10-11 november 2018
Skrivarkurs i Nässjö • Grundkurs
Funderar du på att börja skriva, eller är du kanske redan igång och behöver hjälp att strukturera ditt material och få liv i dina karaktärer? Oavsett var du befinner dig i ditt skrivande, får du genom min skrivmetodik en synnerligen praktisk och vass utgångspunkt. Starta ditt skrivprojekt med bästa verktygen!
Jag har designat övningar och responsfrågor för att skrivarkursen ska ge maximal utdelning. Du tar inte med dig egna texter. Vi startar från noll. Min metodik med tydliga ramar inför varje övning, bidrar till att du tar ditt skrivande till nästa nivå.
Välkommen på skrivarkurs på min altan i Nässjö! Ewa Klingberg, naturbegåvad och framgångsrik författare från Nässjö kommer att vara en av deltagarna under kursen och lördagskvällen ägnar vi åt att lyssna till Ewa som berättar om sitt författarskap och om boken ”Lånat silver och krossat glas”, som kom efter succén ”Manglade dukar och vikta servetter”. För att samtalet om böckerna ska kunna bli riktigt intressant, bör du ha läst dem båda före kurshelgen. Båda titlarna finns som ljudböcker på Storytel.
Se film om grundkursen – intervju med Veronica Grönte.
Röst från tidigare kursdeltagare
”En dörr som jag inte visste fanns har öppnats in till skrivarverkstan. Nöjd över förväntan. Jag är fascinerad över mängden av strukturer och verktyg jag fått med mig. Enneagrammet som vi bekantat oss med litegrann är ett kraftfullt verktyg! Mycket roligt med Veronicas dramatiska och teatrala uttryck. Bildkorten var mycket användbara. En bild tillsammans med några ord att börja med sätter igång så mycket i mitt huvud. Karaktärer och scenarier skapas på nolltid. Inspirerande!
Peter Diephuis
Konsult inom IT. Management, projekt och förändringsledning, Stockholm
Här några frågor som jag ibland får:
– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?
Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.
– Hur arbetar vi under skrivarkursen?
Under kursen arbetar vi utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Mina designade övningar och responsfrågor ökar din medvetenhet och tar ditt skrivande till nästa nivå. Detta ingår bland annat i kursen:
Karaktärsbygge
Du skapar en karaktär med inspiration från bildkorten. Se filmen nedan.
Text om karaktären
Utifrån tydlig vägledning skriver du en kort gestaltande text som levandegör karaktären. Denna modelltext tillsammans med responsen du får, ger dig olika sorters aha-upplevelser.
Berättarstruktur och ”knep”
Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av en kortfilm får du en ökad förståelse för hur den röda tråden skapas och hålls vid liv. Dramaturgins hållpunkter hjälper dig bygga en berättelse med spänning och rytm.
Respons 2 & 2
Till de olika texterna finns anpassade responsfrågor. Respons på texter ges 2 och 2 genom att utgå från frågeställningarna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar ges. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.
Lekfullt kortskrivande
Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram när vi skriver. Dina texter överraskar dig. Kanske väljer du att skapa en fiktiv karaktär utifrån några slumpmässigt dragna bild- och ordkort. Se filmen som visar hur det kan gå till.
Röst från tidigare kursdeltagare
Jag önskade få en grundkunskap i hur jag bygger en historia från början till slut, hur jag ska behålla den röda tråden och hur jag skapar karaktärer och beskriver dem. Kursen har gett mig mer än vad jag förväntat, det har varit en lagom blandning av föreläsning, skrivande och respons. Stämningen i gruppen var hjärtlig och vi har fått vara aktiva på ett annat sätt än vanligt, då vi varit ”begränsade” i samtalsämnen ända till avslutningen – och inte berättat för varandra om våra yrken, familjer eller våra skrivarambitioner. Nu känner jag mig inspirerad och redo att påbörja mitt skrivprojekt.
Stina Pettersson
terapeut, Ystad
– Vilka brukar delta under skrivarkursen?
Människor i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Några deltagare kan ha en bok på gång medan andra upplever sig som nybörjare. De allra flesta som under årens lopp deltagit i mina grundkurser har varit extremt nöjda och flera deltagare med stor erfarenhet av både skrivande och skrivarkurser har sagt: ”Den här kunskapen borde jag ha fått långt tidigare.”
– Vågar jag verkligen anmäla mig till skrivarkursen?
Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.
Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.
