Boka din plats!

11 juni 2020

Skrivglädje online

Välkommen till ett nytt fristående avsnitt i min skrivarkurs-serie, som ger oss överraskande texter och en härlig samvaro online! Vi möts i direktsändning till lekfulla övningar som får prestationskraven att försvinna. Interaktiva bildkorten, fungerar som en språngbräda för din fantasi. Bilderna och berättelserna  blir till glädje för dig själv, dina vänner och dina elever om du undervisar.

Hur fungerar dessa fristående skrivarträffar?

Serien innehåller fristående online-träffar. Du kan delta vid ett tillfälle eller flera. Vi skriver korta texter med inspiration från interaktiva bildkort. För att delta behöver du tala och skriva flytande svenska.

Skrivarkurs online? Inte alls krångligt!

Det är enkelt att komma fram till det digitala skrivrummet. Jag skickar en länk och det enda du behöver göra är att klicka på den, följa instruktionerna och du är framme! Du får länken i förväg och behöver pröva den i god tid före kursen. Klicka här för att se en film som visar hur du kommer in i skrivarrummet.

Respons 2 & 2 i eget digitalt rum

Jag delar in gruppen 2 & 2 och varje par får ett eget digitalt rum där ni, helt ostört, ger varandra respons på de korta texterna. Detta blir både enkelt och givande, eftersom det finns färdiga frågeställningar att utgå ifrån. Med intresse och värme tolkar ni varandras texter. Ingen negativ kritik uttalas! Texterna är snabbskrivna kladdar och därför är det endast intressant att lyfta fram det som fungerar!

Bild: Persona & Personita med kommunikationskort © Ely Raman & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Röster från tidigare deltagare i online-kursen

– Att det var så lätt att komma igång med hjälp av bilder gav mig mycket. Det finns hopp även för mig! Fint att få berätta sin historia för någon som lyssnar med stort intresse och även att själv få ta del av någon annans berättelse. Det kändes som att vi satt nära varandra. Det digitala verktyget Zoom som Veronica använde var en mycket positiv upplevelse. Det kändes nästan som en utbildning in real life.
Marie-Louise Saltin, utbildare, handledare och bemanningskurator i egen regi, Alnö

– Online-skrivarkursen gav mig inspiration! Väldigt mycket var nytt för mig. Jag överraskades av hur bildkorten kunde tala till mig och få mig att skapa en historia. Responsen som vi arbetade med 2 och 2 i ett digitalt rum, var stimulerande och tänkvärd. När allt fungerar är Zoom ett mycket bra sätt för att bedriva en kurs och samtidigt ha kontakt med människor. Jag tyckte om det.
Annika Carlberg-Sjöström, reseledare och trädgårdsdesigner, Långasjö

– Det är intressant att möta en annan människa och dennas text, liksom det är spännande att höra vad det man själv skrivit väcker hos en annan. Det var givande att se hur mycket man kan göra i en grupp som aldrig sett varandra och som bara har två timmar till sitt förfogande. En bra form som pröva på till en slant som inte skrämmer bort någon. Också spännande att testa korten som jag varit lite nyfiken på.
Åsa Akre, lärare i svenska och ”kreativt skrivande för självkännedom och självutveckling” på folkhögskola, Hemse

Upplägg och innehåll

 1. Du är på plats allra senast kl 18.50! Då ser vi till att alla syns i bild och att tekniken funkar.
 2. Dörren till skrivarrummet stängs kl 19.00.
 3. Du har papper och penna till hands.
 4. Du skriver korta texter med inspiration från bildkort
 5. 2 & 2 läser ni texterna för varandra och ger en enkel respons utifrån färdiga frågeställningar.
 6. Jag berättar om mina skrivarkurser på olika platser i Sverige.
 7. Du skriver en ny minitext med inspiration från bilder och ord.
 8. 2 & 2 eller 3 & 3 läser ni texterna för varandra.
 9. Vi avslutar med att tacka varandra.
 10. Du mailar mig en utvärdering i efterhand.

Begränsat antal platser

Kursstart: torsdag 11 juni kl. 19:00
Kursslut: torsdag 11 juni kl. 21:00

Plats: Vid närmaste dator.
Kursledare: Veronica Grönte, skrivarkursledare under drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarutbildning. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.

Bild: Habitat-kort © Christian Gronau & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Kursen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

 • Veronica är en livlig samtalspartner. Hon skapar en trygg stämning som gör att man törs lägga fram sina idéer. På ett uppmuntrande och inkännande sätt lirkar hon fram de problem i skrivandet som man står inför och hon har ett starkt teoretiskt ramverk som ibland får en att häpna - jaha! Är det mittpunkten jag kämpar med?! Nu inser jag att min 'hjälpare’ inte är tillräckligt tredimensionell än! 

  Veronica har förflyttat perspektivet på mitt skrivande och fått mig att inse att det finns en hel del hjälp och skrivteori tillgänglig - om man bara vågar! 

  Joanna Ahlkvist, chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare, Nyköping

 • Veronica är den person i Skrivarsverige som gett mig de mest konstruktiva och initierade responserna. Veronica har en förmåga att på ett mjukt sätt poängtera det grundläggande i en historia, att konstruktivt förmedla vad som kan göras bättre i en text, utan att nedvärdera eller ifrågasätta. Hon bidrar med idéer som utvecklar dramaturgin, som gör att jag kan jobba vidare med mitt skrivande, få tillbaka hoppet om att jag kan och att det är idé med att fortsätta. 

  Anders Strigén, revisor, Hyssna • Jag gick en skrivarkurs med Veronica för fyra år sedan och min bok började ta form. Under skrivprocessen har jag sedan fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Hur jag än ansträngde mig för att leta, hittade jag inte något konkret. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. 

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

   

   

 • Dramaturgi – vad är det?

  Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

 • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

  Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivglädje online, 11 juni 2020

Kursen har redan ägt rum.