Boka din plats!
Skrivarkurs, skrivkurs, Veronica Grönte

13-17 juni 2019

Kreativa kvinnodagar • Skrivande och praktiskt arbete

Längtar du efter att få inspiration och verktyg till ditt skrivande? Älskar du att samtala om texter? Söker du en avstressande och vacker plats för en skrivarkurs? Tycker du om att arbeta praktiskt tillsammans med andra? Trivs du med utomhusarbete? Är du kvinna? Ja, då är du välkommen till mina kreativa kvinnodagar! Innan du anmäler dig, talas vi vid på telefon.

Ett spännande erbjudande!

Du får en miniskrivarkurs, fantastiskt mat, härlig samvaro genom praktiskt arbete i ljuvlig miljö under 5 dagar för endast 2490 kr. Boende i enkelrum eller egen sovstuga är kostnadsfritt. Max 8 deltagare.

Varför kombinera skrivande med praktiskt arbete?

Vi kombinerar skrivande med praktiskt arbete. Du behöver alltså tycka om att arbeta praktiskt och ta i litegrann. I det gemensamma arbetet uppstår vackra möten, din kreativitet spricker fram och naturen hjälper dig att slappna av. 

Röster från tidigare kursdeltagare

”Det jag mest uppskattar med kursen har varit helheten, växlingen mellan praktiskt arbete, personliga möten, skrivande och vila. Befriande att vi var anonyma, eftersom andra fokus som är mer väsentliga fått tråda fram. Veronicas ledarskap har varit tydligt och lyhört i väl avvägda doser. Mina förväntningar har infriats med råge. Jag är såå glad att jag varit här.”
Birgitta Westlin, präst, Göteborg

”Jag har verkligen fått förståelse för hur en karaktär och en berättelse kan utformas. Känner att jag hittat verktyg att jobba med. Roligt att höra andras berättelser och få inspiration av det. Jag har uppskattat det praktiska arbetet. Har krattat meditationsstigen, skalat bort bark på aspar, skrubbat uteduschen och rensat utmed staketet. Jag gillar att röra på mig och ta i, det får tankarna att flyga. Veronicas ledarskap kan inte bli bättre. Positiv och glad och samtidigt tydlig och strukturerad. Gillar hennes dramatiska ådra! Det har varit jättefina och givande dagar i detta paradis. Tack så mycket!” 
Ulla Johansson, biomedicinsk analytiker, Kode

Du är den du är

För att vi ska utveckla en kravlös gemenskap i frihet och glädje, möts vi i en slags anonymitet och berättar inte om våra privatliv för varandra. Vi berättar till exempel inte vad vi arbetar med, inte heller om våra familjer, barn och barnbarn eller semesterresor. Denna överenskommelse skapar en avslappnad och trivsam stämning och en vila i samvaron som brukar uppskattas av alla. Sista dagen kan den som vill berätta lite mera om sig själv.

Olika rum för skrivande

I den renoverade ladan med stort ljusinsläpp eller i torpets största rum vid den öppna spisen, möts vi under skrivarkursen. När solen skiner, sitter vi utomhus.


Röst från tidigare kursdeltagare

”Anonymiteten gjorde att vi kunnat vara här och nu. Arbetsgemenskapen har varit mycket givande. Bra att få jobba med olika personer. Jag har fått mer skrivutbildning är vad jag trott och dessutom bättre. Det fysiska och mentala har varit i god balans.”
Kia Åresund, distriktsläkare, Gävle

I denna strandnära torpidyll blir vi kreativa.

Grönadal

Läcker mat, i huvudsak vegetarisk, bland annat från Restaurang Gourmet Grön.  

IMG_7838  
Det finns hängmattor till alla.

IMG_0256

Röst från tidigare kursdeltagare

”Äntligen tror jag att jag förstått hur jag kan utforma en undertext. Nu ska jag ”vässa” språket = RENSA! ”Less is more” är vad jag lärt. Att vi varit anonyma har tilltalat mig, Jag är intresserad av människor men inte så mycket av det som är en fasad, som t.ex yrke.

Skönt med utomhusjobb! Jag har rensat ogräs, planterat miniprästkragar och pioner, skrapat och målat taket över entrén och tvättat grinden. Skönt att få smälta tankar och intryck genom arbetet i lugnet här i Grönadal. Jag är mycket inspirerad och glad över de här dagarna. Veronica är mycket bra på att få en grupp att fungera!”
Kathinka Lindhe, radiojournalist och föreläsare, Halmstad

IMG_2184

Röst från tidigare kursdeltagare

”Det var en mycket behaglig stämning i gruppen. Jag har äntligen hittat min inre röst i skrivandet. Taggad att fortsätta med min nya skrividé. Väldigt bra att vi har varit anonyma inför varandra. Detta format med en kombination av skrivande och praktiskt arbete är perfekt. Jag har känt mig fri och lusten att börja skapa har väckts. Är supernöjd!”
Jill Ågren, forskningsingenjör, Göteborg

DSCN1208

skrivarkurs, skrivkurs, sommarskrivarkurs, dramaturgi, skriv ditt liv, Veronica Grönte

Du cyklar till badstranden i sjön Mien på mindre än fem minuter eller paddlar dit på en halvtimme. Fram till klockan 9 är du troligen helt ensam på stranden för ditt morgondopp.

