Boka din plats!
Skrivkurs med Veronica Grönte, Författarskola.se skrivarkurs, skrivarkurser

30 oktober 2016

Gestalta dina karaktärer • Skrivarkurs i Stockholm • heldag

Dagen är till för dig som vill få verktyg och inspiration för att utvecklas i att gestalta karaktärer som berör läsaren. Dagen innehåller lättsamma berättar- och skrivövningar.

Är du en av alla dem som tycker om att skriva och skulle vilja avsätta en dag för att inspireras tillsammans med andra som delar samma intresse? Söker du verktyg som hjälper dig skapa trovärdiga karaktärer? Du har du kommit rätt!

Gestalta dina karaktärer • Vad innehåller skrivarkursen?

Skrivkurs med Veronica Grönte, Författarskola.se


Lekfullt
flödesskrivande

Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram när vi flödesskriver. Dina texter överraskar dig.

Karaktärsbygge

Du skapar en karaktär med inspiration från bildkorten och Enneagrammet.

Presentation av Enneagrammet

Enneagrammet har du ett suveränt verktyg för att skapa en fiktiv karaktär som känns trovärdig. Vi ägnar ca 3 timmar åt att på varierande sätt bekanta oss med Enneagrammet. Läs mera om Enneagrammet längre ner på sidan.

Text om karaktären

Du skriver en kort text om karaktären utifrån en tydlig instruktion och du kommer att bli både nöjd och överraskad av din text.

Respons 2 & 2

Till de olika texterna finns anpassade frågeställningar. Respons på texter ges 2 och 2 genom att svara på frågorna. Även du som är helt ovan vid att ge respons lyckas mycket bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Du ger inte några förslag på vad som behöver ändras i texten. Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.

Berättarstruktur

Dramaturgin, berättandets grammatik, som är utgångspunkten under helgkurserna går vi inte in på under denna Prova-på-dag.

skarmavbild-2016-03-08-kl.-21.17.57

Vad är enneagrammet?

Enneagrammet är en frigörande personlighetsteori, en urgammal visdom som presenterar nio grundpersonligheter. Dessa hjälper oss att lära känna oss själva på djupet. När vi börjar ana varför vi beter oss som vi gör, varför vi fastnar i vissa mönster och varför vi sätter krokben på oss själva gång på gång, kan vi komma vidare och utvecklas.

Enneagrammet – validering

Enneagrammet är validerat på liknande sätt som Myers-Briggs-Typenindikator. Enneagrammet är dock än mer komplext genom att det avslöjar våra dolda drivkrafter och samtidigt beskriver varje personlighets unika utvecklingsväg. I England och USA ges universitetskurser i enneagrammet.

Enneagrammet – användning

Enneagrammet används av privatpersoner, företag och organisationer i syfte att öka självkännedom och kommunikation inom och mellan grupper. Enneagrammet används även av skådespelare och författare som vill gestalta sina rollfigurer på ett trovärdigt och naturligt sätt

Gör som Meryl Streep – ta hjälp av enneagrammet

Meryl_Streep_February_2016

Meryl Streep använder enneagrammets personlighetsgalleri för att kunna gestalta en ny rollfigur på ett naturligt och trovärdigt sätt. Hon tränar genom att bete sig som karaktären, röra sig som karaktären och prata som hon. Meryl lever som sin rollfigur under en period. Lika viktigt är det för dig som författare att lära känna dina karaktärer på djupet, när du vill gestalta deras liv.

Enneagrammet – ett dynamiskt karaktärsgalleri

Under kursen ”Gestalta din karaktär” levandegör jag de nio olika personligheterna. Jag dramatiserar karaktärerna för att de ska bli lätta att känna igen och särskilja. Provsmaka redan nu enneagrammets rollfigurer.

• Kort engelskspråkig presentation. Klicka här.
• Trailer på svenska. Klicka här.
• Texter om enneagrammet på svenska. Klicka här.
• Fler korta presentationer på engelska. Klicka här.
• Enneagramkännaren Russ Hudson introducerar varje enneagramstrategi. Klicka här.

Min kunskap i enneagrammet

I femton år har jag använd mig av enneagrammet. Mötet med kunskapen förändrade och utvecklade mitt liv. Den ökade insikten om mig själv och min omgivning har betytt oerhört mycket. Att samtala om fiktiva karaktärer och hjälpa skrivarkursdeltagare att utifrån enneagrammet fördjupa kännedomen om sina karaktärer är en sann glädje. Jag är diplomerad enneagram practitioner.

