Boka din plats!

11-14 juli 2019

4-dagars skrivarkurs på Smögen

Starta ditt skrivprojekt med bästa verktygen! 

Kanske har du börjat fundera på att börja skriva eller är du redan igång och behöver hjälp att strukturera ditt material och få liv i dina karaktärer? 

Min skrivmetodik ger dig en praktisk och vass utgångspunkt oavsett var i ditt skrivande du befinner dig. Under denna grundkurs får du även pröva ett effektivt verktyg för att öka trovärdigheten hos dina karaktärer. Välkommen till dessa ljuvliga dagar på Smögen!

Vem är jag som leder skrivarkursen?

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. 
Se film om grundkursen och fortsättningskursen – intervjuer från bokmässan.

Röster från tidigare kursdeltagare

”Denna kurs har gett mig kunskaper och insikter som jag inte visste att jag saknade och behövde. Det var nyttigt att inse.

De avgränsade och strukturerade skrivövningarna och det finurliga sättet att ge feedback med hjälp av alla anpassade frågeställningar gav väldigt mycket. Har fått en bekräftelse på att det jag skriver uppfattas på det sätt jag avsett. Min huvudkaraktär blev levande genom responsen.

Arbetet med dramaturgin har gett mig väldigt mycket. Veronica är tydlig och pedagogisk. Hennes pedagogik strävar till att lyfta alla deltagare. Andan är hela tiden positiv. Man vågar. Skönt med anonymiteten. Det ger en likaställning. Man bara är. Jag har haft roligt. Ingenting var svårt men jag känner att jag fått en djupare förståelse för berättandets och skrivandets hantverk.”
Yvonne Viksten, arbetsförmedlare, Teckomatorp 

”Jag har fått ut mer av kursen än jag förväntade mig. Förståelsen av dramaturgins nödvändighet i skrivandet ökade för varje kursdag. Jag har lärt mig strukturera och fått väldigt mycket kunskap och teknik för att bygga upp – rasera – bygga nytt.

Mycket intressant och uppvaknande att använda Enneagrammet. Det är en väldigt bra hjälp för att kunna strukturera sin berättelse, finna huvudkaraktärens mål osv. Att skapa en karaktär med hjälp av Enneagrammet och skriva gestaltande texter om karaktären utifrån Veronicas frågeställningar gav väldigt mycket.

Insikter som kursen gett mig är att jag kan skriva mycket kortare, stryka onödig text, inte måla ut, spara på repliker och inre monologer. Veronica är pedagogisk, oerhört förberedd och noggrann, har fasta regler och en teknik som fungerar.

Bohuslän är oslagbart.”
Benny Windelskär, pensionerad gymnastikdirektör, Varberg

Se filmen där jag berättar om grundkursen

Om grundkursen – en intervju från bokmässan.

Behöver du boende på Smögen?

Vill du ha denna utsikt under din vistelse på Smögen? Jag har reserverat rum till de flesta av kursdeltagarna här på Makrillvikens vandrarhem. Kontakta mig, så blir ett av rummen ditt. Först till kvarn!

Här följer svar på frågor som ofta ställs

– Ska jag ta med egna texter?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi börjar från noll. Du skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du självklart skriva texter som handlar om karaktärerna i den.

– Vad arbetar vi med under skrivarkursen?

Vi arbetar utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Detta ingår i kursen:

Karaktärsbygge

Du skapar en karaktär, kanske med inspiration från bildkorten och/eller Enneagrammet. Se filmen nedan.

Presentation av Enneagrammet

Med hjälp av Enneagrammet får du ett suveränt verktyg för att skapa trovärdiga fiktiva karaktärer. Under denna 4-dagars skrivarkurs får du möjlighet att ägna tid åt att lära känna Enneagrammets karaktärer, innan du skapar din egen.

Text om karaktären

Utifrån tydlig vägledning skriver du en kort gestaltande text som levandegör karaktären.

Berättarstruktur och ”knep”

Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av ett par minifilmer får du en förståelse för hur den röda tråden skapas och hur berättelsens hållpunkter hjälper dig bygga spänning och rytm.