Du kan ta ditt morgondopp från bryggan på tomten.

img_5581

Detta ingår i miniskrivarkursen

Skrivarkursen innehåller axplock från min grundkurs. Med mina designade verktyg och övningar skapar du en huvudkaraktär och lär dig hur du kan skriva texter om karaktären på ett sätt som berör och fängslar läsaren. Interaktiva bildkort tillsammans med ordbrickor och kommunikationskort ingår i vissa av övningarna och sätter fart på din fantasi och kreativitet. Varje övning är tydligt avgränsad och noggrant förklarad och du kommer att förstå precis hur du ska gå till väga. Du skriver endast korta texter och får mellan 2 och 15 minuters skrivtid beroende på typen av övning. Den korta skrivtiden tvingar dig att snabbt komma igång, prestationskraven släpper och resultatet får dig att ofta känna dig överraskat nöjd

Gruppen delas in i responspar, nya par inför varje responsomgång. Ibland kan du, om du vill, läsa din text högt inför hela gruppen och få respons.

Detta ingår inte i miniskrivarkursen

Miniskrivarkursen innehåller inte den del av grundkursen som behandlar berättelsens struktur och röda tråd. I miniskrivarkursen ryms inte heller träning i att utforma ett berättelseskelett med hjälp av dramaturgins hållpunkter. Är du intresserad av min metodik med designade övningar när det gäller berättarstrukturen, är du välkommen till en av mina grundkurser. Sök i kalendariet efter kurser som innehåller ordet ”grundkurs”.

Röst från tidigare kursdeltagare

”Skrivarkursen motsvarade absolut mina förväntningar och gav mig mer än jag trodde. Jag har fått så många nya redskap att använda i skrivandet och övningarna har har gett både resultat och insikter. Glad att jag vågade komma, trots att jag inte skrivit något alls tidigare – nu kan en nästan tro att en kan skriva en bok!  

Det kändes meningsfullt att tillsammans med de andra göra någonting fysiskt för att få igång kreativiteten. Från kanoten sågade jag vass och räfsade. Det var läskigt och vingligt, men det var därför jag valde det. Det blev så fint så jag fortsätta nästa dag för att göra det helt klart.

Anonymiteten fram till sista dagen uppskattade jag verkligen. Det var både skönt och spännande, nästan som att vänta på att få öppna sina julklappar. Bra att vi inte behövde dra igång våra fördomar genom en ”vanlig” presentation.

Veronica har med struktur, ödmjukhet och humor på ett pedagogiskt sätt lett gruppen. Hon har en förmåga att skapa en härlig stämning med trygghet.”
Carina Wikman, arbetsförmedlare, Alnö

Flytande svenska

För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska. Har du frågor om detta, kontakta mig.

Ungefär så här ser dagarna ut • 13-17 juni 2019

Torsdag 13 juni
15.30 – 16.30 Deltagarna droppar in och installerar sig i rummen.
17.00 – 17.45 Vi möts till gemensam måltid kl 17.
18.30 – 21.00 Miniskrivarkurs – vi samlas och kortskriver utifrån bildkort. De som vill läser en kort text som vi reflekterar kring i positiv anda. 
21.00 – den som önskar brer sig en nattmacka.

Fredag 14 juni
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 10.30 Gemensamt intro + arbetspass • olika uppgifter som kan bli aktuella är; rensa ogräs, röja småbuskar, såga ner småträd, skära bort vass vid åkanten och i ån, flytta bräder, dra ris, slipa och lacka åror, måla staket, rödfärga en vägg, skala aspar, putsa fönster, fixa före och efter måltiderna… osv
10.30 – 10.50 Fikapaus
11.00 – 13.00 Arbetspass
13.00 – 13.45 Lunch
14.15 – 16.15 Miniskrivarkurs – ett axplock från min grundkurs. 
18.00 -18.45 Kvällsmat
19.30 – 21.00 Miniskrivarkurs – vi samlas och flödesskriver utifrån bildkort. De som önskar läser en mycket kort text som vi reflekterar kring i positiv anda. 
21.30 – den som önskar brer sig en nattmacka.