Trygghet och frihet under skrivarkursen

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.

Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

Kursstart: söndag 30 oktober kl. 09:30
Kursslut: söndag 30 oktober kl. 16:30

Boka-tidigt-pris: 950 kr (inkl. moms) boka senast 30 september - spara 500 kr!
Standardbiljett: 1 450 kr (inkl. moms)

Röster från tidigare kursdeltagare

 • Jag kom hit med förväntningar att få uppleva mig helt uppslukad av uppgiften, att jag inte skulle tänka på tid och rum. Det uppfylldes verkligen! Kul, inspirerande och det gav mersmak! Det allra mest givande var kartläggningen av huvudkaraktären och responsen på texten om karaktären från en annan deltagare. Att få nya infallsvinklar gillar jag!

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Anna Arthinius, lärare, Huskvarna

 • Det känns som om jag fått mycket att smälta. Tydlig undervisning, koncentrerat och trivsamt! Mina önskningar var att få kunskap och inblick i hur man på ett intressant sätt kan "komma in" i en berättelse och skriva om den. Jag känner att jag fått "smaka på det", men har mycket kvar att lära. Det allra mest givande var att "Gestalta sin huvudkaraktär", som var ett nytt sätt att fundera och tänka på för min del.

  "Pirret" i magen byttes ut mot ett stort engagemang! En väldigt rolig skrivarkurs som jag ger högsta betyg.

  Gerd Derneborg,Karttekniker/Pensionär, Huskvarna

 • Det känns riktigt bra. En mycket trivsam och lärorik kurs. Jag känner att min kreativitet har ökat. Det allra mest givande var att få höra hur andra tolkar min text. Veronicas sätt att presentera kunskap och övningar, inspirerar mig mycket. Tack!

  Kursen får högsta betyg.

  Anders Lindberg, brevbärare, Nässjö

 • En mycket stimulerande kurs. Försökte att inte ha några förväntningar alls. Ville delta förutsättningslöst. Kursen gav mig en första inblick i skrivkonstens värld och jag är mycket nöjd. Att arbete med bildkorten och samtala om texterna med olika kursdeltagare gav väldigt mycket.

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Carina Larsson, behandlingsassistent, Habo

 • Härligt! Jag är mycket nöjd med kursen. Det har känts kravlöst och skönt, utan prestationskrav. Bra att vi var anonyma inför varandra. Bra övningar med tydliga förklaringar. Karaktärsteckning utifrån första porträttet och de sju "längtans-frågorna" kändes allra mest givande för mig. Oavsett var du befinner dig i din skrivarprocess får du ut mycket av en miniskrivarkurs hos Veronica - och du kommer hem med ny skrivarlust. Kursen ger mersmak!

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Birgitta Fernström, skådespelare och författare, Borås

 • Att jag skulle bli inspirerad det visste jag redan, men upplägget fördjupade. Att få respons från olika personer varje gång vi jobbat med en text gav många nya dimensioner på mitt och andras skrivande och var mycket lärorikt. Att de som hörde texten kunde göra sig en bild av min karaktär och klä den med egenskaper, specifik längtan och livssituation fascinerade mig.

  Att få ta del av andras känslor, reflektioner och tankar kring min text var lika lärorikt som att få ta del av andras texter och samtala kring dessa. Att använda bildkort som inspiration tilltalar mig och väcker min fantasi på ett lekfullt sätt. Att tiden är mycket kort för textskrivandet gör att jag släpper mina krav och bara ger min hän. Uppskattade att det var en tydlig struktur på dagen med ett väl genomtänkt upplägg.

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

 • Bildkorten som Veronica använder hjälper till att få en trivsam och avslappnad stämning i gruppen. Korten gör att det blir lätt att improvisera och det blir en rolig lek att hitta på en kort berättelse och lära känna nya karaktärer via bilderna. Många härliga skratt!

  Jag blev extra glad av att upptäcka hur intresserade vi alla blev över att få lära känna varandras karaktärer. När vi gick hem hade vi flera nya livsöden i våra tankar - ja, gruppens nyskapade karaktärer berörde oss.

  Att man kan skapa så många bilder inom läsaren genom att gestalta sin karaktär, är något jag kommer att ha nytta av i mitt eget skrivande. Jag ger kursen högsta betyg.

  Mona Strandberg, pedagog, Säve

 • Dramaturgi – vad är det?

  Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Gestalta dina karaktärer • Skrivarkurs i Stockholm • heldag, 30 oktober 2016

Kursen har redan ägt rum.