Boka din plats!

26 januari 2022

90 minuter med Pennvässaren för lärare i grundskolan • online och kostnadsfritt

Välkommen till en 90-minuters kostnadsfri workshop med övningar från skrivhandledningen Pennvässaren!

Online i direktsändning

Vi möts via Zoom-programmet. Jag skickar en länk till träffen och det enda du behöver göra är att klicka på den, följa instruktionerna och du är framme! Testa i förväg att kameran på din dator fungerar. Endast om du syns i bild kan du delta.

Du får Zoomlänken via inspirationsbrev

Zoomlänken till träffen sänds till dig via mitt inspirationsbrev någon dag före träffen och troligen även samma dag. Bonusmaterial sänds också till dig via mitt inspirationsbrev. Du kan, när du fått det utlovade materialet, avregistrera dig från inspirationsbrevet.

Dagens tema – skapa en karaktär och skriv en text om den

Du kommer att få skapa en fiktiv karaktär och berätta om den för en annan deltagare. Därefter får du skriva en kort text om karaktären. Mitt syfte med detta är att jag vill inspirera dig att skapa två fiktiva karaktärer tillsammans med dina elever för att ni ska kunna använda dessa karaktärer i olika skrivsammanhang, både i ämnet svenska och i SO-ämnen. Du kan läsa mera om tankarna kring detta på sidorna 100-106 i Pennvässaren.

Vad hinner vi på 90 minuter?

 1. Vi träffas mellan 15.00 och16.30.
 2. Du är på plats allra senast kl 14.55. Då ser vi till att alla syns i bild och att tekniken funkar.
 3. Var och en kopplar upp sig på sin egen dator, för att gruppindelningen ska fungera.
 4. Du har kameran på datorn påsatt och syns i bild, annars kan du inte delta.
 5. Du har papper, penna och telefon/kamera till hands.
 6. Du skapar en karaktär och skriver en kort text utifrån en tydlig instruktion.
 7. 2 & 2 läser ni texten för varandra och ger en enkel respons utifrån färdiga frågeställningar.
 8. Jag berättar kortfattat om det förhållningssätt som genomsyrar Pennvässaren.
 9. Eventuellt gör vi även en gruppindelning 4 & 4 för att diskutera metodik och förhållningssätt med kollegor från olika delar i landet.
 10. Jag berättar om mitt Skapande skola-projekt och mina skrivarkurser.
 11. Vi avslutar kl 16.30.
 12. Möjlighet till frågor och eftersnack för dig som önskar fram till kl 16.45. Du kan ställa frågor om övningarna vi gjorde under träffen eller få veta mera om mina skrivarkurser.
 13. När du mailat mig din utvärdering, får du koperingsunderlag och bonusmaterial via mail, för att använda tillsammans med dina elever.

Röster från tidigare deltagare

Klicka här för att läsa referenser från tidigare deltagare.

Respons 2 & 2 i eget digitalt rum

Du får pröva en skrivövning från Pennvässaren. Jag delar in gruppen i digitala smårum där ni 2 & 2 ger varandra respons på de korta texter. Responssamtalet blir både enkelt och givande, eftersom jag har formulerat färdiga frågeställningar som ni utgår ifrån. Med intresse och värme tolkar ni varandras formuleringar. Ingen negativ kritik uttalas! Texterna är snabbskrivna kladdar och därför är det endast intressant att lyfta fram det som fungerar!

Skrivarverkstad som Skapande skola-projekt

Jag berättar kortfattat om anledningen till att jag arbetar med min skrivarverkstad som Skapande skola-projekt och hur pengar kan sökas från Kulturrådet. Eftersom jag leder skrivarkurser som ger dig både effektiva skrivverktyg för din egen del och en ökad medvetenhet i din lärarprofession, puffar jag även för dessa och visar några snabba bilder från de vackra miljöerna där kurserna hålls. Klicka här för att läsa hur deltagare upplevt grundkursen i dramaturgi och gestaltning med enneagrammet.

WinWin-koncept

Det skulle vara roligt om vi kan göra denna träff till ett WinWin-koncept! Jag bjuder på mitt material och om du tycker att du tar med dig något av värde från träffen kanske du vill berätta för kollegor och på sociala medier att Pennvässaren och min skrivarverkstad som Skapande skola-projekt finns! Jag tackar på förhand!

Inspiration från bildkort

Till skrivövningen när du ska skapa en fiktiv karaktär, kopplas bildkort för att inspirera och underlätta att komma igång.

Bild: Habitat-kort © Christian Gronau & OH-verlag. Klicka här för att läsa mer om bildkorten.

Vem är jag som leder träffen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Begränsat antal platser – max 24 deltagare

Kursstart: onsdag 26 januari kl. 15:00
Kursslut: onsdag 26 januari kl. 16:30

Endast 1 deltagare per anmälan : 0 kr (inkl. moms) Anmälan är bindande men kan överlåtas till kollega. • Max 2 deltagare från varje skola! • No-show-avgift praktiseras.

Plats: Vid närmaste dator. Var och kopplar upp sig på sin egen dator. Endast den som syns i bild kan delta.
Kursledare: Veronica Grönte

Ny skrivartävling för dina elever!

Klicka här för att läsa mer om februari-tävlingen för elever åk 2-7.

 

Anmälan stängd. 90 minuter med Pennvässaren för lärare i grundskolan • online och kostnadsfritt, 26 januari 2022

Kursen har redan ägt rum.