Boka din plats!

3-7 juli 2016

Skrivarkurs med coaching i Smålandsidyll • Grundkurs

”Det här skulle jag ha vetat för länge sedan”, säger ofta deltagarna under mina skrivarkurser, när jag förklarar dramaturgin med hjälp av grafer, scheman och korta spelfilmer. Välkommen till en exklusiv skrivarkurs i hemmiljö med endast 6 deltagare.

Skrivarkurs i rofyllt atmosfär

3-7 juli blir en vecka där du kan vara dig själv. Samvaron skapar en atmosfär av glädje och sinnesfrid.

IMG_1831

Fokus på struktur och gestaltning

Klassisk berättarteknik med nyslipade verktyg lockar fram, medvetandegör och utvecklar din inneboende talang. Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten.

Antal deltagare: Max 6 deltagare
Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002

Enskild författarcoaching

Enskild författarcoaching 1 x 45 min ingår i kursen.

Vad innehåller grundkursen?

Om grundkursen, en filmad intervju från bokmässan:

Här följer svar på några av de frågor jag ofta får.

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.

– Vad arbetar vi med under skrivarkursen?

Korta föreläsningspass varvas med lättillgängliga skrivövningar. Parallellt med övningar kring strukturkaraktärer och gestaltning, flödesskriver vi till inspiration av bild- och symbolkort. Så här kan vi kan skapa en karaktär utifrån 4 slumpmässigt dragna bild- och ordkort. Se filmen nedan. Vi bekantar oss dessutom en aning med enneagrammet som ger oss en vink om hur en väl sammansatt och trovärdig huvudkaraktär kan skapas.

Skrivarkurs, skriv ditt liv, självbiografiskt skrivande,

– Vilken typ av respons får jag under skrivarkursen?

Till de olika texterna finns anpassade frågeställningar. Respons på texter ges 2 och 2 genom att besvara frågorna. Även den som är helt ovan vid att ge respons lyckas. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna i de snabbskisser du skriver. Du får inte några förslag på vad som kanske skulle behöva ändras i texten – om du inte frågar specifikt efter detta. Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.

– Vilka brukar delta under skrivarkursen?

Människor i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Några deltagare kan ha en bok på gång medan andra upplever sig som nybörjare. De allra flesta deltagare har under årens lopp varit extremt nöjda med skrivarkursen och flera med stor erfarenhet av både skrivande och skrivarkurser har sagt: ”Den här kunskapen borde jag ha fått för länge sedan.”

Skrivkurs med Veronica Grönte, Författarskola.se skrivarkurs, skrivarkurser

– Vågar jag verkligen anmäla mig till skrivarkursen?

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.

Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

– Ska jag ta kontakt innan jag anmäler mig?

Du behöver kontakta mig innan du anmäler dig till denna sommarkurs. Skicka ett mail så bestämmer vi ett tid för ett kort samtal. veronica@forfattarskola.se

Referenser från denna sommarskrivarkurs – grundkurs

Margareta Ingelstam berättar:

Irene Keita och Sara Badh berättar:

Datum för skrivarkursen

Kursstart: söndag 3 juli kl. 17:00
Kursslut: torsdag 7 juli kl. 14:00

Kursledare

Kursledare är Veronica Grönte, pedagog med lång erfarenhet av att leda skrivarkurser samt författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.

Så här ser en dag ut

Skrivarkurs ca kl 9 – kl 15 varje dag.
Tid för eget skrivande eller vila samt enskild författarcoaching 1 x 45 min.
Kvällssamling för den som önskar. Då lyssnar vi på varandras texter och samtalar om dem.

Vi talas vid innan du anmäler dig

Innan du anmäler dig vill jag berätta lite mer om upplägget för att du ska veta så mycket som möjligt.Skicka ett mail så bestämmer vi ett tid för ett kort samtal. veronica@forfattarskola.se Anmälan är giltig först efter detta samtal. Har du betalat kursen före vårt samtal och det visar sig att du avstår från att delta återbetalas avgiften, men en expeditionsavgift på 500 kr dras från summan.

Enkelt boende, vegetarisk mat & WiFi

Enkelrum i huvudbyggnad och andra byggnader på tomten. Delad toalett och dusch. Även utedusch och torrtoalett. Tillgång till WiFi. Vegetarisk mat med inslag av fisk. Catering från Gourmet Grön i Karlshamn. Vi turas om med det praktiska i köket.

Strandnära

Kursen hålls i Södra Småland, Tingsryds kommun, på landet nära sjön Mien – en av Sveriges renaste sjöar. Cyklar och kanot finns att låna för den som vill ta en paus i skrivandet.

