Boka din plats!

2-6 juli 2017

Skrivarkurs med coaching i Smålandsidyll • Grundkurs

”Det här skulle jag ha vetat för länge sedan”, säger ofta deltagarna under mina skrivarkurser, när jag förklarar dramaturgin med hjälp av grafer, scheman och korta spelfilmer. Välkommen till en exklusiv skrivarkurs i mitt sommarparadis. Max 8 deltagare.

Skrivarkurs i rofyllt atmosfär

2-6 juli blir en vecka där du kan vara dig själv. Samvaron skapar en atmosfär av glädje och sinnesfrid.

Fokus på struktur och gestaltning

Klassisk berättarteknik med nyslipade verktyg lockar fram, medvetandegör och utvecklar din inneboende talang. Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten.

Antal deltagare: Max 8 deltagare
Kursledare: Veronica Grönte, pedagog och författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002

Enskild författarcoaching

Enskild författarcoaching 1 x 45 min ingår i kursen.

IMG_0010

Lyssna till Hedvig Andersén som berättar om hur ett enda bildkort blev en hel roman. Klicka här.

Solen är varm och vi ägnar tid utomhus.

IMG_0256

IMG_8404

Skrivarkurs, författarskola, Veronica Grönte

Vad innehåller grundkursen?

Se en filmad intervju:

skarmavbild-2016-10-29-kl-00-33-31

Här följer svar på några av de frågor jag ofta får:

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.

– Vad arbetar vi med under skrivarkursen?

Korta föreläsningspass varvas med lättillgängliga skrivövningar. Parallellt med övningar kring struktur, karaktärer och gestaltning, flödesskriver vi till inspiration av bild- och symbolkort. Så här kan vi kan skapa en karaktär utifrån 4 slumpmässigt dragna bild- och ordkort. Se filmen nedan. Vi bekantar oss dessutom en aning med enneagrammet som ger oss en vink om hur en väl sammansatt och trovärdig huvudkaraktär kan skapas.

– Vilken typ av respons får jag under skrivarkursen?

Till de olika texterna finns anpassade frågeställningar. Respons på texter ges 2 och 2 genom att besvara frågorna. Även den som är helt ovan vid att ge respons lyckas. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna i de snabbskisser du skriver. Du får inte några förslag på vad som kanske skulle behöva ändras i texten – om du inte frågar specifikt efter detta. Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.

– Vilka brukar delta under skrivarkursen?

Människor i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Några deltagare kan ha en bok på gång medan andra upplever sig som nybörjare. De allra flesta deltagare har under årens lopp varit extremt nöjda med skrivarkursen och flera med stor erfarenhet av både skrivande och skrivarkurser har sagt: ”Den här kunskapen borde jag ha fått för länge sedan.”

Skrivkurs med Veronica Grönte, Författarskola.se skrivarkurs, skrivarkurser

– Vågar jag verkligen anmäla mig till skrivarkursen?

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.

Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

DSCN1208

IMG_1830

skrivarkurs, skrivkurs, sommarskrivarkurs, dramaturgi, skriv ditt liv, Veronica Grönte  

Referenser från denna sommarskrivarkurs

Margareta Ingelstam berättar:

Irene Keita och Sara Badh berättar:

Datum för skrivarkursen

Kursstart: söndag 2 juli kl. 17:00
Kursslut: torsdag 6 juli kl. 14:00

Så här ser en dag ut

Skrivarkurs ca kl 9 – kl 15 varje dag.
Tid för eget skrivande eller vila samt enskild författarcoaching 1 x 45 min.
Kvällssamling för den som önskar. Då lyssnar vi på varandras texter och samtalar om dem.

Vi talas vid innan du anmäler dig

Innan du anmäler dig vill jag berätta lite mer om upplägget för att du ska veta så mycket som möjligt.Skicka ett mail så bestämmer vi ett tid för ett kort samtal. veronica@forfattarskola.se Anmälan är giltig först efter detta samtal. Har du betalat kursen före vårt samtal och det visar sig att du avstår från att delta återbetalas avgiften, men en expeditionsavgift på 500 kr dras från summan.

Enkelt boende, vegetarisk mat & WiFi

Enkelrum i huvudbyggnad och andra byggnader på tomten. Delad toalett och dusch. Även utedusch och torrtoalett. Tillgång till WiFi. God och vacker vegetarisk mat med inslag av fisk och kyckling. Catering från Gourmet Grön i Karlshamn. Vi turas om med det praktiska i köket. Cyklar och kanoter finns att låna för den som önskar ta en paus i skrivandet.

IMG_0931

IMG_7838

IMG_7842

Så här tar du dig till kursen

Skrivarkursen hålls på landet i Södra Småland nära sjön Mien, en av Sveriges renaste sjöar. Tingsryds kommun.

