Boka din plats!

7 juli 2015

Prova på! • Skrivarkurs i sommarparadiset

Vill du inspireras genom att använda nya verktyg i ditt skrivande? Dagen är till för dig som vill överraskas av din förmåga att hantera orden.

Klassisk berättarteknik med nyslipade verktyg lockar fram och utvecklar din inneboende talang. Vi skapar karaktärer och berättelser som överraskar oss och flödesskriver till inspiration av bild- och symbolkort. Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten.

Skrivardagen bjuder på godbitar från grundkursen

Vill du delta i hela grundkursen i sommar kan du anmäla dig till skrivarkursen 19-23 augusti.
Se filmad intervju om grundkursen.

skrivarkurs, skrivkurs, Veronica Grönte, skriv ditt liv

Här följer svar på några av de frågor jag ofta får.

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar.

– Vad arbetar vi med under skrivarkursen?

Korta föreläsningspass varvas med lättillgängliga skrivövningar. Parallellt med övningar kring strukturkaraktärer och gestaltning, prövar vi en flödesskrivning till inspiration av bild- och symbolkort.

När du skapar din karaktär kan du – om du vill – använda 4 slumpmässigt dragna bild- och ordkort. Se filmen. Vi bekantar oss dessutom en aning med enneagrammet som ger oss en vink om hur en väl sammansatt och trovärdig huvudkaraktär kan skapas.

Skrivarkurs, skriv ditt liv, självbiografiskt skrivande,

– Vilken typ av respons får jag under skrivarkursen?

Till de texter du skriver finns anpassade frågeställningar. Respons på texter ges 2 och 2 genom att svara på frågorna. Även den som är helt ovan vid att ge respons lyckas mycket bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Du får inte några förslag på vad som behöver ändras i texten – om du inte frågar specifikt efter detta. Under skrivarkursen arbetar vi ju med snabbskisser!

Skrivarkurs, författarskola, Veronica Grönte

– Vågar jag verkligen anmäla mig till skrivarkursen?

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Under presentationen berättar du därför inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen eller vilket yrke du har. Vi använder oss i stället av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.

Atmosfären i gruppen blir på detta sätt kravlös, tillåtande och fri.

Referenser från grundkursen

Margareta Ingelstam berättar.

skrivarkurs, skrivkurs, sommarskrivarkurs, dramaturgi, skriv ditt liv, Veronica Grönte

Irene Keita och Sara Badh berättar.

Skärmavbild 2015-03-08 kl. 23.54.32

Kursstart: tisdag 7 juli kl. 10:00
Kursslut: tisdag 7 juli kl. 17:00

En stunds eftersnack för den som har tid och lust.

Boka-tidigt-pris: 850 kr (inkl. moms) boka senast 1 juli - spara 200 kr!
Pris: 1 050 kr (inkl. moms)

Kursen hålls i Grönadal, ute på landet nära sjön Mien, 13 km söder om Urshult. 3 mil norr om Karlshamn och 5 mil öster om Älmhult.

Vegetarisk lunch/catering från Gourmet Grön betalas på plats. 150 kr.
Kaffe på maten ingår. Vi hoppar över för- och eftermiddagskaffet för att vinna tid.

Du som är medlem i Qoola Qvinnor eller boende i Tingsryds kommun, får ytterligare 200 kr rabatt på boka-tidigt-priset vid anmälan senast den 1 juli. Du betalar endast 650 kr. Maila för rabattkod: veronica@forfattarskola.se

Övernattning med frukost kan erbjudas på kursplatsen, när du anmäler dig i god tid. Vandrarhem och Bed & Breakfast finns i trakten.

Röster från tidigare kursdeltagare

 • Jag kom hit med förväntningar att få uppleva mig helt uppslukad av uppgiften, att jag inte skulle tänka på tid och rum. Det uppfylldes verkligen! Kul, inspirerande och det gav mersmak! Det allra mest givande var kartläggningen av huvudkaraktären och responsen på texten om karaktären från en annan deltagare. Att få nya infallsvinklar gillar jag!

