Boka din plats!

10-13 maj 2021

Skrivarkurs på Ekolsunds slott

I trivsam och vacker slottsmiljö, startar du ditt skrivprojekt med bästa verktygen! Kanske funderar du på att börja skriva eller är du redan igång och behöver hjälp att strukturera ditt material och få liv i dina karaktärer? Under min skrivarkurs får du handfast vägledning.

Information med anledning av coronaviruset

Om situationen i maj är sådan att vi tvingas ställa in skrivarkursen, får du hela kursavgiften tillbaka. Du kan anmäla dig och känna dig trygg.

Jag ger dig bästa starten på ditt skrivprojekt!

Min skrivmetodik ger dig en praktisk och vass utgångspunkt oavsett var i ditt skrivande du befinner dig. Välkommen till dessa ljuvliga dagar på Ekolsunds slott! Kursen ger dig förutom vassa skrivverktyg en möjlighet att koppla av och njuta i sagolikt vacker miljö. Måltiderna, skapade av mästerkockar, är både vackra och delikata.

Skrivarkursen hålls på vackra Ekolsunds slott nära Mälaren

Målgrupp

Denna grundkurs i dramaturgi & gestaltning med enneagrammet lämpar sig både för dig som vill börja skriva och för dig som redan skriver. Under kursen startar vi från noll och du väljer att skriva fiktivt eller självbiografiskt. Vi betraktar alla texter som fiktiva, så om du skriver om dig själv eller en släkting berättar du inte att texten utgår från verkliga händelser.

Vem leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Mina egna dramaturgiska förpackningar

För att jag själv skulle kunna förstå dramaturgins hemliga kod, skapade jag mina egna modeller som är unika för Pennvässaren och skyddade av upphovsrättslagen. Förpackningen kallas  Hinderbanan och Den befolkade utvecklingskurvan. Mina förklaringar och övriga verktyg som kombineras med dessa dramaturgiska kurvor bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen om berättelsens uppbyggnad till din egen. Ofta hör jag kursdeltagare säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” 

Röster från deltagare som gått grundkursen

– Har lärt mig och tagit till mig flera konkreta råd om dramaturgin, synopsuppbyggnad och textens budskap. Arbetet med dramaturgin och berättelseskelettet gav väldigt mycket. Konkret återkoppling. Man fick verkligen öva på att skriva ”lite”. Begränsad och god arbetsmetod. Det känns som om jag åker hem klokare än jag kom! • Anne Reitz, distriktsläkare, Göteborg
Klicka här för att läsa fler referenser.

Röster om upplevelsen av miljön på Ekolsund

Klicka här för att läsa om tidigare kursdeltagares glädje över att få vistas på Ekolsund.

Frågor och svar

– Ska jag ta med egna texter?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Alla börjar från noll. Du skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du självklart skriva texter som handlar om karaktärerna i den.

– Ska jag ta med min dator?

Eftersom vi skriver mycket korta texter och en hel del skrivs i ”mallar” i kompendiet, använder ingen på kursen dator. När vi alla skriver för hand blir närvaron och gemenskapen dessutom starkare.

– Vad blir resultatet av skrivarkursen?

Vi arbetar utifrån min skrivmetodik som finns dokumenterad i Pennvässaren/Studentlitteratur. Detta får du under kursen:

✏️ Karaktärsbygge

Du lär dig hur du skapar en trovärdig karaktär, kanske med inspiration från bildkort och/eller Enneagrammet. Klicka här för att se filmen.

✏️ Enneagram

Du får med dig en glimt av Enneagrammet, det suveräna verktyget för att skapa trovärdiga karaktärer. Flertalet av kursdeltagarna brukar välja en karaktär från Enneagrammet, för att passa på att pröva dess funktion.

✏️ Skrivmallar för att gestalta

Du får under kursen en tydlig vägledning i hur du skriver korta gestaltande text som levandegör karaktären och berör läsaren. De  ”mallar” som jag designat, får du även med dig hem och kan fortsätta träna på för att utvecklas i att skapa bilder med ord för att läsaren ska få möjlighet att själv tolka och bli fängslad av texten.

✏️ Berättarstruktur & berättelseskelett

Dramaturgin, berättandets grammatik, är utgångspunkten under kursen. Genom mina egna modeller och grafer och med hjälp av en minifilm får du en god förståelse för hur den röda tråden skapas och hur berättelsens hållpunkter kan hjälpa dig bygga spänning, framåtrörelse och rytm. Då får skriva ett berättelseskelett i min berättarmall. Mallen får du även med dig hem, för att fortsätta öva och utvecklas.

✏️ Respons

Du tar emot respons från andra kursdeltagare och du får ge respons på texter. Till de olika texterna finns anpassade frågeställningar. Respons på texter ges 2 och 2 genom att svara på frågorna. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar. Vi arbetar ju med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par. Med dig hem har du insikten om hur betydelsefullt det är att samtala om en text tillsammans med andra.