Skärmavbild 2016-07-12 kl. 08.56.06

Bil: Kör via Karlshamn, Ryd eller Urshult. Du får en utförlig vägbeskrivning inför resan. 
Samåkning i bil: Meddela om du kan tänka dig att plocka upp en eller ett par deltagare på vägen, så förmedlar jag kontakten. 
Tåg: Du tar tåget till Karlshamn och jag kan hämta 2 deltagare där kl 14, ankomstdagen. Välj en tidigare förbindelse för att gardera dig mot förseningar, eller välj att anlända redan dagen före och njut av Karlshamn. Bo vackert i Nya stadens B & B

Boka-tidigt-pris: 4 900 kr (inkl. moms) vi!d bokning senast 2 juni - spara 1000 kr
Standardbiljett: 5 900 kr (inkl. moms)

Kursavgift 4 900 kr (5 900 kr efter 2 juni)

Kursavgiften är 4900 kr. Den betalar du när du anmäler dig.

Mat & logi 2 850 kr

Skrivarkursens totala kostnad är 7 750 kr. (8 750 om du anmäler dig efter 2 juni) För mat, boende i enkelrum betalar du 2 850 kr ca tre veckor före kursstart. Lakan och handduk ingår. Standarden är enkel och trivsam. Toalett och dusch inomhus till några av rummen. Utedusch och torrtoalett till de övriga. Alla som önskar kan använda toalett och dusch inomhus.

Vad har du fått ut av skrivarkursen som helhet?

 • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

  Resultatet blev en rysare  som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Av 34.000 rysare och skräckisar på Bokus låg “Inga kelgrisar, inga styvbarn” på 5:e plats bland de mest populära under flera veckor våren 2015!

  Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
  Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

 • Jag har fått ut mer än jag trodde. Jag äger mina karaktärer. Vill gå in i dem och vara dem, jag vill skriva om dem så att de blir levande också för andra. Genom de andra kursdeltagarna har jag lärt och inspirerats till ett ännu enklare språk

  Åsa Fabricius, office manager, Köpenhamn

 • En fantastisk vecka som givit mycket. En positiv bekräftande utgångspunkt i allt, av oss alla. En sån god gemenskap. Vi har delat, gett respons, kunnat ge spontana kopplingar. Ingen prestige, vi har fått vara där vi är.

  Elisabet, lärare, Uddevalla

 • Det har förutom dramaturgi och gestaltning blivit en fördjupningskurs i det reella arbetet, i själva skrivandet, utgivningsråd. Tips på hur jag gör sen och vart mitt projekt ska ta vägen. Mycket tid till samtal, skrivövningar och projektskrivande. Det kändes lyxigt att vi var en så liten grupp. Få deltagare skapar en trygghet i gruppen som gör att man vågar dela med sig och alla får ta plats. Att det finns tillfälle för egentid är också bra. Då kan man rensa tanken under en långpromenad, vila på kammaren, läsa en bok eller skriva. Spännande och intressant var övningen där vi fick gå in i varandras projekt och skriva. Gav en del att tänka på!

  Jag längtar redan nu till nästa tillfälle, vill så gärna komma tillbaka.

  Maj Mod, ekonom, Göteborg

Vad har den enskilda coachingen betytt?

 • Väldigt mycket. Jag har gått in i karaktärerna till 100%. Din tvingande vänlighet har fått mig att besluta hur jag vill skriva och om vad. Coachingsamtalen har varit långa nog för att jag skulle kunna slappna av och vara med och skapa mina karaktärer.

  Åsa Fabricius, office manager, Köpenhamn

 • Att jag plötsligt fått redskap att se på mina föräldrar med distans, hjälper mig att förstå, vilket gör det lättare att börja skriva om dem. Jag begriper att det inte finns några slutgiltiga tolkningar. Du har varit mycket flexibel under samtalen. Jag var lite ofokuserad och hade inte någon lång text med mig, men vi hittade med hjälp av enneagrammet verkligt värdefulla frågor runt karaktärerna som gav mig hjälp att se sammanhangen och få inspiration att skriva. Tänk, att du kunde hjälpa mig hitta detta!

  Elisabet, lärare, Uddevalla

 • Coachingsamtalen har betytt väldigt mycket. Det är i samtalen som jag hittat vägen till slutförandet. Tillsammans med Veronica, som tagit mig i handen och försiktigt fört mig framåt, har jag kommit till beslut! Tiden för coachningsamtalen har varit generöst tilltagen och mycket bra med 3 tillfällen. Då hinner man tänka och utvecklas i väntan på nästa.

  Maj Mod, ekonom, Göteborg


Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Skrivarkurs med coaching i Smålandsidyll • Grundkurs, 2-6 juli 2017

Kursen har redan ägt rum.