29 juli - 1 augusti 2021
Grundkurs i självbiografiskt skrivande med enneagrammet • online i direktsändning
Vill du skriva en självbiografi och berätta om hur ditt liv vände och utvecklades? Vill du förmedla hopp? Är du kvinna? Då är denna skrivarkurs för dig. Online i direktsändning. Oavsett om du redan är en bit på väg i ditt skrivande eller om du upplever dig som en nybörjare, har du stor nytta av denna skrivarkurs som ger dig de allra bästa verktygen.
Onlinekurs i direktsändning, vad innebär det?
Denna typ av onlinekurs, innebär att hela gruppen möts i direktsändning under fyra dagar. Vi använder programmet Zoom, där vi enkelt ser varandra och pratar med varandra. Kursen pågår under 4 dagar mellan kl 16.30 och 21.00. Vi tar 40 minuters rast mitt i. Vi arbetar precis som om det vore en kurs i verkliga livet. Jag föreläser, vi reflekterar och jag delar ut skrivuppgifter som är korta modelltexter, alltid med ett speciellt syfte. Gruppen delas in i responspar i digitala rum. Helt ostört ger ni respons på varandras texter utifrån färdiga frågeställningar. Detta sätt att gå en kurs online, skiljer sig helt och hållet från en “vanlig” webbkurs, där du sitter för dig själv och arbetar med olika uppgifter. Här blir du inspirerad av gemenskapen i gruppen. Var beredd på att du, vid några tillfällen, får en uppgift till nästa dag som tar ca 1 timme att utföra.Mina egna dramaturgiska förpackningar
För att jag själv skulle kunna förstå dramaturgins dolda kod, skapade jag mina egna förpackningar som är unika för Pennvässaren och har upphovsrättsskydd. Modellerna kallas Hinderbanan och Den befolkade dramaturgiska utvecklingskurvan. Mina förklaringar, verktyg och övriga strategier som kombineras med dessa dramaturgiska kurvor bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen om berättelsens uppbyggnad till din egen. Ofta hör jag kursdeltagare säga: “Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.”
Hinderbana
Befolkad dramaturgisk utvecklingskurva
Vilket blir resultatet av kursen?
- När kursen är slut har du med dig ett berättelseskelett, en grundläggande planering av din bok.
- Du har en genomtänkt röd tråd från början till slut.
- Du har skrivit en inledning till din bok.
- Du har en grundläggande kunskap i dramaturgi.
- Du har fått en inblick i enneagrammets personlighetsgalleri.
- Du har lärt dig att levandegöra personer och miljöer på ett sätt som berör läsaren.
- Du har fått bästa starten på ditt skrivprojekt – med allra bästa verktygen.
- Du har fått nya vänner.
Vad händer efter kursen?
Om majoriteten av deltagarna önskar fortsätta träffas online för att läsa texter, få respons och samtala om skrivprocessen, möts vi var 6:e vecka, 2-2,5 timme per gång. Kostnad: 5-600 kr/ per tillfälle och person.
Vem är jag som leder skrivarkursen?
Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.
OBS! Se om kursen passar för dig innan du anmäler dig!
Innan du anmäler dig och betalar för kursen, fyller du i detta formulär: Se om kursen passar för dig » Därefter talas vi vid på telefon. Om du anmäler dig innan vi pratat med varandra och det visar sig att du inte vill gå kursen eller att jag avråder dig från att delta, får du tillbaka kursavgiften förutom 1000 kr i expeditionsavgift.
Se om kursen passar för dig »
Max 12 deltagare
Den lilla gruppen ger oss möjlighet att dela våra texter med varandra och samtala om dem. Vi betraktar alla texter som fiktiva, vilket innebär att all respons som ges på texten handlar om texten och inte om författaren. Du kan känna dig trygg.
Röster från tidigare deltagare från onlinekursen
– Kursen gav mig väldigt mycket. Jag har fått enkla, bra och tydliga verktyg för att börja bygga en berättelse med en röd tråd från grunden. Den starkaste upplevelsen under kursen var just verktygen, hur jag plötsligt gick från ingenting till en början på något. Jag fick en tankestruktur. Det som överraskade mig när jag använde Veronicas skrivmallar, var hur man med dessa enkla verktyg kan skapa bilder med ord, bilder som kan uppfattas av mottagaren.
Gruppen var riktigt go, att genast känna sig trygg och välkomnad i. Givande respons, när vi var indelade 2 och 2. Vi var alla där i samma syfte med samma mål och det bidrog såklart till gemenskapen. Gruppen gav bara kärlek.
Zoom är ett fantastiskt kommunikationsverktyg för onlinekurser i direktsändning.
Ingmari Svensson, rådgivare, Kyrkhult
– Detta är en skrivarkurs som verkligen ger medel och verktyg för att komma vidare med ord och tankar som är svåra att sortera för att veta hur man ska uttrycka sig för att det ska bli intressant för andra. Jag trodde det skulle vara omöjligt att sortera allt man vill säga men alla verktyg och metoder har varit till stor hjälp. Utvecklingstrappan både utmanande och mycket givande. Man tvingas att släppa allt och öppna alla känslor.