Röst från tidigare kursdeltagare
Veronica Grönte är otroligt tydlig och pedagogisk med en stor dos av inspiration! Hon levandegör alla exempel. Nu efter kursen är huvudet fullt av idéer och jag längtar efter att börja använda materialet. Jag har fått nya verktyg både till mitt eget skrivande och till min undervisning i skrivande, vilken var min förhoppning. Så här vill jag sammanfatta kursen: Med fast vägledning och tydlig struktur får man redskap för att utveckla sin fantasi och sitt skrivande.
Bildkorten fungerade mycket bra som inspiration och som ett verktyg för att ”smalna av” tankarna in på ett spår, så att jag inte fastnade i ett tomrum av tankar och prestationskrav.
Lena Diephuis
lärare på mellanstadiet, Stockholm
Flytande svenska
För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska. Har du frågor om detta, kontakta mig.
Skrivarkursen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan
Tid och plats
Lördag 10 november
10.00 – 17.30 med avbrott för fikapaus och lunch
17.30-18.30 enkel kvällsmat
18.30 – 20.00 Ewa Klingberg berättar om sitt författarskap och sina böcker
Söndag 11 november
8.30 – 14.45 med avbrott för fikapaus och lunch
Kostnad för luncher och kvällsmat
Kostnad för lunch lördag och söndag (catering) samt enkel kvällsmat på lördagen, 380 kr. Betalas kontant eller med swish.
Övernattning kan erbjudas mellan lördag och söndag
Övernattning för några kursdeltagare kan erbjudas till vandrarhemspris.
450 kr/natt inkl lakan och enkel frukost.
Önskar du övernatta även mellan fredag och lördag, kan du anlända tidigast kl 21.00 på fredagskvällen.
Övernattningen betalas med swish eller kontant.
Hotell Högland finns som alternativ.
Hur tar du dig med tåg till Nässjö?
Göteborg 06:00 med ankomst Nässjö 08:42
Om du behöver komma fredag kväll – anländ tidigast kl 21.00
Göteborg fredag 17:55 med ankomst Nässjö 20:37
Malmö 19:04 med ankomst Nässjö 21:02
Återresa söndag
Nässjö 15:55 med ankomst Göteborg 18:42
Nässjö 16:20 med ankomst Göteborg 19:00 (Inget byte i Falköping)
Nässjö 15:28 med ankomst Stockholm 19:36
Nässjö 15:22 med ankomst Malmö 18:59
Nässjö 17:49 med ankomst Malmö 19:43
Om kursledaren Veronica Grönte – Nyskapande pedagog inom kreativt skrivande
Sedan 1997 har Veronica Grönte inbjudit till skrivarkurser för olika målgrupper.
Hon var först ut med att designa grafer och scheman för att underlätta arbetet med berättelsens röda tråd och de skrivmallar som hon konstruerat hjälper författaren att förstå hur läsaren blir fängslad.
Genom kortfilmsanalyser bygger Veronica upp förståelsen för hur den spännande berättelsen skapas och under hennes grundkurser får varje deltagare utforma en grovplanering av sin story.
Veronica Gröntes metodik är idag mer aktuell än någonsin och finns dokumenterad i skrivhandledningen Pennvässaren, Studentlitteratur 2002
Om författaren Ewa Klingberg – Sveriges nya Feelgood-drottning
Huskvarnasviten är samlingsnamnet på en serie feelgoodromaner som i dagsläget är tänkt att omfatta fem delar. Den första Manglade dukar och vikta servetter kom i maj 2017 då den gick upp som etta på Adlibris topplista alla kategorier. Den blev också månadens pärla och nominerades till årets ljudbok. Bonniers bokklubb lyfte fram den som ordinarie bok och senare som premiebok. Förlagsupplagan trycktes till två gånger.
I maj i år kom pocketen som gick till tilltryck två gånger inom fjorton dagar från utgivningen. Adlibris beställde en hel pall. Boken toppade både pocketlistan och den skönlitterära listan.
I slutet av samma månad släpptes uppföljaren Lånat silver och krossat glas. I skrivande stund har ännu inte första recensionsdatum passerat.
OBS! Läs båda böckerna före kurshelgen!
Boka-tidigt-pris : 2 990 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 10 oktober - spara 500 kr!
Pris : 3 490 kr (inkl. moms)
Kostnad för två catering-luncher & en kvällsmat tillkommer med 380 kr. Betalas kontant eller med Swish.
Röster från tidigare kursdeltagare
Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?
Kursledare
Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund