Boka din plats!
skrivarkurs, skrivkurs, författarskola, Veronica Grönte

9 januari 2016

Lyft ditt skrivande! • Skrivarkurs i Nässjö

En berättar- och skrivardag med dramaturgi och interaktiva bildkort. Skrivarkursen är till för var och en som vill få fatt i sin fantasi och berättarglädje.

Skrivarkurs med effektiva verktyg

Klassisk berättarteknik tillsammans med bild- och symbolkort lockar fram och utvecklar vars och ens inneboende talang. Vi skapar karaktärer och berättelser som överraskar oss och flödesskriver till inspiration av  bildkort, ordbrickor och ”börjor”. Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten till både muntliga och skriftliga berättelser.

Skrivardagens innehåll

Dramaturgi – vi skriver en modell av en dramatisk berättelse och ger respons 2 & 2.
Hur uppstår en konflikt? – gestaltning den dramaturgiska kurvan.
Den röda tråden – vad innebär den egentligen?
Flödesskrivande – vi använder bildkorten för att inspireras och överraskas.
Enneagrammet – hur kan enneagrammets karaktärsgalleri hjälpa dig som författare att bygga trovärdiga och väl sammansatta karaktärer? En glimt av detta presenteras.

Vad innebär grundkursen?

Kursdagen den 9 januari presenterar vissa delar från grundkursen. Vill du delta i den kompletta grundkursen för att ha möjlighet att anmäla dig till fortsättningskurser, läs mer om grundkurserna i kalendariet.

Information om grundkursen – filmad intervju från bokmässan.

Här följer svar på ett par frågor jag ofta får.

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du skriva texter som handlar om karaktärerna i den. Den respons du får på dina texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.

– Vad arbetar vi med under skrivarkursen?

Korta föreläsningspass varvas med lättillgängliga skrivövningar. Parallellt med övningar kring  strukturkaraktärer och gestaltning, flödesskriver vi till inspiration av bild- och symbolkort. Så här kan vi kan skapa en karaktär utifrån 4 slumpmässigt dragna bild- och ordkort. Se filmen. Jag förmedlar en glimt av enneagrammet som är ett oöverträffat verktyg för en författare som vill bygga trovärdiga rollfigurer.

Skrivarkurs, skriv ditt liv, självbiografiskt skrivande,

Bildkortens olika användningsområden

Kortlekarna kan även användas som sällskapsspel eller när vi vill utveckla det personliga samtalet.

Bildkort, skrivarkurs, skrivkurs, författarskola, skriv ditt liv

Verktyg för olika yrkesgrupper

Bildkorten används som verktyg inom olika yrkesgrupper och är kända över hela världen. Läs referenser. Du kan beställa egna bildkort.

Kursstart: lördag 9 januari kl. 10:00
Kursslut: lördag 9 januari kl. 17:00

Kursen hålls i mitt hem i Nässjö, 1,5 km från resecentrum.

Boka-tidigt-pris: 490 kr (inkl. moms) boka senast 1 januari och spara 200 kr!
Pris: 690 kr (inkl. moms)

Vad ingår i avgiften?

Skrivarkurs, fika, god cateringlunch och trivsam miljö ingår i avgiften.
Efter kursen sända en dokumentation till dig via mail.

Röster från tidigare kursdeltagare

  • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story med flera hemska händelser. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

    Resultatet blev en rysare “Inga kelgrisar, inga styvbarn” som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Boken har fått recensionerna “det bästa och det värsta jag någonsin har läst”. Jag står nu på väntelista för Veronicas fortsättningskurs.

    Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
    Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

  • En aha-upplevelse var när Veronica visade den dramaturgiska kurvan i några kortfilmer och hur de exakt på sekunden är trogen dess uppbyggnad. Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra.

    Grundkursen är alls ingen grundkurs. Var du än befinner dig i ditt skrivande kommer du att lära dig nya saker och få perspektiv på alla delar och moment i en berättelse

    Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

  • I mitt eget skrivprojekt har jag nu insett att det saknades en röd tråd, att jag inte hade klargjort ett tydligt mål. Det spretade alldeles för mycket och kanske för att det jag skriver är självbiografiskt låg en stor del av problemet i att jag ville berätta om ALLT. Kursen fick mig att förstå att jag kan dela upp berättelsen i flera olika projekt, för att på så sätt lättare behålla riktningen mot målet. Nu vet jag vad jag ska fokusera på och de episoder som ska tas med måste ha en koppling till det budskap jag vill förmedla.

    Det var inte förrän jag kom hem efter kursen som jag insåg att jag faktiskt inte visste vad jag ville ha sagt med min berättelse. Inte förrän jag tog mig tid att verkligen skapa ett bokskelett. Nu har dimman skingrats och projektet känns nytt och spännande igen. En synnerligen inspirerande kurs som innehöll allt jag behövde veta för att komma vidare.