Respons 2 & 2

Till de olika texterna finns anpassade frågeställningar. Respons på texter ges 2 och 2 genom att svara på frågorna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par.

Lekfullt kortskrivande

Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram medan vi flödesskriver. Dina texter överraskar dig.

Kanske väljer du att även inspireras av bildkorten, när du skapar en fiktiv karaktär?. Se filmen som visar hur det kan gå till.


Skärmavbild 2016-03-21 kl. 17.49.09

– Får vi hemuppgifter att göra?

Inga hemuppgifter delas ut. Vi arbetar intensivt under dagarna!

– Respons under skrivarkursen?

Till de olika texterna finns anpassade frågeställningar. Respons på texter ges parvis och jag delar hela tiden in gruppen i nya konstellationer. Även den som är ovan vid att ge respons på texter lyckas bra. Responsen handlar om att upptäcka allt det som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga förslag ges på vad som behöver ändras i texten, men författaren kan självklar fråga efter detta.

– Vilka brukar delta under skrivarkursen?

Människor i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Några deltagare brukar ha en bok på gång medan andra upplever sig som nybörjare. De allra flesta deltagare under årens lopp har varit extremt nöjda med skrivarkursen och många med lång skrivarerfarenhet har sagt: ”Den här kunskapen borde jag ha fått långt tidigare.”

– Finns möjlighet till enskild coaching?

Under denna förlängda grundkurs finns möjlighet för 4 av deltagarna att köpa till enskild coaching under torsdagseftermiddagen.

– Gör vi något tillsammans på kvällarna?

Om du har tid och lust, häng med ut och ät på kvällen!

– Vågar jag anmäla mig till skrivarkursen?

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.

Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är dessutom spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

Röster från tidigare kursdeltagare

”Kursen har överträffat alla förväntningar. Jag är förvånad över mig själv, har gått snabbt framåt och börjar tro att även jag kan skriva. Stämningen i gruppen har varit väldigt fin. Genom textresponsen två och två har vi kommit varandra väldigt nära. Det är nästan magiskt hur berättelserna som skrivits inom bestämda ramar kan få liv med hjälp av Veronicas responsfrågor.

Jag har gjort en resa, klivit över tröskeln. Skrivkrampen håller på att släppa. Den dramaturgiska kurvan, Enneagrammet och andra skrivverktyg har fått mig att förstå hur jag kan planera en berättelse. • Anonymiteten, att vi inte pratade om våra jobb, våra familjer och våra skrivambitioner osv, var mycket värdefull. Härligt att kombinera en inspirerande kurs med semesterdagar på Smögen.”
Lena Carle, utvecklingspedagog, Åre

”Helt plötsligt ser jag en möjlighet att kunna skriva en bok, även om jag inte kommer att ge ut den. Utan kunskapen och de praktiska verktygen jag fått under arbetet med dramaturgin hade jag aldrig sett denna möjlighet. Kursen har gett mig mer än jag förväntat mig.

Enneagrammet som vi fick använda är ett mycket viktigt verktyg för att kunna skapa trovärdiga karaktärer. Det har varit väldigt bra med anonymiteten i gruppen. Utan den tror jag att jag hade drabbats av prestationsångest. • Smögen är fantastisk och jag skulle gärna gå en fortsättningskurs här.”
Anna Larsson, studerande, Tullstorp

Flytande svenska

För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska. Har du frågor om detta, kontakta mig.

Datum och hålltider

Torsdag 11 juli 
09.00 – 17.00 Skrivarkurs med lunchpaus 13.00 -14.30
På kvällen kan vi träffas på bryggan utanför Makrillvikens vandrarhem.

Fredag 12 juli
09.00 – 17.30 Skrivarkurs med lunch- och badpaus 13.00 -14.30
På kvällen kan vi träffas på bryggan utanför Makrillvikens vandrarhem.