✏️ Lekfullt kortskrivande

Med bild- och symbolkort lockas din inneboende talang fram medan vi flödesskriver. Dina texter överraskar dig. Kanske väljer du att även inspireras av bildkorten, när du skapar en fiktiv karaktär? Med dig hem har du inspiration till att fortsätta skriva kort och lekfullt. Det blir oljan i ditt skrivmaskineri.

Trygghet och en slags anonymitet

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under kursen berättar du därför inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har eller var du bor. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång. Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är dessutom spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen. När vi avslutar kursen får var en en tillfälle att berätta något om sig själv

Kursdeltagare om anonymiteten

– En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller CV. Att delta bara var mitt förnamn och mina karaktärer, det borde alla få vara med om!
Susanne Granat Ahlstrand, skolutvecklare, Nynäshamn

Flytande svenska och god hörsel

För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska och du behöver ha god hörsel. Har du frågor om detta, kontakta mig.

Vid behov är skrivarkursen självklart Corona-anpassad

Datum och hålltider

Söndag 9 maj • Du som önskar kan anlända redan söndag eftermiddag/kväll
Det finns möjlighet att övernatta inför måndagen. Tillkommer: 500 kr/pp ink frukost. Klicka här för att boka ditt rum.
Söndag kväll kl 18.00 serveras en enrättsmiddag. Tillkommer: 175 kr/pp.

Måndag 10 maj
För dig som är morgontidig rekommenderas en promenad i arboretumet eller i omgivningarna.
08.00-09.00 Frukost i Wärdshuset för dem som anlänt söndag kväll.
09.00-10.00 Kaffe och information
10.15-11.45 Skrivarkurs
12.00-13.00 Lunch i Wärdshuset
13.00-15.30 Egen tid för promenad, gym, vila eller bastubad.
15.30-16.00 Kaffe
16.00-18.00 Skrivarkurs
18.30-19.30 Slottsägarinnan Raija Ohlin visar runt i slottet och berättar dess historia och nytid.
19.45-21.00 Middag i Wärdshuset med efterföljande samvaro wärdshuset/slottet

Tisdag 11 maj
För dig som är morgontidig rekommenderas en promenad i arboretumet eller i omgivningarna.
08.00-08.45  Frukost i Wärdshuset
09.00-11.45 Skrivarkurs på slottet
12.00-13.00 Lunch på Wärdshuset
13.30-15.30 Skrivarkurs
15.30-16.00 Kaffe
16.00-17.00 Egen tid för promenad, gym, vila eller bastubad.
17.30-18.30 Egen tid för promenad, gym, vila eller bastubad eller frivillig författartimme för halva gruppen på tisdagen och halva gruppen på onsdagen. Samtal utifrån deltagarnas frågor om skrivandet. Veronica leder.
19.00 -20.00 Middag i Wärdshuset
20.00 -22.00 Samvaro på slottet

Onsdag 12 maj
Program som på tisdagen.

Torsdag 13 maj
08.00-09.00 Frukost
09.30-10.30 Skrivarkurs
10.30-11.30 Avrundning med utvärdering och farväl.
12.00-13.00 Lunch för den som önskar. Tillägg: 125 kr/pp. Klicka här för att boka denna lunch.

Kursavgift – kost och logi tillkommer

Boka-tidigt-pris till 15 april: 2 990 kr (inkl. moms) Du betalar kursavgiften här. Avgiften för boende med helpension erläggs på Ekolsunds slott.
Standardbiljett från 16 april: 3 990 kr (inkl. moms) Du betalar kursavgiften här. Avgiften för boende med helpension erläggs på Ekolsunds slott.

Avgift för kost och logi

Helpension 3 nätter på Ekolsunds slott: 5495 kr inkl. moms i dubbelrum

Kostnadsnivån för helpension på Ekolsunds slott är vid detta kurstillfälle mycket generös och samma förmån återkommer troligen inte.

Tillägg för enkelrum 500 kr/natt
Ankomst dagen före kursstart: Tillägg 500 kr/pp inkl frukost.
Middag söndag kväll kan beställas. Tillkommer 175kr/pp för en rätt.
Kost och logi betalas när du anländer till Ekolsunds slott.

Boka rum på Ekolsunds slott här!

OBS! När du anmält dig till kursen, bokar du rum via formulär. Klicka här och fyll i uppgifterna.

Vem äger Ekolsunds slott?

Raija Ohlin köpte Ekolsunds slott för 20 år sedan. Klicka här för att lyssna till Raijas berättelse i Söndagarna med Stina Wollter.

Här ligger Ekolsunds slott

 

Anmälan Skrivarkurs på Ekolsunds slott, 10-13 maj 2021

Pris:

Biljettyp Pris Platser
Boka-tidigt-pris till 15 april
Du betalar kursavgiften här. Avgiften för boende med helpension erläggs på Ekolsunds slott.
2 990 kr

Deltagaruppgifter

Övriga uppgifter


MaketeMetodens Inspirationsbrev:

Veronica skickar ut ett inspirationsbrev med tips, idéer och info om nya kurser då och då. Vill du också få det?