Boka din plats!

10 mars 2017

Prova på att skriva! Mini-skrivarkurs i Göteborg

Kvällen är till för dig som vill pröva ett lekfullt och kravlöst skrivande utifrån bildkort. Kvällen är till för dig som inte tidigare deltagit i någon av mina skrivarkurser.

Är du en av alla dem som skulle vilja gå en skrivarkurs, men inte riktigt vet om det är något för dig? Söker du en skrivarkurs med konkret kunskap och handfast hjälp för att komma vidare i ditt skrivande? Du har du kommit rätt!

Kvällsträff • Vad innehåller skrivarkursen?

Skrivkurs med Veronica Grönte, Författarskola.se

Lekfullt flödesskrivande

Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram när vi flödesskriver. Dina texter överraskar dig.

IMG_0010

Kreativitet och skrivarlust

Kravlösheten och leken i de olika övningarna gör att du kommer loss.

Karaktärsbygge

Du skapar en fiktiv karaktär med inspiration från bildkorten. Du får ett speciellt karaktärsschema att fylla i, vilken gör att du på en kort stund få till en intressant och trovärdig karaktär.

Minitext om karaktären

Du skriver en kort text om karaktären utifrån en tydlig instruktion.

Respons 2 & 2

Till texterna finns anpassade frågeställningar. Responsen ges 2 och 2 genom att svara på frågorna. Även du som är helt ovan vid att ge respons lyckas bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Du ger inte några förslag på vad som behöver ändras i texten. Du får inte heller några sådana förslag. Vi jobbar ju med snabbskisser!

Program under skrivarkursen

• Du skapar en karaktär i karaktärsschema.
• Du får tillgång till interaktiva bildkort att använda i ditt karaktärsskapande.
• Du skriver några korta gestaltande texter med handfast vägledning.
• Du får respons av kursdeltagare utifrån anpassade frågeställningar.
• Du får en spännande och trivsam kväll i samvaro med andra skrivlystna.

Berättarstruktur och gestaltning

Dramaturgin, berättandets grammatik är den röda tråden i mina skrivarkurser. Jag berättar lite kortfattat om hur vi arbetar med dramaturgin under mina kurser.

Skrivarkurser i verkliga livet och på webben

Jag ger dig en kort inblick i hur mina helg- och sommarkurser är upplagda och hur de fungerar. Presenterar även min nystartade webbkurs: Skriv berättelsen om hur ditt liv vände – förmedla hopp.

Trygghet och frihet under skrivarkursen

Under mina olika skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att skrivarlusten ska poppa upp och prestationskraven försvinna.

Vi möts i en slags anonymitet. Du berättar därför inte inför gruppen varför du valt att anmäla dig till skrivarkvällen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.

Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och responssamtalen.

Kursstart: fredag 10 mars kl. 16:30
Kursslut: fredag 10 mars kl. 21:00

Boka-tidigt-pris: 395 kr (inkl. moms) boka senast 10 februari - spara 200 kr!
Pris: 595 kr (inkl. moms)

Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren, Studentlitteratur.
Lokal: Vi möts centralt i Göteborg. Du får adressen när du anmält dig.

Kombinera med helgens skrivarkurs!

Prova-på-att skriva passar bra som uppvärmning inför helgens skrivarkurs. Välkommen till skrivarkursen i Malmö 25-26 mars.

Röster från tidigare kursdeltagare

 • Jag kom hit med förväntningar att få uppleva mig helt uppslukad av uppgiften, att jag inte skulle tänka på tid och rum. Det uppfylldes verkligen! Kul, inspirerande och det gav mersmak! Det allra mest givande var kartläggningen av huvudkaraktären och responsen på texten om karaktären från en annan deltagare. Att få nya infallsvinklar gillar jag!

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Anna Arthinius, lärare, Huskvarna

 • Det känns som om jag fått mycket att smälta. Tydlig undervisning, koncentrerat och trivsamt! Mina önskningar var att få kunskap och inblick i hur man på ett intressant sätt kan "komma in" i en berättelse och skriva om den. Jag känner att jag fått "smaka på det", men har mycket kvar att lära. Det allra mest givande var att "Gestalta sin huvudkaraktär", som var ett nytt sätt att fundera och tänka på för min del.

  "Pirret" i magen byttes ut mot ett stort engagemang! En väldigt rolig skrivarkurs som jag ger högsta betyg.

  Gerd Derneborg,Karttekniker/Pensionär, Huskvarna

 • Det känns riktigt bra. En mycket trivsam och lärorik kurs. Jag känner att min kreativitet har ökat. Det allra mest givande var att få höra hur andra tolkar min text. Veronicas sätt att presentera kunskap och övningar, inspirerar mig mycket. Tack!

  Kursen får högsta betyg.

  Anders Lindberg, brevbärare, Nässjö

 • En mycket stimulerande kurs. Försökte att inte ha några förväntningar alls. Ville delta förutsättningslöst. Kursen gav mig en första inblick i skrivkonstens värld och jag är mycket nöjd. Att arbete med bildkorten och samtala om texterna med olika kursdeltagare gav väldigt mycket.

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Carina Larsson, behandlingsassistent, Habo

 • Härligt! Jag är mycket nöjd med kursen. Det har känts kravlöst och skönt, utan prestationskrav. Bra att vi var anonyma inför varandra. Bra övningar med tydliga förklaringar. Karaktärsteckning utifrån första porträttet och de sju "längtans-frågorna" kändes allra mest givande för mig. Oavsett var du befinner dig i din skrivarprocess får du ut mycket av en miniskrivarkurs hos Veronica - och du kommer hem med ny skrivarlust. Kursen ger mersmak!

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Birgitta Fernström, skådespelare och författare, Borås

 • Att jag skulle bli inspirerad det visste jag redan, men upplägget fördjupade. Att få respons från olika personer varje gång vi jobbat med en text gav många nya dimensioner på mitt och andras skrivande och var mycket lärorikt. Att de som hörde texten kunde göra sig en bild av min karaktär och klä den med egenskaper, specifik längtan och livssituation fascinerade mig.

  Att få ta del av andras känslor, reflektioner och tankar kring min text var lika lärorikt som att få ta del av andras texter och samtala kring dessa. Att använda bildkort som inspiration tilltalar mig och väcker min fantasi på ett lekfullt sätt. Att tiden är mycket kort för textskrivandet gör att jag släpper mina krav och bara ger min hän. Uppskattade att det var en tydlig struktur på dagen med ett väl genomtänkt upplägg.

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

 • Bildkorten som Veronica använder hjälper till att få en trivsam och avslappnad stämning i gruppen. Korten gör att det blir lätt att improvisera och det blir en rolig lek att hitta på en kort berättelse och lära känna nya karaktärer via bilderna. Många härliga skratt!

  Jag blev extra glad av att upptäcka hur intresserade vi alla blev över att få lära känna varandras karaktärer. När vi gick hem hade vi flera nya livsöden i våra tankar - ja, gruppens nyskapade karaktärer berörde oss.

  Att man kan skapa så många bilder inom läsaren genom att gestalta sin karaktär, är något jag kommer att ha nytta av i mitt eget skrivande. Jag ger kursen högsta betyg.

  Mona Strandberg, pedagog, Säve

 • Dramaturgi – vad är det?

  Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Prova på att skriva! Mini-skrivarkurs i Göteborg, 10 mars 2017

Kursen har redan ägt rum.