Lördag 13 juli
09.00 – 12.00 Skrivarkurs
12.00 –  Fritid resten av dagen. Njut av sommaren och Smögen! 
18.00 – 20.00 Fristående skrivarsamling för dig som önskar. 

Söndag 14 juli 
09.00 – 12.00 Skrivarkurs
12.00 – 13.00 Lunch
13.00 – 14.00 Avslutning med utvärdering
Alla stannar till kl 14.00.

Kursavgift

4-dagars kurs • Boka-tidigt-pris: 4 990 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 15 juni - spara 1000 kr!
Standardbiljett: 5 990 kr (inkl. moms)

Kursledare

Veronica Grönte, pedagog och författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Jag har lett skrivarkurser i 20 år och jag älskar det!

Plats

Smögen. Från kurslokalen har vi ett par hundra meter till badklippor, brygga och utsikt mot horisonten. Ca 5 minuters promenad till Smögenbryggan. Jag har reserverat rum till del flesta av kursdeltagarna på Makrillvilkens vandrarhem. Kontakta mig om du är intresserad av detta boende. Först till kvarn!

Detta ingår i kursavgiften

Enkelt fika samt dokumentation.

Vi bor på Makrillvikens vandrarhem

Jag har reserverat rum till de flesta av skrivarkursdeltagarna på Makrillvikens vandrarhem precis vid vattnet och med utsikt över horisonten. Se fler bilder.

Kontakta mig om du önskar bo på vandrarhemmet. Först till kvarn!

Vår kurslokal ligger ca 500 m från vandrarhemmet och ca 400 m från Smögenbryggan. Klicka här och se bilder från Makrillvikens vandrarhem.

Ställplatser för husbil på Smögen

Husbil – ställplats nära brofästet, Kungshamn.
Husbil – ställplatser på Smögen.

Röster från tidigare kursdeltagare

Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?

 • Veronica hjälpte mig sätta hela den dramatiska kurvan. Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story med flera hemska händelser. Veronica hjälpte mig att få en röd linje och att förstå värdet av tydliga och säregna karaktärer. Kursen var otroligt nyttig och kamratskapen bland deltagarna hjärtlig! Efter kursen omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva.

  Resultatet blev en rysare “Inga kelgrisar, inga styvbarn” som antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Boken har fått recensionerna “det bästa och det värsta jag någonsin har läst”. Jag står nu på väntelista för Veronicas fortsättningskurs.

  Cia Sigesgård, författardebutant med folkhemsrysaren “Inga kelgrisar, inga styvbarn”
  Läs bokens recensioner i Sydsvenskan. Se Bokens trailer

 • En aha-upplevelse var när Veronica visade den dramaturgiska kurvan i några kortfilmer och hur de exakt på sekunden är trogen dess uppbyggnad. Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra.

  Grundkursen är alls ingen grundkurs. Var du än befinner dig i ditt skrivande kommer du att lära dig nya saker och få perspektiv på alla delar och moment i en berättelse

  Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

 • I mitt eget skrivprojekt har jag nu insett att det saknades en röd tråd, att jag inte hade klargjort ett tydligt mål. Det spretade alldeles för mycket och kanske för att det jag skriver är självbiografiskt låg en stor del av problemet i att jag ville berätta om ALLT. Kursen fick mig att förstå att jag kan dela upp berättelsen i flera olika projekt, för att på så sätt lättare behålla riktningen mot målet. Nu vet jag vad jag ska fokusera på och de episoder som ska tas med måste ha en koppling till det budskap jag vill förmedla.

  Det var inte förrän jag kom hem efter kursen som jag insåg att jag faktiskt inte visste vad jag ville ha sagt med min berättelse. Inte förrän jag tog mig tid att verkligen skapa ett bokskelett. Nu har dimman skingrats och projektet känns nytt och spännande igen. En synnerligen inspirerande kurs som innehöll allt jag behövde veta för att komma vidare.

  Tina Sundholm, sjuksköterska, Vällingby


 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. 4-dagars skrivarkurs på Smögen, 11-14 juli 2019

Kursen har redan ägt rum.