    Tina Sundholm, sjuksköterska, Vällingby

  • Dramaturgi – vad är det?

    Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

  • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

    Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

  • IMG_6234
  • IMG_6731
  • IMG_7477_2

Röster från tidigare kursdeltagare

  • Jag kom hit med förväntningar att få uppleva mig helt uppslukad av uppgiften, att jag inte skulle tänka på tid och rum. Det uppfylldes verkligen! Kul, inspirerande och det gav mersmak! Det allra mest givande var kartläggningen av huvudkaraktären och responsen på texten om karaktären från en annan deltagare. Att få nya infallsvinklar gillar jag!

    Jag ger kursen högsta betyg.

    Anna Arthinius, lärare, Huskvarna

  • Det känns som om jag fått mycket att smälta. Tydlig undervisning, koncentrerat och trivsamt! Mina önskningar var att få kunskap och inblick i hur man på ett intressant sätt kan "komma in" i en berättelse och skriva om den. Jag känner att jag fått "smaka på det", men har mycket kvar att lära. Det allra mest givande var att "Gestalta sin huvudkaraktär", som var ett nytt sätt att fundera och tänka på för min del.

    "Pirret" i magen byttes ut mot ett stort engagemang! En väldigt rolig skrivarkurs som jag ger högsta betyg.

    Gerd Derneborg,Karttekniker/Pensionär, Huskvarna

  • Det känns riktigt bra. En mycket trivsam och lärorik kurs. Jag känner att min kreativitet har ökat. Det allra mest givande var att få höra hur andra tolkar min text. Veronicas sätt att presentera kunskap och övningar, inspirerar mig mycket. Tack!

    Kursen får högsta betyg.

    Anders Lindberg, brevbärare, Nässjö

  • En mycket stimulerande kurs. Försökte att inte ha några förväntningar alls. Ville delta förutsättningslöst. Kursen gav mig en första inblick i skrivkonstens värld och jag är mycket nöjd. Att arbete med bildkorten och samtala om texterna med olika kursdeltagare gav väldigt mycket.

    Jag ger kursen högsta betyg.

    Carina Larsson, behandlingsassistent, Habo

  • Härligt! Jag är mycket nöjd med kursen. Det har känts kravlöst och skönt, utan prestationskrav. Bra att vi var anonyma inför varandra. Bra övningar med tydliga förklaringar. Karaktärsteckning utifrån första porträttet och de sju "längtans-frågorna" kändes allra mest givande för mig. Oavsett var du befinner dig i din skrivarprocess får du ut mycket av en miniskrivarkurs hos Veronica - och du kommer hem med ny skrivarlust. Kursen ger mersmak!

    Jag ger kursen högsta betyg.

    Birgitta Fernström, skådespelare och författare, Borås

  • Att jag skulle bli inspirerad det visste jag redan, men upplägget fördjupade. Att få respons från olika personer varje gång vi jobbat med en text gav många nya dimensioner på mitt och andras skrivande och var mycket lärorikt. Att de som hörde texten kunde göra sig en bild av min karaktär och klä den med egenskaper, specifik längtan och livssituation fascinerade mig.

    Att få ta del av andras känslor, reflektioner och tankar kring min text var lika lärorikt som att få ta del av andras texter och samtala kring dessa. Att använda bildkort som inspiration tilltalar mig och väcker min fantasi på ett lekfullt sätt. Att tiden är mycket kort för textskrivandet gör att jag släpper mina krav och bara ger min hän. Uppskattade att det var en tydlig struktur på dagen med ett väl genomtänkt upplägg.

    Jag ger kursen högsta betyg.

    Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

  • Bildkorten som Veronica använder hjälper till att få en trivsam och avslappnad stämning i gruppen. Korten gör att det blir lätt att improvisera och det blir en rolig lek att hitta på en kort berättelse och lära känna nya karaktärer via bilderna. Många härliga skratt!

    Jag blev extra glad av att upptäcka hur intresserade vi alla blev över att få lära känna varandras karaktärer. När vi gick hem hade vi flera nya livsöden i våra tankar - ja, gruppens nyskapade karaktärer berörde oss.

    Att man kan skapa så många bilder inom läsaren genom att gestalta sin karaktär, är något jag kommer att ha nytta av i mitt eget skrivande. Jag ger kursen högsta betyg.

    Mona Strandberg, pedagog, Säve

  • Dramaturgi – vad är det?

    Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Lyft ditt skrivande! • Skrivarkurs i Nässjö, 9 januari 2016

Kursen har redan ägt rum.