Boka din plats!

27-29 mars 2020

Skrivarkurs i Nässjö • Grundkurs i dramaturgi och gestaltning • Helgkurs

Funderar du på att börja skriva, eller är du kanske redan igång och behöver hjälp att strukturera ditt material och få liv i dina karaktärer? Oavsett var du befinner dig i ditt skrivande, får du genom min skrivmetodik en synnerligen praktisk och vass utgångspunkt. Starta ditt skrivprojekt med bästa verktygen! 

Vem är jag som leder skrivarkursen?

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen och fortsättningskursen – intervjuer från bokmässan.

Designade övningar för maximal utveckling

Jag har designat övningar och responsfrågor för att skrivarkursen ska ge dig maximal utveckling i ditt skrivande. Du tar inte med dig dina egna texter utan du skriver nya texter under kursen. Modelltexter. Min metodik med tydliga ramar inför varje övning, bidrar till att du tar ditt skrivande till nästa nivå.

Se film om grundkursen – intervju med Veronica Grönte.

Röster från grundkursen i dramaturgi och gestaltning

Vill du lyssna till deltagare som gått grundkursen, klicka här!

 

Röst från tidigare kursdeltagare i Nässjö

”Jag har fått ovärderliga verktyg för att kunna skriva. Hade inga kunskaper om hur en berättelse byggs upp när jag kom, men nu när jag åker hem har jag bagaget fullt. När jag fick respons på min text med de 11 meningarna tänkte jag: ”Ja, men jag kan ju!” Veronica är otroligt strukturerad och hon har sett oss alla. Kurslokal, mat och boende i Veronicas hus har fungerat mycket bra. Mina förväntningar på denna skrivarkurs blev uppfyllda med råge!”
Ann-Marie Nyström
Varberg

skrivarkurs, skrivkurs, författarskola, Veronica Grönte


Röst från en tidigare deltagare i Nässjö

”Känner mig lycklig. Min blyghet har släppt. Att vi skrev korta texter hela tiden var bra eftersom det ger så mycket utrymme för fantasin. Under responssamtalen har jag blivit stärkt och kommit ett steg vidare.  Skrivövningen med de 11 meningarna hjälpte mig att hålla mig till ämnet. Jag vill lära mig mer om Enneagrammet. Rummet som jag sov i i huset, fungerade mycket bra. God mat. Inget kunde ha varit bättre!”
Rosie Henning
Skådespelare, Immeln

Här några frågor som jag ibland får:

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.

– Hur arbetar vi under skrivarkursen?

Under kursen arbetar vi utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Mina designade övningar och responsfrågor ökar din medvetenhet och tar ditt skrivande till nästa nivå. Detta ingår bland annat i kursen:

Karaktärsbygge

Du kan skapa en karaktär med inspiration från Enneagrammet eller från bildkorten.

Text om karaktären

Utifrån tydlig vägledning skriver du en kort gestaltande text som levandegör karaktären. Denna modelltext tillsammans med responsen du får, ger dig olika sorters AHA-upplevelser.

Berättarstruktur och ”knep”

Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av en kortfilm får du en ökad förståelse för hur den röda tråden skapas och hålls vid liv. Dramaturgins hållpunkter hjälper dig bygga en berättelse med spänning och rytm.

Respons 2 & 2

Till de olika texterna finns anpassade responsfrågor. Respons på texter ges 2 och 2 genom att utgå från frågeställningarna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar ges. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.

Lekfullt kortskrivande

Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram när vi skriver. Dina texter överraskar dig. Kanske väljer du att skapa en fiktiv karaktär utifrån några slumpmässigt dragna bild- och ordkort.

Röster från tidigare kursdeltagare i Nässjö

”Jag är mycket påfylld och har vågat mer än på första skrivarkursen jag deltog i. Dramaturgin har gett mig fördjupad kunskap om hur jag ska hålla ihop berättelsen. Den gestaltande skrivövningen gav mig massor. Viktigt att våga testa och att få prata om sitt eget projekt.  Veronicas ledarskap är tryggt, positivt och stabilt. Boendet i huset har varit toppen! Mysigt och bekvämt.
Mia Helge
Terapeut, handledare och chef, Örebro

”Skrivarkursen överträffade mina förväntningar i inspiration, information och teknik. Så himla bra! Undervisningen om dramaturgin gjorde att delar som jag tidigare hört talas om föll på plats och jag förstår nu sammanhangen, till exempel vändpunkternas innebörd. Veronica delar med sig genom varierade presentationer, inlevelse och engagemang. Att kursen hålls i Veronicas hem gjorde att det blev familjärt och intimt, man kände sig avslappnad.
Cecilia Andersson
projektledare och ekonom, Eksjö

– Vilka brukar delta under skrivarkursen?

