Boka din plats!

17-18 maj 2021

Träna dig i att använda Resilio-korten

Vill du lära dig mera om hur du kan använda Resilio-korten tillsammans med dina klienter, din familj och dina vänner? Vill du kanske samtidigt få ett verktyg för att utveckla dig själv och dina karaktärer? Då är du varmt välkommen till denna workshop under två förmiddagar med premiärpris.

Bildkort: RESILIO. Illustration: Emilie Marti. Koncept: Moritz Egetmeyer

Online i direktsändning

Vi möts online i direktsändning med hjälp av det förträffliga programmet Zoom. I de digitala grupprummen möts ni 2 och 2 för att pröva olika samtalsövningar med RESILIO-korten.

Hur kan RESILIO-korten användas?

99 konstnärsmålade situationskort visar scener från det dagliga livet som vem som helst kan stöta på och som har potential att fungera som stressutlösare. Sådana påtryckningar kan uppfattas antingen som något positivt och spännande, eller som en svår stress som gör att livet blir en börda eller kamp. Hur vi hanterar stress beror på vårt perspektiv på situationen, liksom på vår personliga konstitution och förmåga.

44 djurkort av samma konstnär visar djurens olika kvalitéer av motståndskraft som fungerar som metaforer för de egenskaper vi människor också kan behöva. Många vanliga ordspråk återspeglar denna koppling.

Om namnet RESILIO

Namnet RESILIO är latin och betyder: att studsa eller att springa tillbaka; att återfå; att komma tillbaka i form eller position efter att ha pressats eller sträckts. Bokstavligen ”jag studsar tillbaka”. Bildligt talat kan ordet betyda att jag är motståndskraftig, jag återgår till min ursprungliga form eller mitt genuina jag, efter att ha varit under press.

Kursen har 3 målgrupper

Eftersom RESILIO-korten är användbara i många olika sammanhang, inbjuder jag tre olika målgrupper till denna introduktion.

 1. Kursen är i första hand till för dig som arbetar som terapeut, coach eller själavårdare och är intresserad av att lära känna RESILIO-korten för att använda dem i ditt arbete.
 2. Kursen är även till för dig som är intresserad av att använda korten för din egen utveckling, i familjen eller tillsammans med nära vänner.
 3. Kursen är även till för dig som har ett skrivprojekt på gång och önskar få ett verktyg som utvecklar både dig själv och din karaktärer.

  Vi möts i respekt för varandra

  När vi använder RESILIO-korten respekterar vi varandras personligheter och varandras integritet. Det finns ingen ”rätt” tolkning av korten.

  Privat eller personlig?

  Du får möjlighet att använda RESILIO-korten på ett personligt sätt, när du delar dina tankar om korten för en lyssnare i ett digitalt grupprum. Du väljer naturligtvis själv hur personlig du vill vara. Det vi samtalar om stannar inom gruppen.

  Vi möts i anonymitet – presentation endast med förnamn

  När du registrerar dig på Zoom presenterar du dig endast med ditt förnamn. Det räcker.

  Lär mera om RESILIO-korten

  Klicka här för att läsa om OH-kortens olika användningsområden.

  Starkt rabatterad premiärträff

  Denna premiärträff är en starkt rabatterad och kostar endast 350 kr. Om du inte redan har RESILIO-korten beställer du dem och de kostar 395 kr.  Klicka här för att läsa med om RESILIO-korten och beställ dem.

  Utvärdering

  Eftersom detta är en rabatterad kurs, är utvärderingen obligatorisk.

  Anmäl dig senast 11 maj

  För att du ska vara säker på att få RESILIO-korten innan kursen startar behöver du anmäla dig senast lördag 11 maj.

  Så här ser de två förmiddagarna ut

  Måndag 17 maj
  10.00 – 12.00 Kurs med 10 minuters paus i mitten

  Tisdag 18 maj
  10.00 – 11.50 Kurs med 10 minuters paus i mitten
  11.50 – 12.00 Presentation av mina olika skrivarkurser
  12.00 – 12.15 Avrundning och delning av dagens erfarenheter

  Kursavgift

  Premiärpris. Anmälan är bindande.: 350 kr (inkl. moms) OBS! Anmälan senast 11 maj för att RESILIO-korten ska hinna leveras.

  Vem är jag som leder kursen?

  Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

  Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

  Begränsat antal deltagare

  Kursstart: måndag 17 maj kl. 10:00
  Kursslut: tisdag 18 maj kl. 12:00

  Plats: Vid närmaste dator.
  Kostnad: Premiärpris. 350 kr + RESILIO-korten om du inte redan har dem. Anmälan är bindande men platsen kan överlåtas till annan person.

  • Veronica är en livlig samtalspartner. Hon skapar en trygg stämning som gör att man törs lägga fram sina idéer. På ett uppmuntrande och inkännande sätt lirkar hon fram de problem i skrivandet som man står inför och hon har ett starkt teoretiskt ramverk som ibland får en att häpna - jaha! Är det mittpunkten jag kämpar med?! Nu inser jag att min 'hjälpare’ inte är tillräckligt tredimensionell än! 

   Veronica har förflyttat perspektivet på mitt skrivande och fått mig att inse att det finns en hel del hjälp och skrivteori tillgänglig - om man bara vågar! 

   Joanna Ahlkvist, chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare, Nyköping

  • Veronica är den person i Skrivarsverige som gett mig de mest konstruktiva och initierade responserna. Veronica har en förmåga att på ett mjukt sätt poängtera det grundläggande i en historia, att konstruktivt förmedla vad som kan göras bättre i en text, utan att nedvärdera eller ifrågasätta. Hon bidrar med idéer som utvecklar dramaturgin, som gör att jag kan jobba vidare med mitt skrivande, få tillbaka hoppet om att jag kan och att det är idé med att fortsätta. 

   Anders Strigén, revisor, Hyssna  • Jag gick en skrivarkurs med Veronica för fyra år sedan och min bok började ta form. Under skrivprocessen har jag sedan fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Hur jag än ansträngde mig för att leta, hittade jag inte något konkret. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. 

   Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

    

    

  • Dramaturgi – vad är det?

   Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

  • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

   Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Kursledare

  Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
  Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
  Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
  Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

  Anmälan stängd. Träna dig i att använda Resilio-korten, 17-18 maj 2021

  Kursen har redan ägt rum.