Boka din plats!
Sommarskrivarkurs, Skriv ditt liv, Skrivkurs med Veronica Grönte, Författarskola.se, skrivarkurs

27 juni - 1 juli 2016

Eget skrivande med coaching i skrivarstugan • Fortsättningskurs inklusive boende och mat

Exklusiv femdagars skrivarvecka för dig som tidigare gått grundkursen. Du ägnar dig åt ditt eget skrivprojekt och får personlig coaching. Vi möts i trivsam, strandnära torpmiljö. Välkommen hem till mig! Max 6 deltagare.

Samvaron skapar en atmosfär av glädje och sinnesfrid där vi respekterar varandras integritet. När du presenterar dig för gruppen berättar du därför inte vad du arbetar med eller varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen. Vi använder oss i stället av en alternativ presentation som skapar en lättsam öppning, på liknande sätt som vi gjorde under grundkursen.

Skrivkurs med Veronica Grönte, Författarskola.se

Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

skrivarkurs, skrivkurs, sommarskrivarkurs, dramaturgi, skriv ditt liv, Veronica Grönte

Enskild coaching

Du får enskild coaching, 2 x 45 min, då vi samtalar om din berättelses struktur och din huvudkaraktärs utveckling i förhållande till drivkraft och premiss. Under samtalen tar vi hjälp av dramaturgins verktyg och enneagrammets personlighetstyper

Det är en fördel om du kan skicka en synopsis i förväg. Har du ingen sådan, samtalar vi om de texter som du författar under din vistelse.

Om du läst något om enneagrammet i förväg kan vi använda under den enskilda coachingen tillsammans komma djupare i förståelsen av dina karaktärer. Jag är diplomerad enneagram practitioner och vi kan tillsammans utforska din huvudkaraktärs personlighet för att skapa bästa möjliga djup i din berättelse.

Läs om enskild coaching.

skrivarkurs, skrivkurs, sommarskrivarkurs, dramaturgi, skriv ditt liv, Veronica Grönte

En deltagare bor i denna renoverade lada. Här finns även möjlighet till samtal i smågrupper.

Skrivarkurs, skrivkurs, Veronica Grönte

I björksalen kan du, om du vill, ägna dig åt ditt eget skrivande.

IMG_8404

Vi utnyttjar sommarens värme och sol.

IMG_0256

Kanske vill du ta en tur med kanoten?

DSCN1206

Du cyklar till stranden på några minuter.

IMG_1830

Morgon och kväll

För dig som önskar erbjuds 30 min morgonskrivande och ca 2 timmars kvällssamling där vi spontanskriver, lyssnar på varandras texter och samtalar kring dem. Max 6 deltagare.

Här berättar jag om fortsättningskursen.

skrivarkurs, skrivkurs, Veronica Grönte, skriv ditt liv

Vi talas vid innan du anmäler dig

Innan du anmäler dig vill jag berätta mera om upplägget. Var vänlig skicka mig ett mail, veronica@forfattarskola.se, så bestämmer vi en tid för ett telefonsamtal. Din anmälan är giltig först efter detta samtal. Har du betalat kursen före vårt samtal och det visar sig att du avstår från att delta återbetalas avgiften, men en expeditionsavgift på 500 kr dras från summan.

Kursstart: Måndag 27 juni kl 17.00 med gemensam middag.
Kursslut: Fredag den 1 juli kl 14.00 med gemensam avslutning.
Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002

Boka-tidigt-pris inklusive kost och logi: 6 950 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 24 maj - spara 1000 kr!
Pris inklusive kost och logi: 7 950 kr (inkl. moms)

Plats: Kursen hålls vid sjön Mien i Södra Småland.

Enkelt och trivsamt boende

Kost och logi ingår i priset. Enkelrum för alla. Vandrarhemsstandard. Vattentoalett och torrtoa. Inomhusdusch och utedusch. WiFi. Vegetarisk mat med inslag av fisk. Catering från Gourmet Grön i Karlshamn. Vi turas om med det praktiska i köket.

skrivarkurs, skrivkurs, sommarskrivarkurs, dramaturgi, skriv ditt liv, Veronica Grönte

Cyklar och kanoter finns att låna för den som vill ta en paus i skrivandet.

Referenser:

Under min skrivprocess har jag fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. Tillsammans kom vi fram till vilken premiss berättelsen har. När vi kopplade ihop huvudkaraktären och berättelsens händelseförlopp med premissen, blev det tydligt för mig hur jag ska kunna bearbeta boken, för att få den som jag vill ha den.

Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

Trots att jag kom till kursen med bara en skrividé, fick jag stor hjälp att komma vidare med den. Hur många går inte omkring med ett fragment till en roman, en huvudperson eller ett skeende som man skulle vilja bygga upp en hel roman kring. Nu fick jag de konkreta verktygen. Först fick jag bekräftat att idén kan fungera. Sedan insåg jag att jag måste börja med en premiss och därefter lära känna huvudkaraktären med hjälp av enneagrammet. Självklart måste sedan händelseutvecklingen följa dramaturgin och jag inser nu att jag kan skriva på det sättet utan att det verkar hämmande.

Ja, jag insåg hur grundläggande det är att ha en premiss för sin berättelse, för utan en premiss är det svårt att följa berättelsens röda tråd. Jag förstod också att man nog behöver hjälp med att formulera den, för det är lätt hänt att man inte ser skogen för alla träd. Premissen ter sig så enkel när den väl är formulerad, men att skriva en roman utan den är som att segla i skärgården utan sjökort, GPS och kompass.

Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra. Nu känns det faktiskt som att jag äntligen har knäckt koden eller löst gåtan med dramaturgin.

Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Eget skrivande med coaching i skrivarstugan • Fortsättningskurs inklusive boende och mat, 27 juni - 1 juli 2016

Kursen har redan ägt rum.