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Anna Arthinius, lärare, Huskvarna

 • Det känns som om jag fått mycket att smälta. Tydlig undervisning, koncentrerat och trivsamt! Mina önskningar var att få kunskap och inblick i hur man på ett intressant sätt kan "komma in" i en berättelse och skriva om den. Jag känner att jag fått "smaka på det", men har mycket kvar att lära. Det allra mest givande var att "Gestalta sin huvudkaraktär", som var ett nytt sätt att fundera och tänka på för min del.

  "Pirret" i magen byttes ut mot ett stort engagemang! En väldigt rolig skrivarkurs som jag ger högsta betyg.

  Gerd Derneborg,Karttekniker/Pensionär, Huskvarna

 • Det känns riktigt bra. En mycket trivsam och lärorik kurs. Jag känner att min kreativitet har ökat. Det allra mest givande var att få höra hur andra tolkar min text. Veronicas sätt att presentera kunskap och övningar, inspirerar mig mycket. Tack!

  Kursen får högsta betyg.

  Anders Lindberg, brevbärare, Nässjö

 • En mycket stimulerande kurs. Försökte att inte ha några förväntningar alls. Ville delta förutsättningslöst. Kursen gav mig en första inblick i skrivkonstens värld och jag är mycket nöjd. Att arbete med bildkorten och samtala om texterna med olika kursdeltagare gav väldigt mycket.

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Carina Larsson, behandlingsassistent, Habo

 • Härligt! Jag är mycket nöjd med kursen. Det har känts kravlöst och skönt, utan prestationskrav. Bra att vi var anonyma inför varandra. Bra övningar med tydliga förklaringar. Karaktärsteckning utifrån första porträttet och de sju "längtans-frågorna" kändes allra mest givande för mig. Oavsett var du befinner dig i din skrivarprocess får du ut mycket av en miniskrivarkurs hos Veronica - och du kommer hem med ny skrivarlust. Kursen ger mersmak!

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Birgitta Fernström, skådespelare och författare, Borås

 • Att jag skulle bli inspirerad det visste jag redan, men upplägget fördjupade. Att få respons från olika personer varje gång vi jobbat med en text gav många nya dimensioner på mitt och andras skrivande och var mycket lärorikt. Att de som hörde texten kunde göra sig en bild av min karaktär och klä den med egenskaper, specifik längtan och livssituation fascinerade mig.

  Att få ta del av andras känslor, reflektioner och tankar kring min text var lika lärorikt som att få ta del av andras texter och samtala kring dessa. Att använda bildkort som inspiration tilltalar mig och väcker min fantasi på ett lekfullt sätt. Att tiden är mycket kort för textskrivandet gör att jag släpper mina krav och bara ger min hän. Uppskattade att det var en tydlig struktur på dagen med ett väl genomtänkt upplägg.

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

 • Bildkorten som Veronica använder hjälper till att få en trivsam och avslappnad stämning i gruppen. Korten gör att det blir lätt att improvisera och det blir en rolig lek att hitta på en kort berättelse och lära känna nya karaktärer via bilderna. Många härliga skratt!

  Jag blev extra glad av att upptäcka hur intresserade vi alla blev över att få lära känna varandras karaktärer. När vi gick hem hade vi flera nya livsöden i våra tankar - ja, gruppens nyskapade karaktärer berörde oss.

  Att man kan skapa så många bilder inom läsaren genom att gestalta sin karaktär, är något jag kommer att ha nytta av i mitt eget skrivande. Jag ger kursen högsta betyg.

  Mona Strandberg, pedagog, Säve

 • Dramaturgi – vad är det?

  Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Prova på! • Skrivarkurs i sommarparadiset, 7 juli 2015

Kursen har redan ägt rum.