Boka-tidigt-pris: 4 800 kr (inkl. moms) vi!d bokning senast 15 juni - spara 1000 kr
Standardbiljett: 5 800 kr (inkl. moms)
Standardbiljett: 2 400 kr (inkl. moms) Betalning för mat och logi. 2400 kr. Betalas senast fredag 24 juni. Därefter läggs en förseningsavgift till på 300 kr och du betalar 2700 kr.
Standardbiljett / Kost och logi med förseningsavgift: 2 700 kr (inkl. moms) Betalning för kost och logi efter den 24 juni. 2400 + förseningsavgift 300 kr = 2700 kr

För mat, boende i enkelrum betalar du 2400 kr tre veckor före kursstart.

Kursavgift 4 800 kr (5 800 kr efter 15 juni)

Kursavgiften är 4800 kr. Den betalar du när du anmäler dig.

Mat & logi 2 400 kr

Skrivarkursens totala kostnad är 7 200 kr. (8 200 om du anmäler dig efter j juni) För mat, boende i enkelrum betalar du 2 400 kr ca tre veckor före kursstart. Lakan och handduk ingår. Standarden är enkel och trivsam. Toalett och dusch inomhus till några av rummen. Utedusch och torrtoalett till de övriga. Alla som önskar kan använda toalett och dusch inomhus.

Vad har du fått ut av skrivarkursen som helhet?

 • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

  Resultatet blev en rysare  som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Av 34.000 rysare och skräckisar på Bokus låg “Inga kelgrisar, inga styvbarn” på 5:e plats bland de mest populära under flera veckor våren 2015!

  Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
  Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

 • Jag har fått ut mer än jag trodde. Jag äger mina karaktärer. Vill gå in i dem och vara dem, jag vill skriva om dem så att de blir levande också för andra. Genom de andra kursdeltagarna har jag lärt och inspirerats till ett ännu enklare språk

  Åsa Fabricius, office manager, Köpenhamn

 • En fantastisk vecka som givit mycket. En positiv bekräftande utgångspunkt i allt, av oss alla. En sån god gemenskap. Vi har delat, gett respons, kunnat ge spontana kopplingar. Ingen prestige, vi har fått vara där vi är.

  Elisabet, lärare, Uddevalla

 • Det har förutom dramaturgi och gestaltning blivit en fördjupningskurs i det reella arbetet, i själva skrivandet, utgivningsråd. Tips på hur jag gör sen och vart mitt projekt ska ta vägen. Mycket tid till samtal, skrivövningar och projektskrivande. Det kändes lyxigt att vi var en så liten grupp. Få deltagare skapar en trygghet i gruppen som gör att man vågar dela med sig och alla får ta plats. Att det finns tillfälle för egentid är också bra. Då kan man rensa tanken under en långpromenad, vila på kammaren, läsa en bok eller skriva. Spännande och intressant var övningen där vi fick gå in i varandras projekt och skriva. Gav en del att tänka på!

  Jag längtar redan nu till nästa tillfälle, vill så gärna komma tillbaka.

  Maj Mod, ekonom, Göteborg

Vad har den enskilda coachingen betytt?

 • Väldigt mycket. Jag har gått in i karaktärerna till 100%. Din tvingande vänlighet har fått mig att besluta hur jag vill skriva och om vad. Coachingsamtalen har varit långa nog för att jag skulle kunna slappna av och vara med och skapa mina karaktärer.

  Åsa Fabricius, office manager, Köpenhamn

 • Att jag plötsligt fått redskap att se på mina föräldrar med distans, hjälper mig att förstå, vilket gör det lättare att börja skriva om dem. Jag begriper att det inte finns några slutgiltiga tolkningar. Du har varit mycket flexibel under samtalen. Jag var lite ofokuserad och hade inte någon lång text med mig, men vi hittade med hjälp av enneagrammet verkligt värdefulla frågor runt karaktärerna som gav mig hjälp att se sammanhangen och få inspiration att skriva. Tänk, att du kunde hjälpa mig hitta detta!

  Elisabet, lärare, Uddevalla

 • Coachingsamtalen har betytt väldigt mycket. Det är i samtalen som jag hittat vägen till slutförandet. Tillsammans med Veronica, som tagit mig i handen och försiktigt fört mig framåt, har jag kommit till beslut! Tiden för coachningsamtalen har varit generöst tilltagen och mycket bra med 3 tillfällen. Då hinner man tänka och utvecklas i väntan på nästa.

  Maj Mod, ekonom, Göteborg


Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivarkurs med coaching i Smålandsidyll • Grundkurs, 3-7 juli 2016

Kursen har redan ägt rum.