Lördag 15 juni
En dag för eget skrivande, samvaro, kanotpaddling, bad eller cykelturer.
Måltider som övriga dagar. Ingen skrivarkurs.
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 11.00 Arbetspass
11.00 – 13.00 Sommar i paradiset! Eget val av aktivitet.
13.00 – 13.45 Lunch
14.00 – 18.00 Sommar i paradiset! Eget val av aktivitet.
18.00 -18.45 Kvällsmat
19.30 – 21.00 Miniskrivarkurs – vi samlas och flödesskriver utifrån bildkort. De som önskar läser en mycket kort text som vi reflekterar kring i positiv anda.
21.30 – Den som önskar brer sig en nattmacka.

Söndag 16 juni
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 10.30 Arbetspass med samma upplägg som under fredagen. 
10.30 – 10.50 Fikapaus
11.00 – 13.00 Arbetspass
13.00 – 13.45 lunch
14.15 – 15.15 Miniskrivarkurs 
15.15 – 15.45 Kaffepaus
15.45 – 17.30 Miniskrivarkurs
18.00 -18.45 Kvällsmat
19.30 – 21.00 Miniskrivarkurs – vi samlas och flödesskriver utifrån bildkort. De som önskar läser en mycket kort text som vi reflekterar kring i positiv anda.
21.30 – Den som önskar brer sig en nattmacka.

Måndag 17 juni 
07.30 -08.00 Packning
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 10.15 avslutande arbetspass 
10.15 – 10.45 Ombyte
10.45 – 11.00 Fikapaus
11.00 – 12.00 Miniskrivarkurs 
12.15 – 13.00 Lunch
13.15 – 14.00 Utvärdering och avslutning. Alla stannar kvar till 14.00.

Fördelning mellan skrivarkurs och praktiskt arbete utomhus
Skrivarkurs ca 15 tim
Praktiskt arbete ca 6 tim
Lördagen blir en njutardag efter morgonens arbetspass.

Sysslor i köket

Olika personer får varje dag som uppgift att duka fram maten inför måltiderna och diska.

Så här tar du dig till skrivarkursen

Skrivarkursen hålls på landet i Södra Småland nära sjön Mien, en av Sveriges renaste sjöar. Tingsryds kommun.

Skärmavbild 2016-07-12 kl. 08.56.06

Bil: Kör via Karlshamn, Ryd eller Urshult. Du får en utförlig vägbeskrivning. 

Samåkning i bil: Meddela om du kan tänka dig att plocka upp en eller ett par deltagare på vägen, så förmedlar jag kontakten. Meddela om du önskar samåka med någon.

Tåg: I Karlshamn kan jag hämta 2 deltagare vid stationen kl 14, ankomstdagen. Välj en tidigare förbindelse för att gardera dig mot förseningar, eller anländ redan dagen före och njut av Karlshamn. Bo bekvämt på Vägga B & B.  

Buss: Om du väljer att komma med buss dagen före kursstarten, kan jag hämta dig i Ryd kl 21.40. Du betalar 550 kr för hämtning och extra natt med enkel frukost som du serverar dig själv.

Enskild författarcoaching

Det blir ingen tid för enskild författarcoaching under veckan, men du kan boka en tid för detta i efterhand. Läs mer om coaching här.

Kursstart: torsdag 13 juni kl. 17:00
Kursslut: måndag 17 juni kl. 14:00

Vi talas vid innan du anmäler dig

Innan du anmäler dig talas vi vid, så att jag kan berätta mera om platsen och upplägget. Skicka ett mail så bestämmer vi ett tid för ett kort samtal. veronica@forfattarskola.se  OBS! Anmälan är giltig först efter detta samtal. Har du betalat kursen före vårt samtal och det visar sig att du avstår från att delta återbetalas avgiften, men en expeditionsavgift på 500 kr dras från summan.

Gratis boende

Gratis boende i enkelrum: Enkelrum eller egen sovstuga för alla utan kostnad. Toalett och dusch inomhus och utomhus. WiFi i alla utom tre rum. Du som anmäler dig först får välja rum först. Därefter i turordning efter anmälan. Lakan och handdukar tar du med dig själv, eller hyr för 200 kr.

Mat: Läcker vegetarisk mat med inslag av fisk eller kött från bland annat Gourmet Grön ingår i kursavgiften.

Kursledare: Veronica Grönte, skrivarkursledare under drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarutbildning. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. 

Boka-tidigt-pris: 2 490 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 13 maj - spara 1000 kr! • OBS! • Vi talas vid på telefon innan du anmäler dig.
Ordinarie pris: 3 490 kr (inkl. moms) Vi talas vid på telefon innan du anmäler dig.

.

Anmälan stängd. Kreativa kvinnodagar • Skrivande och praktiskt arbete, 13-17 juni 2019

Kursen har redan ägt rum.