Veronicas skrivmallar med frågeställningar överraskade mig. Att man med så få meningar kunde beskriva ett rum, en person och en känsla. Imponerande! Responsen 2 & 2 gjorde att jag började tro på min egen text och berättelse.
Veronica är inkluderande, tydlig, ger möjlighet till frågor, otroligt duktig och varm. Heja dig!!!
Ulrika Nilsson, projektledare, Alingsås
Klicka här för att lyssna till Ulrika som berättar om några av sina upplevelser från kursen.
– Om det är en självbiografi du vill skriva ger denna kurs verkligen en möjlighet att få verktyg att göra det på ett bra sätt, så att du effektiviserar och inte behöver skriva om så mycket. Dessutom är den riktigt rolig!
Veronicas skrivmallar var bra för mig. Jag har annars svårt att få med sinnen som doft, hörsel, syn och känsel i mina texter.
Att få ta del av de övriga deltagarnas berättelser var min starkaste upplevelse.
Lotta Ottosson, familjehemssekreterare & pensionär, Eksjö
– Det som överraskade mig allra mest var att jag kunde, med hjälp av Veronicas frågeställningar/skrivmallar, skapa bilder med ord utifrån situation och känslor så bra att responsgivaren nästan till 100% kunde uppfatta det budskapet i undertexten som jag ville förmedla.
Kursen är bra upplagd så man känner sig anonym på rätt sätt, vilket känns bra då man öppnar på locket till mycket tankar och känslor. Jag hittade nya saker i mig själv som jag hade förträngt, då jag bar med mig dagens upplevelser till sängs och återvände för att skriva mer i Utvecklingstrappan vartefter.
Stämningen i gruppen var fantastisk, man ville bara vara ännu närmare varandra och lära känna personerna mer.
Weronica Ankarörn, konstnär/fotograf, Orlando, Florida
– En så himla härlig kurs! Skön blandning mellan väl beprövad användbar struktur, rörlighet och humor och en hel del tårar. Veronicas skrivmallar var ett bra stöd! Förmågan att skriva gestaltande blev tillgängligt efter hand, eftersom de här mallarna gjorde allt så tydligt.
Stämningen i gruppen – åhhh… så fin… känslig och intimt med mycket respekt för varandra. Veronica är en proffsig och charmig ledare. Har lätt för att styra hela båten och samtidigt visa sårbarhet.
Sofia Sundquist, arbetar med yoga, hästar, drömmar, Ängelholm
– Stort tack för dessa fyra kurstillfällen – det har varit mycket givande! Jag skulle rekommendera kursen till dem som vill introduceras till grunderna i berättarteknik och som vill få verktyg att komma igång med sitt skrivande.
Veronica har varit en mycket bra kursledare som på ett konstruktivt sätt varvat teori med praktiska övningar för att skapa bästa förutsättningarna för oss att utvecklas inom skrivteknik. Hon har varit lyhörd för våra önskemål och anpassat efter bästa förmåga, dessutom bidragit till en trivsam och glad stämning. Keep up the good work!
Isa Alt Åkermark, kommunikatör, Linköping
Några frågor som jag ibland får:
– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?
Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi börjar från början och skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du självklart ta med ditt material, men du kommer inte att utgå från det.. Den respons du får på dina nyskrivna texter ger dig insikter som hjälper dig vidare.
– Hur arbetar vi under skrivarkursen?
Under kursen arbetar vi utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Mina designade övningar och responsfrågor ökar din medvetenhet och tar ditt skrivande till nästa nivå. Detta ingår bland annat i kursen:
Utvecklingstrappa
Du planerar din berättelse i en utvecklingstrappa och får berätta om den för en annan kursdeltagare.
Karaktärsbygge
Under kursen skapar du en huvudkaraktär. Ifall du väljer dig själv som huvudkaraktär i berättelsen, bygger du denna karaktär som om den vore en fiktiv rollfigur. Karaktären skapas i ett karaktärsschema. Du kan använda dig av enneagrammet som hjälp i karaktärsbygget.
Texter om huvudkaraktären
Utifrån tydlig vägledning skriver du korta texter som levandegör huvudkaraktären. Dessa modelltexter tillsammans med responsen du får, ger dig olika sorters aha-upplevelser och konkreta förslag på hur du kan beröra din läsare och variera din berättelse.
Berättarstruktur och “knep”
Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Se bild på de båda kurvorna ovan. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av en kortfilm får du en ökad förståelse för hur den röda tråden skapas och hålls vid liv. Dramaturgins hållpunkter hjälper dig bygga en berättelse med spänning och rytm. Under den självbiografiska grundkursen och den “vanliga” grundkursen är processen med dramaturgin i stort sett densamma. Se film där jag berättar om grundkursen
Respons 2 & 2
Till de olika texterna finns anpassade responsfrågor. Respons på texter ges 2 och 2 genom att utgå från frågeställningarna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar ges. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.