Människor i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Några deltagare kan ha en bok på gång medan andra upplever sig som nybörjare. De allra flesta som under årens lopp deltagit i mina grundkurser har varit extremt nöjda och flera deltagare med stor erfarenhet av både skrivande och skrivarkurser har sagt: ”Den här kunskapen borde jag ha fått långt tidigare.”

– Vågar jag verkligen anmäla mig till skrivarkursen?

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.

Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

Röst från tidigare kursdeltagare i Nässjö

”Nu när kursen slutar känns det fantastiskt. Jag är just nu full av tro på mig själv. Jag har vågat dela texter och prata om mina karaktärer och har känt mig helt trygg. Jag kommer att skriva framöver. Kunskapen vi fick om dramaturgin var mycket viktig. Att förstå ”systemet” och kunna använda det för att förbättra storyn är mycket värdefullt. Veronica är tydlig, pedagogisk och empatisk – känner att hon vill vårt skrivande väl.”
Cecilia Ödman
Arbete med lärande och kompetensförsörjning, Bankeryd

Flytande svenska

För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska. Har du frågor om detta, kontakta mig.

Samarbete

Skrivarkursen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Tid och plats

Fredag 27 mars 2020
16.00 – 16.30 Ankomst tidigast kl 16.00
17.00 – 17.45 Kvällsmat
18.00 – 21.00 Skrivarkurs
21.00 – Kvällsmacka för den som önskar

Lördag 28 mars 
08.00 – 08.45 Frukost för dem som övernattar i huset
09.00 – 18.00 Skrivarkurs med avbrott för fikapaus, lunch och promenad
18.00-18.45 Kvällsmat
19.00 – 20.30 Skrivarkurs
21.00 – Kvällsmacka för den som önskar

Söndag 29 mars 
08.00 – 08.45 Frukost för dem som övernattar i huset
09.00 – 14.45 Skrivarkurs med avbrott för fikapaus och lunch
Alla stannar till kl 14.45.

Kostnad för luncher och kvällsmat
Kostnad för middag fredag, lunch lördag och söndag (catering) samt kvällsmat på lördagen, 575 kr. Betalas med swish.

Övernattning kan erbjudas 
Övernattning för några kursdeltagare kan erbjudas till vandrarhemspris.
300-550 kr/natt inkl lakan och enkel frukost.
Övernattningen betalas med swish.
Hotell Högland och Bed and Breakfast finns som alternativt boende i Nässjö.

Du tar dig enkelt med tåg till och från Nässjö!

Gardera dig mot tågförseningar! Ta ett extra tidigt tåg. Mysigt Espresso House finns i stationshuset och på andra sidan gatan ligger det legendariska kaféet Thimons! Bussförbindelse till kurslokalen varje halvtimme. Taxi kostar 90 kr.

Boka-tidigt-pris : 3 750 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 27 februari - spara 800 kr!
Pris : 4 550 kr (inkl. moms)

Kostnad för en catering-middag, två catering-luncher & en kvällsmat tillkommer med 575 kr. Betalas med Swish.

Röster från tidigare kursdeltagare

Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?

 • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story med flera hemska händelser. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

  Resultatet blev en rysare “Inga kelgrisar, inga styvbarn” som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Boken har fått recensionerna “det bästa och det värsta jag någonsin har läst”. Jag står nu på väntelista för Veronicas fortsättningskurs.

  Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
  Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

 • En aha-upplevelse var när Veronica visade den dramaturgiska kurvan i några kortfilmer och hur de exakt på sekunden är trogen dess uppbyggnad. Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra.

  Grundkursen är alls ingen grundkurs. Var du än befinner dig i ditt skrivande kommer du att lära dig nya saker och få perspektiv på alla delar och moment i en berättelse

  Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

 • I mitt eget skrivprojekt har jag nu insett att det saknades en röd tråd, att jag inte hade klargjort ett tydligt mål. Det spretade alldeles för mycket och kanske för att det jag skriver är självbiografiskt låg en stor del av problemet i att jag ville berätta om ALLT. Kursen fick mig att förstå att jag kan dela upp berättelsen i flera olika projekt, för att på så sätt lättare behålla riktningen mot målet. Nu vet jag vad jag ska fokusera på och de episoder som ska tas med måste ha en koppling till det budskap jag vill förmedla.

  Det var inte förrän jag kom hem efter kursen som jag insåg att jag faktiskt inte visste vad jag ville ha sagt med min berättelse. Inte förrän jag tog mig tid att verkligen skapa ett bokskelett. Nu har dimman skingrats och projektet känns nytt och spännande igen. En synnerligen inspirerande kurs som innehöll allt jag behövde veta för att komma vidare.

  Tina Sundholm, sjuksköterska, Vällingby


 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivarkurs i Nässjö • Grundkurs i dramaturgi och gestaltning • Helgkurs, 27-29 mars 2020

Kursen har redan ägt rum.