica@forfattarskola.se, så bestämmer vi en tid för ett telefonsamtal. Din anmälan är giltig först efter detta samtal.

Enkelt och trivsamt boende
Vandrarhemsstandard. Kost och logi ingår i priset. Internet-uppkoppling.Övervägande vegetarisk mat med bland annat catering från Gourmet Grön i Karlshamn. Vi turas om med det praktiska i köket.

Cyklar och kanoter finns att låna för den som vill ta en paus i skrivandet.

Plats: Kursen hålls i Södra Småland, Tingsryds kommun, på landet nära sjön Mien.

Boka-tidigt-pris: 9 875 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 1 juli - spara 1000 kr!
Pris: 11 125 kr (inkl. moms)

Boka-tidigt-pris: 7900 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 1 juni – spara 1000 kr!

Därefter: 8900 kr (inkl. moms)

(Medlemmar i Lärarnas Riksförbund (LR) får 800 kr rabatt på kursavgiften.
Ange ditt medlemsnummer under rutan Övrigt och skriv in koden LR-rabatt i rutan Kupongkod.)

Detta ingår: Författarcoaching 2 x 45 min, mat, boende i enkelrum, lakan och handduk, internet-uppkoppling. Delad dusch och toa. Dokumentation sänds till dig i efterhand via mail.

Tips! Skrivarhelgen passar bra att kombinera med en Storyfinderkurs den 28 mars i Lund.
Under fredagskvällen får du hjälp att locka fram din fantasi med hjälp av interaktiva bildkort och ordbrickor.

 

Röster från tidigare kursdeltagare

  • Jag kom hit med förväntningar att få uppleva mig helt uppslukad av uppgiften, att jag inte skulle tänka på tid och rum. Det uppfylldes verkligen! Kul, inspirerande och det gav mersmak! Det allra mest givande var kartläggningen av huvudkaraktären och responsen på texten om karaktären från en annan deltagare. Att få nya infallsvinklar gillar jag!

    Jag ger kursen högsta betyg.

    Anna Arthinius, lärare, Huskvarna

  • Det känns som om jag fått mycket att smälta. Tydlig undervisning, koncentrerat och trivsamt! Mina önskningar var att få kunskap och inblick i hur man på ett intressant sätt kan "komma in" i en berättelse och skriva om den. Jag känner att jag fått "smaka på det", men har mycket kvar att lära. Det allra mest givande var att "Gestalta sin huvudkaraktär", som var ett nytt sätt att fundera och tänka på för min del.

    "Pirret" i magen byttes ut mot ett stort engagemang! En väldigt rolig skrivarkurs som jag ger högsta betyg.

    Gerd Derneborg,Karttekniker/Pensionär, Huskvarna

  • Det känns riktigt bra. En mycket trivsam och lärorik kurs. Jag känner att min kreativitet har ökat. Det allra mest givande var att få höra hur andra tolkar min text. Veronicas sätt att presentera kunskap och övningar, inspirerar mig mycket. Tack!

    Kursen får högsta betyg.

    Anders Lindberg, brevbärare, Nässjö

  • En mycket stimulerande kurs. Försökte att inte ha några förväntningar alls. Ville delta förutsättningslöst. Kursen gav mig en första inblick i skrivkonstens värld och jag är mycket nöjd. Att arbete med bildkorten och samtala om texterna med olika kursdeltagare gav väldigt mycket.

    Jag ger kursen högsta betyg.

    Carina Larsson, behandlingsassistent, Habo

  • Härligt! Jag är mycket nöjd med kursen. Det har känts kravlöst och skönt, utan prestationskrav. Bra att vi var anonyma inför varandra. Bra övningar med tydliga förklaringar. Karaktärsteckning utifrån första porträttet och de sju "längtans-frågorna" kändes allra mest givande för mig. Oavsett var du befinner dig i din skrivarprocess får du ut mycket av en miniskrivarkurs hos Veronica - och du kommer hem med ny skrivarlust. Kursen ger mersmak!