Respekt för varandra
Som responsgivare frågar du aldrig författaren om hennes eller hans privatliv. Texten står hela tiden i fokus. Författaren betraktas som vilken författare som helst och berättelsen ses som en fiktiv historia. Varje författares integritet är under skrivarkursen mycket viktig och vi påminner varandra om detta varje dag.
Vi skriver för hand
Eftersom texterna blir mycket korta under våra gemensamma arbetspass, skriver du oftast med papper och penna. Flera uppgifter handlar om att svara på frågor eller att fylla i ett schema.
– Vilka deltar under skrivarkursen?
Deltagare i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Till just denna kurs anmäler sig endast den kvinna som vill skriva en självbiografisk berättelser med en önskan att kunna förmedla hopp. Om du är mitt inne i en kris, behöver du avvakta med att delta.
– Vågar jag verkligen anmäla mig?
Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte vilket ditt yrke är, hur många barn och barnbarn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.
Atmosfären i gruppen blir kravlös, tillåtande och fri tack vare anonymiteten. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.
Under textsamtalen betraktar responsgivaren texten som fiktiv och går inte in och har synpunkter på författarens situation eller på hur karaktärerna i berättelsen beter sig. Texten står i fokus och under skrivarkursen är vi inte terapeuter åt varandra.
Dessa uppgifter gör du i förväg
Tidslinje
Till den självbiografiska skrivarkursen har du med dig en tidslinje där betydelsefulla händelser i ditt liv finns med.
Tidslinjen – uppgifter att göra innan kursen startar
Skapa en tidslinje genom att starta vid din födelse och fortsätt fram till idag. Kanske kan du även lägga till det du hoppas ska hända? Under kursen får du verktyg som hjälper dig att välja ut vilka av händelserna som passar in i den berättelse som du vill skriva. Vill du få inspiration för att skapa en tidslinje, klicka här!
Enneagrammet
Vill du lära känna dig själv och de övriga rollfigurerna i din självbiografi ännu bättre? Jag tror att du svarar ja på den frågan. Inför kursen bekantar du dig med enneagrammet som hjälper dig att lära känna dig själv ännu bättre och skapa väl sammansatta personligheter i din berättelse och samtidigt öka din förståelse för dem. Enneagrammet ger dig även insikter om hur olika huvudkaraktärer utvecklas genom berättelsen.
Klicka här för att se en tecknad film om enneagrammet. Här läser du sammanfattningar av enneagrammets personlighetstyper.
Enneagrammet – uppgifter att göra innan kursen startar
Före kursen behöver du se en film där jag berättar om varje enneagramkaraktär. Du ser även dessa 9 kortfilmer och läser ett antal sidor om Enneagrammet som jag mailar dig. Jag kommer att sända dig ett frågebatteri om ennegrammet som ger dig en möjlighet att hitta den enneagramtyp som du själv använder sig av.
Vill du läsa mer om enneagrammet inför kursen, rekommenderar jag Marie Bernélis bok som introduktion: “Enneagrammet: om skapelse, brustenhet och helande”.
Flytande svenska
För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska. Har du frågor om detta, kontakta mig.
Tid och plats
För att kunna delta i kursen behöver du vara närvarande hela tiden.
Uppgifter mellan träffarna?
Du kan komma att få några uppgifter att fundera på från den ena dagen till den andra, kanske något att läsa eller någon kort texter att skriva. Dessa uppgifter tar ca 1-2 timmar. Du behöver ha tid till detta, för att delta i kursen.
Torsdag-söndag 29 juli – 1 augusti 2021
Torsdag och fredag
17.00 – 18.30 Skrivarkurs med bensträckare-paus
18.30 – 19.10 Paus
19.30 – ca 21.00 Skrivarkurs med bensträckare-paus
Lördag och söndag
09.00 – 11.00 Skrivarkurs med bensträckare-paus
11.00 – 11.40 Paus
11.40 – 13.30 Skrivarkurs med bensträckare-paus
Kursavgift
Boka-tidigt-pris: 4 900 kr (inkl. moms) Fyll i formuläret "Se om kursen passar mig" före anmälan! Vid bokning senast 21 juli, endast 4900 - spara 1000 kr!
Ordinarie pris: 5 900 kr (inkl. moms) Fyll i formuläret "Se om kursen passar mig" innan du anmäler dig!
OBS! Se om kursen passar för dig innan du anmäler dig!
Innan du anmäler dig och betalar för kursen, fyller du i ett kort formulär för att se om kursen passar dig. Därefter talas vi vid på telefon. Om du anmäler dig innan vi pratat med varandra och det visar sig att du inte vill gå kursen eller att jag avråder dig från att delta, får du tillbaka kursavgiften förutom 1000 kr i expeditionsavgift.
Se om kursen passar för dig »