Bli klar med ditt manus!

Bli klar med ditt manus!

Vad gör de som lyckas med sin utgivning?

Vad är det som gör att vissa människor lyckas förverkliga sin författardröm, blir klara med manuset inom rimlig tid medan andra tappar styrfart och låter idéer och hopp falna? Även om du har lätt att formulera dig och tillgång till alla skrivarknep som finns, kan det ändå hända att ditt projekt rinner ut i sanden. Här kommer några snabba tips som kanske kan inspirera dig att ta tag i ditt skrivande på nytt, för att förhoppningsvis kunna fullfölja det och bli klar med ditt manus.

Berätta om att du skriver för att enklare bli klar med ditt manus

Finn en regelbundenhet i ditt skrivande. Försök att skapa ett lagom ambitiöst månadsschema för ditt projekt. Kanske har du möjlighet att skriva ett par timmar varje förmiddag eller kväll? Kanske vill du hellre ägna hela lördagen varannan vecka åt ditt skrivprojekt, då familj och vänner känner till och accepterar att du inte är tillgänglig? Ja, låt dina närmaste få veta om till dina skrivarvanor.

Gräv där du står

Välj ett ämne som du har ett stort intresse för. Om du är nybörjare, skriv om sammanhang du känner till, så att du inte behöver ägna för mycket tid åt research. Många kan vittna om att arbetet med efterforskning kan bli så övermäktigt att boken förblir oskriven. Måttfullhet är att rekommendera om du vill bli klar med ditt manus.

Skapa en överblick av historien

Skapa en struktur över hela din berättelse, där du låter huvudkaraktären ha ett mål att vandra mot. Min egen ”hinderbana” och den ”befolkade utvecklingskurvan” som vi processar under mina grundkursenar i dramaturgi och gestaltning, är till stor hjälp för att utveckla framåtrörelse i berättelsen med en fungerande röd tråd. Inom dig själv har du gåvan att berätta så att andra vill lyssna, men när du blir medveten om hur din talang består av, kan du utveckla den!

Läs mer här.

Vem är jag som skriver bloggen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002.
Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren.
Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Vill du veta hur mina skrivarkurser fungerar?

Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal. Du får veta vad mina skrivarkurser innehåller och hur de är upplagda. Under vårt samtal bildar du dig en uppfattning om vilken av mina skrivarkurser som bäst passar dina behov. 

Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, sms:a mig på telefon 073-90 12 12 5. Meddela ditt namn, din mailadress och ditt ärende, så hör jag av mig inom 24 timmar.