    Jag ger kursen högsta betyg.

    Birgitta Fernström, skådespelare och författare, Borås

  • Att jag skulle bli inspirerad det visste jag redan, men upplägget fördjupade. Att få respons från olika personer varje gång vi jobbat med en text gav många nya dimensioner på mitt och andras skrivande och var mycket lärorikt. Att de som hörde texten kunde göra sig en bild av min karaktär och klä den med egenskaper, specifik längtan och livssituation fascinerade mig.

    Att få ta del av andras känslor, reflektioner och tankar kring min text var lika lärorikt som att få ta del av andras texter och samtala kring dessa. Att använda bildkort som inspiration tilltalar mig och väcker min fantasi på ett lekfullt sätt. Att tiden är mycket kort för textskrivandet gör att jag släpper mina krav och bara ger min hän. Uppskattade att det var en tydlig struktur på dagen med ett väl genomtänkt upplägg.

    Jag ger kursen högsta betyg.

    Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

  • Bildkorten som Veronica använder hjälper till att få en trivsam och avslappnad stämning i gruppen. Korten gör att det blir lätt att improvisera och det blir en rolig lek att hitta på en kort berättelse och lära känna nya karaktärer via bilderna. Många härliga skratt!

    Jag blev extra glad av att upptäcka hur intresserade vi alla blev över att få lära känna varandras karaktärer. När vi gick hem hade vi flera nya livsöden i våra tankar - ja, gruppens nyskapade karaktärer berörde oss.

    Att man kan skapa så många bilder inom läsaren genom att gestalta sin karaktär, är något jag kommer att ha nytta av i mitt eget skrivande. Jag ger kursen högsta betyg.

    Mona Strandberg, pedagog, Säve

  • Hur är grundkursen upplagd?

    Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

    • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
    • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
    • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
    • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
    • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
    • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
    • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
    • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
    • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
  • Dramaturgi – vad är det?

    Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

    Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

    Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

  • Fortsättningskurs

    För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

    Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

    Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

    Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Pennvässar-Metodens Inspirationsbrev

Veronica skickar ut ett inspirationsbrev med tips, idéer och info om nya kurser då och då. Vill du också få det?

Referenser:

Vad har du fått ut av skrivarkursen som helhet?

  • Jag har fått ut mer än jag trodde. Jag äger mina karaktärer. Vill gå in i dem och vara dem, jag vill skriva om dem så att de blir levande också för andra. Genom de andra kursdeltagarna har jag lärt och inspirerats till ett ännu enklare språk.

    Åsa Fabricius, office manager, Köpenhamn

  • En fantastisk vecka som givit mycket. En positiv bekräftande utgångspunkt i allt, av oss alla. En sån god gemenskap. Vi har delat, gett respons, kunnat ge spontana kopplingar. Ingen prestige, vi har fått vara där vi är.

    Elisabet, lärare, Uddevalla

  • Det har förutom dramaturgi och gestaltning blivit en fördjupningskurs i det reella arbetet, i själva skrivandet, utgivningsråd. Tips på hur jag gör sen och vart mitt projekt ska ta vägen. Mycket tid till samtal, skrivövningar och projektskrivande. Det kändes lyxigt att vi var en så liten grupp. Få deltagare skapar en trygghet i gruppen som gör att man vågar dela med sig och alla får ta plats. Att det finns tillfälle för egentid är också bra. Då kan man rensa tanken under en långpromenad, vila på kammaren, läsa en bok eller skriva. Spännande och intressant var övningen där vi fick gå in i varandras projekt och skriva. Gav en del att tänka på! Jag längtar redan nu till nästa tillfälle, vill så gärna komma tillbaka.

    Maj Mod, ekonom, Göteborg


Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivarkurs 1, 20 juni 2014

Kursen har redan ägt rum.